Arra azért figyelj, hogy nehogy így maradj. A végén még hasonló stílusban sikerül például az életrajzod is, amit egy igazán fontos célod elérése érdekében írsz. Csak, sajnos, időközben elfelejtetted, mit hogyan is kell írni. Egyébként nagyon laza vagy.
2. ponthoz egy névjavaslat: HeNye (Helyesírás -- Nyelvhelyesség). Épp' ellentéte a strébernek, de nem baj :)
A többivel meg egyetértek. Még a kérdésekkel is :)
kakukkmadár! nem a csevejdéket kívánjuk megszólni, hanem a „hivatalos", céges lapokat, amelyekről ordít egy-két hiba. E-csetelj, ahogyan neked jól esik... szvsz
hi,
nemtom, h Mlekeztek-e még az első e-mail, forum vagy csett hozzászólásotokra? Az tuti perfekt vót. Aztán 1xüsítettük a dolgokat, minek annyit írni? Napi 50 emil és 20 hozzászólás esetén már nem mind1. Azonkívül ez 1 saját nyelv, amit más talán már + sem ért. Szal szerintem nagyon rulla. :-))
byte: kakukk
ui: aki nem értett mindent, annak javaslom vmi chathely felkeresését. Na lyó napot! :-))
1. Vigyázzunk, a nyelvhelyesség sokkal bôvebb, sôt, mondhatnám, más fogalom, mint a puszta helyesírás! Elemi példa: egy hálóhelyen találunk egy irnák szót. Ez helyesírási hiba. Ha írnák alakban szerepel, akkor vagy jó, vagy nyelvhelyességi hiba (ha E1-ben használják). Uez a suksükölésre is igaz. (Ezek persze a lehetô legegyszerűbb példák – ld. az óriási nyelvvédô irodalmat.) El kell döntenünk, mire tudunk és mire akarunk vállalkozni: egy-két hibásan írt szóra felhívni a figyelmet, vagy pedig afféle hálós nyelvművelést (inkább: hálónyelv-művelést) végezni. Ég és föld! Viszont azt javaslom, hogy amíg ez nem dôl el, ne rögzítsük a nevünkben az egyik oldalt, mert hamar visszaüthet.
2. Még mindig a névrôl. Az MNYTE tipikus egyennév, semmi bukéja. Annyiban egyetértek Ghanimával, hogy valami jó nevet kellene választani; az viszont nem törvényszerű, hogy ennek betűszónak kell lennie, mint az angoloknál. Az MNYTE számomra nem tűnik ki a MTESZ, MNYIE stb. közül. Nekem a Strébernet jutott az eszembe, de nem igazán jó. Ötletek kéretnek!
3. Díjakat is ki lehetne osztani. Jót is (!), rosszat is. Javaslatok: Nyelvelô-díj és Nyelvölô-díj; Nyelvigyor; Magyarossz. Ha a nagyon durva (hibákat tartalmazó) honlap tulajától lepattanunk, akkor ott Nyelvészhelyzet-et lehetne hirdetni vmilyen módon. Ötletek kéretnek!
4. Az egyenszövegben nem tetszik: "ezúton közlöm". Túl durva, kategorikus és hivatalos. Emberibben is lehetne:
"Az xxxx nevében írunk Önnek [, mert hálós nyelvvédelemmel foglalkozunk]. Itt és itt hibákat találtunk. Javaslatunk az orvoslásukra:"
Ha nem magától értetôdô a hiba, akkor vmi rövid magyarázat is elkelne: "az 'egér gomb' mint jelöletlen birtokos szerkezet egybeírandó: egérgomb (ld. a Szabályzat xxx pontját)".
A végére oda lehetne biggyeszteni egy udvarias záróformulát: "Szívesen segítünk bármilyen nyelvi kérdésben az xxx elektronikus levélcímen." Ez független attól, hogy jól tudjuk: a sok anyázástól kilyukad a postaláda.
5. Igen, vurugya, kellene a nagyon hibás hálószemekrôl egy-egy kis mutatvány vagy link a saját webhelyünk "szégyenlapján"; ez nyugodtan viselhetné ezt a nevet, hadd vakaróddzon, aki fölkerül rá!
