Keresés

Részletes keresés

atkabkv12 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 543

Magyarországon a Mátrában vettem nem Olaszországban.Megpróbálom télen takarni de a cimkéjén azt írja minusz 17 ig nem fagyérzékeny és az alany "smilevszkij smirna" oltó alany.A kertészetet felhívtam lengyelországból importálnak Gdanszkból.

Amita13 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 542

"a russian is olasz alanyon van"

Ezek szerint te sem Magyarországon szeretnéd a fát elültetni? (Nálunk nem szoktak "olasz alany"-ra oltani). Vagy csak kintről szerezted be? Nagyon nem mindegy a túlélés szempontjából! Olaszországban nyugodtan kibírhatta a telet egy kertészet végében takarás nélkül. A tavalyi telet nálunk is túlélhette esetleg, de azért nem ez a jellemző. Ha nagy a hideg (lásd tavaly előtt), még a takart, védett fák is elpusztulhatnak, nemhogy a takarás nélküliek.

Előzmény: atkabkv12 (540)
atkabkv12 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 541

Ő az

atkabkv12 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 540

köszönöm az infót a "melo" fajtámról.Remélem nem lesz igazatok ,hogy kifagy, mert ez a fácska 1 évet konténerben csücsült a kertészet végében takarás nélkül.Sajnos sokat keresgéltem ,de az általatok emlegetett orosz,ukrán fajtákhoz nem lehet hozzá férni sehol.A kertészetek mindenhol a 3 népszerű fajtákat árulják (vaniglia,tipo,russian de a russian is olasz alanyon van) és látok sok kertben magas sok éves fákat ezért mertem egy ritka fajtájú fát venni.Kérdésem lenne ezek a kis bogyók a termések vagy ez még csak a virág bimbó?A fát lefotóztam kiváncsi leszek a véleményetekre

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.10 0 0 539

Igen, én is pont erre gondoltam, hogy most nincs eszeveszett meleg és szárazság sem...nekem is DNY-i domboldalon van, szóval nem volt eddig elvethető dolog, hogy túl meleg van a kötődéshez neki, mint pl egy paradicsomnál is. Idén eldől a sorsuk, az biztos. :)

Jajj Gyulám! Micsoda problémáid vannak! :P Mi már annak is örülnénk ha 2 szem alma méretű gyümölcs lenne rajta. :D Úgy, hogy az én fám lassan a 4 métert verdesi......

123János Creative Commons License 2019.05.09 0 0 538

Szándékosan nem irtam nevet, de a képeken a Sunflower látható. Így virágzás vége után 1- 2 héttel szokta leszorni a kötött gyümölcsöket. Kiváncsian várom én is mennyi gyümölcs marad rajta. Már arra is gondoltam, hogy nem szereti a tavaszi hirtelen meleget és talán kevés az a víz pótlás amit biztosítok számára. Ez a tavasz nem megszokott módon alakul, eső van bőven a hőmérséklet is alacsonyabb a megszokottnál. Ha ebben az évben sem terem, akkor elgondolkodom az átoltásán.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (536)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 537

Hát én nagyon nem szeretem ha a PAW fürtők nagyobbak mint három szem , olyankor bár több a gyümölcs , de sokkal kisebb, esetleg egy nagy köré

gyülekeznek .

Azt hiszem az idén a három szemnél nagyobb fürtöket lecsippentem , esetleg átalakítom két darabosra.

De megfigyelésem szerint az egyes banán nő szép nagyra. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (536)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.09 0 0 536

Kicsit hozzád offolok! :)

Én sem oltottam át végül a két hires nevezetes Sunflowerem, ugyanis sok fórumtárs azt mondta, h nekik a magonc is terem, csak több fa kell. Na most idén 5 különböző fajtáról poroztam, 3 alkalommal is. Ha ezek után se nevelnek legalább 1-1 tucat termést, akkor jövőre tőnél elvágom és megy rá a Prima.... Nálam azon sokkal szebbek, nagyobb fürtökből álló gyümölcskezdemények vannak, öröm ránézni. A "sunflowereken" meg úgy ahogy, ami van is, az se olyan szép, hiányos 3-4 gyümölcskezdeményből álló fürtöknél tart, már most....nem lepődnék meg ha megint ledobálná az összeset....

Előzmény: 123János (533)
123János Creative Commons License 2019.05.09 0 0 535

Szeretném, ha jó minőségű gyümölcsöt teremne. Néhány alanyra oltottam belőle így megtudom figyelni oltványként a fejlődését. Szlovákiából kaptam a káki magot avval az ajánlással, hogy fagytűrőbb fajta. 

Előzmény: Ali-bá (534)
Ali-bá Creative Commons License 2019.05.08 0 0 534

Lehet, hogy új fajta lesz ez a magrólkelt, új tulajdonságokkal.  Ki tudja, hogy ki volt az apukája?  Fagytűrőnek tűnik, most már csak a gyümölcse kell, hogy jó legyen és lehet szaporítani.

