Keresés

Részletes keresés

VEE Creative Commons License 2013.09.16 0 0 5414

A híradókban láthattuk, hogy meghalt a legidősebb férfi, így az utódja egy 111 éves ember.

Mi sem szégynekezhetünk e téren, legalábbis a hivatal szerint.

Lehet, hogy korábban itt már előadtam, hogy hazánkban kissé furcsa a nyilvántartás, ugyanis egy tavaly e tárgyban nekem küldött KEKKH hivatalos levél szerint akkor 9 szemály volt 110 éves, 7 fő 109 éves és 13 fő 108 éves stb.

Mindez annak tulajdonítható, hogy a külföldön elhunytak még évtizedekig élőként szerepelnek. Ezért próbálták a mikulásajándék 6-6 ezer forintot kézbesíteni a Várban a két évtizede (!) Athénban meghalt, de 100 évesként nyilvántartott Makrisz Agamemnon szobrászművésznek és feleségének, Zizinek.

Ha egy hozzátartozó veszi a fáradságot és bemutat egy külföldi halotti bizonyítványt, azt csak akkor fogadják el, ha hivatalosan lefordíttatja, ami 50-100 ezer Ft-ba kerül a Bajza utcában. (Mármint a személyes adatokkal kitöltött egy oldalaas külföldi űrlap...) A minisztérium azt kérdezte tőlem: azt várom el talán, hogy ezt a fordítást – még világnyelvekről, pl. angolról is – a hivatal végezze?

Azért is írtam ezt le, hátha van itt, aki a sajtóban dolgozván érdekesnek találja a témát és feldolgozza, szélesebb körben is nevetségessé tenné a magyar bürokrácia eme érdekes látleletét. (Vaskos előzménnyel állok a rendelkezésére.)

nofRETRO Creative Commons License 2013.09.16 0 0 5413

Engem is foglalkoztatott a kérdés, hogy milyen szerkezeti feltételeknek kell megfelelnie a végleges formában, sajnos a lelőhely nem ad adatot erre.

A tégla anyaga mindenképpen más lehet mint a hazai, még az is lehet hogy falazásra sem használják, csak erre a boltozásra. A habarcs is hígabb, mint a falazáshoz szokásos, de az a magabiztos könnyed mozdulat, amivel odasuhintotta a helyére, pont a megfelelő mennyiségben, azt jó volt látni :), meg a méretre "vágás" is jó szemmértékre utal. Nagy gyakorlata lehet benne, mint aki ebben nőtt fel.

A mintaív mellőzése akkor megy, ha a mester valóban mester, és nem alkalmi "kőműves".

A feliratot betettem a g-fordítóba, és galíciai nyelvet ismert fel, nem mentem vele túl sokra.

Azt sem tudom, hogy milyen épület készül, az alacsony oldalfallal. Beírtam hogy magtár "Galicia granary"

na ilyet nem találtam, hanem más érdekeset. Sajnos nekem most gondom van a fórummal, pl. nem jön fel a linkelhető ablak, vagyis csak üresen, ezért hosszú linket tudok csak adni.

https://www.google.hu/search?q=Galicia+granary&client=firefox-a&hs=e1g&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=wjQ2UtTCLcqntAbV0YDwDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1333&bih=519&dpr=1

Előzmény: VEE (5412)
VEE Creative Commons License 2013.09.15 0 0 5412

Kiváncsi lettem volna a boltozat befejezésére. És hogy mi lesz felette.

A mintaív nélküli boltozatrakás évezredek óta ismert. Itt inkább a kőműveskanállal történő téglafaragás az unikum. Még az is felvetődik, hogy a téglák vajon a nálunk szokásos szilárdságúak-e, mert nálunk a faragást kőműves kalapáccsal végzik.

Előzmény: nofRETRO (5411)
nofRETRO Creative Commons License 2013.09.15 0 0 5411

Csak a kezét figyeljétek. Láttam már kőművest dolgozni, de ez bámulatos.

lakos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5410

Nem is az elfogultsággal volt baj, de azt a műsort tényleg csak a színvonalas vendégek vitték a hátukon (már amelyik nem akadt ki tőlük) a két műsorvezető ellenére, az a nő sírnivalóan ostoba és idegesítő volt, a NK. meg csak simán unalmas.

