Keresés

Részletes keresés

altimus Creative Commons License 2014.02.05 0 0 91

- az igazan erdekes adat az az allamadossag nominalis merteke

- a gdp aranyos adat egyszeruen arra kell, hogy egy konnyen kommunikalhato szam alljon a rendelkezesre. az embereknek nem mond sokat ha azt halljak, hogy x ezer milliard az adossag. ha azt mondod, hogy az adossag a gdp x%-a az lenyegesen erthetobb dolog. raadasul ez osszehasonlithato is. japanban ennyi, esztorszagban meg amannyi. van egy egeszsegesnek tartott sav, aztan van egy sav ahol mar lehet aggodni ...

- maga a gdp erosen tamadhato dolog. a 20. szazad elejen jobb meroszam volt mint manapsag. a szakemberek rengeteg mas mutatot hasznalnak, de a gdp kiszamitasa tobbe kevesbe standard dolog es az egy fore vetitett erteke azert eleg jo mutatoja meg ma is egy orszag fejlettsegenek. (nem is szolva a ppp gdp-rol)

de egy dolog biztos, a mai magyar allamadossag nominalisan magasabb mint a 2010-es, noha bele lett forgatva az adossagcsokkentesbe a 3000 milliard forintnyi manyup penzbol tobb mint 2000 milliard. vagyis az orban kormany nem tudta megallitani az allamadossag novekedeset, noha a novekedes merteke csokkent.

hatalmas trukkozessel talan elerheto, hogy a most felvenni szandekozott mega paksi hitel ne novelje az allamadossagot, habar az eu ezt nem fogja dijazni. ha ezt beleszamoljuk akkor kapasbol +10-15%-al no a gdp aranyos adossag es igen kozel kerul a 100%-hoz, ami azert akarhogy is nezzuk kemeny dolog.

Előzmény: BVNG25 (89)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2014.02.05 0 0 90

Új csúcson az államadósság

Sose volt még ilyen magas forintban. Tényleg csak trükközött az ÁKK az év végén. Tovább »

forrás: Index.hu

"Feltűnő, hogy a forintban kifejezett adósság alaposan, több, mint négyszáz milliárd forinttal visszaesett az év utolsó hete előtt. Ez bizony klasszikus trükközés volt az ÁKK részéről: hogy az év végi államadósság-ráta látszólag csökkenhessen, miközben közel háromszázmilliárd forintnyi kötvény lejárt, szándékosan visszafogták az adósság kibocsátását. Amit aztán az év elején gyorsan bepótoltak."

Idén decemberben már nem nagyon ismételhető meg ugyanez a trükk, mert 2015 januárban fog lejárni az a 300 milliárd...

Előzmény: BVNG25 (89)
BVNG25 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 89

Most itt nem fogjuk tudni a GDP-kiszámítás bonyodalmait megoldani, ne várj csodát se tőlem,se magadtól. Baromi sok probléma van vele amúgy és rendszeres az, hogy egy GDP-adatot revízió alá vesznek és később, fél év, egy év múlva már kicsit más. De a "fejlett" gazdasági világ mégis a GDP-t tette meg Nagyon Fontos Adatnak, ehhez viszonyítanak szinte mindent.

De ez nem trükközés, hanem a téma bonyolultsága miatt van.

Mi itt nem tudunk jobbat csinálni, mint azt, hogy a KSH számaival osztunk-szorzunk.

Előzmény: Zoxo Whitney (88)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2014.02.05 0 0 88

"1. Az államadósságot nem kell kiszámítani, az nyilvántartott, precíz adat.

2. A kérdés az, hogy mi legyen a nevezőben, vagyis az éves GDP"

1. Pont a topic témája bizonyítja, hogy egy bizonyos fordulónapra lehet trükközni.

2. A GDP meghatározása is elég cseppfolyós: Tavaly május közepén tette közzé az MNB az I. negyedév GDP-arányos tartozásállományát: 82,2%. Aztán valamikor később módosították 82,4%-ra...

...

Előzmény: BVNG25 (85)
BVNG25 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 87

Amit írsz, az azt a feltételezést jelenti, hogy a IV. negyedévben az előző három negyedév átlaga lett a GDP, és ezt adod hozzá.

De nézd meg a linken az előző néhány év számait - minden évben a IV. negyedév GDP adata a legnagyobb az előzőekhez képest, és nem is picikével. Ebből szerintem az én feltételezésem a reálisabb.

