Mát mér is kéne Balambérnak definiálni a magyarországi zsidóságot és egyáltalán, ha leírod, hogy magyarországi zsidóság, akkor mi a franc definiálható van ezen kivül rajta?
ehhez mar csak az kellene hogy a magyar(orszagi) zsidosagot definialni tudjad. esetleg szukebb es tagabb ertelemben. talan azert maradt meg a topik olyannak, amilyen mert ez a definicio meeg hianyzik.
valahogy az sem mukodik hogy magyarul beszel, magyarul gondolkodik, magyarok a szokasai, akkor szamithatjuk magyarnak. mint peldaul a kutya viszonylag egyszeru definicioja. neegy laba van, ugat es csovalja a farkat. azt hiszem az ondefinicio, hiaba torvenyes, nem eleeg. hiszen egy ilyen kozossegben kozossegi dontesek vannak. es ha teljesen eltero szemelyisegu emberek is oda tartozhatnak, ha nem legalabb egy konkret kriterium, ha peldaul az itt megfogalmazott bacsfi/lovas paaros is felvetelet kerheti es ez nem tagadhato meg, akkor bizony valami definicios problema keletkezik. a nyelv nyilvan nem lehet kriterium, talan nem kell kifejtenem hogy miert nem. raadasul a talmud ismerete is meglehetosen leszukitene a tarsasagot, raadasul brasser ureek vennenek egy ilyesmi zsido kozossegben leginkabb reszt...
ez egy olyan zsido kozosseg lenne, ahol a mazsihisz urak nem kivannak reszt venni, nem ismerneek el, mondhatnank kiatkozas sorsara kerulhetnenek. ez lenne a ceel? deak ur azt mondta hogy 100% zsido es 100% magyar. viszont a zsido identitas meglehetosen hianyosan, hiatusokkal szerepel naala mert a vallasi kotodes nagyjabol kiesik. a nyelvi kotodes is kiesik mert hiaba beszel a kozosseg egy resze egy adott nyelven ha nem tudja megertetni magat a tobbiekkel.
tehat marad egy szo, a zsido, mint olyan es marad ht szerintem rosszindulatu feltetelezese a tamogatasrol es a karteritesrol. marad a nem csatlakozo mazsihisz, az asszimilalni kivano zsido szarmazasu magyarok melyseges ellenszenve. mert azt mondjak hogy egy kicsi ambar hangos tarsasag alapjan fogjak OKET megitelni. akik le sem tudjak magukrol vakarni a zsidosagot mivel az 'orrukra' van irva. es ha ez az ember eleeg hangos lesz, ha eleeg szines felvonulast (a la homokosok) szervez, ha eleegge csinalja a coming out-ot, akkor bizony ez az ellenszenv erzekelheto lesz.
A topik témája pedig szerintem alapvetően a magyarországi zsidóság belső ügye. Ez eccerűen nem az a kontextus amiben tere lehetne bármiféle zsidó-nemzsidó vélt vagy létező ellentétnek.
Ez azért van - és így újabb érv a nemzetiség létének hivatalos kinyilvánítása mellett - mert nem tudják, mit mondjanak rá, nem illik a szaros, legkésőbb harmincasévekbeli sablonjaikba.
OFF ".....Chein is Talent, Geschmack, Chocme ist Weisheit, Schlagfertigkeit, und Tam ist Geschick und Anpassungsfähigkeit,....Daher Untam ist ein unbeholfener, ungeschickter Mensch, der Nebbich hingegen hat es trotz größter Diensbereitschaft und Mühe zu nichts gebracht, daher der Unterschied zwischen den beiden Typen: der Untam läßt alles fallen, der Nebbich hebt alles auf. Nebbich wird von jedem zweiten Fachmann etymologisch anders erklärt: ...."nicht-über-mich"-soll-es-kommen sein, tatsäclich wird es oft in diesem Sinn gebraucht: Ein Erdbeben-no, da möcht ich nebbich nicht dort sein! Es könnte auch slawisch gemeint sein: ja nebych - ich würde nicht. Interressant ist, daß es keine jüdische Ableitung gibt. Eine Art Nebbich ist der Schlatten- oder Schlackenschammes, der keiner sein will. Schammes ( Schamosim), ist ein Diener und über Schlatten oder Schlacken weiß man so gut wie nichts, obwohl das Wort mehrfach in den Fachbüchern verzeichnet ist. ";-))) Peter Wehle Sprechen Sie Wienerisch? ISBN 3-8000-3165-5 Na de hogy ne legyek OFF , szerintetek hany angyal fer el egy gombostufejen? Szvsz a klasszikusok ebben a kerdesben mai modern tudomanyos ismeretek hianyaban erosen tevednek.
