Igazad van, egyáltalán nincs az FMV-vel baj mivel ellentétben a szilvával, ez csak nagyon súlyos esetben okoz gyümölcshullást, de nagyon ritka az olyan fajta amely erre érzékeny. A szilvánál ha megkapja a vírust, akkor a növény egész életében végig kíséri, itt pedig általában a rezisztencia könnyen kialakul, vagy ha nem is, akkor csak néhány évente előfordulnak a foltos levelek de egyéb tünetei nincsenek. Főként a szezon elején jelentkezik, de közepére már általában kinövi a növény. Nálam is előfordult már és ugyanúgy bárhol megjelenhet, ahol csak egy kicsit is több fajtával próbálkozik az illető.
A Dm-től rendelt RdB a szimptómák alapján FMV-s. Ez önmagánam nem probléma, de így nem szívesen küldök majd belőle, max a "kérő" saját felelősségére. A többi fügém nem vírusos, így akkor a Ronde-t nem teszem melléjük. Egyébként jól tolerála ezt a nem túl súlyos betegséget, így ettől még ki fogom ültetni.
Köszönöm, ismerem a veszélyeket. Vízben gyökereztetésnél rendkívül óvatos vagyok. A télen vízben gyökereztetett kis növények már szépen fejlődnek a kertben.
Ezeket a vesszőket most azért próbálom papírba csavarva és vízbe állítva, mert a kertbe helyére szurkálás nem marad meg. Nem probléma, majd kora tavasszal újra kezdjük. Akkor minden sikerül. :)
Szia!Tobben megirtak mar korabban,hogy a fuge gyokere konnyen megserul ha vizben gyokerezteted.A fuge nem szobanoveny.Minek tulbonyolitani ha csak ledugod a foldbe es kigyokerezik.Volt aki sorjelzonek hasznalta a vetemenyesben a fuge vesszoket es szepen gyokeret eresztett.Nyomjad ki a foldbe a dugvanynak valot es vard a csodat es rad mosolyog a szerencse.
Rendben,tudod mit,akkor ne ültesd el egyiket sem,hanem nézegesd még néhány hétig vagy hónapig aztán biztos szép nagy bokor lesz belőle egy pohár vízben.
Szerintem tedd minél hamarabb,szabadföldbe vagy cserépbe homokba,ne virágföldbe. Ha megvárod,hogy megjelenjenek a gyökerek,ültetéskor nagyon könnyen letörnek. Ilyenkor már,
vagyis májustól kezdve én csak szabadföldbe dugványozok.Egyszerű,nem kell állandóan locsolgatni
pátyolgatni.Elvan a többi közt a kertben.Az egyébként nehezen gyökeresedő csíkos fügék is szépen hajtanak már szabadföldben.
Mondjuk szerintem már kicsit késő dugványozni,nekem nem sikerültek még a késői dugványok,csak a
normál(ápr,máj) időben ültetettek.Egyszerüen nem indulnak meg a következő tavasszal.