Keresés

Részletes keresés

mikroszan Creative Commons License 2014.02.04 0 0 61

tény, hogy sokféleképpen lehet prezentálni az államadósságot. abszolút összeggel (és akkor kérdés, milyen pénznemben) illetve gdp %-ban. sok cikk, vélemény volt erről az elmúlt években, és azt a tendenciát vélem felfedezni, hogy gyakrabban hozzák fel azt a számítási módot, ami az ellenoldal számára rosszabbul néz ki.

pl 1: mivel a baloldal 8 éven át volt kormányon, ezért egy 2002->2010 statisztika abszolút összeggel brutálisabban néz ki, mert 8 év infláció rakódik rá. természetesen gdp arányosan is szépen növekedett, tehát messze nem csak az infláció miatt nagy az eltérés.

pl 2: közelmúltban a matolcsy minisztérium is mindig úgy hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy azt a részletet emelték ki, ami nekik kedvező. vagy ott volt az adósságnyomás-mérő is, amin a tartósan gyenge ft (és így magas adósság) miatt szétbontottak ft és deviza mérőre. ami akár helyes is, de korábban erre nem volt példa sehol. aztán szegény adósságnyomás-mérő is megszűnt...

másrészt viszont a mostani kormány "sikeréhez" ne felejtsük el hozzáfűzni, hogy:

- valóban úgy sikerül az év végi adatokat kicsit csökkenteni egymáshoz képest, hogy minden év végén visszafogjuk az állampapírok eladását, aztán év elején belehúzunk (majdcsak lesz valami év végéig...), de ez a végtelenségig nem játszható

- havi kb 30 milliárd ft többlet bevétele van az államnak abból, hogy a korábbi manyup befizetések már állami rendszerbe mennek

- elégettek 1500 milliárd ft-ot, amikor a megszerzett állampapírokat megsemmisítették

- és a legfontosabb: azóta az állam által a jövőben kifizetendő nyugdíjak mértéke JELENTŐSEN megnőtt (hiszen nincs ott a manyup segítség). persze az állam a nyugdíjszabályokon változtathat, ezzel csökkentve a jövőben nyugdíjba vonulók járandóságát. (de ha így is tesz, akkor ez mennyiben különbözik attól, hogy egy manyup esetleg nem tud fizetni, ha kéne neki?)

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 60

:-)

Alfédó! Más időben, más helyzetben még inni is akartál velem.

Mostan meg én vagyok a nagy ellenség. Okay, hát ez van. De amúgy meg béke, majd akkor harcolunk, ha tényleg muszáj.

Előzmény: pphkigali (58)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 59

Van még valami vágyad?

Más adatok kishazánkról, vagy hasonló/vagy más adatok egy általad válaszott másik országról?  

:))))

Előzmény: Törölt nick (57)
pphkigali Creative Commons License 2014.02.04 0 0 58

nick

meddig vagy ma szolgalatban? mikor fognak levaltani? a valtasodnak ugyanez lesz a nickje vagy uj nicken fog jonni?

Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 57

Gratulálok, találtál ábrákat.

Nagyon büszke vagyok rád.

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 56

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 55

De nagyon vigyázol, hogy mindig csak 2010 előtti görbék, számok és hasonlók kerüljenek fel ide - részedről

Akkor majd változtat a haladó baloldal!

Nosza!

Mint írtam volt az Eurostat is pontosít utólag, ergo séróból kell cáfolni adataimat, az biztos, hogy nem pontosak, most. Azóta módosítottak.

Itt az idő, a fidesznácik hazugságait menetből cáfolhatnád, de te meg kényelmes vagy, pedig ott a magas labda.

Ne tökölj, itt az idő vérbe alázni az agyhalott fidesznácikat.

Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 54

Akkor mégeccer:

Igen, nominálist írtál. Rákérdeztem: miben számolva? :)))))))

Nem is érted, mi?

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 53

Csillagom,

az adatok nyilvánosak, ergo te is publizhatod/ábrázolhatod.

Mi akadályoz meg?

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 52

Aha.

Nincs itt.

A hivatalos akkor, ha majd az Eurostat oldalain is megjelenik.

Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 51

"Nominálisan? okés: miben számolva? Dollárban, Euróban, forintban?"

Ugye innen indul az agymenésed. Én meg "nominálist" írtam. ugyan miért?

Azért, mert a a haladó baloldal propagandája jelenleg ebben utazik.

Ide tehetem Euróban is, vagy GDP arányos összehasonlításban is. A bandád akkor se jön ki jobban ebből, a szoci kormányok egyszerűen siralmas eredményeket produkáltak.

Persze a választásokra ti szemezgettek kínkeservesen és nyögvenyelősen, de ez halott ügy. A népeket nem lehet ennyire lenézni, azért nem annyira hülyék mint gondoljátok.

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 50

Pont ezt írtam, miszerint következetesen csak a ballib elkúrmány van idézve részéről. Érthető, persze, hiszen a folytatás semmivel sem kevésbé rémisztő. 

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 49

De nagyon vigyázol, hogy mindig csak 2010 előtti görbék, számok és hasonlók kerüljenek fel ide - részedről. De mint már alább írtam, az szerintem itt senkinek nem kérdés, hogy akkor (sem) nem jó irányba mentek a dolgok.

