Megjelent a Kronos vérvonalának legkisebb tagja a Korgtól a KROSS mini workstation! Elég olcsó árban lehet és így egyre szimpatikusabb is. 5 oktávos és 88-as kalapácsmechanikásban is választható, így erős ellenfele lehet a Yamaha MX szériájának is!
Azt írod:"De amikor billentyűt ütök semmilyen hang nem hallható a pc-n és nem is írja/menti a sávot a program. Alap hangszer a D20 és bemeneti port is. Usb-midi kábel köti össze a pc-t a D20-al. Mit kéne még beállítanom? "
Vegyük a legegyszerűbb esetet: a D20-at és a PC-t hasznalod (a PC lesz a szekvencer). Felveszel a PC-vel, és visszajátszod a D20-ra. Az X-station lesz nálam az, ami nálad a MIDI-USB kábel.
A mulabban a midi-t be kell állítani:
Kell egy Rack, ahova a felvétel (egy sávja) kerül - nálam Rack 2 (a PC-n nem lesz hangja, ha nincs rajta hangszer)
Menteni akkor fog, ha a Record-al felvételt indítasz:
Hogy visszajátszáskor szóljon a D20-on, kézzel a Sesion/Show/Hide Session MUX ablakban össze kell drótoznod a Rack MIDI kimenetét a tényleges MIDI kimenettel: (a kék vonal)
Elvileg akkor a midi lánc minden eleme működik. Az, hogy egy billentyűt leütve nem szólal meg hang a PC-n, az nem gond, mert nem is kellene, hogy megszólaljon. Akkor szólal csak meg a PC hangkártya kimenetén valami, ha a midi jelet a számítógépen valamilyen szofver hangszerre irányítod. A mostani géped ilyesmi futtatásához valóban nagyon nagyon kevés. Egyszerű midi rögzítést persze ezen is tudsz csinálni, de akkor hangkeltésben csak a meglevő D20-ra és az E-mu-ra számíthatsz.
Segítséget szeretnék kérni zene szerkesztés/készítés terén.
Az alapoktól kezdeném,ugyan van könyvem Midizés témakörben de csak a lánc kötés és a történelmét taglalja.
Amim van: E-mu emax,Roland D20,Roland R8 dobgép
Pc-m egy P4 128MB ram 80 GB Winyó,hang és videó kártya szerintem elavult mint a gép maga is 2005-ben vásároltam.
OP rendszer Win XP,a szerkesztő progi MULAB.
Midi láncba kötve minden hangszer vezérli egymást,a pc-n a midi ox mutatja a jeleket.
De amikor billentyűt ütök semmilyen hang nem hallható a pc-n és nem is írja/menti a sávot a program. Alap hangszer a D20 és bemeneti port is. Usb-midi kábel köti össze a pc-t a D20-al.
Mit kéne még beállítanom? Jobb pc-t vagy hang kártyát kéne vennem? Létezik e olyan program ami közvetlenül sávokra menti/írja a leütött billentyűt,kezeli a midi láncba kötött hangszereket.Mit kéne még beszereznem,hogy zenét tudjak készíteni,menteni,szerkeszteni?
Saját szórakozásra zenélnék. Minden segítséget elfogadok és szívesen veszek.
Könyv vagy honlap formában is.
Elnézést ha valakit fel dühített a hozzá nem értésem,kezdő vagyok nem tagadom!
Ja, olvastam egy cikket valahol, hogy pár éven belül a pendrive méretű mikro számítógépek lesznek majd érdekesek és főleg midi ügyben kihívást jelentőek. Akkor majd ezek a cuccok is mamutok lesznek azokhoz képest. :)
Igazad is van abban amit írsz, meg nincs is! Én leírtam ezt: "ami kell hozzá az meg már megvan mellette (perifériák, memkártya stb)!" És nem kell rá monitort sem kötni, ott a wifi... ;) Persze akinek mindent most kell megvennie annak pénz. Az olcsó használt laptopok meg tudjuk meddig jók, a tervezett elavulás révén pár éven belül megadják magukat, de persze mindenki másképp csinálja.
