a zsidok ugyanugy keeszek felaldozni eletuket, adott esetben izraelert. marmint azok a zsidok akik izraelinek erzik magukat. a vedelmet ott sem adjak ingyen. illetve irhatnam azt hogy ott aztan IGAZANDIBOL nem adjak ingyen...
Arrol van szo, hogy a zsidok tomeges es racionalis emencipacios torekvesei reg tulleptek volna sajat vallasi korlataikbol adodo elkulonesukon, ha a hitleraj ebben a tekinetben regresszioba nem kenyszeriti sokukat.
szerintem valakinek meg kell vedeni az orszagot. nemzetrol nem beszeltem en sem, a magyar allam vallalt ilyen nemzeti kotelezettsegeket. allitolag az alkotmanyban benne van.
nekem sem erom, sem kedvem egy vonatkozo alkotmanymodositast kezdemenyezni es ami az alkotmanyban van
1., megfeleloen homalyos es megengedo
2., ugysem valoszinu hogy eroszakos beavatkozasra vezethessen peldaul romaniaban.
eletunk felaldozasa, amugy, egyaltalan nem kedv kerdese. megis mit csinaljak ha magyarorszagot megtamadjak? bujjak be a pincebe? mas meg vedjen meg? vagy menekuljek el valamilyen mas orszagba? nekem nincsen masik hazaam!
De azért jól esne, ha az életed veszélyeztetése idejében lennének olyanok, akik ezt megtennék érted, ugye? Ha pedig érvényesíted az amit magadnak nem akarsz, másnak se kívánd elvét, akkor ez esetben villámgyorsan múlt idő lennél. :)
nem a hitlerajra vonatkozo utalasodat tartom a zsidosag szamara alapveto fontossagunak es idezendonek/alkalmazandonak es tamadhatonak hanem azt hogy a zsidosag gondolkodasmodjat analog modon vezeted le a hitleraj gondolkodasmodjabol.
a legnagyobb ciki az hogy ezzel egyutt lehet hogy igazad van.
de semmikeppen nem fogadom el igazsagodat. nem mondhatjuk hogy a zsido szarmazasi gondolkodas hitlerista alapvetesekre epul. talan valami latszat csal!
ha ugy veszem a nemet gondolkodasban es torvenyekben is van szarmazasra valo utalas. akkor ok is a hitlerajbol bujtak ki? szerintem nem. tekinthetjuk ezt egy hagyomanynak, amit mind a keet orszagban idovel meg kivannak haladni. gondolom a torok szarmazasu nemetek is kapnak/kaphatnak allampolgarsagot.!
en is szivesen kernem hogy bocsasson meg, mert abszolut ertelmes, elfogadhato partnernek tartom. akaar izraeli, akaar magyar.
a hozzaszolas is arrol szolt hogy mondja meg hogy mi a baja velem. mert valami bajt nyilvanitott ki velem kapcsolatban. es nem ertettem hogy pontosan mi ez a baj. errol szolt a hozzaszolas, az hogy ki milyen mertekben beszelhet bele egy mellekszal volt.
de hidd el/higgye el hogy semmilyen modon nem ereznek kesztetest egy izraeliek kozotti vagy izraeli magyarok kozotti vitaba beleszolni hogy milyennek kell/lehet lenni, hogyan kell visselkedni, erezni, gondolkodni izraelben.
viszont ezekben a kerdesekben szivesen megnyilvanulok egy magyar forumon. abbol az alapvetesbol kiindulva hogy a magyar allampolgarok, egyeb korulmenyeiktol fuggetlenul, magyarnak tekintendok. mindenfele korlatozas nelkul. az egyeb korulmenyek a magyarsaghoz hozzaadva tekintendok es tekinthetok. hiszen a magyar allampolgar magyar. es nem azert mert magyarul beszel vagy ir, hanem azert mert magyar allampolgar. a suketnema is magyar. a szellemileg visszamardt magyar allampolgar is magyar. vagy beleszuletes jogan vagy a megszerzett magyar allampolgarsaga okaan. magyarsagat adott esetben eletenek felaldozasaval is bizonyitani KOTELES.! tehat nem egy semmisegrol van szo. nem egy olyan valamivel amivel dobalozhatunk. hanem olyasmirol van szo, ami, eletunk elvevesevel is jarhat hadiallapotban es kotelessegeink megtagadasaval.
ez egy nagyon komoly dolog. mint magyarnak, magyar allampolgarnak eletem felaldozasaval (milyen nagy szavak) is meg kell veedenem hazamat. es a hazaanak meg kell vedenie engemet. es a zsido iranyultsagu magyar allampolgarokat is. nem izraelnek kell oket megvedenie hanem magyarorszagnak. ez volt amit nem ertettel vagy nem akartal megerteni. nem kulfoldrol varunk segitseget hanem a magyar allamnak kotelessege a magyarok/magyar allampolgarok biztonsagat garantalni.
ezt a biztonsagot mas magyarokra is kiterjesztheti es ki is terjeszti remelhetoleg ilyesmire nem lesz szukseg.