Előzmény: 123János (533)
123János Creative Commons License 2019.05.08 0 0 533

2013-ban ültetett magból kelt káki életében először virágozni fog. Már 5 éve kiültettem a kertbe.

Érdekessége, hogy közvetlenül mellette faiskolában Costata oltványok téli fagy vagy tél végi fagy miatt kéregrepedés miatt csak az oltás felett fakadtak meg tavasszal, de a magról kelt káki legvékonyabb ága sem károsodott. Nagyon várom mekkora gyümölcsöt fog teremni.

Lassan elvirágzóban az Indián banán. Egyedüli fa, korábbi években saját virágporával ecsettel poroztam a virágokat, de ebben az évben már nem. Rábíztam a rovarokra, hangyákra a megporzást, de mint látható nagyon jól kötöttek a virágok. Évek óta bőségesen virágzó fa a megkötött gyümölcsöket még tavaly is elszorta. Örülnék, ha ebben az évben végre teremne néhány gyümölcsöt.

Gyula20 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 532

Lehetséges, hogy van vagy két virginiai magonc is / meg kell nézni a nyilvántartást / , de azok is csak a jövő évben

kerülhetnek oltható állapotba.

Így nem sürgős az oltóanyag.

Üdv.:Gyula

Előzmény: Dmitrij Petrovic (531)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.05 0 0 531

Szia Gyula!

A lótusz már jövőre oltható lesz, viszont nem a legjobb a hibridek alá. Se kompatibilitás szempontjából, se a fagytűrésre gyakorolt hatása miatt. Viszont, ha nincs virginiana-d addig is fajta fenntartásra jó... Ha szépen erednek az anyafáim, akkor küldök belőle neked is szivesen! 

Előzmény: Gyula20 (530)
Gyula20 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 530

Szia !

Látom , olvasom , hogy nagyon sokat foglalkozol kákikkal , ez nekem is felkeltette az érdeklődésemet.

Főleg az ukrán és orosz fajták.

Van egy pár Lótus magoncom, még csak tíz centisek de jó lenne ha jövő tavasszal már tudnék pár

darabot oltani.

Két éve vásároltam egy Nikitát és egy Russian Beauty-t , mindkettőn van vagy 40-50 virágrügy.

Sajnos az olasz márkák mind elpusztultak .

Előzmény: Dmitrij Petrovic (528)
emendasajt Creative Commons License 2019.05.04 0 0 529

Köszönöm szépen, jövőre visszatérünk rá!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (528)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.04 0 0 528

Ősszel már lesz szaporítva belőlük(bár eladásra még nem biztos, h sok lesz belőle), most egyelőre még csak anyafáim vannak, azok is idei ültetésűek... Jövőre, ha tudok, küldök vesszőt! 

Van még Bozi Dar is, ami még hibrid, illetve virginiaból Brace 2, Prok és John rick is.

emendasajt Creative Commons License 2019.05.04 0 0 527

Igen, az olasz fajták fagytűrése nem kiemelkedő. Viszont az általad említett Ukrán hibridekhez nehézkes hozzájutni.

Én is vadászom rájuk, de eddig eredménytelenül...

Oltóvessző állapotban  érdekelne jövőre, ha sikerülne hozzájutni. Neked van mindkettő?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (524)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.04 0 0 526

Örülök, hogy örömet szerezhettem vele Neked! :) Bő termést és hosszú életet mindkettőtöknek! :)

Majd év közben még várom a képeket, kíváncsi vagyok, hogy hogy fejlődik! :)

Előzmény: 55judit (525)
55judit Creative Commons License 2019.05.04 0 0 525

Gyönyörűen fejlődik a kis Nikitám. Csak úgy nyúlnak a kövér rügyei. Hamarosan levelet bont.  Köszönöm neked!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (524)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.05.04 0 0 524

Olasz fajta, nagy méretű gyümölcsöt nevel, de fagytűrése csekély. Szerintem nem érdemes az olasz fajtákkal kínlódni ha hosszútávra tervez az ember... Vannak már hasonlóan nagy gyümölcsöt termő, de sokkal fagytűrőbb ukrán fajták: Gora Goverla, Roman kosh.. de még egy Nikitával is jobban jár az ember, ha virginianara van oltva és nem kap -25nél kevesebbet, akkor 30 év múlva is teremni fog. Mig az olasz fajtákat lehet pár évente újranevelni, kivéve pár egyedi esetet. 

atkabkv12 Creative Commons License 2019.05.04 0 0 523

sziasztok!

Idén vettem egy konténeres 3 éves kis fát a fajta "melo" .Sehol sem találok leírást,képet a terméséről,ízéről stb.A fácska szépen hajt kb 20 cm nőtt mióta elültettem és 32 db virág vagy kis diospyros?? nől rajta kiváncsi leszek mennyi potyog majd le.Minden válszt tanácsot leírást szívesen vennék köszi

diospyros Creative Commons License 2019.04.23 0 0 522

sajnos (vagy ha már így alakult, "szerencsére", rovar talán rosszabb lenne...)