Körül néztem a google-ban és a "sajnálatra méltó szegény ember" tünt a szó leginkább illesztehő magyar leírásának.
A további magyarázatok a "Nie bei euch" etimológiai eredet, illetve az ezzel kapcsolatos szófaji bizonytalanság főnévként, melléknévként sőt kötöszóként való használat leginkább a szóhasználat kerülésére inspirál, és a szó haszálatát a primitiv, magát csak érzelmi módon pozicionálva kifejezni képes, müveletlen, képletesen az egykori, de ma már nem fellelhető Dob utcai libatoll kereskedő szájába valónak érzékelteti.
latod te is csak a negativ konnotaciora tudsz gondolni. peldaul amikor az 'anyad!' szot picit hosszabban leirjak, tele pozitiv toltessel es szeretettel, rogton ideges leszel...
mindenesetre tovabbra is fenntartom hogy a tobbeknek ismeretlen szoveget vagy magyarazattal ellatva vagy csak kifejezetten pozitiv dolgot szabad leirni.
en peldaul szivesen rakok be francia szoveget, amit gondolom hogy nagyon sokan nem ertenek, de csunya ertelmure nem emlekszem.
orulok hogy nem tetelezel fel gonosznak, bar a szo kimondasa osi maagia szerint azt is jelentheti hogy ugyan gonosznak tetelezlek fel de nem mondom ki. a butasag kulonben sem menti a gonoszsagot. lehet hogy hitler is csak buta volt? hiszen beszeltunk rola hogy a rasszizmus butasag.
mivel kozos ismereteink szerint is van onkentes asszimilacio es ez kozossegekre is ervenyes, mivel egy feladott eletmod es kultura egyben egy masik kultura felvetelet, annak gazdagitasat, valtozasat eredmenyezi, tehat az entropiat akaar valtozatlannak is tekinthetjuk. amikor fajdalommal jar ez a folyamat akkor persze nem igazan beszelhetunk onkentes asszimilaciorol. gondolom egyutt valljuk hogy a vilag sokszinu, en peldaul az onkentes asszimilaciok es persze disszimilaciok hive is vagyok. halott kulturak tudnak es tudtak feltamadni.
persze ebben a kulturalis dologban nem vagyunk teljesen egyertelmuek, amikor peldaul irannal egy 'shiita' 'kultura' taamad fel es rogton deklaralja, allami es atomfegyveres szinten hogy egy masik kulturanak nincs helye a nap alatt. persze lehet hogy irani osei egyikunknek sincsenek...
buta kerdeseimet nem rosszandekuan irom es ha jol megtudod valaszolni, tenyleges orommel tolt el hogyha a butasag butasagnak bizonyul. persze lehet hogy nem is igazan lehet olyan jol megcafolni.
A "küssen" igét véltem felfedezni elötte, és tekintettel azokra a meg nem érdemelt forró affektiv érzelmekre amiket - hiába is titkolod - irányomban táplálsz, hatalmas intelligeciám birtokában, megsejtettem. Csak azt ne várd, hogy e megtisztelő homoerotikus felajánlkozásodat, amit még egy coming out bátorsága is megnyilvánult a "Leck mich am Arsch" ban kifejezhető viszonzásra sarkalljon.
Vicctöl eltekintve. Te tényleg nem ismersz engem, és nem vagy képes elképzelni azt, hogy a saját szocialzációd és társadalmi köröd lényegesen különbözik az enyémtől.
En ezt a szót valóban most hallottam életemben először, méghozzá tőled.
A "nebich" szó valahonnan ismerös, es szinte meg mernék esküdni a negativ konnotációra, de nem hallottam annyi szövegkörnyezetben, hogy pontos jelentését tudnám, vagy használatára vállalkozni mernék.
