Márpedig eléggé érthető, hogy nehezen tolerálható, ha valaki kiolvas egy újságot ott, ahol azt árusítják. A nagyáruházak újságos polcainál mindig látni oda lecövekelt embereket, akik elmerülten olvasnak. Ráadásul közülük sokan utána nem hajtják össze rendesen a lapokat és nem is teszik vissza a helyükre.
Igazad van, nem részleteztem, csak bódénak tituláltam azt a helyet, ahol egy nagy asztalnyi placcra kirakták a lapokat, és mire sorra kerültem, óhatatlanul láttam a kínálatot. Ma már ilyet nem látok, de ettől még lehet hogy van. És igen, ahány árusító hely volt, annyi szokás.
Kicsit bele is kukkanthattam, eldönthettem hogy kell-e, vagy sem, és emiatt nem néztek rám görbén.
Szerintem ez pont a közértekre jellemző, mindig látok egy-két embert az újságosfalnál olvasgatni és a kutya nem szól rájuk. Egy hagyományos bódénál azt legfeljebb akkor tehetted meg, ha jó ismerősöd volt az újságos.
Vásárolni pl. sokan gyerekkel együtt mennek. Jól jöhet a napilap, folyóirat vásárlási lehetőség. Ha már ott van az ember, egyúttal azt is megveszi. (ugye a szólásban is benne van: "egyúttal" )
Namost - de ez csak egy példa- gyerekkel, szatyrokkal feldúsítva nem biztos, hogy elvándorol egy dohányboltba, ami ráadásul úgy néz ki kívülről, mint egy peepshow, nem? Arról nem beszélve, hogy a gyereket oda sem bevinni, sem kinthagyni nem lehet. Egyenes következmény, hogy halasztódik, felejtődik, elmarad az újság vásárlása.
De ez csak egy lehetséges forgatókönyv, írhattok másikat is.
Amikor bejött az újság a nagyobb élelmiszerüzletekbe, először nekem is furcsa volt, ráadásul akkoriban még előfizetésem is volt, jött reggel a postaládába. De idővel beláttam a praktikumait. Ezzel együtt utcai standon szerettem legjobban vásárolni. Kicsit bele is kukkanthattam, eldönthettem hogy kell-e, vagy sem, és emiatt nem néztek rám görbén. Ez elsősorban a hetilapra, vagy folyóiratra vonatkozik.
A Móricz Zsigmond körtéren (rövidítése Morzsi) a G-Robyban árulnak újságféleségeket, pedig előtte ott van úgy 50 m-re a nagy újságoskioszk. Aki meg a tér másik végén jár, ott meg kőépületben van újságos üzlet.
Nem hinném, hogy a G-Roby megszüntetné az újságárusítást.
Nekem például abszolút nem értelemszerű, hogy a közértben kellene újságot vennem. Amikor - tán a kilencvenes évek elején - megjelentek az újságok az élelmiszerüzletekben én eléggé furcsállottam.
több, forgalmas helyen lévő élelmiszerboltban (pl. Csaba utca – Krisztina krt. sarkán) teljesen megszüntettéka sajtótermékek árusítását, mondván, hogy a szomszéd trafikban van újságos polc.
Ezt röviden felülről vezérelt vásárlóterelésnek lehet mondani.
"A kimondottan újságosboltokban (Relay, Inmedio) most már nem árulhat dohányterméket. Akik eddig elsősorban amiatt mentek be és csak mellesleg vettek újságot, most elmaradnak és ott is csökken a lapforgalmazás."
Ha valaki eddig a trafikban vette az újságot, az ezután a trafikban miért ne venné meg?
Nemrégen szó volt a nyomtatott sajtó hanyatlásáról.
Most egy olyan aspektusról számolok be, ami miatt hirtelen rohamos lesz a visszaesés és még nem nagyon olvastam, hallottam róla a médiában. Szerintem érdemes lenne valakinek (pl. Emmának) alaposan körüljárva széles körben felhívni a figyelmet a történtekre.
A trafiktörvény következtében több, forgalmas helyen lévő élelmiszerboltban (pl. Csaba utca – Krisztina krt. sarkán) teljesen megszüntették a sajtótermékek árusítását, mondván, hogy a szomszéd trafikban van újságos polc. Márpedig eddig sokan élelmiszervásárlás közben kaptak kedvet újságvásárláshoz és akik nem dohányoznak (a népesség kb. fele), emiatt nem biztos, hogy bemennek a trafikba. Ezt minden kiadvány meg fogja érezni.
A kimondottan újságosboltokban (Relay, Inmedio) most már nem árulhat dohányterméket. Akik eddig elsősorban amiatt mentek be és csak mellesleg vettek újságot, most elmaradnak és ott is csökken a lapforgalmazás.
Sajnos 1-2 hete dobtam ki az ujságcikket, amit a télen kinyomtattam és terjesztettem németül tudó ismerősök közt. Igy nem tudom már olyan élethűen elmondani hülyeségeket, amit olvastam. Valami olyan volt, hogy nem Szüz Mária, hanem az anyja a Magyarok Nagyasszonya. Aztán voltak még csakrák meg minden és a tuloldalon egy hasonló füles templom a turullal.:-(
Ez nagyn vicces: a csillagászat nálam is sokáig játszott, meg a tengerészet. Dékány András könyveit olvasva jeleztem is atyámnak, hogy a fiumei tengerészeti akadémián szeretném majd folytatni a tanulmányaimat. Meglehetős csalódás volt, amikor felvilágosított, hogy ezzel két probléma van: nincs Fiume, én viszont lány vagyok.
Esztergomnál vagy egy ilyen füles förmedvény, a párja pedig valahol Nagymarosnál. Az egyik- ben Magyarország nagyasszonya űl, a másikban pedig egy turul.az utóbbi a protestáns változat.
Nem láttam, de a tél folyamán a NZZ írt egy hosszú cikket róla, amin igen jól szórakoztam, pedig inkább sirni kellene.:-(