Gitáros körökben van erre egy ilyen megoldás is: Boss DN2 duna drive pedal.
Amúgy meg a hangszer volumepotijával játszunk: a jól kitekert (jó) csöves erősítők hangja is szépen feltisztul, ha a (jó) gitár hangerejét (orgonánál volume pedál) visszavesszük.(Ehhez mondjuk jó arányban kell torzítaniuk az előfokban és végfokban levő csöveknek - személy szerint azt a megoldást preferálom, amikor a végfok is ki van hajtva, nemcsak az előfok, a végfok meg a szomszédok miatt 1-es hangerőn, úgy nem megy. Van Marshallom, azzal bomba a torzítás, de akkor meg a lezlim nem tudom hová kötni... marad a Line6 pedál, de az meg inkább gitárhoz jó...)
Engem érdekelne hogy sikerült a műlacit megkreálni valami hanganyag formájában ha van ilyenre mód. Az Emu moduljaiban is volt ilyen LFO/Volume+Pan kombinációs hatás, végülis jojózott valamennyire, de a tiéd így látatlanban is akkurátusabb lehet.
Tudom, hogy Te a jazzos dinamikázós torzítást preferálod. A felvételen hallható hang köszön vissza az én orgonámon, és nyomokban Keith Emersoné. Jon Lord is a gitár erősítőbe vezetett jelet, bypass lábkapcsoló helyett egy átkeverő potencióméterrel variálja a torz, és a tiszta hangot. Legalább is én így hallottam. Én örülök, ha lesz majd aki értékelni/használni fogja ezeket a lehetőségeket. Aztán, legyen hab a tortán, hogy mindezt egy lezlin keresztül lehet hallani....:-)
Nagyon fontos zeneileg hogy a torzítás mértéke a hangerő függvénye legyen. Ezzel növeli az előadás kifejezőerejét. A folyamatos torzítás egysíkúvá teszi a hangot, zenét.
A lexélesebb spektrumban Jon Lord alkalmazta, sőt, még ring modulátorral is megfejelte.
Érdemes ilyen szemszögből kielemezve hallgatni ezt a felvételt.
Páratlanul jól összejött. (nem is sikerült neki többször ilyen szinten :-))
Állatul harap a C3. Néha extrém torz, néha tiszta, néha csak a csúcsok reccsennek be. Lezli helyett itt énekmarshallok voltak ebben az időszakban.
Az én orgonám is tudja ezt a hangot produkálni. Nekem egy csöves gitár torzító van az A0-28-ba kötve egy inzert pont kialakításásval. Tehtube, és Premecz Matyó is bírálta, mert nem a hangerő függvényébben torzít, hanem úgy mint a srácnál, hogy egy külön potival szabályozza, hogy torzan szóljon, vagy tisztán. Viszont nagy előnye, hogy tetszés szerint lehet állítani a "gríztes" hangot kis hangerőnél is:-) Totál kitekerve, nagyon elmebeteg a hangja.....
Megőrültem, ez piszok jó!!! Valami kondi, dióda van cserélve és ilyen karcos, overdrive-os hangja lesz a Hammond-nak, ez állat 1969-es hang, és a srác meg idióta:-)
Köszi. Ring modulatort jelenleg még nem tudtam kihozni. De a SPring shock valóban ott van.
A 76 billentyűs A33 5 oktávon túli részére minden billentyűhőz más-más megcsapási intenzitású mintát rendeltem ütésérzékenységgel is megfejeleve. A leggyengébb kis rugópöccenéstől a brutális rugóverésig. Minnél távolabbi az orgonatartománytól, annál erősebb. Így a 61 billentyűn túlnyúlva sem lehet most már rossz billentyűt lenyomni :-)
Egy kis újdonság a bankomhoz. Csináltam belső lezlit. Ehhez turbókártya kell az ESI-hez. Az egy szépen szóló, de rendkívül buta hozzáadható effektkártya. Kívülről nem szabályozható, csak presetekhez fixen hozzáprogramozható. Mindegy. Kikényszerítettem belőle a gyors/lassút. Pórbára teljesen jó lett, így nem kell vinni a Motion-t.
Szabad-e egy picit kitérnem a templomi orgona felé?
3 évig tanultam klasszikus orgonálni, és volt lehetőségem hallani ezt a művet, amely ugyan a komolyzene kategóriába tartozik, de szerintem kísérlet a jazz templomi orgonára való átvitelére.
Gárdonyi Zsoltnak egy másik, tavaly komponált jazzes orgonaművét is hallottam (ősbemutatója volt), az sajnos nincs fenn a youtube-on...
Ez a Mozart changes ráadásul átdolgozás is. :)
A jazz templomi orgonán való megszólaltatása egy érdekes téma. Egyből Dennerlein jut az eszembe...
De a szerintem leghíresebb orgona-zongora -és duóban- az Eddy Louiss, Michell Petrucianni dupla koncert cédéje 1994-ből.
Semmi dob. Többször az orgonát Louiss megbolondítja a beszélőgitár effekttel. (ehhez be kell építeni egy effekt loop áramkört, ami torzítónak sem utolsó)
Egyrészt a KeyB digital nem Hammond csak próbál az lenni, ezért vérszegény a hangja. Másrészt a zongora mint látjuk akusztikus, de ezért nem kéne tolakodónak lennie, szerintem nem is az. Élőben elég necces jól kihangosítani egy zongorát, de harmadrészt a felvétel nem egy top kategória hangmesterileg, viszont nekem a lényeg átjött, mert még sosem hallottam orgona-zongora duót (felváltva egy zenészt a két különböző hangszeren igen, de az más), s szerintem ezt kell megragadni! A zongorista egyáltalán nem rosszabb Joeynál rajta...
Tube!
A Fogarasi-Csík felvételt (lejjebb olvastam hogy van HD-ben) mikro tudod közreadni?
Szerintem semmi. Nem Joey, nem a Key-B, mégcsak nem is a zongora tehet arról hogy olyan tolakodó, hanem a zongorista.
Ilyen stílusban a gitáros, aki lehet most zongorista is, nem szokott olyan erőszakosan zúzni.
A zongora meg különösen alkalmas sok finom árnyalat mexólaltatására. Talán egy kivételt el tudok képzelni. Ha nem hallja elég jól magát és akkor akaratlanul is püfölni kezdi a hanxert.
Kéknyúl: Kobuci kert, most volt csütörtökön. Eléggé más műsorral hangzással és gyökeresen más orgona/ lezli látvánnyal.
Üdvözölni tudom a helyenként szélsőséges előadásmódot.
C3/147 A lezli nemcsak látványra, hanem a valóságban is relatív új darab.
Én azért voltam kíváncsi a véleményekre, mert az általam belinkelt videón a zongora majdnem teljesen elnyomta az orgonát, elég kemény is a hangja. De mennyire lehet vajon köze az egésznek ahhoz, h Joey KeyB orgonán játszik a videón?