Nagyjából sejtettem néhány közös dolgot az Eta Sellita vonalon, de nálam az óra csak egy hobbi. Imádom szeretem, a szerkezeten kívül a tok/szíj felújításba belényúlok régóta.
Igazából sok leírást olvastam, az Eta szerkezet méltán lett közkedvelt. De valahogy a Sellita egy kicsit jobban leszólt mint rászolgált. Ez amolyan első jegy a tanárnál dolog. A korai szérián volt az adott típushiba, amit korrigáltak, elvileg onnantól megbízható werk lett. A +1 kő hova került?
A gyakorlatban az ETA werkek esetében sem találsz két egyformát, azt állítom... Egyébként a lejárás és a kiegészítő funkciók függvényében meglepően nagyot változik menet közben is a lengésszög ezeknél, egy modulos kronó elindítva látványosan lerántja azt, olyan szinten, hogy a járástartalék is rögtön órákkal lesz kevesebb (egyszerűen megáll már az óra a rugó 10-15%-os felhúzottságú állapotánál, nem elég már a nyomatéka az egész áttételrendszer mozgásban tartására), és nem, hogy mérhető, de szemmel látható mértékben esik vissza a lengésszög például a dátumváltási szakaszban is (elkoszolódott dátumszerkezetnél ugyebár ilyenkor előfordul, hogy megáll az óra, és ez alól a 2824, 2892, 7750 sem ment).
Viszont maga a konstrukció (ETA-Sellita e tekintetben egykutya) szerencsére kis mértékben érzékeny erre, látványosan bágyadtabban lengő billegőnél is csak kis mértékben romlik a pontosság (esetleg észre sem vehetően).
Elvileg erről is szólna a dolog, az ideális elméleti billegőrendszer a lengési szögtől független lengésidejű - nyilván a gyakorlatban megvalósítható az más tészta.
Ti mit tudtok a Sellita sw200-1 lengésszögéről? Az órás cimborám egyszer azt mondta olajozás után kb annyit tud mint egy Eta szervíz előtt. Mekkora ez az érték?
Nagyon szépen köszönöm a szakértői válaszát, ez sokat jelent számomra, és hogy időt szánt a kérdésem megválaszolására! Még egyszer köszönöm! Üdvözlettel,ZI177
Kétségtelenül eredeti Patek, nagyjából 1915-20 közötti szerkezet lehet, és "alapkivitel", de a Pateknél természetesen ez is első osztályú minőséget jelent. Az állapota azért nem éppen tökéletes - és a számlap erős sérülése, a hiányzó mutatók nagyon sokat rontanak az összképen. Ezek a szerkezetek még roncs állapotban sem értéktelenek - de azért ilyen állapotú szerkezetet sokszor 3-500 dollár/euró közötti árakon is be lehet gyűjteni.