„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
Pláne, ahol az Isten is a spermatermelő "szent szellem" képében kufircol.
Ahol is a kérdéses asszonykát az Isten törvényei szerint, kővel agyon kellett volna verni, mert hangos sikongatások közepette nem jelezte, hogy valaki alaposan "megárnyékolja".
Később kultusza lett a halk orgazmusú nőnek;-)
És persze az ókori hősök áldoztak isteneiknek, félték is x szinten, de harc után a ellen fehérnépét megrépázni azt feszültség levezetésnek vélték.
A zsidók is tökéletesen tisztában voltak ezzel.
Hiszen lokális harci istent kreáltak, ami később a sors különös fintoraként szaporodott, két férfivá vált, akik nem egyidősek, és "univerzálissá" vált ettől. Némelyeknek.
Ha nem lennél hívő, akkor a félig elszopogatott cukorkát is kilopnád a herpeszes Ödönke szájából, a szomszédodat meg agyon vernéd füleslapáttal, mert zavar a kutyája ugatása?
Te sem vagy sokkal élesebb kés a hívők fiókjában, mint híg...
A szabály nem racionális. Az én érdekem, hogy én ne tiszteljem szüleimet, engem viszont tiszteljenek a gyerekeim - ebben az esetben járok a legjobban. Ennél minden más megoldás rosszabb.
Az aranyszabály csak akkor működik, ha van mögötte erő.
"Egy alacsony fejettségű társadalom képtelen büntetni hatékonyan."
Nyilvánvaló, hogy semmit nem értesz a dologból.
Nem a "büntetés" a lényeg, hanem a csoporttagok egymás közötti kapcsolata. Ha például valakiről elterjed, hogy hazug simlis szemét, akkor a csoport többi tagja úgy fog hozzá viszonyulni, és egyes lehetőségek bezárulnak előtte.
Ez "büntetés"?
Nem az. A szó eredeti értelmében.
Viszont a csoportdinamika szempontjából bizony hátrány.
Ha tudom, hogy senkinek se érdeke egy szabály, csak közös érdek, akkor a racionális következtetés: én olyan ügyesen fogom megsérteni a szabályt, hogy ne legyen felelősségre vonható.
Abszolút mindig ez történik, kicsiben és nagyban is.
Már az óvodás gyerekek is így viselkednek. Ezért van óvónéni, aki erőszakkal közbelép.
"Miért? Mert racionálisan ezek a szabályok értelmetlenek."
Nem. Nem értelmetlenek. Konkrétan játékelméleti alapjai vannak ezeknek a szabályoknak. Úgyhogy valójában MATEMATIKAI SZÜKSÉGSZERŰSÉG, hogy egy működő közösség felismerje ezeket és kollektíve elfogadja szabálynak.
Mivelhogy amelyik közösség nem ezt teszi, az széthullik és megsemmisül.
Ahhoz nagyon fejlett társadalom kell, hogy az ember joggal féljen a büntetéstől.
Egy alacsony fejettségű társadalom képtelen büntetni hatékonyan.
Ha viszont az embereknek vallást adunk, s megvilágítunk nekik egy szélesebb pespektívát, akkor nem fognak akarni bűnözni. Hiszen így belső igény lesz a nem-bűnözés.