Előzmény: VEE (5408)
manhattani Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5409

Magam azt is hallottam, hogy a mohácsi vészt Gara nádor szervezte, hogy feltűnés nélkül vízbe fojtathassa a Lajost.

Az ellenőrzésekért hibáztasd a terroristákat, ne az ellenőrzőket.

Előzmény: Boszorka (5398)
VEE Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5408

Ne legyünk igazságtalanok, mert a szombat délelőtti négyórás műsorvezetéseknél soha nem hallatszott semmilyen irányú elfogultság, sőt mindig sokkal jobb volt, mint a kelekótya profi rádiós műsorvezetőtársa. (Akire az jellemző, hogy megkérdezi a riportalanyt: És mi van a három lányával? – Nekem egy fiam van...) NK-nak azt mondta a papája valamikor: Fiam, ez lesz a te második egyetemed. Ugyanis több száz (vagy inkább több ezer) nagyszerű vendéggel volt szerencséje találkozni és beszélgetni, ezért is csinálta a végén ingyen, ha jól tudom.

Előzmény: Goldman Emma (5406)
lakos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5407

"nem tudtuk volna tíz évvel később halálbiztosan megjósolni"

megjósolni ja. Na de megelőzni?...

Előzmény: Goldman Emma (5404)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5406

Jaj de viccesek azok ott abban a minisztériumban. A tények azonban magukért beszélnek, ugye.

Előzmény: VEE (5405)
VEE Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5405

A Játékszín újranyitása – és a megnyitóra L.A bekísérése után – azt nyilatkozta az igazgató, hogy amúgy elég fura helyzetben van, mert a 10 évnyi Klubrádiós műsorvezetése miatt a minisztériumban úgy szóltak hozzá, hogy "Mi újság Németh elvtárs?"...

Előzmény: Goldman Emma (5404)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5404

(Most megvontam a vállam.) Ezt hívják munkának. Egyébként érdemes jegyeket-bérleteket ellenőrizni vagy gumicsónakot árulni (bocs, tiborpapa)?

Amúgy ha akkor nem foglalkoztunk volna ezekkel a szarságokkal, akkor nem tudtuk volna tíz évvel később halálbiztosan megjósolni, hogy Németh Kristóf sem fogja tudni piaci alapon működtetni a Játékszínt, bármit nyilatkozgat is nagy arccal, de őt majd kisegítik közpénzből a politikai haverjai. Így is lett. Na igye.

Előzmény: lakos (5403)
lakos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5403

És ha épp nem történt volna akkor ez, érdemes lett volna azokkal a sz..ságokkal foglalkozni? na ugye:)

Előzmény: Goldman Emma (5399)
lakos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 5402

Ha tudták is (nem biztos, hogy mindenki) azt senki nem tudhatta, hogy pontosan mikor dől össze.

A tűzoltó meg pont azért tűzoltó, hogy addig menti ki az embereket amíg lehet egy egő épületből. A becsapódás és az összeomlás közötti időben azért elég sok ember kijött, kihozták vagy segítettek kimenekülni.

Előzmény: VEE (5401)
VEE Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5401

Az irodában néztük megdöbbenve a CNN-t és én – úgy is mint eredetileg statikus –, az első percekben mondtam a kollégáknak, hogy össze fog omlani az épület. Sajnos nem tévedtem... Vajon az ottani tűzoltók is tudták ezt? És ha tudták, akkor annak ismeretében mentek be a biztos halálba?

tehtube Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5400

Szintén érdekes hogy nemhogy más, még saját hibájából sem tanul a legtöbb ember. 

Előzmény: Archimédesz (5393)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5399

Ketten ültünk akkor még egy szerkesztőségi szobában, és aznap épp ugyanazon a témán dolgoztunk a kollégámmal. Németh Kristóf színész, aki most a Játékszínt viszi, akkor épp a gödöllői művelődési ház igazgatója lett. Huszonévesen, nulla vonatkozó tapasztalattal, egy öreg motoros helyett. A kollégám ezt a bájgúnárt hajkurászta, én a polgármester monológját hallgattam, és közben, a fejünk fölött ment a tévé. Aztán egyszer csak mindketten letettük a telefont, bámultuk a lángoló romokat, az embereket, ahogy százával ugrálnak ki az ablakokból, a felrobbanó repülőket, az isten tudja, hová vezető elementáris pusztulást, és egyszerre szólaltunk meg: nem vagyunk mi normálisak, hogy ilyen szarságokkal foglalkozunk, amikor itt a világvége.