Előzmény: Zoxo Whitney (84)
halkergető Creative Commons License 2014.02.05 0 0 86

Akkor csak egyszerű ez a statisztikai világ.

Az ilyen téli időben a földtúró pógár ráér, megpróbálok jelentkezni a Stat.Hivatalnál munkára, hátha időszaki foglalkoztatottként alkalmaznak. Majd előkeresem a padlásról az érettségi bizonyítványomat, hátha azt is elkérik, nehogy alulképzettként vegyenek fel és valami bajuk essék emiatt.     ;-)))

Előzmény: BVNG25 (85)
BVNG25 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 85

Az államadósságot nem kell kiszámítani, az nyilvántartott, precíz adat.

A kérdés az, hogy mi legyen a nevezőben, vagyis az éves GDP. Azt kifejezetten nehéz kiszámolni, a KSH végzi igen nagy háttérszámítással és adatokkal. Amiről az én gondolatmenetem szól, az az, hogy az ÁKK a közleményében nem a valós 2013-as GDP-vel oszt, mivel az még nincs készen (valószínűleg még egy hónap, mire közzéteszik), hanem a "2104-es várható GDP"-vel, ami persze támadható, mivel előrejelzés. Erre lapozva mondták többen, hogy de mégis nagyobb az arány, ha a valós GDP-vel számolnánk.

Én csak annyit csináltam, hogy a már rendelkezésre álló adatokból, mivel 2013 első három negyedévére már kész a KSH adata, ésszerű aránnyal mégis kreáltam egy éves GDP-t, hogy legyen mivel osztani.

Előzmény: halkergető (83)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2014.02.05 0 0 84

Viszont más feltételezéssel élve más jön ki:

Ha I-III. negyedév adatát 4/3-ral szorzom fel, akkor 21 173 662 * 4 / 3 = 28 231 549,3 jön ki.

Ezt hasonlítva a 22840000-hoz az eredmény 80,90% ...

Előzmény: BVNG25 (82)
halkergető Creative Commons License 2014.02.05 0 0 83

Egészen biztos vagy benne, hogy az államadósság kiszámításának képlete egy ilyen egyszerű arányosítás lenne, amit a középiskola első osztályában már megtanulnak a nebulók? (Rég jártam iskolába, lehet, hogy a hivatkozott műveletet már az általánosban tanulják?)

Mi a fenének vannak a Stat.Hivatalban magasan képzett dolgozók, amikor középfokú végzettséggel, és annak megfelelő fizetéssel is el lehet végezni azt a munkát?

Előzmény: BVNG25 (82)
BVNG25 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 82

Másik topikban megcsináltam úgy a számítást, hogy nem kell hozzá az "elvárt GDP" adat. Érdemi reagálás nem jött a"trükközést" hirdetőktől, így ide is beírom:

Azzal egyetértek, hogy nem valamilyen jövőbeli GDP-becsléshez kéne hasonlítani, nem is értem, miért ezt adta meg az ÁKK.

De hát számoljuk ki, nem vagyunk mi kiscsoportosak, hogy folyton az óvónénit nyaggassuk, adja meg már a számokat.

A probléma az, hogy 2013-ra még nincs teljes éves GDP-adat, pedig azzal kéne osztani. Mit tegyünk akkor?

Én ezt gondolom a lehető legjobb számításnak:

vesszük az elérhető legfrissebb GDP-adatokat: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt002j.html

az első 3 negyedév összege: 21173662 (negyedik negyedév még nincs, ezért nincs éves sem).

vegyük 2012 első 3 negyedévét: 20447416

a kettő aránya: 21173662 / 20447416 = 1,0355177397

ezzel szorozzuk meg a 2012-es teljes éves GDP-t: 1,0355177397 * 28048068 = 29044271,9796485 , ezt fogadjuk el teljes 2013-as GDP-nek. Tehát úgy számolunk, mintha a teljes éves GDP ugyanolyan arányban változott volna, mint az első 3 negyedév.

Most már csak el kell osztanunk a januári államadósság volumenét a kapott GDP-adattal: 22840000 / 29044271,9796485 0,7863856948.

Rendben, elfogadjuk a számítást?

Tehát akkor a januári Államadósság/ GDP (2013) = 78,6%.

Nem pedig 80 fölött.

Előzmény: Törölt nick (80)
halkergető Creative Commons License 2014.02.05 0 0 81

Köszönöm a részletes magyarázatodat!