Most a probléma viszont azzal van igazán, ami azóta történik. Bizony, már 4 éve!
http://www.totalreturn.hu/magyarorszag-jobban-teljesit-gdp-novekedes-a-regioban/

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 48

Nem látom ezen a 2010-2013 köztieket... Én vagyok a hülye, hogy ezekre vagyok kíváncsi (mert erről a jelen fos rezsdim teljesítményét tárgyalgatjuk) vagy Te, hogy nem vagy tisztában az évszámokkal és a mai dátummal?

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 47

Itt van, de ebben nagyon nem látok az államadósságot megelőző növekedést.

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 46

Felesleges dühöngened...

Nominálisan? okés: miben számolva? Dollárban, Euróban, forintban?

Arányosan? és a Gdp miben számolva?  Dollárban, Euróban, forintban?

1: amíg rendesen párosítva vannak a számok (dollárban a dollárbannal,stb) azaddig nagy eltérés nem lehet.

2: abban már lehet trükközni, hogy ezt ebben, azt meg abban számított számokkal ütköztetjük.

3: abban meg pláne lehet móskuskálni, ha esetleg teljesen isióta módon valamelyik számot egy általunk kinevezett szinten számoljuk a napi valóságot nem figyelembevéve...

4: és akkor ha ezt az árfolyammókuskákon túltesszük magunkat, akkor még ott van az inflációcuccos... ami megincsak mintha nemkicsit manipilálva lenne manapság, de pont eme kérdésben visszaüt.

Ugyanis az a hivatalos duma, hogy 2013-ban gyakorlatilag nem is volt infláció... Demivel GDP növekedés semigen, akkor hogyan is magyarázható a forintban számolt több, mit 6%-nyi nominális (abszolút) adósságnövekedés átalakulása relatív (pl a nemnövekvő infláció mellett a nemnövekvő GDP-hez mért arányának) csökkenése?

Mert az van, a matek nem hazudik...

:))))

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 45

Utánlövés:

itten van, ugyan ez még egy 2010-es ábra tőlem, de majd a haladó baloldal pontosít (ahogy az Eurostat is szokása, visszamenőlegesen korrigálnak):

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 44

Persze.

Magad is odatalálsz az Eurostat oldalára, vagy kell a segítségem?

Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 43

Arra majd holnap, vagy holnapután lesz központi eligazítás, hogy mit és hogyan kell szajkózni a ballib kurmány idevonatkozó rémtetteiről. :)

Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42

GDP növekedésre tudsz külön adatsort mutatni?

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 41

Volt szándék a számítási módszer átalakítására (lásd foglalkoztatottság), hogy megfelelő legyen az eredmény, de az már komolytalan lett volna.

Mellékesen Görögország is sokáig jó adatokat produkált.

Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 40

Nominális értéken vizsgáljuk az adósságot? Okay.

Akkor mi a gond?

2001 óta a többszörösére nőtt, ottan van az adat a 18-as hsz-ben.

GDP arányosan nőtt az államadósság? Semmi vész ottan van az adat a 15-ös hsz-ben.

Tehát ismerjük a trendeket,  a dumád érdektelen, hogyan tovább?

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 39

Senki nem vonja kétségbe az Eurostat számait!
De csak mert belinkelsz évekkel ezelőtti táblázatokat a ballib kurmány szar tevékenységéről (képzeld, ez sem vonja itt kétségbe senki!) még nem lesz jobb a regnáló hatalom vacak teljesítménye, év végi trükközése és a mostani forintesés erősen MNB felől fújó okai.

Ez van. És mert az Eurostat még nem tette fel a tavalyi (év végi) statisztikákat, azért azok már ismertek.

Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 38

ps. Európának is a kurva anyját!

Amúgy tényleg nincs az jól, hogy a szoci propagandisták ne hazudozzanak kedvükre.

Az esélyegyenlőség jegyében az Eurostat oldalait is be kéne tiltani, azért, mert a koszos nácik adatok nélkül maradnának. Az csak a haladó baloldal privilégiuma.

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 37

Ha a választások közeledtével meg 80% felé megy akkor ez kommunikációs szempontból nem jó cél, mégis a 3% lehet.

Előzmény: Zoxo Whitney (26)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 36

A szavazók (különösen az aktív szavazók) döntő része nyugdíjas plusz állami alkalmazott, ők érdekeltek az állami kiadások maximállásában. (Az Fidesz szavazóbázisa is ez, nem kívánságműsor ez, hogy válogatni lehessen.)

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 35

Igen, tényleg nagyon szar dolog az, mikor a magyarországi egyszerű földi halandók minden  cafrang nélkül elérhetik az Eurostat oldalait.

Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 34

Okay, még a látszatát is kerülném annak, hogy ilyen fajsúlyú körben egyáltalán szóba kerülne Magyarország.

Ehhez túl kicsik vagyunk, ez az ország tényleg nem tétel.

De nem is erről beszéltünk, sokkal belterjesebb mezők mentén operálunk. Csak szeretnék bizonyos körökben, ha ekkora tételben számítanánk, illetve ez jönne le a hazai szavazóknak.

Előzmény: sulef (31)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 33

Csakhogy ez nettó nem igaz. 
Egyrészt mert nőt az adósság mind nominálisan, mind arányosan.

Ráadásul ez halmazati, mert ugye nem csak fő cél e kormánynak a csökkentés, de még Alkot... szóval valami alaptörvénynek csúfolt önrendelkezésbe foglalták!

És még csak nem is teljesítik, de lózung, na az van!

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 32

Igen,

azért van az, hogy a geci Fidesz alatt nem nőtt az adósságunk, még ehhez is balfaszok.

Ellenben a szoci kormányok ehhez nagyon értettek. Hallelúja:-)

Előzmény: Törölt nick (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!