Kicsit elkésve, de annál nagyobb buzgalommal élvezhettem (-tük) a Keep Floyding koncertet, ahol is "almost famous" topiktársunk keményen nyomta a billentyűket. Ezúton gratulálok neki és a csapatnak a felejthetetlen koncertért!
A Solton lacika a szinpad alá került, ami érdekesség, bár már a fórumon ez régebben ki lett vesézve, én most láttam először ezt a megoldást.
Elkezdtem az új leslie, vagy inkább vibratone projektet. Egy sebességes lesz, és a hangfal ugynevezett "back loaded" kialakítású. Ez annnyit tesz, hogy a hangszóró elülső része a hallgató térbe sugároz, és a membrán hátsó fele, egy csatolt üregen keresztül hajt meg egy tölcsért, illetve itt kettőt. Érdekes kísérlet lesz, mert az elülső rész elé kerül majd a polisztirol dob, és a magas tölcsérek pedig fixen állnak majd a doboz két oldalán. Annyiból off, hogy ez a hangfal a Rhodes zongorához készül, de univerzálisan majd gitárhoz is, vagy más hangszerhez is lehet használni effektként.
Ui.: A polisztirol dobot tehtube Zsolt adományozta. Köszönet érte!
Egy apróság, de bárkinek, bármikor szüksége lehet rá.
Volt egy külső vinyóm. Aztán megvakult. A sokezer hammondos hanghordozó bizony nagyon értékes számomra rajta és talán nemcsak nekem.
A legtöbb előadótól majdnem fullos diszkográfiák.
Csak a tégla garanciális cseréje=harakiri. Több tapasztalt sz.g-es szakember bicskája beletörött az elmúlt hónapok folytán.
Ennyi pénzem meg nincs: Kürt kft ~300e, Apostol kft ~ 180e.
Aztán Qqberci ajánlása alapján az ember szinte tizedéért. Ráadásul nem kellett menteni, egyszerűen megcsinálta a vinyót, mintha el sem romlott volna. Mostmár persze azért duplán van minden :-)
Ezzel kicsit vitatoznék, hogy "nem áll rá nagy cég a dologra".
Roland, Korg, Clavia, Hammond-Suzuki, Voce... Egyik sem olyan kezdő és kis cég, mint mondjuk a VB3-at tervező "manufaktúra", vagy ott volt a Native Instruments a B4-el. Ők is jelentéktelen cég voltak a fentiekhez képest és mindegyik a fizikai modellezés szintjén csinált jobb-rosszabb klónokat.
De mást, mondok: EMU A legnagyobb név a sampling alapú modellezésben, és meg lehet nézni a régebbi cuccait (pl. Vintage Keys modul) amiben nagyon nem orgonista szemszögből volt közelítve a "klónozás" (A B3 moduluk már azért más kicsit!)
Szóval szerintem a legnagyobb hiányosság, hogy mindenhol marketingesek vannak és ők kitalálják, nosza csináljunk orgona klónt, hátha enni fogja a piac (ugye kezdetben ez kihívás is volt a 100 mázsás szörny kiváltására, ha már minden digitalizált úgyis).
Amennyire olvashattuk, a Clavia elég komolyan gondolta a modellezést, mégsem mondható hogy maradandót alkottak, persze ebben az is benne van, ha elsőre megcsinálnák a tutit, 5 év múlva mit adnának el, ui. ma nincs olyan amit 40-50 évre terveznek, de még csak 10-re sem!
Egy szó mint száz, ha Tube vagy hasonlóan más nem veszi saját kézbe a minőséget leginkább közelítő úton a gyeplőt, meg kell elégedni a nagyok termékeivel. Viszont az is el lett már mondva, hogy sima szinusz generátort valódi lacira kötve is megelevenedik a "hang" tehát az oroszlánrész a klón fejlesztéseknél nem is nagyrészt a TG-ben lapul, hanem a laci modellben és legtöbbük ott vérzik el mint tudjuk.
