Tehát úgy gondolod, hogy Isten ilyen liberálisan kezeli; aki akar erjedt itallal áldoz, aki akar, erjedetlennel? Szerinted Isten nem nyilatkozta ki egyértelműen az aslkohollal kapcsoltaos véleményét...?
Dehogynem. Nekem tökéletesen egyértelmű hogy nem a konkrét matérián van a lényeg, hanem az áldozaton. Én áldozok borral és hálaadással, te áldozz musttal, vagy amivel akarsz. Csak ne akard másra oktrojálni a saját vallásod törvényeit.
Nem az a kérdés. Az a kérdés, hogy Isten ki tudja-e fejezni magát értelmesen ilyen fontos kérdésben?
Továbbá szépen kérlek, ne hivatkozzál rám a továbbiakban, mintha elismertem volna, hogy a yayin jelenthet erjedetlent is. Nem ismerem el. A yayin kizárólag a migat-tal együtt jelenthet mustot. Anélkül bor.
A yayin mi-gat erjedetlen italt jelöl, a yayin yashan pedig erjedt italt (márha valóban csak azt). Ezek után önkényes az a kijelentés, hogy a yayin csakis erjedt italt jelölhet...
Jelenthet, persze. Meg trolibuszt, meg bugyibucit, meg tükörtojást. Csak azt nem értem, hogy minek neked a szavak, ha úgysem azt érted alattuk, amit jelentenek? Minek neked saját nyelv, saját szótárral?
Az igazság sok lábakon áll, ha ez igaz akkor kell egy új fordítás. Mert ha igaz, akkor az megáll (mert sok lába van) de én úgy látom inkább 1000 sebből vérzik ez ...
Ha megállna akkor simán lehetne úgy is fordítani... és ezt már régen felvállalta volna valaki. De erre nincs példa tehát új dolog.
Ha a parancsolatokat félretették, akkor miért nem nyúllal áldoztak páskaünnepen? Olcsóbb lett volna. Ha a húsnál ragaszkodtak a parancsolatokhoz, akkor miért pont a bort tették félre? Miért takarítják ki a homecot még mindig?
És egyáltalán: Honnét veszed magadnak a bátorságot, hogy elmond, mire gondolt Isten, amikor azt mondta, hogy bor? A Világ Ura ne ismerné azt a szót, hogy must?
Le bizony. Mégpedig fejjel lefelé. Gondolom, Te is így olvasöd, s így már nem csoda, hogy ilyen keveset értesz Belőle. Na, de félre a tréfát. Az Újszövetséget eredetiéleg görögül írták, s a kérdés, hogy vajon az oinos, vagy a bor szót fordították bornak...?