Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ez teljesen igaz, mindig komplexen kell nézni a dolgot. De lehet ez esetben egy kis kondenzációs kazán is jobb, mint napelemhegyeket telepíteni a tetőre (most a szemléletről nem ejtettem szót). Persze ehhez kell kémény,s tb.
Amikor ki van számolva a hőigény, akkor végig kell nézni az alternatívákat, megnézni a pénztárcát és választani a saját egyéni plusz szempontok alapján. .
Nekem ami nagyon szimpatikus pl a felületfűtésben, hogy nem pontszerű hőforrás, és teljesen más a hőérzet. Amikor fűtünk a radiátoros fűtésnél 2-3 fokkal melegebb léghőmérsékletet kell előállítanom, mintha a padlófűtéssel tenném (padlófűtéssel kombinált radiátoros / fan colilos fűtésünk van, külön és együtt is használható)
Hogy termelnek nálatok az erőművek így ősszel? Nálunk nagy csapás egész ősszel az állandó borult és egész nap ködös idő (az országban sokszor csak itt), így sovány a dolog, szerintem a referencia-érték 70%-a körül lesz a november, október is csak 80% volt, míg július még 120%. Tegnap viszont volt egy kiugró nap, bár csak most utólag látom, nem voltam itthon (szeles-napos idő). Éves eon leolvasás megtörtént, innen jöhet egy tiszta év teljes elszámolással.
Igazából itt a nagyrágrendek az érdekesek. Ha van egy passzívházam, amit kifűtök 1-2-3 kW teljesítménnyel -15°C-ban is, akkor azt lehet hogy érdemes elektromos padlófűtéssel meg némi napelemmel kifűteni, mert így sem kell sok napelemet föltennem, plusz a cekász olcsó. Ha már 10kW is kell, valószínűleg jobban megéri ugyanannyi napelem + egy levegő-víz hőszipka, vagy klíma, mert itt már nagyon megdobná a költségeket a 4-5x annyi napelem.
A cekász padlófűtés örök és nincs benne mozgó alkatrész. Klímától pedig rossz esetben le is betegedik az ember (szűrőcsere), zajos, időszakonként szerelendő.
Épp tegnap filóztam, ha ma kezdenék újra építkezni, melyik fűtési módot választanám, ha szárnyahatnék és nem lenne korlát (pl anyagi).Ez egy jó kérdés, de hogy a klimában/hőszívattyűban lévő COP-t valahogy kihasználnám, az elég valószínű.
Azért az a 3-4-es COP sima cekásznál azt jelenti, hogy 3-4szeres méretű és felületű napelemtelep kell mondjuk egy klímához, hőszipkához képest. Az meg nem kevés különbség, annyival nem drágább egy klima.
Emellett ugyanakkor tény, hogy a nagy felületfűtésnek igen komoly előnyei vannak a pontszerű hőforrásokhoz képest (alacsonyabb fűtési (előremenő) hőmérséklet, más hőérzet, stb)..
Oké végül is ez érdekelt. Feltételezem, hogy - gáz fűt vizet keringtet padlóban - azért még mindig olcsóbb, mint - napelem tetőn, elektromos padlófűtés - de nekem szimpatikusabb. Csak jól kell méretezni a rendszert, hogy az egész éves felhasználás-termelés mennyisége hasonló legyen.
Ha pedig mexületik a szuperakku, akkor habzsidőzsi!
Azért jobb a klima, mert ott a COP. De elektromos padlófűtés cekász nálunk is kapható, akár infrasugárzó formában is, sőt továbbmenve, van ilyen infra szönyeg a laminált padló alá is, csak kell fölé megfelelő védőréteg.
Ez teljesen érthető igyekvés, csak sajnos igen drága. Nálam is van egy félsziget szerű rendszer. Pár tábla napelem, egy pár aksi kombinálva UPS-sel meg egy saját mikrovezérlős áramkör, ami vezérli az egésuet (hálózatot figyel, átkapcsol, stb).
Nálam a kiváltó ok más volt, de gyakorlatilag ellátja a pinceszintet szinte telejsen - kivétel télen bórus időben (itt van a gépészet, mélyhűtő, meg egy elektronikai műhely).
A baj vele, hogy mindent figyelembe véve nagyságrendileg 200-250Ft/ kWh az áram ára....... Azaz négyszerese, mint ami a vezetéken jön.
Az más kérdés, hogy hozzájutottam egy pár szünetmentes új aksihoz gombokért, így jobban kijön az anyagi része, de nálam más volt az ok / cél..
"fejlesztés alatt" van. A pilot-ok célja éppen az, hogy a működés kapcsán fellépő problémákat összegyűjtsék, elemezzék. Egyelőre nem az akksi a megvehető termék, hanem a cég. Így zajlik a műszaki fejlesztés.
A gázhoz képest rendben van a számítás. Az meg, hogy a gáz kevés, honnan tudjuk? Nem írta, hogy mekkora ház, hogy van hőszigetelve stb. Nekem hőszivattyúval tavaly 1500 kWh ment el egy egész évre fűtés+HMV, 65 négyzetméterre, felújított 100 éves ikerház egyik felén.
Gondolom azért akar klímát, mert akkor ugye a nyert hőnyereség szorzódik a COP szerint és kevesebb napelem is elég - ráadásul kevesebb bontással is jár, pluszban még hűteni is lehet vele.
Ha a régi fűtés megmarad tartalékban, akkor tkp. egész rugalmasan lehet variálni, akár utólag a tapasztalatok alapján bővített rendszerrel is. De én speciel nem a napelem, hanem a klíma (klíma-szaktopik) felől kezdeném a dolgot.
Ha a fűtést is bele akarod venni, kell a 8kW napelem-telep. Kínában van olyan padlófűtés megoldás, hogy nem melegvíz fut a csövekben, hanem cekász. Nemtom otthon van-e ilyesmi?