Ez szuper! Úgy nézem 2 éves vessző van a földben, az 1 évesek tetején vannak a termések, és már szép idei vesszőt is hozott. Ezt tavasszal én is kipróbálom. :)
Nem is gondoltam volna hogy ekkora ággal is érdemes próbálkozni. Azt olvastam valahol, hogy legcélszerűbb a vessző felső 3-4 nóduszval próbálkozni, mert a csúcstól lefelé a 3.-4. nódusz gyökeresedik a legkönnyebben. Ezért és csak kicsi vesszőkkel kísérletezgetek, ha földbe dugom, akkor pedig csak 1 nódusz látszik ki. Tavasszal kipróbálok én is egy nagyobb ágat. nagyon tetszik a tied!
A téli- kora tavaszi gyökereztetésnél azt tapasztalom, biztosan hoz termést már az idén . A későbbiek már nem, mert a tavalyi vessző részről le kell szedni a terméseket a gyökereztetéshez. Ezt februárban gyökereztettem (a többség egy szál vesző volt, ez pedig egy erős háromágú), nagyon szépen hozza a terméseket. Érdemes minél nagyobb, elágazásos ágat gyökereztetni ezek szerint......
Amiket tavasszal ültettem ki a kertbe, jan.1-én kezdtem gyökereztetni. Egyet, amelyik a legnagyobb lendületet vette, júni. 10.-én visszacsíptem. Ettől lett 2 elágazódása, és 2 füge kezdemény is megjelent. Sajnos az nem nő, és azt sem tudom megindul-e. Várok és nézegetem. :)
Elhiszem, nálam is lett 2 ilyen a 10-ből szintén 3 hétre, tegnap raktam cserépbe őket. Azt tapasztalom, hogy fajtájától is függ hogyan gyökerezik.
Van egy barna termésű, mindig csodálom hogy majd meg szakad annyi van rajta. Ez pl. nem gyökeresedett meg. Tavasszal próbálom újra, mert minden vesszője dugig van, sajnálom levágni. (Meg nem is saját.)
Érdekes, nekem meg az a tapasztalatom, hogy most is jól gyökerezik. 3 hete kapott (Olasz-ból) vesszők vízben már 3-4cm gyökeret eresztettek, így pár napja bekerültek cserepekbe.
Most nem érdemes dugványozni. Az idei vesszők nem érettek, a tavalyiak felett pedig ott az idei, tele terméssel. Most kezd érni, szerintem senki nem vágná le.
Sziasztok!! Latom mindenkinel virulnak a fugek😀Nalam is megindult az osszes, meg a nagyon kicsi 1 honapja kiultetett dm kertesek kozt is van ami hozza a mannat😀 ha lesz idom kepeket is teszek fel, addig is mindenkinek egy nagy kalappal a vegkifejlethez! Iden ha minden jol alakul szep termes varhato
a Budapesti fügék eredetéről 19. sz.-i magyar és osztrák vélekedések.
" Budapest, am 4. Februar 1878.
Die von Herrn Dr. Vinc. v. Borbäs im zweiten Hefte dieser Zeitschrift S. 60 erwähnte „gewagte Behauptung in den „Magyar Nuvenytani Lapok" (1877 p. 82)" bezieht sich auf folgenden Salz in meinem Artikel über die Kastanien. „Kern er hält es nicht für wahrscheinlich , dass die Standorte der Kastanie (bei Budapest, Nagy Maros) ursprüngliche seien; sondern dass jene vor langer Zeit hieher verpflanzt wurden." Ich bin diessbezüglich anderer Meinung. Es ist sehr wahrscheinlich, dass die Specialitaten der Budapester Flora so Ficus Carica, Sternbergia colchiciflora, Erodium ciconium, Aegilops caudata, Paliurus aculeatus, Peganum Harmala u a. die Ueberbleibsel einer gewesenen Flora südlichen Charakters seien , die mit der Aenderung der klimatischen Verhältnisse den Kampf um's Dasein wohl überstanden , aber in der Zahl nach geringer oder zwerg- 101 hafler Nachkommen bei für ihre Existenz noch günstiger Exposition für vielleicht schon liiirz bemessene Zeit sich erhielten.