(Az valóban igaz hogy a szinusz jelnek nincs felharmónikusa hisz ebből épül fel a hang, mint az anyag az atomokból, de az orgonánál ritkán szól sima szinusz, a többi meg már mind felharmónikus! Valamint amitől legjellegzetesebbnek van titulálva az mellette még zajt és torzítást is takar, ami megintcsak nem tiszta szinusz. ) :)
Meg az amerikaiak is... Meg a magyarok is... A "brute force" törések grafikus kártyákon mennek.
A probléma a key click-nél kezdődik: nem határozható meg, hogy az alaphang mely pillanatában záródik a kontaktus, de akkor a felhangok fázishelyzetének is megfelelőnek (úgy, mind a mechanika által rögzített) kell lennie...
Holnap a Városligeti Sörsátorban Keep Floyding koncert, ahol almost famous orgonál, meg egyéb hangokat szólaltat meg billentyűn.
Vagyis Pink Floydot lehet kíváló előadásban ingyenesen hallgatnikellemeskörülményekközött. Éshallgatniarany!:-)
A 200 Mbit/sec átviteli teljesítmény már 40 éve sem volt probléma, 20 éve meg már PC-n sem. A gond ott kezdõdik, hogy azokat a biteket ki is kell számolni, ezt meg jobbára a videokártya csinálja. A játékra optimalizált gépeknél a videokártya számítási teljesítmény sokszorosan felülmúlhatja az alapgépét...
Az persze tényleg belejátszi, hogy nincs ebben akkora üzlet, hogy érdemes legyen komoly energiákat belefektetni...
A sinus jel a létező legjellegtelenebb hangzású jel (nincs felharmónikusa, bár nem akarok hülyeséget mondani). A Hammond hangja mégis az egyik legjellegzetesebb hangszín ami létezik... Na a kettő közötti klönbség az amit nehéz leprogramozni :)
Mert a Hammond hangjában benne van az egész elektromechanika tökéletlensége.
Ez az egyik. A másik, hogy míg egy mai jól elkészített számítógépes játékon - a példádnál maradva - dollármillió hasznokat lehet elérni, mennyit lehetne egy igazán jó Hammond emulátorral? Nincs ebben biznisz, ezért nem áll rá komoly cég, és nem modellezi le elég komolyan a Hammondot. (amúgy a számítási kapacitással nem lenne ma már gond..)
Az általad említett PC megvalósítás létezik: B4, VB3 stb. Ja hogy nem olyan mint az eredeti, hát sosem lesz olyan full mindent szimulálva. De nézzd meg Tube mikor rákötötte az ilyen szinuszokat generáló szoftot egy lacira, mindjárt megtáltosodott az addig kis vézna csirke hang...
Az általam felhozott videóban még 1x, meg az a pláne, hogy Tube-hoz hasonlóan mások is megelégelték, hogy a gyári PCM minták nagyon szarul szólnak orgona téren a hangszereikben és nekifogtak egy rendeset csinálni belőle a sampler rész adta lehetőségek "nyitott kapuin átsétálva". így egy kis furfanggal, ahogy a videón is hallható, közel 99%-os hasonlóság érhető el, de ha csak 90%-ot mondunk, a hallgatóság már azt sem érzékeli, csak a szakavatott fülek! :)
Ha csak egy rendes akció video játékot nézek full HD felbontásban, csak a grafikai része legalább 200millió bit/sec. Egy rendes sinus görbe nem tudom hány bitet foglalna el, de gondolom, ha dos alatt elfogatható sinus generálódott, akkor nem lehet nagy ügy, ha egy 486-os gépen elfutott a program. A "csámpázó" hangkerék ügyében lehet, hogy Bill Gates-el kell majd konzultálni:-) Ettől függetlenül biztosan én látom ennyire egyszerűnek a dolgot....
Bár egy PC számítási kapacitásával ez nekem elég neccesnek tűnik mert nem csak a 91 sinus kell, hanem azoknak az egymáshoz viszonyított fázishelyzete is rögzített, de még ott vannak az egyes hangszerek egyedi adottságai: egy-egy kicsit "csámpázó" hangkerék is egyedi hangszínt tud adni...