6. A saját nyelvhasználatunkat is kordában kellene tartanunk egy kicsit. Ezen belül meggondolandó, hogy a magyarításokhoz hogyan viszonyuljunk. Ha meg magyarul beszélünk, mennyire egységesen tegyük ezt? Mindig kell döntenünk? Példák:
– Megkülönböztessük-e a home page-et a web site-tól? Most persze szándékosan írtam így.
– A home page már honlap, de mi legyen a web site? Hálószem, hálóhely, webhely?
– Mi legyen a topic? Topik? Téma? Témakör?
– Mi legyen az e-mail? Emil, drótposta, villámposta, elevél?
– Mi legyen a mail box? Postaláda?
Stb.
Lehet, hogy csak én vagyok erősen negatív beállítottságú, de nem hiszem, hogy a nyelvi hibáktól mentes lapokat kellene összeszednünk (hiszen azok a „normálisak"), hanem a hibásakat állítsuk pellengérre...
Szasztok, ismét dolgozik a kiszolgálónk!
Kicsit lehűtöttem magam, nem eszik olyan forrón a kását...Tehát le kell hűteni a kását is.
Először a névben kéne megegyezni, ez tény.
Néhány javaslat, vagy inkább irányadó ötlet:
MENYE= Magyar Elektronikus Nyelvőr Egyesület
(Ha már az e-mail elektronikus levél...)
INYŐ = Internetes Nyelvőrség
NYEVE = Nyelvhelyesség-vizsgáló Egyesület
A névben furának találom az Itnernet szót, mert az egy tök idegen rövidítés, továbbá az Egyesület-re végződő nevek kellemesen komoly benyomást tesznek a befogadóra.
Figyi, ha ekkora becse lesz valamikor a logónknak, akkor meg fogja bárki tenni, hogy beemeli a papagályokkal teli honlapjára!
Inkább lehetne egy honlapdarabunk, ahol fel lennének sorolva azon honlapok címei, amelyeket jónak találtunk.
A honlapon a Működéshez tán mindenki belemegy, ha azt írjuk, hogy e topikon kitervelt, megtárgyalt és elfogadott tetteket hajtjuk végre, és hogy itt bárki a működtetésbe bekapcsolódhat. (Egyelőre!)
természetesen megoldható, de ehhez az kell, hogy a honlapunknak helyet adó szolgáltató engedélyezze kiszolgálóoldali szkript futtatását, hiszen
- tudnunk kell, hogy a beillesztett logónkra milyen címről érkezett kérés
- a cím ismeretében vmi adatbázisból ki kell szednünk a címhez rendelt értékelést mutató logót
Biztonsági okokból ezt kevés szolgáltató engedélyezi :(
A honlapot csak karbantartom, minden itt elhangzó adatnak megfelelően korrigálom.
Amennyiben a neven változtatunk, akkor azért várjunk az e-mail bejegyzésével. Mondjuk, ha bvgyh lesz a nevünk, hüjén nézne ki, hogy emilcímünk: mnyte@posta.hu
Addig is azonban csinálok egy pgs (vendégkönyvet), oda is lehet továbbiakat bejegyezni.
Szerintem is csak a hivatalos honlapunkkal törődjünk. Talán tényleg fontos, hogy pontosítsuk a leveleket, amelyeket mindannyian küldünk majd.
Van egy technikai ötletem és kérdésem:
Megoldható-e az, hogy az önmagát velünk auditáltató "cég" vállalja, hogy a címlapon látható helyen feltünteti a logónkat? Beszúr egy képet egy jól látható helyre, ami tartalmazza a "cég" kódját is. Tehát ő csak a logónknak biztsíít helyet. Mi, az ellenőrzésünk után állást foglalunk arról, hogy a honlap milyen minősítést kap, majd ennek megfelelően a "cég" kódjához hozzárendeljük a minősítési ikont. Ezáltal a cég nem tudja megakadályozni a rossz minősítésű logónk megjelenítését sem, legfeljebb úgy, hogy leveszi a logóhelyünket.
Akkor viszont azonnal ki kell esnie a kedvezményezettek - pl. pályázók - köréből.
1. jó a honlap. Köszönöm.
