Biztos, hogy volt hamarabb is, mert azt mar (egyelore) nem birtam idegekkel, igy bele sem kezdtem. :-)
Lehet, nekem valamiért a 6.-ból derengett. Amúgy ugyan én anno mindet elolvastam (talán el kéne újra, hm :-D), annyira még egyik se idegesített... Az utánérzések biztos jobban felcsesznék az agyam, de ilyeneket viszont elvből nem olvasok (pl. a kismillió Star Wars kötetet sem, már bocs az offért :-D).
Nem is a Tisztelendő anyák érdekesek szerintem, mert náluk már régóta működött ez az emlék-átmentés, csak valami korlátozott meg szabályozott formában (meg néha jött ez az uralkodó emlékezet, amikor mintha kicsit ők is megszállottá válnának egy időre).
Viszont mi a helyzet a fremenekkel? Ők találták ki a Megszállottság Próbáját, szóval náluk is voltak megszállottak.. De kik? Akik a fűszerorgia közben voltak magzatok? Vagy potenciálisan mindenki, és akkor náluk sok-sok Leto-kezdemény szaladgált?
Korábban már írtam erről. A Dűne - Káptalanház c. kötetben (az utolsóban a 6-ból vagy mennyiből) volt ez és ráadásul homlokösszeérintéssel adták/vették át az emlékeket egymástól a Bene Gesserit Tisztelendő Anyák, szóval valóban gyúrtak egy sort a technikán. Annyi sok év alatt bele is fér talán ennyi fejlődés...
"Bennem annó az vetődött fel, hogy ezek az előd emlékek mindig csak fiatal korú emlékek voltak, és egy én esetében csak addig tartanak, amíg az utód meg nem született. Szóval nincs az emlékéneknek idős korból származó emlékei. "
Nekem is ez tunt logikusnak, de valamelyik eredeti, de igen kesoi kotetben (Eretnekei?) volt emlekatmentes is (halala elott egyik nover atpasszolhatta az emlekeit egy masiknak).
Mondjuk ott mar amugy is kb. mindenre kepesek voltak a Bene Gesseritek...
Alia már előszülött volt, mint később II. Leto meg Ghanima, és ezeknek férfi és női emlékénjei is vannak. A Tisztelendő Anyáknak van csak női ágon emlékük (ha túlélik a fűszermérget).
Bennem annó az vetődött fel, hogy ezek az előd emlékek mindig csak fiatal korú emlékek voltak, és egy én esetében csak addig tartanak, amíg az utód meg nem született. Szóval nincs az emlékéneknek idős korból származó emlékei.
Ha már volt erről szó, bocsi, de valamit nem értek (vagy nem figyeltem). Hogy lehet, h. Alianak vannak férfi emlék-énjei is?? Nem úgy van, h. a nők csak a női vonalat láthatják?
Nekem azért rémlik, hogy ez a Dűnében is benne volt, még Kynes szervezte meg a dolgot a Ligával azért, hogy se a Harkonnenek, se más ne tudhassa, hogy mivel kísérleteznek délen. A Ligát meg csak annyira érdekelte a dolog, hogy megkapja az extra fűszeradagját. Korruptak voltak, mint mindenki más, ezt használták ki.
Igen, pontosan, a Harkonnen ház c. könyvben is arról van szó, hogy a fremenek minden hónapban (ha jól emlékszem) leadják a sáp-ot, amiért cserébe a Liga elintézi, hogy ne lehessen műholdakat telepíteni. A fűszer, amivel fizetnek, a mélysivatagból való, a Liga főleg ezzel "eteti" a navigátorait, nem a harkonnen szeméttel.
A harkonneneket annyira nem is érdekli egyébként a dolog, elfogadják a Liga érvelését, nekik csak egy céljuk van: maximálisan ki akarják zsigerelni az Dűné-t...
Nem fogja. Már megírták és már meg is jelent. Találtak valami páncélban _másfél_ oldalnyi jegyzetet Frank Herberttől és az alapján írták meg a Hunters és készül az utolsó rész a Sandworms of Dune jövő nyárra. Olvasni nem olvastam, az audio bookot hallgattam végig... de az végül is ugyanaz, csak kényelmesebb volt :)) Azért másfél oldal alapján 2*500+ oldal nem rossz teljesítmény. Sőt, már azutánra is vannak terveik, Paul Atreides életéről írnak azt hiszem 3 könyvet is :)
A Hunterst olvasta már valaki? (tudom, utánanézhetnék a külföldi fórumok véleményének). Erős késztetést éreztem rá, hogy BXL-ben megvegyem, de végül egyelőre visszatettem.
Onnan kezdve, hogy nem az eredeti Dűne-ciklus valamelyik könyvében volt róla szó, lényegtelennek tartom a dolgot. Ha nagyon akarnék, én is tudnék Dune fan-fiction-t, írni... :)