Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Kicsit el vagy tévedve, ha a bioüzemanyaggal nem lehet leváltani az olajat, ha holnaptól nem eszik senki semmit sem, akkor is kevés lenne a termőterület hozzá.
Az elektromos autó a jelen, amit már 100 ezres nagyságrendben gyártanak, és most indul igazán a felfutása, 2020-ra már akár a milliós darabszámot is elérhetik.
Napelemmel fűteni már luxus, és állami támogatás nélkül iszonyú drága is, mert akkor még el is kell tárolni az energiát, ugyan ez igaz, a szélenergiára, csak azt még messziről kell szállítani is, ami újabb pluszköltség.
Az elektromos autó nem luxus, hanem a jövő, amivel kiváltható az olajfüggésünk nagy része, és közben a megújuló energiát is segíti majd eltárolni a technológia, úgyhogy az ebbe ölt pénz idővel megtérül.
Vagy pedig el kell fogadni azt, hogy vannak olyan korlátok, amiket nem lehet "megerőszakolni". ÉS akkor ez jelzi is, hogy milyen irányt kell követni: alternatív, könnyebben működő, kevésbé problémás megoldásokat kell keresni.
(szerintem. 10 éve hatalmas Li-ion fan voltam. Utána néztem, olvastam sokat, és szkeptikus lettem.)
nem értem miért volna az. Ha öregapám fával fűt, abban mi a luxus?
"annak támogatása nem nonszensz?"
Nem értek egyet azzal, hogy az állam bármilyen technológiát támogasson. Két okból: egyrészt azért, mert rendszerint vagy csak simán ostoba, vagy megveszi egy lobbicsoport, ezért marhaságokat támogat, másrészt meg azért, mert ha egy piacra belép pénzzel az állam, onnan minden komoly befektető távozik. Senik nem akar az állammal konkurrálni.
(Az állam csökkentse az adókat, és ne jótékonykodjon a tőlem elszedett pénzből.)
"én meg még meddig támogassak az adómmal egy túlköltekező államot"
Ebben egyetértünk.
De ez mit sem változtat azon, hogy az adószabályoknak a józan észnek is meg kell felelnie, még egy szar, korrupt állam esetén is. És egy luxustermék támogatása nonszensz.
(Amúgy egy TEsla esetén is fizetsz vagy 5 milla ÁFÁt...)
Én csak azt akartam demonstrálni ezzel, hogy talán nincs már olyan messze az a technológiai ugrás. Ez a cég 30-50%-kal olcsóbb akkukat ígér a jelenlegiekhez képest és még a jelenlegi gyártósorokat sem kell átállítani. Tárgyalnak az Apple-lel és a Teslával is, a FT cikke szerint.
Mozog a haraszt, ez a lényeg.
De ne kezdjünk megint parttalan vitát, főleg ne az adózásról, meg a zöldségről. Egy napelemes fórumban, bár tudom, sokak szerint ez sem zöld. Ha ez nem, akkor nem tudom mi az... :)
Igen, sőt azt is tudjuk hogy .... Te meg a helikopter ;)
Ami pedig az adót illeti, én meg még meddig támogassak az adómmal egy túlköltekező államot, ami pl. a lapátot látványosan támasztó közmunkásokat fizet???
Vannnak még más felhasználók is, pl én ;) Röviden az én szempontjaim:
1. Lesz@rom a zöldséget :D
2. Értékelem a tehnológiai újjításokat, ha az jobb mint a meglevő. Márpedig miután vezettem sok 300+ lóerős benzines sport és verseny autót is, a Tesla roadster igen kellemes meglepetés volt, olyan nyomaték váltás nélkül igen brutál menetteljesítményt eredményez. 6-ára van meghívóm Tesla S és Model X vezetésre is (Bham), még nem biztos hogy megyek, de hasonlók az elvárásaim!
3. Azért gyöngyözött a homlokom, amikor egy motorgenerál 1.2Misi, egy megreccsent kardán álltal eltört váltó és difi pedig 4misibe fájt a játszós autómon. A Teslá (k) ban pl. ezek a hibaforrások nem léteznek :D
4. Viszont, néha a három gyereket és asszonyt is el kell vinni az oviba, kell a hely :D
5. Több autót meg (már) nem tartok fent, mert nem vagyok hajlandó több adót fizetni ennek a retkes államnak. Ezért is plusz hogy illetékmentes a vásárlás, illetve (még) jövedékiadó mentes a villamos autózás is.
"SolidEnergy, developer of the next generation Solid Polymer Ionic Liquid (SPIL) lithium battery for portable energy storage, announced today that its prototype cells (2Ah) demonstrated 1337 Wh/L in volumetric energy density. The volumetric energy density was validated under industry standards by A123 Systems LLC.
...
SolidEnergy expects these prototypes will be ready for consumer electronics by 2016."
Ez megint egy nesze-semmi-fogd-meg-jól PR cikk. Semmi konkrétum, még a kapacitása sincs megadva (ill. rossz a mértékegység). Ez alighanem a koreai gyártó demonstrációs projectje lesz, ami nem gyakorlati flehasználásra szolgál, sokkal inkább a technológiai problémák azonosítsára. Magyarul egy fejlesztési lépcső, nem egy termék.
Ipari méretekben kell megoldani az energiatárolást, vizet kell bontani a felesleges villamosenergiával, vagy valamit kezdeni kell vele, mert különben nem növelhető tovább a megújulók aránya.
A helyükben tárolós vízerőműveket építenék inkább. Fajlagosan biztos olcsóbb lenne, de két nagyságrenddel nagyobb. 2GWnap kapacitás Mo-n is könnyen elérhető lenne.