4. az MNYTE kimondhatatlan; javaslom, hogy agyaljunk még egy jobb ötleten. Magam is rögtön földobom/kilógatom az „internyelv"-et (de ezzel sem vagyok elégedett)
5. igen, hozz létre postafiókot, de várd meg, amíg konszenzusra jutunk a nevet illetően.
6. picit várnék még...
7. szvsz ne foglalkozzunk magánlapokkal. Sokszor nem is tudható, pollyén vagy vitze (sic!) egy-egy nyelvi eltévelyedés
Kedves MNYTE-tagok és -drukkerek!
Örülök, hogy szaporodtunk. Most sajnos nem tudok sokat írni, mert ledöglött a munkahelyemen az Internet, és idegen helyen csak 10 percet kaptam a gépen...
Ami fontos: nem mindenre reagáltok, elbeszélünk egymás mellett.
1. retix mágus, igen tetszik, hogy kibővítetted a honlapot, bár lehet, hogy csak azért, mert az én javaslatom került be.
2. Szab kár, hogy nem lesz, most forr a topik!
3. Az egyenszöveg jó?
4. A név megfelel mindenkinek?
5. Kérjek freemail-fiókot?
6. Az Egylet nevében nem szeretnék magam partizánkodni, kérlek, mondjátok, mehetnek-e az e-mailek a webmestereknek és a topikokra a felsorolt hibák miatt!
7. Meg Tova Szilárd által talált helyre is? (Kösz, Szilárd!)
Bocs, mennem kell, és ha soká haldoklik a rendszerünk, akkor ritkán lehetek...
Kedves MNYTE-tagok és -drukkerek!
Örülök, hogy szaporodtunk. Most sajnos nem tudok sokat írni, mert ledöglött a munkahelyemen az Internet, és idegen helyen csak 10 percet kaptam a gépen...
Ami fontos: nem mindenre reagáltok, elbeszélünk egymás mellett.
1. retix mágus, igen tetszik, hogy kibővítetted a honlapot, bár lehet, hogy csak azért, mert az én javaslatom került be.
2. Szab kár, hogy nem lesz, most forr a topik!
3. Az egyenszöveg jó?
4. A név megfelel mindenkinek?
5. Kérjek freemail-fiókot?
Az Egylet nevében nem szeretnék magam partizánkodni, kérlek, mondjátok, mehetnek-e az e-mailek a webmestereknek és a topikokra a felsorolt hibák miatt!
Bocs, mennem kell, és ha soká haldoklik a rendszerünk, akkor ritkán lehetek...
A kettős nagybetűknek és a hármas nagybetűnek csak az első betűje nagy, a betűszók e téren kivételek.
pancho kis p-vel (nem a nevem, csak egy nick, akkoriban nem jutott jobb eszembe), de ezt más is keveri.
Menny te ám a.... :-) Na tessék, már ki is ejtettük. Mondjuk lehet egy hivatalos név a mnyte, röviden meg nevezzük hákának. (Helyesírás-kommandó) Ma nem voltunk itt túl sokan :-)
Hajrá, kedves alapítók!
Akadékoskodónak tekinthető, icinke-picinke mondanivalóm támadt:
annyi itt (is) a szellemes hozzászóló, nem lehetne megpróbálkozni egy könnyebben kiejthető, megjegyezhető, betűszó formában is jellemző név kitalálásával?
Őszintén bevallom, hogy ebből a szempontból nagyon irigylem az angolszászokat, náluk nagyon találó rövidítéseket lehet megfigyelni.
A MNYTE-ről nekem itt és most az jutott eszembe, hogy lehetne a címerállata (!!na?) egy helyes menyét, amelyik kiszimatolja a helyesírási hubákat...(sic!)
üdv,
Ghanima
„betűszókban a kettős betűk minden tagja is nagybetű"
Mostanában morphondírozok egy, a Linux ispell-jéhez való szóellenőrzőn. Eközben döbbentem rá, hogy a Szabályzat nem definiálja az ábécé nagybetűit, és nem is tudtam megoldani, hogy az „sz"-nek két nagybetűs formája legyen -- ti. „Széchenyi" / „ENSZ"...
Hogy is van ez?
Az MNYTE-be én is jelentkezem, „kávéházi nyelvelőként" kisinasnak.
