Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.20 0 0 330

Üdv ebben a topikban is!

Ez a templom(hely) az alaprajza alapján rotundának tűnik. Kár, hogy visszatemették, ez viszont védi a maradványait.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az Erdei Ferenc munkásságáról szóló kiadványra.

Előzmény: zsoltikapék (329)
zsoltikapék Creative Commons License 2011.04.20 0 0 329

Bocsánat hogy bepöszmögök erre a fórumra ,de a váras fórumon nemigen akarok ebből vitát.

Van a kisfalum határában is egy templomhely habár eltünt már (vagyis visszatemették) de lehet hogy érdekel.

Viszont könyvecskéim között is leltem anyagot: Bakay Kornél: Feltárul a múlt? cimü könyve A Somogyvári ásatásokról is szól.

A másik Erdei Ferenc Ybl dijas épitész életmüve kiadvány:eben van Feldebrő,Felsőőrs,Váraszó,Nagybörzsöny,Kiszombor templomairól pár oldal.

Elnézést ha rossz minőségüek a képek!

Üdv!

Előzmény: Jesper Olsen (322)
Sainadam Creative Commons License 2011.04.18 0 0 328

Hellósztok, ööö kérdeznék valamit.
Nem tudok sokat a dologról, de van egy Románkri templom Hajdunánás közelében. Hajdunánás és valami szomszédos város között egy erdős területen található. Úgy hallotam már csak romok vannak, de nagyon érdekel meg szeretném nézni.
Ha valaki talán tudna segíteni, az igazán jó lenne.:D 

Una Vestrum Creative Commons License 2011.04.18 0 0 327

Erről  majdnem elfeledkeztem: tavaly fényképeztem Bodrogolasziban.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.18 0 0 326

Szerintem elszámolható. Én már bánom, hogy annak idején nem igazoltam ottjártamat. (TPGóliát is elszámolta anno.)

Előzmény: Törölt nick (325)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.17 0 0 325

Egy kérdés: A Keszhelyen található rotunda alapjai elszámolható a Román kori telmpomromok mozgalomban?

Hirtelen elvbizonytalanodtam.....

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.17 0 0 324

Monostorapáti, Almád apátság romja

Második próbálkozásunk a falu felől már sikeresnek bizonyult, nagyon hangulatos, gyakorlatilag végig jelzett ösvényeken lehet feljutni a romhoz. A falutól kb. 3.5 km.-re található. A rom közelében található egy Szent kút is, 200 méteres sétával érdemes megnézni. Gyakorlatilag itt kiderűlt számomra, hogy a múltkor a másik irányból való probálkozásunkkor szinte csak pár lépésnyire voltunk a helytől.

Una Vestrum Creative Commons License 2011.04.15 0 0 323

Talán még nem került szóba a fórumon:

Nem jártam még ott - értelemszerűen képem sincs róla -, de előbb-utóbb szeretném látni Váraszó templomát. Csak hogy másnak is ötletet adjak.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 322

Nem tudtam, hogy ez jön, bocs! :-)

Tarnaszentmáriáról csak külső képem van, jön majd a "sorozatban" Dömössel együtt.

Előzmény: Una Vestrum (321)
Una Vestrum Creative Commons License 2011.04.11 0 0 321

Alsóörsöt lelőtted előlem, mire megtaláltam a képeimet.   :-)

Nincs saját képem Tarnaszentmária templomáról, és a dömösi prépostság romjairól; ezeket is érdemes felkeresni.

Előzmény: Jesper Olsen (316)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 320

Bogács, rk. templom (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A 13. századi román kori templomot a 14. században gótikus stílusban átépítették: hajóját síkmennyezet, egyenes záródású szentélyét keresztboltozat fedi. „A templom falait helyben bányászott, vulkáni eredetű tufából faragott kváderkőből rakták. A kívül vakolatlan, tágas hajónak és a keletelt, egyenes záródású szentélynek a hatalmas nyugati torony ad kellő monumentalitást. A hatszor hat méteres, sarkain támpilléres harangtorony emeletein szépen faragott, gótikus kőkeretes, pálcatagos-mérműves ablakok nyílnak, amelyek a közeli püspöki székváros, Eger nagyszabású (15. századi) építkezéseinek hatásáról árulkodnak. A kapu – felirata szerint – 1743-ban készült; a tizennégy méter hosszú, karzatos hajó belső tere is barokk kori, sík mennyezettel, a hétszer hét méteres belméretű, négyszögű szentélyt azonban eredeti, kőbordás keresztboltozat íveli át, közepén faragott zárókővel. Északon a sekrestye, a hajótól délre kápolna kapcsolódik az épülethez, lábazataik tanúsága szerint a gótikus építési korszakból. A XIII. századi Bogács templomának emlékét néhány, a gótikus falhálóba utólag beépített román kori faragott kődarab őrzi.” (Ludwig Emil cikke alapján)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 319