Ne cáfold :), számolj utána, nem notebook-ról, hanem netbook-ról beszéltem. És nem 9e, mert ez a kis kütyü sem 9e forint mire használhatóen működik. Linux nem mindegy hogy mi van rajta, mit kell a programokhoz. Kell hozzá tápegység, egy valamilyen ház amibe beépíted, billentyűzet, egér, egy gyors nagy méretű SD kártya vagy SSD és nem különben egy külső monitor (gondolom LCD, ha már a gép pici). Nos ezekkel a járulékos költségekkel biztosan megtoldod még a 9e forintot vételárat egy jó 15-20e forinttal ha mindenből használtat veszel is, de új alkatrészekkel mondjuk 20-25e forint a minimum. Ehhez hozzáadva a 9e forintot, 30e körül már egész jó használt netbook-okat lehet venni és azok hordozhatóbbak mint ez az összeépített kis szett. Szerintem...
Hogy ne a levegőbe beszéljek itt (is) esetleg érdemes körülnézni, 25e alatt is vannak használható gépek.
Cáfolom! Notebookot vegyetek már 9 ezerért! Másrészt nem hiszem hogy használnák ha lassú lenne, és amúgy erre is Linux tehető, meg van adva melyek, utána kell nézni! Van ismerősöm aki servernek már használja gond nélkül. Ja és a dobozolás? Pár száz forintért ha kell egy zárható ételtartó müa.doboz is megteszi! :)
Plusz még ehhez tudás is kell, mert biztos nem úgy megy, mint a win telepítés.
Szerintem is olcsóbb egy bármilyen működő netbook/PC + egy miditrix oszt kész - max. egyel több eszközt kapcsol be.
Ha meg jobban ért hozzá, rakhat alá linux-ot, úgy még szoftverszintinek is használhatja, nekem is eldöcögött egy eee 700x-en, pedig az tényleg halovány volt. De szekvencernek vsz. tökéletes bármelyik.
Memóriakártyára, vagy pendrive-ra végülis lehet, de baromi lassú lesz szerintem. Én szekvencerként netbook-ot láttam működni. Használtan szerintem van már annyiért, mint egy ilyen málna PC, táppal, billentyűvel, egérrel, monitorral és valami használható dobozba beletéve.
"Korábban ugye nem is kellett gondolkodnunk azon előre, hogy majd egyszer vajh belefutunk-e ebbe a problémába."
Erről van szó! Régen minden a rendes mederben folyt ahogy illik midi téren is. (Oké, akkor meg floppyzni kellett...) Szokták azt mondani, hogy "akinek nincs elég problémája, az csinál magának", nos ez esetben a gyártók gondoskodnak számunkra erről. Persze az való igaz, hogy akinek több kell, az vegye meg a drágábbat, viszont ma már elég elérhető árban vannak igen kitűnő hangszerek, s végülis erre a Yamaha Piaggerora is el lehet mondani, hogy az árához képest nyújt is valamit. Vagy pl. egyik kedvencem a Korg PA600, igaz nem 100e. Ft-os tétel (még!), de mindent megad amit zenész kívánhat magának, teljes értékű, programozható szinti ha kell, automata hangszer ha kell stb. Csak azt akarom mondani ezzel, hogy amilyen extra funkciók már megjelennek az ilyen olcsóbb szegmensben is, fejlesztésileg nyílván ez előtt csak a drága masinákban találkozhattunk velük, tehát ahogy Tom is írja, az az esetenként pár száz forintos alkatrész beletervezése, nem feltétlen kiugró költségcsökkentő tényező. S hogy a konkrétumra rátérjek, pl. a PA600-ba egyáltalán nincs és nem is rakható opciósan sem videó kimenet amennyire tudom, viszont ott az árban még olcsóbb Roland BK5, amiben alapból benne van! Persze ez egy elég kevesek által használt extra, de jól mutatja, hogy a gyártók hogy szeretnek trükközni, nehogy valami olyan cucc kerüljön a piacra, ami minden szempontból makulátlan, bár abban a mendemondában én nem hiszek hogy egymás között megegyeznének ki milyen karcsúsítást visz véghez, nehogy egymás üzletét rontsák véletlenül.
Mindenesetre nekem ez a normál Midi csati elhagyása a fél lábon lyukas cipő kényelmetlenségét idézi, amivel össze tudnám hasonlítani a dolog használhatóságát.