Alfredoo egymas utan tobbszor erosen felremagyarazta, amit iram, illetve mindent megertett belole, amit nem irtam, viszont semmit abbol, amit megprobaltam.
Na most ebben az esetben ket lehetoseg van:
- nem kepes megerteni
- nem akar megerteni (direkt felremagyaraz)
Egyik esetben sem latom ertelmet tovabb szaporitani a szot. Ezt neki is megirtam.
Erre jott a [cenzuralzva] boffenete.
Miert muszaj nekem ezek utan vele tarsalgast folytatnom? Annyi mindenki massal beszelhet, csak kibirja, ha velem nem.
Ha Bácsfi Diána kinyilvánítja, hogy ő is, hozzád hasonlóan, zsidónak érzi magát (tegyük fel, talál pár őst, akik azok voltak; vagy a liberálisabb megközelítés szerint maga határozza meg, hogy minek érzi magát), akkor te el tudnád fogadni az ő zsidóságát?
technikailag nem tudom megoldani a citatumokat es ha megszolitas nelkul is de szeretnek reagalni.
ezt irtam eredeti hozzaszolasomban:
'gondoltam teszek egy kiserletet es megkerdezem hogy megis mi a bajod? azon tulmenoen hogy izraelikent meglehetosen beleszolsz egy magyarok kozotti vitaba. de ehhez jogod van bar gondolom az udvariassagi szabalyokat illik betartani. mert ez a vita abszolut nem rolad szol. hanem az itt elo zsidokrol es zsidoknak minositett emberekrol. olyanokrol is akiknek anyukajanak nem sikerult zsidonak lenni. es emiatt biztosan frusztraltak. es vagy zsidonak erzik magukat vagy sem.!
mindenesetre ez egy magyarok kozotti vita, meeg ha esetlegesen magyar zsidok is reszt vesznek benne. magyar allampolgarokrol szol a tortenet. az o szandekaikrol vagy lehetosegeikrol.'
ebbol ez lett kiemelve es ez a valasz szuletett ra, meglehetosen elitelo eellel:
'azon tulmenoen hogy izraelikent meglehetosen beleszolsz egy magyarok kozotti vitaba.
Sokak legnagyobb sajnalatara magyar vagyok.'
meglehetosen eros az erzesem hogy a hozzaszolas es a kontextusbol kiemelt citatum meglehetosen masrol szol.
off Alfredoo altalaban nem szokott rosszindulatu lenni. Most nyilvanvaloan felrenyult, hiszen aki magyar nyelven ir azt ab ovo magyarkent illik elfogadni.
Velemenyt meg kulnben is barki barmirol mondhat.
Persze annak is van letjogosultsaga ha valaki ugy erzi egy ugyben, hogy egy masik az o faszaval akarja veretni a csalant, akkor ezt ki is nyilvanitja. Valami ilyesmi tortenhetett.
Te meg most kinyilvanitotottad, hogy nem fogod az ovet.
Ugyhogy kerlek most kivetelesen bocsass meg neki, vannak itt az indexen nala sokkal idegesitobb fazonok.
Csak valami iszonyat kesztetest erzunk arrol, hogy mindenrol meghatarozzuk, hogy mi. Illetve inkabb elhitetik velunk, hogy mi ezt akarjuk.
Aztan kapunk par kategoriat, mint pl. etnikum, vallas, nemzetiseg, stb. es ebbe muszaj belezsufolnunk mindent.
A zsidosagot pedig ezekbe a kategoriakba nem lehet belegyomoszolni. A zsidosag vallaskent indult. A vallas meghatarozza a hivok koret. A keresztenydegnel ez pl. a kereszteles, mig a zsidosagnal az anya zsidosaga. Nem is volt ezzel semmi baj egesen addig, amig a zsidosag teljes egesze vallasos eletet elt, hiszen szarmazas es hit egy halmazt kepviselt.