Örülök, hogy visszatértetek az eredeti témátokhoz, célotokhoz. Kérem a fölvételemet! A többit holnap, ill. ma, csak egy kicsit késôbb – alig élek ilyenkor.
A Magyar Nyelvhelyesség-tanúsító Egyesület nevében ezúton közlöm Önökkel, hogy honlapjukon/topikjukon nyelvhelyességi hiba/hibák fordul/fordulnak elő. Javasoljuk a következő módosításokat:
XXXX helyett YYYYY
PPPP helyett QQQQQ
stb.
Együttműködésüket, megértésüket előre is köszönjük.
MNYTE
(és ide a levél végére kéne egy emilcím, ahova az anyázásokat küldhetik, ez így lenne korrekt. E célból nyitni kéne pl.egy freemail címet e célra, és az oda beérkezett leveleket minden tag nézhesse meg. Ha megbíztok engem, én vállalom a mnyte.freemail.hu cím létrehozását, és a jelszó elküldését a MNYTE-tagoknak.)
muszály:
1077 dokumentum felelt meg a keresésnek.
Az első hatvan: index.hu/forum ezek közt a legtöbb tán a Hit gyülekezete tévtanításai topik
Van közte Danubius Cappuccino fórum is.
Az első URL, ami nem fórumszerű:
http://ashole.swi.hu/writings/cikk1.html
van ott hiba dögivel: muszály (sokszor) elszáltak, hüvejk, mindíg (2x), mellet (névutóként), méjen.
A "mittudom én"-t nyelvi poénnak tekintem:)
Ez a cím csemege:
http://www.internetto.hu/stb/olvir/olvir.inc.980202.html
Szerintem itt IQzero csevej folyik, csurig van hibával, bár néhányaknak nincs ékezetes betűjük. Én nem bírtam cérnával, inkább csak elrettentésként ajánlom...
Sok még a muszály, de pl. ez igen durva:
http://www.miwo.hu/cgi-bin/ht_rdr?_FI_=7&_NK_=0
Ez ugyanis egy bazi hivatalos honlap!
a bűbályosra egyetlen dokumentum van:
http://free.netlap.hu/dworld/z01.htm
de itt található még:
állruha :), robot rakéták, Földiek.
a papagályra 46 találat, pl.:
http://www.nexus.hu/_support/S2/BAROM/SUPP097.HTM
Nincs benne más durva tényleg, csak a papagály, de az sokszor (meg egy poén: qrva).
No, most elküldöm, egy új szövegládában folytatom.
Megnéztem a honlapot, gratulálok!
Bevehetsz rendes tagnak is, csak ne kerüljön sokba. (Ha komolyan be szeretnéd jegyeztetni, az pénzbe kerül, meg talán még egy nyelvész - vagy legalább egy egyetemi diplomás magyartanár - is kell az egyesületbe, hogy elfogadják.)
Hát ez a retix! Micsoda egy honlapot varázsolt!!!:)
(ha nem ügyelnék a helyesírásra, csupa nagybetűvel írtam volna a nevét, mint a nemecsekét a végén...)
Immár tagként első ténykedésem az lesz: mindjárt rákeresek Altavizslával arra a néhány szóra, hogy: "muszály" "bűbályos" "papagály" -esetleg mások- és mehetnek az emilek!
A működési szabályba be kéne venni, hogy mi a durva hibák ellen küzdünk, mit gondoltok? Hisz a topik eddigi életéből kiderült, hogy a nüanszokon a profik is vitatkoznak...
A küldetésünkbe meg valami annyira magasztosat lehetne írni, hogy mindenki vért pisáljon azért, hogy mi rábólintsunk a honlapjára.
Azért mindkettő szövegén elgondolkodom, és írok ide, talán retix mágus a hasznos részeket át tudja emelni a honlapra...
A honlapon a nyelvhelyességnél meg, mit szóltok, a Neten talált durva hibákat is fel lehetne sorolni, afféle elrettentésként!
Nagy érdeklődéssel olvasom a topicot indulása óta. Mivel hasonló témájú a készülő szakdolgozatom, szeretném megkérdezni Tőletek,hogy idézhetek-e írásaitokból?
Köszönöm!:-)