Keresés

Részletes keresés

pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5480

Pedig kinéztem volna belőle egy ilyen sutkát.

Előzmény: overdog (5477)
Construkt Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5479

"A Minkowski-féle formalizmusban is az időkoordináta mindig pozitív"

Talán előbb megtanulhatnál olvasni!

Mert én nem az írtam, hogy negatív, hanem azt, hogy:

"Az időkoordináta más, mint a térkoordináták, mert ellenkező a szignatúrája."

Az ugyanis teljesen mindegy, hogy negatív vagy pozitív, lényeg, hogy ellenező, mint a térkoordináták szignatúrája:

Lehet így: i2=t2-x2-y2-z és.

lehet így: i2=-t2+x2+y2+z2.

Márpedig ha te valóban matematikus lennél, akkor ezt tudnod kellene.

Továbbá azt is tudnod kellene, hogy a szignatúra egyáltalán nem is a koordináták előjeléről szól, hanem a koordináták négyzetének előjeléről.

"Tudod, az ostobákkal nem az a baj, hogy keveset tudnak. Hanem, hogy mindent rosszul."

Veled pedig még az is baj, hogy mindjárt a bemutatkozásnál hazudtál.

De persze azonnal le is buktál: nem vagy te semmiféle matematikus!

Ilyen dumával:"Talán lesz merszed egyszer fizikáról is beszélgetni velem."

azt képzelted talán, hogy meg tudod félemlíteni a fórumtársakat, ha matematikusnak hazudod magad.

Azonnal kiderült az is, hogy nem értesz te a fizikához se.

Mert akkor tudnod kellene, hogy a specrel egyáltalán nem csak inerciarendszerekről szól, hanem bármikor alkalmazható gyorsuló rendszerekre is. Azokra is érvényes például az idődilatáció, meg a hosszkontrakció.

És azt is tudnod illene, hogy az ikrek korkülönbségét nem a visszafordulásnál fellépő gyorsulás okozza, hanem a Minkowski geometria (három különböző inerciális trajektóriára  érvényes) antiháromszög egyenlőtlensége. De bonyolultabb esetekben persze mindkét iker mozoghat bármilyen nem inerciális, gyorsuló pályákon is. Ekkor is kiszámolható, hogy melyikük lesz fiatalabb a találkozásnál, csak ilyenkor persze integrálni kell, vagyis infinitezimális egyenes szakaszok sajátidőiből összeadogatni a teljes pályákra érvényes sajátidőket.

De a végére hagytad a legárulkodóbb önleleplező mondatot:

"Hagyjuk a "saját idő" meg "Minkowski-féle négyes tér" mellébeszéléseket."

Előzmény: Timmer László (5458)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5478

Hát ezt jól összekomplikáltad, de én példáúl észre sem vettem volna. Elég lett volna annyi, hogy a magasságból a szélességbe, és a hosszúságba simán van átmenet.

Előzmény: Elminster Aumar (5476)
overdog Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5477

nem a szuperfizikus

hanem a halandzsafizikus, némi arculatváltással

Előzmény: pk1 (5465)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5476

"Ugyanis a különböző dimenziók közötti fizikai kölcsönhatás matematikai logikailag kizárt."

Hát, ez is nagy marhaságra sikeredett.

A "dimenzió" azt jelenti hogy "kiterjedés". Azaz egy többi dimenzióra ortogonális plusz kiterjedés. És például ha a húrelméleteseknek igazuk van, akkor valójában az egész fizika abból ered, hogy apróra felcsavarodott plusz dimenziók vannak még a három (+1) végtelen kiterjedésűn kívül.

Előzmény: Timmer László (5473)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.19 -1 2 5475

"Azért nem, mert a spec rel axiómája triviálisan szimmetria paradoxonra vezet."

Nem teszi.

"Nézzük a klasszikus "iker paradoxont"."

A klasszikus ikerparadoxon nem paradoxon, csak úgy hívják mert a figyelmetlenek és hozzánemértők paradoxonnak vélik.

"Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak."