Azomban az elmult parszaz evben es foleg a 20. szazadban a zsidosag jelentos valtozason ment at. Szarmazas es vallas kulonvalt. Igy aztan eloallt az a fura helyzet, hogy a vallas altal meghatorozott modon zsidoknak erzik magukat azok, akik egyebkent egyaltalan nem hisznek az emlitett vallasban. En is ilyen vagyok. Zsidonak erzem magam, mert zsido szuloktol szarmazom, de nem hiszek abban a vallasban, amelyik megteremtette a zsidosagot.
Ez a meghatarozasi problema perszen nem csak a zsidosagnal letezik. Hanyszor probaltak mar itt a polforumon meghatarozni, hogy ki magyar, vagy mit jelent magyarnak lenni. Ha azt mondjuk szarmazas (szulok, szuletesi hely, anyanyelv, stb.) akkor magyar a magyarul egy szot sem tudo, Amerikaban elo, aki meg se tudja mutatni a terkepen Magyarorszagot. Kozkedvelt meghatarozas a "magyar az, aki annak erzi magat" ez esetben viszont a magyarsag is egy erzes, vagy nevezzuk hitnek?
A kerdes nem az, hogy a zsidosag vallas-e, vagy hit, hanem hogy miert erzuk oly nagy szukseget minden belegyomoszolni valami halmazba?
picit nehez helyzetben vagyok hiszen a smiley hasznalatat gondoltam hogy odaerted. persze a smiley egy keseru smiley hiszen konnyen lehet hogy igazad van, amikor allandoan hitlerajra hivatkozol. ilyenkor mit csinaljon, mit irjon az ember?
megmondom oszinten hogy sem ebben es semmilyen mas esetben zsidokkal kapcsolatban nem hivatkoznek arra hogy hogyan es mikent bujtak ki hitler koponyegebol.
termeszetesen semmifele szemelyes rossz kivansag az ugyben nem volt. persze ha magyarazatom nem elfogadhato akkor meglehetos bunkosagot kovettem el!
Ez azért van, mert (hótörpe szerint) tőled (vagy az őseidtől) a magyarok elvárták, hogy asszimilálódjatok. Neked többszörös identitásod van, és ez gazdagít. :)
azon tulmenoen hogy izraelikent meglehetosen beleszolsz egy magyarok kozotti vitaba.
Sokak legnagyobb sajnalatara magyar vagyok.
Eddig sem ereztem ugy, hogy barmilyen kerdesben erdemes lenne veled tovabb beszelgetnem, de ezek utan vegkepp nem kivanok, igy aztan arra is nagyon szepen megkerelek, hogy a tovabbiakban ne cimezz nekem hozzaszolast.
Már elmondták, neked csupán vissza kell olvasnod, miközben gyönyörködhetsz bár belinkelt képen látható csinos lányban, amelyek az összetartást igyekeznek propagálni a régi módon. :)
A topik címében megjelölthöz visszatérve, személy szerint furcsállom, hogy nemrégiben prominens magyarországi zsidók kérték, hogy ezentúl, mint nemzeti kisebbség szándékozzák érvényesíteni a Magyar Köztársaságban a jogaikat.
Hogy is van ez. Nemzeti kisebbség, vagy vallási közösség.
Szerintem az utóbbi, de vannak itt szakértők, majd elmondják.
Mar a topic elejen leirtam, hogy a nemzetisegi torveny Magyarorszagon egy fajta alkotmanybol kilogo hulyeseg, es azt is leirtam, hogy mi a -kulpolitikai- oka, hogy van ilyen pup a hatunkon.
Ebben kivetelesen pindiy is egyetertett.
Ha megnezed a valaki altal belinkelt nemzetisegei torvenyt, az bizony eloir egy a tobbsegetol kulonboz nyelvet - a szukseges kriteriumok kozott, aminek hasznalata mertekerol viszont udvariasan hallgat elvegre a svabokon megsem lehet leverni, hogy kitelepitettek oket.
Ez mar onmagaban is kizarja hunokat, es - ha en vagyok az alkotmanybiro - akkor a zsidokat is, hiszen en nem tudok Magyarorszagon egymassal elsodlegesen jiddis nyelven kapcsolatot tarto (es ezen kapcsolatot tartani akaro) legalabb 100 evvel ezelotrol ittmaradt nepcsoportrol, hiszen ez a nyelv ma leginkabb Brooklyn es Bronx gettoiban tenyeszhet.