Keresés

Részletes keresés

A77 Creative Commons License 2011.07.31 0 0 1529

Maurelli, ventricosum banánjaim nagyon atkásodnak. Sanmite többszöri használata után sem pusztította el őket. Milyen bevált szert ajánlotok?

FINES70 Creative Commons License 2011.07.30 0 0 1528

Szia!

Érdeklődnék esetleg van e Hóbanán szaporítóanyagod?

Honnan érdemes beszerezni?

Sikerült maghoz hozzájutnom többhelyről, előírás szerint kezeltem, de egysem kelt ki.

Már 2 éve próbálkozom vele, nagyon tetszik a növény.

Cserébe tudok ajánlani óriás füge (nálam évente 5x terem novemberig), sövénybambusz,

aranycsíkos bambusz,ananász többfajta.

Csáó

Előzmény: bodo.barna (946)
KiKari Creative Commons License 2011.07.28 0 0 1527

Köszönöm szépen a válaszokat.

Nem, auchanban vettem, így az első teendőm az átültetés volt- jó kis marha-csirke trágya (olyan 1/4- 1/5 rész), virágföld, perlit kevés homok kombiba raktam, félárnyékos helyre. Láthatóan jól érzi magát, még ebben a rettenet időben is hozza a következő levelét. Ha majd lesz ismét napsütés, fokozatosan kicsit kijjebb viszem.

Viszont ezek az első banánjaim, a teleltetésről semmi saját tapasztalatom nincs (titeket olvaslak egy ideje, így ezúton is köszi a sok hasznos infót), ezért nem vagyok benne biztos, hogy ki kéne raknom vagy sem, bírni fogja e a telet vagy sem...Lehet azt kéne, hogy az egyiket kiültetem, a másikat beviszem?

Előzmény: de-guky (1526)
de-guky Creative Commons License 2011.07.26 0 0 1526

Vigyázz a napégésre. A kertészetben -ahol vetted-valószínűleg üvegházban, üveg alatt volt.

Csak óvatosan emelgetve a napi napfény adagot tedd ki a kertbe a banánjaidat cseréppel együtt. Mivel nagyon vízigényes,  ezért annak adagolására is oda kell figyelni, mert

hamar lekókadnak a levelei. Bizonyára a kertészeti cserépben vannak amit a gyökerük már többszörösen kinőtt. Azért télálló, hogy már a következő telet is részben takarva kibírja.

Ezek után én kiültetném őket egy szélvédett, világos, meleg helyre.

Előzmény: KiKari (1523)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 1525

Én még nem ültetném ki,mert begyökeresedik ugyan,de még túl kevés vastag gyökere lesz,és vékony törzse ahhoz,hogy biztonsággal teleltethető legyen.Ekkora példányok amúgyis elvannak a lakásban bármilyen világos helyen tavaszig.Akkor májusban szépen kiülteted őket egy jóadag szervestrágya bekeverésével és őszre már akár 3m-es gyönyörű példányaid lehetnek,azokat meg már úgyse fogod tudni bevinni.:)

Inkább ültesd át őket nagyobb cserépbe,és hagyd kint félárnyékba,így kellően fejlődni fognak még.

Előzmény: KiKari (1523)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 1524

Eszméletlen a banánosod!A kerted nemkülönben.:)Ez igy együtt szerintem úttörő.Ekkora banáncserjék szerintem sehol sincsenek az országban szabadföldön.Érdemes lenne méginkább trópusi hangulat felé elvinni a látványt a mediterrán helyett.Nekem pl.az a hosszútávú tervem,hogy egy szabadföldi trópust megvalósítsak idővel.A hangulat kialakításában persze sok más kiegészítő dolgot is be kell szerezni a növényzeten kívül,de pl.olyan növények is szóbajöhetnek,amelyek nem köthetők a trópusi éghajlathoz ugyan,ám nagy levelük miatt belekombinálhatóak a hangulatba.Ilyen pl.az örökzöld magnólia,vagy a babérmegy némely fajtái,de pl.hársfában is láttam olyat,ami akkora leveleket hozott,hogy adta ezt a trópusi hangulatot,stb.

Előzmény: petronika (1519)
KiKari Creative Commons License 2011.07.25 0 0 1523

Sziasztok!

Két hete vásároltam 2 db musa basjoot (olyan 60-70cm-ek). Azt szeretném kérdezni, hogy kiültethetem-e őket  a szabadba, van-e még ideje kellőképpen begyökeresedni, hogy túlélje a telet.

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 1522

Hát igen,ez is igaz!Mindenfelé kezd telezsúfolódni a kert miattam,ésmég ígyis annyi mindent meg szeretnék telepíteni benne,hogy jujj.Valszeg a gyepfelület kiterjedése fogja bánni.:))

Előzmény: de-guky (1521)
de-guky Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1521

Jövőre az eukaliptuszok helyén is banánok lesznek. Azokat így mindenképpen ki kell szedni.:)

Előzmény: Törölt nick (1520)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1520

Lehet hogy őszre akkora lesz,hogyha akarom se fogom tudni bevinni.Ha így lesz,mindenképpen nagy figyelmet fogok szentelni a takarásának,és csupán a sarjcsemetéket szedem majd fel.Az Eukaliptuszokkal lesz a gond,mert azokat semmiképp sem akarom még kint teleltetni.Az elmúlt telet egy öreg,fűtetlen házban töltötték.Érte őket -5 fok tartósan,azt röhögve bírták.

Előzmény: petronika (1518)
petronika Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1519

1 hete készült kép a banánról:

Két virágot hozott, az egyiken több mint 100 kisbanán van:

A legújabb sarjai (5 újjnyi vastagon) az anyanövénytől messzebb, szinte vulkanikus erővel, a földet kiszakítva törnek elő:

Előzmény: bodo.barna (1516)
petronika Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1518

Szép, és egészséges a basjood, nagyon jól mutat a két kékes Eukalyptus között. Én sem venném ki ősszel.