Némi sejtésem nekem is van a dolgok állásáról, viszont én Wic kartács magyarázatára lettem volna igazán kíváncsi, miután ő is a "ner-társak" csoportjába tartozik, mi több, az ostromlott vár egyik legkitartóbb hős védelmezője. ;-))

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 80

Ez a "trükk", vagy ha tetszik csúsztatás. Csak a kedves ner-társak századszorra leírva sem értik.

Akkor 77,9%, ha idén az elvárt (idealizált) GDP növekedés megvalósul(na). Akkor már a januári hiány is visszavetítve ennyi lenne. De persze ha nem valósul meg, akkor majd egy év múlva más számok látnak napvilágot, de akkor a ner-társak már megtették amit a haza elvárt tőlük, eleget szajkózták a számot, szépen elhallgatva, hogy ez csak egy "akkor, ha". 

Az meg, hogy egy hónap alatt annyit ugrott a nominális adósság ami még a tavaly év végi trükközésnek is rögtön a duplája, hát... az nem szép szám, nem kell róla tudomást venni.

De gyengébbek kedvéért egy példa.

Ha én 2013-ban kerestem havi százezer forintot, ám decemberben arra vettem fel 50 ezer forint thavi törlesztésű hitelt, hogy januártól a jövedelmem már 150 ezer forint lesz havonta, akkor ugye mindaddig jól számoltam, amíg tényleg lesz 150 ezer a jövedelmem. És mindenkinek ezt magyarázom, családnak, barátnak, hogy én mekkora "spiller" vagyok, hiszen továbbra sem lesz semmivel nehezebb az életünk, ugye. Csak akkor van gáz, ha a várt fizetésemelés elmarad.

De akkor majd hazudunk valami mást a családnak, az legyen az akkor gondja, most olyan jó, hogy magasabb lesz a fizum, meg a sok hiteltől is "gazdagabb" vagyok! :(((

Előzmény: halkergető (79)
halkergető Creative Commons License 2014.02.05 0 0 79

Már csak azt lenne jó tudni, hogy a múlthavi 80egész-valahánytized %-os szintről hogyan lett egy hónap alatt  77,9 tized %, miközben a nominálérték pedig az egy hónap alatt is nőtt.

Na, ez hogyan volt lehetséges?

(Nekem egy kézenfekvő magyarázatom van, az állam valamelyik szerve szemérmetlenül csal a témában.) 

Előzmény: Törölt nick (75)
pphkigali Creative Commons License 2014.02.05 0 0 78

zsebi

ha meeg az emlitett trukkozesre is adsz magyarazatot akkor mar minden nagyon jo lesz. marmint ha ilyen jol teljesitunk akkor miert is kellett a szamokkal, folyamatokkal trukkozgetni?

Előzmény: Törölt nick (75)
pphkigali Creative Commons License 2014.02.05 0 0 77

mmormota

mindez azt jelenti hogy a jobboldal(i kommunikacio) nem hazudik, nem csusztat, nem mos agyat? hanem mindig megmondja az igazat, a frankot, fajjon az akarmennyire is.

vagy csak annyit jelent hogy a jobboldaliak kitalaltak hogy hogyan lehet az emberek agyat ugy atmosni hogy ne vegyek eszre, vagy ha eszre is veszik ne fajjon nekik. eleg hozza egy kampany hogy magyarorszag jobban teljesit.! ugyan nem teljesit jobban de a kampany ki van fizetve es megteszi a hatasat.

Előzmény: mmormota (72)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 76

ezzel most azt bizonyítod, hogy 2012-ben még a kis mértékű GDP visszaesés mellett is sikerült csökkenteni a GDP arányos államadósságot? :o)

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 75

Az adósság értéke 22,84 ezer milliárd forint volt, ami a GDP 77,9 százalékát teszi ki.

Ez nem lenne akkora gond, ha a magyar gazdaság érdemi növekedésre lenne képes – hiszen akkor úgy is nőhetne a forint adósság mértéke, hogy a GDP-hez viszonyított aránya visszaesik –, de ez sajnos nincs így.

de, így van.

tavaly év végén 79,8% volt, most pedig 77,9%

emelje fel a kezét (persze Melis Lupison kívül :o) ), aki szerint ez nem visszaesés

ergo a cikk írója nem fejtette ki az igazság minden szeletét... :o)

Előzmény: jobb-lib (-)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 74

Pedig bekészültem frissenbontott borral és szódával, némi grillezett magokkal és békönökkel.... de hiába... Az ellenem felvonult "nick 111" gyűjtőnevű flotta/sereg egyszerűen elsunnyadt, elfutott... Heeeeeejjjj - végülis megértem... De azt nem, hogy akkor mire is az a nagy arc...