Bernecebaráti, rk. templom (Pest megye)

A falu közepén magasodó dombon áll a 14. századi gótikus, lőréses kőfallal kerített erődtemplom. Alapjai románkoriak, tornya és hajója részben gótikus stílusban épült, szentélye és csehsüveg boltozata 1754-ből való. Régebbi fényképeken még látható neogótikus támpilléreit 2007-ben elbontották (állítólag a templom főhajójának csavarodását okozták). A támpillérekből sok mesterjegyes tégla került elő. (a wikipedia szócikke alapján)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 318

Balatonfűzfő, mámai templomrom (Veszprém megye)

A 13. században Szent László tiszteletére emelték. Hajója téglalap alakú, szentélye négyzetes. A diadalív és a szentély falai csaknem eredeti magasságukban megmaradtak, a többi rész is jól kivehető. „A keletelt, torony nélküli, egyhajós, egyenes záródású szentélyű épület megmaradt falaiból és az 1963-ban elvégzett régészeti kutatás során feltárt alapokból megrajzolható a vélhetően a XII. és XIII. század fordulója táján épült egyház pontos képe. A tizenkét méter teljes belső hosszból nyolc méter jut a hajóra, négy méter a szentélyre. A téglalap formájú hajó szélessége hat méter, a dongobaltozatú szentély alaprajza majdnem szabályos négyzet. Az északi hajófalon látható – téglából készült – műemléki kiegészítésben nyíló kapu a feltárt sekrestyébe vezet, amelyben a helyreállításkor kis kápolnát alakítottak ki.

A kis falu és temploma a török hódoltság évszázadai alatt több ízben szenvedett komoly kárt. Utoljára 1702-ben építették újjá, nagyjából az eredeti formájában, csak az említett sekrestyével egészítették ki. Az előtte álló, új templom építésekor, 1932-ben jócskán kitermelték a követ az öreg épület falaiból. Szinte csak a szentélye maradt meg, amelynek déli oldalán és a keleti zárófal tengelyében keskeny, román stílusú tölcsérablakok láthatók. Ugyancsak megfigyelhető egy ablak a hajó déli falmaradékán és egy keskeny, rézsűs nyílás magasan a diadalív feletti harántfalon.” (Ludwig Emil cikke nyomán)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 317

Bajót, rk. templom (Komárom-Esztergom megye)

A 13. század első felében épült templomhoz a 15. században sokszög záródású szentélyt építettek. Legrégebbi része a torony, mely a 13. század közepéről származik. Építtetője valószínűleg Bajóti Simon volt. Az 1570. évi török összeírás említi az elpusztult falu még álló templomát. Az 1701-es canonica visitatio-ban említik meg először a templom jelenlegi védőszentjeit: Szt. Simon és Júda apostolokat, ekkor a templom elhagyatva, tető nélkül áll, szentélyét nád fedi. 1771-ben átépítik. 1899-ben tűzvész pusztította el a tornyot és a tetőzet nagy részét, majd a II. világháborúban is károkat szenvedett az épület. (bajot.hu és istergranum.utikonyvem.hu alapján)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 316

A "konzerv" emlékeket településeik ABC-sorrendjében mutatom be, így lesz némi "ugrálás" a megyék között.

Alsóörs, református templom (Veszprém megye)

A templom román és gótikus stílusban épült a 13. században. Tornyának résablaka, a hajó déli homlokzatának csúcsíves ablaksora és a bejárat kőkerete a XIII–XIV. századi eredetet igazolja. 1318-ban említi először oklevél a Szűz Mária tiszteletére emelt templomot, 1478-tól önálló plébánia. Festett famennyezete 1721-ből való. Először az 1600-as évek végén, másodjára 1740 körül, harmadszorra 1788-ban építették újjá a protestánsok. Ma a külső falakon román stílusú ablakok és freskótöredék látható. (Ludwig Emil cikke alapján)

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.11 0 0 315

Amíg nem jutok el újabb románkori emlékekhez, előveszem a "kamrából"  a régebben látott, témánkhoz kapcsolódó épületeket és romokat. Igyekszem 1 képpel és 1-2 mondattal bemutatni az adott műemléket.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.10 0 0 314

Üdv Neked!