Ilyet senki nem tesz, aki érti a specrelt igazából. (És ahogy tanult kollégám már megállapította: te valamit nagyon nem értesz abból, hogy mit is hívunk "idődilatációnak". Nem az ikrek létrejövő korkülönbségét.)

Asszimmetria valóban van: az egyik megfigyelő egyszem vonatkoztatási rendszerben van végig, a másik viszont kettő darabban. Hogy hogyan jutott az egyik vonatkoztatási rendszerből a másikba, az a klasszikus ikerparadoxon szempontjából lényegtelen. Tehát a megfordulás gyorsulásai is lényegtelenek.

"Csak hogy épp a spec rel inerciarendszerekre állítja az idődilatációt, tehát ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül."

Nem is arra szolgál.

Arra szolgál, hogy bemutassa: a téridő szerkezete furcsább annál, mint amit ösztönös józan ésszel az ember képzel.

"Az inerciarendszerek a spec relben is szimmetrikusak, így konzekvenciaként ellentmondás minden axiómájából következtett állítás (távolság kontrakció, tömegnövekedés)."

Non sequitur. Az első állításból semmiféle logikával nem következik a második.

Mellékesen pedig a specrel két posztulátumából MATEMATIKAILAG levezethetők a megkifogásolt jelenségek, és kísérletileg ezek létezését már réges-régen igazolták. Tehát, hogy szerinted ellentmondások, azt beszéld meg a gyógyszerészeddel vagy a műkörmösöddel.

"Nyitott vagyok az ellenérvekre. De hagyjuk a "saját idő" meg "Minkowski-féle négyes tér" mellébeszéléseket."

Tehát akkor NEM VAGY nyitott az ellenérvekre. Tudod, minden szakterületnek és minden elméletnek megvannak a saját alkotóelemei és fogalmai. Vagy hajlandó vagy ezeket használni, vagy esélytelen leszel megérteni a dolgot. Egy példával megvilágítva: "Szerintem az evolúcióelmélet hamis, de nyitott vagyok az ellenérvekre, viszont hagyjuk a "mutációk" meg "allélgyakoriság" meg "populációs génkészlet" mellébeszéléseket!"

Run like hell Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5474

És a létrejöttéhez miért kellene aszimmetriát feltételezni?

Előzmény: Timmer László (5471)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5473

Hogy létezik-e más fizikai dimenzió, az számunkra indifferens. Ugyanis a különböző dimenziók közötti fizikai kölcsönhatás matematikai logikailag kizárt.

Előzmény: gyongyom bokretam (5469)
destrukt Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5472

"Szerintem nincs negyedik dimenzió."

A valóságban biztosan nincs.

A matematikában meg bármi lehet. 

Már 13 dimenzióról fantáziálnak. .  

Előzmény: gyongyom bokretam (5469)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5471

OK. Az idődilatáció - nevezzük címszónak - alatt azt értem, hogy az inerciarendszerekben másképp telik az idő.

Előzmény: Run like hell (5470)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5470

Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak.

Sanszos, hogy a te fejedben "idődilatáció" címszó alatt valami más van, mint amit ez a szó a relativitáselméletben jelent.

gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5469

Ezek szerint az idő mint negyedik dimenzió is lehet egy matematikai absztrakció, illetve a kordináta rendszerbe odabiggyesztett  negyedik vonal. Én nem értek hozzáde Szerintem nincs negyedik dimenzió. Legföljebb egy másik tér, de nem a negyedik.

Előzmény: Timmer László (5466)
destrukt Creative Commons License 2024.11.19 0 2 5468

Ezúttal (is) melléfogtál. Jó reggelt!

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5467

Tudod, az ostobákkal nem az a baj, hogy keveset tudnak. Hanem, hogy mindent rosszul.

Háááát, talán egyszer ennek ellenére tudomásul veszed:

Nem a "destruct" nick-kel kommentelő vagyok. Hanem egy matematikus anyakönyvi néven, aki a fizikához is ért. Talán lesz merszed egyszer fizikáról is beszélgetni velem.

