Az én szüleim Zámbó Nyimit rajonták tátott szájjal , miközben én giccsesnek minősitettem és filmzenéket kinálgattam nekik :)))
NEM ez a téma !
A téma az hogy ki fizeti a cehet ?
Lehet támogatni tücsköt bogarat,az állam /politika / eldönti szerinte mi a kultura,lapátol oda rengeteg pénzt.....csak éppen az állami költségvetés eközben rogyadozik !
Példa erre a MÁV Szimfonukus Zenekar amit szponzorál a csunyán veszteséges közlekedési vállalat :))) hát ennek meg mi értelme ?
Az opera általában az adott ország kulturális zászlóshajójának számít, ennek megfelelően mindenütt kiemelten támogatja az adott kormányzat.
Nem ritkán az említett nyolcmilliárd többszörösét költik rá.
A Bécsi Állami Operaházat az osztrák szövetségi kormány 2012 táján csaknem 56,5 millió euróval támogatta, de a Metropolitan se rossz példa a maga 3-400 millió dolláros költségvetésével:)
Ennél a példánál nem egyik hónapról a másikra csökkent, és nem olyan mértékben, amit lehetne árfolyammozgással magyarázni. Pláne ha 2014 közepét hasonlítjuk 2015 elejéhez.
Almát valóban nem túl szerencsés körtével összehasonlítani, itt viszont arról van szó, hogy az egyik ballib irányultságú oldal által megjelentetett államadósság adatot hasonlítottam a másik ballib irányultságú oldal adatához.
Mellékeltem hozzá a hozzászólás számát is (1487), és a viszonylag lassabb felfogásúaknak azt is elmagyaráztam, mire gondolok.
A még lassabbak kedvéért kissé lebutítva így hangzik:
Mióta a második fidesz kormány van hatalmon, bizony már előfordult olyan, hogy az államadósság szintje lefelé mozdult el, és nem csak gdp arányosan, hanem nominálisan is.
Szólj, ha még ez is bonyolult, majd kidolgozom a kőbaltás demokraták szintjének megfelelő verziót.
Mondjuk egy ilyet:
Honk-honk, ez a magas, honk-honk, ez meg már nem olyan magas
a baloldallal kapcsolatban sokmindent el lehet mondani. a korrupciot, az impotenciat, a szakmaiatlansagot ... mindebben van reszigazsag termeszetesen. egy valamit viszont nem lehet elvitatni ettol az amugy nem brillirozo baloldaltol es ez a demokracia melletti elkotelezettseg. (emlithetnem meg az europai ertekeket, eu elkotelezettseget ...)
abban a bizonyos atkos 8 evben ugy gondolom mindenki nyugodtan hajthatta le estenkent a fejet aludni, nem kellett a magyar demokraciat felteni. nem volt egy olyan lepes sem ami a klasszikus demokratikus ertekeket direktben tamadta volna. ezzel szemben 2010 ota a demokratikus intezmenyrendszer folyamatos megszuntetese zajlik, a hatalmi agak fuggetlensegenek megszuntetesetol a direkt utasitasokon at az ugyeszseg es a birosagok manipulalasan at egeszen a valasztasi rendszerrel valo ugyeskedesig, a klasszikus demokracia szetvereseig. aki ezt megkerdojelezi az abszolut hulye. (vagy droid fideszes, ami nem sokban kulonbozik ettol)
orban pontosan tudja azt, hogy a magyarok erre nem erzekenyek, nem igazan erdekli oket ilyen szinten az orszag sorsa. felelmetes azt nezni amikor megzsarol egy orszagot, megfelemlit es elveszi a nyugdij megtakaritasokat es erre az emberek meg a szemoldokuket se huzzak fel. egy komolyabb demokratikus hagyomanyokkal rendelkezo orszagban orban pillanatok alatt repulne. itt 5 ev kellett ahhoz hogy a tobbseg realizalja hogy a kiraly meztelen.
fillerezni ezugyben nem erdemes. nyilvan van egy globalis mozgasa (trendje, ha ugy tetszik) az allamadossag alakulasanak es van egy erre rakodo idoszakos hullamzas. kormanyzati intezkedesekkel 1-1 fordulonapra le lehet vinni a nominalis szamot valamelyest, de ez a globalis trendet nem befolyasolja.
amit irtam az megallja a helyet. annak ellenere, hogy a manyup penzbol vagy 2000 milliardot az allamadossag csokkenesere forditottak maga az allamadossag nominalisan nem csokkent, nem csokken.
aztan persze erdemes lenne ratekinteni a brutto/netto adatokra, mnb tartalekra is. sot mi tobb, olyan tetelekre mint pl. a paks 2 szerzodesben vallalt 12 milliard euros hitelfelvetel, ami nyilvan nem szerepel az aak adataiban. (pedig ezt a nem kis osszeget is vissza kell majd fizetnie valakinek)
Jósckán nőtt, és ha nem lett volna manyup ellopás akkor kb 4,700 mrd-al több lenne és az ÁH is 3% felett lenne, mert az évi manyupba befizetett összeg hiányozna az meg olyan 320 mrd/év.
2010 kormányváltáskor 19,700 mrd volt és az MNB-ben meg felhalmoztak 34 mrd EUR-t.
szamtalan pelda mutatja, hogy az adossagot nem lehet kinoni. valami mindig tortenik.
a nominalis allamadossagot 2010-ota nem volt kepes az orban rezsim csokkenteni, annak ellenere, hogy a manyup penzt is ebbe forgattak, es ismert a nem fenntarthato egyeb sarcok listaja. az adossagszerkezet atalakitasa viszont jo lepesnek tunik, habar en inkabb az euro bevezetese iranyaba mentem volna.
mindenesetre az alaptv-ben lefektetett (kotelezo) adossagcsokkentesi palya nem realis, abbol epp most probalja kihuzni magat orban, ami erdekes lesz, hiszen az alaptv-t kellene modositani hozza, a 2/3 meg a multe. aztan persze az is lehet, hogy egyszeruen alkotmanyserto koltsegvetese lesz a kovetkezo evekben az orszagnak. oszt akkor mi van? nyilvan semmi.