Bizony, a Raspberry fáintos cucc. Ha lenne időm, azzal igen szívesen foglalkoznék.
djuice, abban igazad van, hogy a midi keyboard gyártók egy kis tisztességgel meg kábé 500 Ft plusz költséggel rakhatnának hagyományos MIDI OUT-ot is minden vezérlő eszközre. Ők azonban valószínűleg úgy spekulálnak, hogy ha van igényed midire, akkro vegyél olyant, amin van az is, ha pedig csak számítógéppel lesz összekötve a cucc, akkor elég a sima USB. Kavarodás akkor van, amikor a házi használatra szánt holmikat mégis csak valamilyen színpadi vagy stúdió setupban akarja használni a tulaj. Korábban ugye nem is kellett gondolkodnunk azon előre, hogy majd egyszer vajh belefutunk-e ebbe a problémába.
Nem tudom amúgy fejlesztési költségben ill alkatrészileg a gyártók ilyen szintjén mennyivel olcsóbb egy USB-s áramkör kialakítása egy standard touchelles midinél, nekem utóbbi olcsóbbnak tűnik ráérzésre, de lehet hogy ez pár fillér különbség nem tudom, viszont ahogy látjuk, ma mindenen spórolnak, hangkimenetektől kezdve stb. (pl. ma elég bevett a 6,3-as jacket is 3,5-esre cserélni, a stereo pár kimenetet 1db stereo aljzatra cserélni, a lemez kasznit műanyagra...) Lassan a billentyűket is gumilapra cserélik, mert azt olcsóbb egy darabban kiönteni és felszerelni. Szörnyű!
Más viszonylatban, meg lehet hogy megoldódik a kollégám kérdése, ugyan ráfordítással anyagilag, de felhívták a figyelmét a Raspberry PI mini PC-re, ami kabátzsebbe belefér és a MIDI-USB átalakítóktól eltérően sok másra is jó lehet még zenei környezetben, szoftveresen oldalról is és csak 9e. pénz az alapgép ha azt nézzük, ami kell hozzá az meg már megvan mellette (perifériák, memkártya stb)! http://malnapc.hu/
djuice, egyetlen olyan eszköz van, amire rádughatsz simán egy USB-s kontroller keyboardot, ez a Korg Kronos.
Persze, a dologban az a csavar, hogy csak Korg billentyű lekezelése garantált ezen a felületen.
A dolog nem sima kábel kérdése.
A "host" eszköznek kellő intelligenciával kell rendelkeznie, hogy egy ráaggatott perifériát felismerjen, és a megfelelő protokollal lekezeljen.
Egy számítógép esetében ez úgy van, hogy az adott midi keyboard, kontroller driverét felinstallálod, aztán utána azt az eszközt már kezelni fogja. A driver megírása a keyboard gyártójának a feladata, de az operációs rendszer(ek)hez igazodva kell megírni.
Mármost, elvben persze lehetne olyant csinálni, hogy alkalmassá tenni X gyártó Y hangszerét rugalmas driver befogadására, ami aztán lekezelné P gyártó R eszközét, de ki tökörészne vajh azzal, hogy megírja ezeket, és még felelősséget is vállal értük, supportot ad hozzájuk?
A Korg a Kronos esetében azt mondta, hogy a saját cuccukhoz Linux alapon okosan megteremtik ezt a lehetőséget. Az számomra egy kicsit rejtélyes, hogy a Kenton intefésze, vagy a többi hasonló eszköz egy hogyan küzdi le a fenti problémát, de gyanítom, hogy csak sima "class compliant" módban kezeli a rádugott eszközöket.
A Szintin úgy van, hogy Midi IN-OUT-THRU és USB for device valamint USB to host... A Midi ezek szerint még bonyolultabb mint eddig hittem, pláne USB-vel keverve. Mindegy, a tanulság hogy egy olcsóbb és jónak mondható szinti sem biztos hogy minden szempontból jó, ill. kompromisszummentes. Sőt!