FAGYÁS.

elfeketedik, tipikus. van, hogy nem egyszerre szárad el a fa, hanem 1 évet vegetál még

(akár még terem is!).

sajnos van tapasztalatom, több fám is így járt.

a bűnös: 2018.03.01.

szóval az idei helyenként -7 fok (április 16.) semmit nem jelentett, a téli fagyok sem.

ez tavalyi fagyás lesz.

Előzmény: Hegeti51 (517)
dani64 Creative Commons License 2019.04.23 0 0 521

Csipszemzést eddig  jobbára  csak datolyaszilván meg citromon alkalmaztam ,de az idén próbáltam almán ,körtén jó ,sőt ami eretnekségnek számít még őszibarackon is  80-90% eredéssel. Viszont kevésbé  sikerültek mirabolán (korkodus) alanyon a kajszi csipszemzéseim .

Előzmény: Dmitrij Petrovic (518)
123János Creative Commons License 2019.04.20 0 0 520

Farontó bogarak nem kedvelik a datolyaszilvát, mert kellemetlen szaga van és túlságosan kemény. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy réslegesfagykárt szenvedett a képen látható ág, ezért elhalt. Nem betegség az eltávolítás volt a megfelelő lépés.

Előzmény: Hegeti51 (517)
123János Creative Commons License 2019.04.20 0 0 519

Ha Chip-szemzés, akkor oltószalagot érdemes hozzá használni oly módon, hogy a nemes szemet is takarod vele legalább két hétig. Ha szabadon marad a szem, akkor könnyen kiszárad. Észrevettem, hogy  a nemes szem és a szalag között pára képződik és így könnyebben megtapad a szem az alanyon. Ezt csak datolyaszilvánál csinálom, mert például a körte nagyon könnyen ered. 15-20 nap után a nemes szemet szabaddá teszem, hogy szépen megfakadjon, de ha parafilmet használsz, akkor nem kell a szemet szabaddá tenni később, mert áttöri a nemes.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (518)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.04.20 0 0 518

Chip szemzéssel nincs tapasztalatom még, de a fás oltás biztos, hogy minél később oltod, annál jobban ered. Különben az alany állapota teljesen mindegy ebben az esetben, júniusban is lehet nyugodtan oltani még. Egyedül a nemes oltóág állapota nem mindegy(az átlaghőmérsékleten felül), de oltottam már kizöldült rügyes vesszővel is, az is megeredt. 

Viszont most, hogy mondod, kipróbálom a chip szemzést. :))) Legfeljebb ha nem sikerül, akkor megy rá 2 hét múlva a fás oltás angolnyelvessel, ha meg abból se sikerül valami, akkor meg oldalnyelves. Igy is lehet 100%ot csinálni. :D 

Előzmény: dani64 (515)
Hegeti51 Creative Commons License 2019.04.20 0 0 517

Kedves Fórumozók !    - a Starkl-tól vásárolt 4. éves dyospyros kaki fámon az egyik oldalág kihajtás után fonnyadásnak indult, melyet levágtam. A levágott ágból egy cca. 10 cm-es részt kettéhasítottam és a képen látható sötét színű elváltozást tapasztaltam. A fa többi részén nem látható hervadás és hajt rendesen. A belsejében nincs farontó bogárra utaló járat.

Aki jártasabb nálam a növénykórtanban, legyen szíves diagnózist adni a jelenség okára ill. a terápiát illetően.

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat !! 

55judit Creative Commons License 2019.04.19 0 0 516

Köszönöm. Bedugtam a zacskóba és betekertem. Ez több rétegnek számít. :))

Előzmény: Dmitrij Petrovic (514)
dani64 Creative Commons License 2019.04.18 0 0 515

Nekem az idén a lótuszok a sok éves átlaghoz képest  nagyon hamar megindultak,már teljes levélben vannak(csak azok nem, amelyek ősszel át lettek ültetve ).  Kénytelen voltam  április elején oltani. Az angol-nyelves oltások még nem indulnak de a csipszemzések(ezek voltak a vastagabbak) már szépen beindultak szinte 100% . Mondjuk nappal elég jó meleg is van . Csipszemzésnél nem vágom vissza az alanyt ,csak majd 2 hét után kezdem el fokozatosan eltávolítani az alany hajtásait,az utolsót akkor torom le ha a nemes elérte a 30cm-t

Előzmény: Dmitrij Petrovic (514)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.04.18 0 0 514

Nem akarlak elkeseríteni, de az esti 2-5 fokok ellen az semmit nem ér, legfeljebb nappal lehet az optimális 20-25 fok körüli a hőmérséklet benne. Persze ettől még megeredhet, de nagyban növeli az esélyt ha május elején vagy azután van oltva. 

Judit! Ha szárazon, duplazacskóban van, akkor még június végén is tökéletesen felhasználható lesz. Nekem pont a Nikita volt az, amit Június végén oltottam, mindegy alapon(az alany úgyis kihajt), be is voltak a rügyek már indulva, de 100%ban eredt! 

Előzmény: Ali-bá (512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!