Örülünk, hogy Te is gazdagítod a fórumot. Csak így tovább!

Előzmény: Una Vestrum (312)
Una Vestrum Creative Commons License 2011.04.10 0 0 313

Éppen a hozzászólásod időpontjában jártam ott...

Előzmény: Törölt nick (270)
Una Vestrum Creative Commons License 2011.04.10 0 0 312

Üdvözlet a fórumozóknak!

Először azt gondoltam, újdonság lehet (hiszen a térkép sem jelöli), aztán visszaolvastam...

Az egykori Kovácsi Szent Péter-templom a Gerecsében:

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 311

Ezt nem tudtam. Pecsétért már nem megyek vissza, max ha elfogadják a fényképet.....

Előzmény: Jesper Olsen (310)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.03 0 0 310

Taliándörögdön két objektum "számolható el" a románkori mozgalomba. Az egyik a rom, a másik az Általad említett templom. A kapolcsi rom számomra is rejtély.

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 309

Az első rész már elkészült, bár az itt még csak ismétlés.....

Templom(rom)ok és nevezetességek felkeresése a Dunántúlon (2011.03.16. - 03.20.) - 1. rész.

Előzmény: Jesper Olsen (299)
Reventlow Creative Commons License 2011.04.02 0 0 308

Köszönöm, gyönyörű idő volt, minden együtt állt a jó képekhez:)

Íme néhány album, köztük nemcsak Árpád-kori templomokkal:

https://picasaweb.google.com/giskard.reventlow.63

Előzmény: Törölt nick (307)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 307

Szép képek!

Előzmény: Reventlow (304)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 306

Az egyik úticél Taliándörögd volt, Szent András templomromot kerestük fel. A falun kívül található meg, már messziről kicsúcsosodik a pusztában. Többször is jártam erre, leginkább a kapolcsi fesztivál keretén belül, helyszíne is volt a rendezvényeknek. Most kicsit alaposabban megtekintettük. Ráadásul kétszer is, mert feleségem itt kiejtette a telefonját a zsebéből, így két óra múlva újra visszajöttünk :-).

Pecsételek a füzetben, majd belenézek a Román kori templomromok mozgalom mellé készült excel táblába, és mit olvasok?

„Római katolikus templom,  XIII századi templomra csak a megmaradt kő keresztelőkút emlékeztet”

Nofene, akkor nem is a Szent András templom volt amit kerestünk? (Persze azt is, más túramozgalom miatt is, illetve a leírás szerint ez is korabeli templomrom). Három templomot is találtunk a faluban, az említettet is megleltük, de bejutni nem tudtunk.

Illetve találtunk egy ilyen romot a szomszéd faluban is Kapolcson, de ez fogalmunk se volt, micsoda.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.01 0 0 305

Nagyon szépek! Kicsit irigykedem! És eszembe jutott egy őrült (?) ötlet (talán április 1. hatása?): a mi topikunk is rendezhetne egyszer topiktúrát a témába vágó szép látnivalók együttes felkeresésére, telekocsikkal.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Reventlow Creative Commons License 2011.03.31 0 0 304

Óföldeák. Sajnos bejutni nem sikerült, a gondnok nem volt otthon.

Reventlow Creative Commons License 2011.03.31 0 0 303

Kiszombor, körtemplom

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.30 0 0 302

Ilyesmit lehetett volna látnotok:

A csendet Te is megtörheted, pl. a monostorapáti/almádi rommal...

Előzmény: Törölt nick (301)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.29 0 0 301

Nagy a csend :-((

Akkor egy kisebb "kudarc" röviden.

Helyszím Keszthely, a cél tárgya a Rotunda alapjai nevű műemlék.

A templom teljesen be van kerítve, ásatások, térrendezés és egyebek folyik, és nem akartam átmászni a masszív fémkordonon. Így csak viszonylag távolról tudtuk megnézni, amit szerettünk volna.....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!