Ez nem csak a csatlakozó formájáról szól, hanem a kommunikáció irányításáról: az USB-nél van egy host (általában a PC) és egy slave, ez nem felcserélhető. Ha van USB host csatlakozó is a szintin, az arra jó hogy pendrive-on midi/stílus stb. fájlokat tárolj (ilyenkor a szinti a host)
A hobbi eszközbe elég az USB kimenet (90% azt se használja), így olcsóbb.
Az is egy megoldás, hogy szerez egy akármilyen 2000 után gyártott PC-t 2 USB-vel és azon + egy USB-MIDI kábelen keresztül összeköti őket.
Még annyi, hogy valószínűleg a Piaggero eladása lesz és másik hangszer beszerzése így a jobb megoldás az ismerősöm elmondásából. Kevesen áldoznak drága kiegészítő kütyükre idehaza ui. ha azok csak szimpla funkciót tudnak ellátni. Külön érdekesség, hogy maga a Yamaha is csinál olyan hangszert, amin a normál Midi csatin kívül van USB is (A tip) csak szoftveresen kell belül átállítani melyik legyen az aktív a kettő közzül Midire. Pont ezt a dolgot nem értem, egyikbe miért jó az A, másikba miért csak B-t raknak???
Köszönöm a válaszokat! Az iConnect interfacbe én is beleakadtam ami már ágyúval verébre dolog esetünkben, de továbbra sem értem, hogy miért van szükség rá hogy egyik hangszeren B, másikon A tip. csatlakozó legyen, vagy ez már a gyártók szeszélye? Egyáltalán miért erőltetik rá mindenképp a B csatlakozós cuccoknál mindenkire a számítógépes összeköttetést? Így még a mezei eset sem valósulhat meg egyszerű módon, hogy valaki 2 billentyűt használjon összemidizve!
Tom, a bitzenede igazi információ bánya, csak ahogy terebélyesedik annál inkább nehezen kereshető és átlátható, de nyilván ez a blog.huhibája. Tök jó lett volna ha egy mezei B-B kábellel megy a dolog, ahogy a neten látom valami célra készítenek is eleve ilyen madzagokat. (?)
Időnként a blogokhoz fűzött kommentekből is fontos információk derülnek ki. Most például a Midi.blog.hu - t nézegettem, amikor feltűnt _kolléga_ egy hozzászólása, ami válasz volt egy korábban feltett kérdésre. A gyakorlatban már korábban felmerült az a kérdés, hogy[...] Bővebben!Tovább »
Midi buherátorok! Egy kérdés: szerintetek egy meglévő Midiman 1x1 interfaceszel lehetne annak USB-B aljzatán keresztül (az van neki, meg a normál Midi In/Out) egy Yamaha Piaggerot összekötni a hasonló USB-B aljzatával? (legyártva hozzá egy B-B tip. USB kábelt?)
A cél egy csak sima Midi aljzatokkal bíró hangmodul meghajtása lenne a billentyűvel ez úton ha működhet így (Midiman közbeiktatásával, mivel a Yamahán nincs normál Midi csati), vagy milyen más megoldás lenne USB-B kimenetű hangszerről midi összeköttetést megoldani?
Sajna a kollégának akinek szüksége lenne erre, a fia magával vitte a koliba a PC-t, tehát számítógép közbeiktatása sem jöhet szóba mivel nincs másik.
Működhetne egy ilyen házilag legyártott B-B kábellel a dolog vagy teljesen más a szisztéma azon keresztül midi ügyileg?
Most nem használok Kontaktot, így fejből nem tudom, de ha van rajta szoft THRU, akkor nincs gond, mert egy rendes MIDI interfésszel megoldható a dolog. Az interfész bemenetére bedugod az MPK-t, a kimenetére pedig a Nordot.
Vagy valamilyen hostot használsz (pl. Cubase), és abban oldod meg a THRU funkciót.
Szeretnék egy MPK-val meghajtani egy Nord Stage 2-t és ezzel párhuzamosan laptopon keresztül egy KONTAKT-ot. A cél, hogy a keyboard a Nord-ot hajtsa, míg a padek a KONTAKT-ot. Mivel a Nord-on nincs thru, egyedüli megoldás egy midi thru box lenne, illetve egy USB MIDI interface? Vagy van erre valami okosabb megoldás? Vagy elment az eszem és nem létezik ilyen setup? :) Előre is köszi a segítséget! Üdv.: Andris