Az idézet a Der Spiegel 42. számában Eörsi István nekrológjából. Miért fontos, a szövegből olvashatóan Eörsit ismerő, tisztelő szerzőnek a második mondatban az olvasó tudomására hoznia, hogy E. apja zsidó jogász volt...stb
۞ Portal:Judentum - Infos und Erklärungen auf Judentum ... DerSohneinesjüdischen Hoffotografen ... ) - William Schuman (William ... Geborenwurde Lilli Palmer als Lil... ) - Kurt Horwitz - Max Reinhardt (Max ... judentum.religiontoday.de/Portal:Judentum - Hasonló lapok
feminismus-kurz John Quincy Adams (1767–1848), derSohn Von Abigail Adams, wurde 1825 sechster ... Jenny Hirsch, Die Tochter einesjüdischen Geschäftsmanns, wurde nach dem ... www.beepworld.de/members82/ frauenbiografien15/feminismus-kurz.htm - 275k - Kiegészítő találat - Tárolt változat - Hasonló lapok
Illustrierte Neue Welt - buecher Die Geschichte derjüdischen Bevölkerung in der Stadt an der Salzach ist lang und sehr ... Dann wurdeder Absolvent eines Philosophie-Studiums in Princeton ... www.neuewelt.at/buecher/ - 162k - Tárolt változat - Hasonló lapok
Kulturmagazin Areion Online - Schweden - Chronik Der polnische König Sigismund Wasa, derSohn von Johann III. und der polnischen ... 1977 wurde Tochter Viktoria geboren, wodurch die Frage der weiblichen ... www.areion.de/schwedenc.html - 124k - Tárolt változat - Hasonló lapok
[PDF] Neuer Nachrichtenbrief Fájlformátum: PDF/Adobe Acrobat - HTML változat nach New York weiter, wo auch Atina Grossmann geborenwurde und aufwuchs. Ihre. Lebenswelt bestand zu wesentlichen Teilen aus der deutsch-jüdischen... www.exilforschung.de/NNB/NNB19.pdf - Hasonló lapok
Geschichte am Mittwoch - vergangene Semester 1921 wurde ein Teil der Objekte nach Budapest in das Kunstgewerbemuseum ... Durch die Einrichtung eines Moduls wurdeder Globalgeschichte auch in der Lehre ... www.univie.ac.at/Geschichte/aktuelles/akt_gam_ex.html - 181k - Tárolt változat - Hasonló lapok
Verlagsgeschichte: 4. Die Verlagslandschaft in Österreich bis 1918 Juli 1912 infolge eines Herzleidens starb, wurde das Unternehmen von seinem ... Im Jahre 1908 kam derSohn Wilhelm Frick an die Spitze des Unternehmens, ... www.stadtbibliothek.wien.at/themen/verlag_1/ verlagsgeschichte/entwicklung-bis-1918/verlagslandschaft-de.htm - 177k - Tárolt változat - Hasonló lapok
Buchempfehlungen: Philosophische Literatur im Jahr 2004 ... Ivan Nagel, geboren1931 in Budapest, emigrierte nach der Verfolgung in der... 1898 als Sohn einer großbürgerlichen jüdischen Familie in Berlin geboren, ... www.neuer-weg.com/gesellschaft/philosophie_2004.htm - 173k - Tárolt változat - Hasonló lapok
[PDF] LESE-LUST LESE-LUST Fájlformátum: PDF/Adobe Acrobat - HTML változat in Budapestgeboren. Aufgrund eines. Gedichtes (“Tiszta szivel”- “Mit reinem ... Er wurde. 1886 in einem Dorf in Kalabrien gebo-. ren. Als Sohneines... www.apunktbuch.at/treffpunkt_F_05.pdf - Hasonló lapok
The Project Gutenberg EBook of Rückblicke, by Dr. rer. pol. Walter ... 1910 wurde meine Schwester Lotte und 1912 Marianne geboren, wir waren dann zu dritt, ... Bei der Gründung war derSohneines prominenten Professors der TH, ... www.gutenberg.org/dirs/etext04/8rblk10.txt - 520k - Tárolt változat - Hasonló lapok
lehet máshogy abban a baromi melegben?:) én Yotvata-n voltam, hajnalban és késő este dolgoztak, viszont belefulladtubk a tejtermékbe ott van Izrael legnagyobb tejterméküzeme