Boszorka Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5398

Első perctől kezdve elég szkeptikus voltam a történtekkel kapcsolatban. Sokat lehetett azóta olvasni a dologról, vannak ellentmondások.

Engem csak annyiban rázott meg, hogy azóta is káromkodom az idétlen repülőtéri nyomozások és taperolások miatt.

Előzmény: manhattani (5397)
manhattani Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5397

Azért az a nap az egész világot megrázta, nemcsak Amerikát.

Előzmény: Boszorka (5395)
manhattani Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5396

Magam aznap Amszterdamban voltam oktatni és este repültem haza. A repülőtéren az volt az izgalom tárgya, hogy egyetlen gépet sem engedtek fölszállni Észak-Amerika felé. Délutántól 12 repülőről volt szó. Eszméletlen zsúfoltság, buszkaravánokkal vitték az Amerikába utazni akarókat szállodákba.

Kolléganőm mesélte, hogy a vécében amerikai nők zokogtak és mosakodtak, folyt a smink az arcukon.

Hazafelé a MALÉV gép pilótafülkéjének az ajtaja nyitva volt :-) Minket nem olyan könnyű megijeszteni.

Előzmény: Boszorka (5392)
Boszorka Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5395

Miért lenne? Szvsz ugyanolyan nap mint a többi. Az Amerikaiak meg verik a habot maguk körül. Egészségükre!

Előzmény: lakos (5394)
lakos Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5394

Szeptember 11-én amúgy olcsóbb a repülőjegy, mint máskor?

Előzmény: Boszorka (5392)
Archimédesz Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5393

Meg a világ- és egyéb háborúkból.

Előzmény: tehtube (5391)
Boszorka Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5392

Én egy repülőn ültem és mikor megérkeztünk nagyon csodálkoztam, hogy mi ez a nagy izgalom. Europában voltam persze.

Előzmény: Goldman Emma (5388)
tehtube Creative Commons License 2013.09.12 0 0 5391

Igazából az önfelgyújtókból sem tanultunk. Aki tudta, azelőtt is tudta, aki nem, utána sem fogja.

Előzmény: Archimédesz (5389)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.11 0 0 5390

Csak öregebbek. Szörnyű ez a tényföltárás. A zuhanó embereknek tényleg nem nagyon volt eddig arcuk.

Előzmény: Archimédesz (5389)
Archimédesz Creative Commons License 2013.09.11 0 0 5389

Én emlékszem. Pedig az nem jellemző rám.

Az a baj, hogy fikarcnyival nem lettünk - mi, emberek - okosabbak vagy bölcsebbek azóta. 

Előzmény: Goldman Emma (5388)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.11 0 0 5388

Mindenki emlékszik, állítólag, hogy mit csinált AKKOR. Ez rettenetes:

http://www.esquire.com/features/ESQ0903-SEP_FALLINGMAN

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 5387

Márpedig mi atyai felmenőt kerestünk! :)

Előzmény: Goldman Emma (5385)
lakos Creative Commons License 2013.09.06 0 0 5386

At hagyján, az lesz majd az érdekes amikor megkapják a felszólítást, hogy nyilatkozzanak a tulajdonosi hátterükről.

Előzmény: Goldman Emma (5385)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.09.06 0 0 5385

Gondolom, nem az atyák között kerestétek valamelyik fölmenőt. :)

Ott minden elképesztő. Kézzel fogható az ezer éves múlt, és közben élő, mai, emberi az egész. Nemrég olvastam egy interjút egy pannonhalmi programról: nagyon helyes volt, ahogy előadta a felelős, mennyi gondjuk van, amikor elektronikusan adnak be egy-egy pályázatot, mert a gép sosem akarja elfogadni, hogy a pályázó szervezet alapításának éve 996.

Előzmény: Törölt nick (5384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!