Elnézést kérek! Nem állt szándékomban senki hangszerét leszólni. A multkor sikerült megértenem Tehtube-al való beszélgetésem során, hogy miért szól az ő szemlere jobban mint a klónok. Ott bizonyos regisztrációk lettek felvéve végig. Én azt gondolom, hogy a mai technikával már nem volna nagy gond egy pc alapú hangszerrel megoldani az igazi Hammondos működést. Bár én nem vagyok nagy pc guru, de azért el tudom képzelni, hogy egy ramokkal megrakott kétmagos processzorral ellátott hangszer, ami párhuzamosan 91szinusz jelet generál, ne lehetne összehozni a hangot. Gondolom én:-)
A Hammondok hanggenerátorkapcsolásait ugyanúgy hozza magával a mintavétel, ha megejtik a regiszterek felvételénél. Az nem elfelejtendő, ha egy PCM szintibe egy jobbkéz presetet 9 regiszterből raknának össze (pl egy full bars preset) és hozzá egy balkéz preset netán egy lábbaszus, nincs az a gyártó aki ezt polifóniában lekezelné ilyen sampleres módon! Ráadásul ezen hangszereknél még programváltáskor lenémul az előző hangszín, de nyílván más gyártók modelljei (Roland, Emu) már 94-ben tudtak polifónikus presetváltást is.
Amiért a videót linkeltem, a képen lévő Korg Triton ezerszámra eladott, sikert sikerre vivő cucc volt, de sokaknak lehet is akik evvel muzsikálnak, de amit ma bagóért lehet amúgy is venni. (pl a csúcsmodel Triton Extreme 160-ért ment el nemrég a neten valakinek örömére!)
De vegyük csak Tube Emuját vagy bármely ma olcsón megkapható sampleres hangszert. Ilyen hangokkal szerintem bárkit lemos a legújabb méregdrága csúcs kütyükkel is az ember, mert ez Hammondul szól! Persze nem tagadom, a falaci nagyban segít az ügyön, mindenesetre nem rosz szerintem egy horvát gyerektől. :)
Valószinűleg nem fogom sohasem megtudni (megtanulni?) a "rendes" orgonálást, mivel nem vagyok B-3- as tulajdodndos és már nem is valószínű, hogy az leszek.
De, a 70'-es évek óta többféle tranzisztoros, majd digitális orgonám volt, és zenekari gyakorlatban és néha szólóban is, azt hiszem nem okoztam túl nagy csalódást a megszólalásban. Nekem a maximum ami megadatott a XK-1-es, egy Solton(814-Hammond erősítővel) leslie-vel, vagy a hely függvényébed egy RT-20-as rotati effektel, én megtaláltam azt a hangzast, ami nekem tetszetős (és a közönségnek is) és igen sok örömet ad a társas zenéles.
Csak ezt szerettem volna megosztani, tekinettel arra, hogy más zenésztársak is hasonló lehetőségekkel rendelkeznek.
az az összehasonlítás nem is igazán "helyes" , mert ez egy régi CV modell az eredeti elektronikájával , egy 760, valszeg még orilginál tranyós leslievel. )az én orgonámnak is ilyen "bele" volt, és nagyon messze volt a hangja a b3-tól. (most már b3:-)
Így a "B3-klón" hangját a csávó nem a B3-sonddal veti össze.
Elég meggyőző volt a klón felvétele, de!... miért nem játszotta rögtön ugyan azt a C3-as orgonán? A másik észrevételem, hogy miért nem veszik figyelembe az eredeti Hammond billentyűkhöz kirendelt hanggenerátorok kiosztását a programozók? (bizonyos drawbar beállításoknál, ugyan az a hanggenerátor, akár többször is megszólal) Ettől lesz egy hang erősebb, vagy gyengébb -vékonyabb- hangú. Szóval amig ezzel nem tudnak zöld ágra vergődni a programozók, addig tehtube samplere szinte verhetetlen szerintem. A lezli szimuláció is ízlés dolga. Lehet egy lezlit is rosszul mikrofonozni...:-)
Szerintem túl nagy baja nem lesz az új SK-knak azért, de most belebotlottam egy Tehtube bankhoz hasonló dologba is! A net ajándékait és ezeknek a ma fillérbe kerülő, régen méregdrága sampler/workstationök kombinációit remekül ki lehet használni!