Előzmény: Törölt nick (1515)
de-guky Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1517

Remélhetőleg nem fogod tudni bevinni, mert hamarosan 3 m-es lesz.:)

Novemberben elfagy, akkor visszavágod és betakargatod a csonkot. Tavasszal kihajt és nagyobb lesz erre az időre mint most.

Előzmény: Törölt nick (1515)
bodo.barna Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1516

petronika: kérhetnénk egy képet az óriási basjoodról? :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.23 0 0 1515

jelenlegi abszolút kedvenceim a kertben.A basjoo 2 éves,de csak idén ültettem ki.Meg is hálálja.Heti egy levelet bont,amelyek mindíg nagyobbak és nagyobbak,most várom az első 1 m-es levelet.A két bodyguard-ja pedig valamilyen Eukalyptus faj.Sajnos nemtudták megmondani az eladók,ahol vettem,de még a tulaj se.Fát én még életemben nem láttam ilyen gyorsan nőni,mint amit ezek produkálnak.Május óta 1,5 m-t nőttek,és nem akarnak megállni.

mégegyszer ez a gyönyörűség.három sarjat is nevel,az egyik látszik a képen

áh,nemtudok betelni vele,.:)idén talán még beviszem valahogy

de-guky Creative Commons License 2011.07.16 0 0 1514

1486

Ilyen volt az enyém pár hete. Lehet, hogy jobb lenne, ha hagynád mindet nőni. Lenne egy ilyen "erdőd". Csak az a levágott sarj ered meg, aminek van elég saját gyökere.

Előzmény: éjjelke (1513)
éjjelke Creative Commons License 2011.07.15 0 0 1513

Köszi!

Nem mertem még kivenni,csak húzom az időt,közben a kérdésem óta csak nőnek.Az anyanövény kevésbé,azt hiszem nagyon mélyre ültettem tavasszal.

Nagyon sok a sarj és ez a kettő is megerősödött,de nem tudom mivel kell kivenni és mivel kell leszedni az anyanövényről.Csak a gödörben porhanyós a föld amit ültetés előtt alátettem.De a teteje nem,félek eltöröm vagy valami....Kb.10 centi van köztük és az anyanövény között.

Előzmény: de-guky (1512)
de-guky Creative Commons License 2011.07.14 0 0 1512

Óvatosan ki kell bontogatni és megnézni van e már a 70 cm-s sarjaknak gyökere - ami nem biztos- és csak akkor szabad levágni a fő törzs közelében, ha van. Gyökér nélkül nem ered meg.

Előzmény: éjjelke (1510)
de-guky Creative Commons License 2011.07.14 0 0 1511

Reméljük a banánok is kétszer akkorák lesznek rajta..:)

Előzmény: petronika (1508)
éjjelke Creative Commons License 2011.07.10 0 0 1510

Sziasztok!

Én tavasszal ültettem ki szabadföldbe a télen cserépben áttteleltetett Musa Basjoo-t.6. sarjat hozza,ebből kettő már 70 centis. Az lenne a kérdésem,ezt a két nagyobbat kivenném,de a többi maradhatna az anyanövénnyel?Nem veszek semmi olyat észre,hogy a kicsik elszívnák a tápanyagot az anyanövénytől.Illetve a földben maradt sarjakat is ugye átlehet teleltetni?

marimama51 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 1509

Mesés lesz.:-))

Előzmény: petronika (1508)
petronika Creative Commons License 2011.07.09 0 0 1508

Lassan, de hatalmas virágot fejleszt. 43 cm hosszú, több mint a kétszerese a tavalyi virágának.

misarp Creative Commons License 2011.07.07 0 0 1507

Szia.Hát igényt tartok rá.De megvárom ameddig kicsíráztatod.:)Előreis köszönöm. Üdv.

Előzmény: paducs77 (1482)
petronika Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1506

Két törzs nálam is ilyen volt, az egyiket kicsit megvágtam, és visszafejtettem, azóta szépen beindult, a másik pedig egy hatalmas virágot nyom ki magából. Szerintem ennek semmi köze sincs a sarjakhoz. 

Előzmény: A77 (1502)
A77 Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1505

Szabadföldben van már egy éve folyamatosan. 5 sarja van, a három legnagyobbat  nemrég  ásóval "leszúrtam" az anyanövényről. Hetente tápozom. Kiváncsi leszek a következő levélre.

de-guky Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1504

A kicsik szépen elszívják a tápanyagot az öregtől. Inkább egy adag műtrágyával próbálkozz.

A beteg rész alá vágd vissza a leveleket legfeljebb csonka lesz az a levél.

Mekkora cserépben van ez a növény?

Előzmény: bodo.barna (1503)
bodo.barna Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1503

szerintem vágd vissza...

Előzmény: A77 (1502)
A77 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 1502

Nálam továbbra sem javul a helyzet, sőt most  már levélbontás előtt lyukacsossá válik a kibújó levél. Fogalmam sincs mitől lehet miközben a sarjaknak semmi bajuk.

Szili222 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1501

Köszönöm!

Úgy csinálom ahogy tanácsoltad,szeptemberben újból rákérdezek. Jó,hogy megkérdeztem mert én az elsőről gondoltam,hogy ő lehet a Musa Basjoo.

Előzmény: bodo.barna (1499)
bodo.barna Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1500

"A sikkimensis így szokott kinézni kiskorában. Legalábbis átteleltetés után."
(lakásban való átteleltetésre gondoltam)

Előzmény: bodo.barna (1499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!