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 1 5466

Egyetértek, de nem tudom, le vonted-e a konzekvenciát?

Miszerint a Minkowski-féle négyes tér nem VALÓSÁG, hganem egy matematikai absztrakció?

Előzmény: Elminster Aumar (5441)
pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5465

Jócakkát destrukt.

Előzmény: Timmer László (5464)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5464

Hmmm...

A Minkowski-féle formalizmusban is az időkoordináta mindig pozitív. Amennyiben a szignatúrát matematikai értelemben használod (előjel), úgy totál sületlenség amit válaszoltál. Úgyhogy ne fikázd a józanul gondolkodókat!

Előzmény: Construkt (5438)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5463

Nem beszélgethetnénk inkább fizikáról?

Az olyasmi például, hogy miért igaz az "iker paradoxon"?

Előzmény: pk1 (5461)
destrukt Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5462

Az ikerparadoxonra maga Einstein sem tudott értelmes választ adni.

Végül rájött, hogy a relativitáselmélet tévedés volt.

Az itteni nagyokosok se jobbak. 

pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5461

Az álfizika topikban?

Előzmény: Timmer László (5460)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5460

Ugyan! :)

Összevered azzal, hogy a paradoxon az paradoxon (tautológia)

Én ellenérvekre lenéék kíváncsi. Nóvumokra.

Előzmény: pk1 (5459)
pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5459

Ez a "nyitott vagyok, de nem vagyok nyitott" paradoxon.

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 1 5458

Bevallom becsülettel, nem tanulmányoztam át az eddigi 66 hozzászóló 5394 kommentjét. Azért nem, mert a spec rel axiómája triviálisan szimmetria paradoxonra vezet. Márpedig, ha egy axióma paradoxonra vezet, a rá épített következmények sem igazak.

Nézzük a klasszikus "iker paradoxont". Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak. Csak hogy épp a spec rel inerciarendszerekre állítja az idődilatációt, tehát ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül. Az inerciarendszerek a spec relben is szimmetrikusak, így konzekvenciaként ellentmondás minden axiómájából következtett állítás (távolság kontrakció, tömegnövekedés).

Azért a kvantummechanikában hiszek. Tehát a kísérleti mérések természetükből adódóan soha nem negligálhatják a paradoxonokat.

Nyitott vagyok az ellenérvekre. De hagyjuk a "saját idő" meg "Minkowski-féle négyes tér" mellébeszéléseket.

destrukt Creative Commons License 2024.11.19 -2 0 5457

Fényközeg valóságosan létezik, téridő pedig nem létezik.

A relativitáselmélet áltudomány.

emp Creative Commons License 2024.11.19 0 2 5456

Ha ezen a helyen történt egy esemény, akkor megadható az esemény időpontja is. 

Például a Waterloi csata helye Waterloo, és időpontja: 1815

te tudod, hol volt a waterlooi csata?

hol volt Waterloo 1815-ben.

ha lehet, ne legyél földhözragadt!

Előzmény: destrukt (5431)
destrukt Creative Commons License 2024.11.18 -2 0 5455

"Hisz a folyamat, az egymást követő események láncolata."

Ez tényleg baromság.

Előzmény: Construkt (5453)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.18 -2 0 5454

Hát ez nagyon rossz. Légyszives gondold át mert nem jó a válasz.

Előzmény: Construkt (5453)
Construkt Creative Commons License 2024.11.18 0 1 5453

Nem a téridő, hanem annak minden pontja egy-egy esemény. Ami valamelyik helyen, s valamelyik időpontban történik. Tehát nem folyamat. Hisz a folyamat, az egymást követő események láncolata.

Előzmény: gyongyom bokretam (5451)
overdog Creative Commons License 2024.11.18 0 1 5452

szuperfizikus mint esély

"a hajszál híján jeles matematika szigorlatodra" nem is készültél lineáris algebrából ?

Előzmény: destrukt (5450)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.18 -1 0 5451

A téridő egy esemény, Tehát egy folyamat.

Előzmény: Construkt (5449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!