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 73

Csaxólok: ott tartottunk, ogy szépen megdícsértél, hogy tudok találni holmi gráfokat a jelen/közelmúlt időszakáról is, amire mintha Te képtelen lennél (Nálad 2008 a vége) és mellesleg: ellentétben Veled. És jómagam csak felajánlottam, hogy mondjál időszakot osrszágot, kérdést és az orrod alá dörgölök egyet... 

Noakkor mégeccer: akarsz még valamit? (vagy mész alukázni (én ezt tudom ajánlani Neked))

Jaés valami baromira nem érdekelnek semmilyen szavazók sem...

A buta hazugságok túltengése irritál.

mmormota Creative Commons License 2014.02.05 0 0 72

Kétségtelen, hogy történt egy nagyon nagy változás a közvélemény formálásban. 10-15 éve jelentősége, súlya volt annak amit egyes balliberális értelmiségiek mondtak. Beszédtéma lett, figyeltek rá az emberek, nem csak baloldalon.

Most meg legyintenek ez emberek - hazudnak ahogy szoktak.

A megmondó emberek nagyon nehezen értik meg hogy mi történt. Próbálnak ütősebbeket mondani, de ezzel még rontanak is a helyzeten, még kevésbé hallgatnak rájuk.

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 71

Még itt vagyok,

látom,  tényeket és adatokat nem tudsz prezentálni, a gyűlöletet és a személyeskedést annál inkább.

Valszeg a Werber féle kampánystáb  egyik agresszív  torzszülöttét üdvözölhetjük benned. Szerintem most ez pont fordítva működik mint 2002-ben, a hatása  pont ellentétes, a magadfajta antiszociális nyomulók most taszítják a szavazókat.

Csináld csak.

Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 70

Én viszont elég elnéző vagyok, és megértem, ha valaki rájön, hogy nem elégé felkészült ahhoz, hogy nyilvánosság előtt égjen be a képzelt/megjátszott tudásával/kvalitásaival...

De annyira nem vagyok elnéző, hogy egy ilyen után a (terészetesen jogosan) megfutamodó gyíkot ne nevezzem és tudjam gerinctelennek, csigának, nagyzoló lúzernek... :)))))

Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 69

Kaja után visszanéztem.

Úgy tűnik a jobber könyörteleneknek igaza van, ezekkel tényleg nem érdemes baráti hangon beszélni, mert nem értik, illetve rosszabb, nem érdekli őket.

Jó, hát ezt is megtanultam, egy illúzióval kevesebb.

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 68

Asszem inkább örökre zártad... :)))))

(semmi gond: majd máskor jobban odafigyelsz, hgy kivel kezdesz...)

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 67

:-)

Ez jó:-)

De majd hónap, mert mára már zárnám a bótot, ha nem bánod.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 66

Hát igen, igen frusztráló az, ha kedvenc oldalunk az ellentétét műveli kívánalmainknak, ellenben a gyűlölt ellen meg séróból nyomatja.

Én is igen ideges lennék ilyenkor, no de hát emberek vagyunk.

Előzmény: mikroszan (61)
Carlos99 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 65

Index - Chart - Új csúcson az államadósság

"...Feltűnő, hogy a forintban kifejezett adósság alaposan, több, mint négyszáz milliárd forinttal visszaesett az év utolsó hete előtt. Ez bizony klasszikus trükközés volt az ÁKK részéről: hogy az év végi államadósság-ráta látszólag csökkenhessen, miközben közel háromszázmilliárd forintnyi kötvény lejárt, szándékosan visszafogták az adósság kibocsátását. Amit aztán az év elején gyorsan bepótoltak...."

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 64

Akarok.

Nyomassad!  :))))))

Előzmény: Törölt nick (63)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.04 0 0 63

Szar is az, ha rögtön, menetből megbukik az emberfia. Értem én, olyan védtelen leszel tőle.

Akarsz beszélni róla?

Előzmény: Törölt nick (59)
mikroszan Creative Commons License 2014.02.04 0 0 62

még csak annyit tennék hozzá, ha a 2010 óta elért eredmény a siker, akkor mekkora ez a siker annak fényében, hogy:

- jövőbeli kötelezettségek megnőttek (ld előző hozzászólásom)

- mik voltak a tervek (tessék visszaolvasni, 2010-2011-ben miket prognosztizáltak matolcsyék, hogy pár év alatt hova le tudjuk szorítani az adósságot gdp arányosan)

Előzmény: mikroszan (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!