Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2040

mert zárt fizikai rendszerek NEM léteznek

Ha egy rendszer nem zárt, vegyük hozzá a környezetét. Nekem így tanították. Van ezzel gond?

Előzmény: szaszg+++ (2039)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2039

A fizika nem szájbarágás dolga, hanem önálló gondolkodásra és az ezekböl eredö továbbfejlesztés vezet igazi új felismerésekhez. És a tudományosság NEM is fantázi keltés dolga!

Mindig kell önkritikát gyakorolni, és ami hibás volt, véglegesen el kell vetni! Nem ez történt a fizikában 400 év alatt!

Ilyen elvetni való például a testek szabadesése egyetemessége téves feltevése Galileitöl! Ezt kimérni kell, mégpedig ejtökísérletekkel és kölönbözö anyagokkal.

De ilyen elvetni valö az energétikus fizika is, mert zárt fizikai rendszerek NEM léteznek és a c-vel terjedö kölcsönhatások nem-konzervativ kölcsönhatások!

Előzmény: szaszg+++ (2038)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2038

Mi van?

Talán NEM hisztek az atomokban ugri-bugráló és a fotonokat bekapó elektronok létezésében úgyan, de NEM akarjátok bevallani, hogy NEM tudjátok, hogyan mozognak az elektronok ténylegesen a nem-konzervatív elektromágneses mezöben? Döntsétek el, hisztek-e Planck&Einstein&Bohr elméletében, vagy nem?

Én felállítottam a fizikai rendszerek hatásintergrálját és levezettem belöle a mezök és a részecskék mozgásegyenleteit, de a részecskék mozgásegyenletei egészen máshogy néznek ki, mint a klasszikus fizika analogjai! Például nincsenek potos kezöfeltételek a pontszerü elektronoknak, mint a klasszikus fizikában! De egészen máshogyan is néznek ki, mint a Hamilton rendszerekre alapított kvantummechanikában!

Nincs kecmec, további korrepetálást NEM adok. Álljatok neki végre helytállóan kiszámítani, hogyan lépnek ki az elektronok az atomhéjból, a fémlemezböl és használjátok fel az atomisztikus fizikámat!

Ne nekem kelljen mindent a ti szájatokba rágni!

Előzmény: Törölt nick (2034)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2037

Most már válaszolhatok erre a kérdésre: fogalmam sincs.

Ahhoz túl nagyok vagyunk, hogy az atomi méretű folyamatokat közvetlenül lássuk, tapasztaljuk.

Viszont ahhoz meg valószínűleg túl kicsik vagyunk, hogy az értelmünkkel felfogjuk.

Lehetnénk nagyobbak? Galilei már foglalkozott a skálázhatóság problémájával.

A földi gravitáció mellett nem lehetnénk sokkal nagyobbak, mert a csontjaink nem bírnák el a testünk súlyát. És nem tudtunk volna elmenekülni a primitívebb vadállatok elől. Amíg az atomi méretű problémákon gondolkoztunk volna, egyszerűen megettek volna minket az egyszerűbb és gyorsabb lények.

Előzmény: szuperfizikus (2035)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2036

Termodinamika kitérő:

Suskind egyszer feltette a kérdést, hogy miért ilyen iszonyatosan kis szám a Boltzmann-állandó?

Mert az atomok kicsik. De miért olyan kicsik az atomok?

Nem az atomok kicsik. Mi vagyunk nagyok.

Ha jóval kevesebb atomból állnánk, nem lennénk képesek feltenni ilyen kérdéseket.

Legfeljebb ösztönösen ismételgetnénk az életfenntartó folyamatokat (anyagcsere+szaporodás).

Isten útjai kifürkészhetetlenek?

Elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy a minket körülvevő világot és önmagunkat megértsük?

szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2035

Igen, ez magyarázatra szorul.

Mert Gyula csak annyit ír a fényről, hogy hullámféle jelenség. 

Csakhogy a klasszikus hullámelmélettel, vagyis a folyamatos hullámokkal sem akkor nem tudták megmagyarázni, sem most nem lehet megmagyarázni a fotoelektromos hatást.

Ezért kell valami a fotonok helyett, ami helyes magyarázatot ad a jelenségre.

Az én elméletem szerint a fény szakaszos sugárzás. Időben impulzusos. Az atom úgy sugároz, hogy egy rövid fényimpulzust bocsát ki, amit hosszabb szünet követ. Ha a gerjesztés fennáll, akkor ismétlődik a folyamat. 

Ez tökéletesen kijön Bohr atommodelljéből, és a tapasztalat is alátámasztja. 

Az impulzusok időben k. 10 ns hosszúak, amik térben kb. 3 m  hosszúságú hullámsorok.

Ezeket a hullámsorozatokat én vézer-nek nevezem, (angolul: waser) 

A fotonokat tehát a valóságnak megfelelő véges hosszúságú hullámsorozatokkal helyettesítjük. És a foton szót lecseréljük a WASER (ejtsd: vézer) szóra, amelyet a WAwe (hullám) + SERies (sorozat) szavak betűiből állítottunk össze. Ha hangsúlyozni akarjuk, hogy fényről van szó, akkor használhatjuk a LIGHT-WASER (magyar kiejtése: lájtvézer) kifejezést. 

Így a fotoelektromos hatás helyből magyarázatot kap, ugyanis a fényerősség nem a fotonok számától, hanem a vézerek (hullámsorozatok, hullámszakaszok) számától függ, ami így teljesen megfelel a tapasztalatnak. Így az én szakaszos fényelméletem a tapasztalatnak megfelelő magyarázatot ad a jelenségre, fotonok nélkül.  

Előzmény: Törölt nick (2034)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2034

Gyula, hogyan magyarázod a fényelektromos jelenséget?

A kilépő elektron energiája miért nem függ a fény intenzitásától? És miért függ a fény hullámhosszától?

Előzmény: szaszg+++ (2031)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2033

Csatlakozom az előttem kérdezőhöz. Csak úgy, kíváncsiságból.

Előzmény: szuperfizikus (2032)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.18 0 1 2032

És a fotoelektromos hatásnál hogyan van?

Miért van az, hogy erősebb fénnyel világítva meg a fémlapot, a kilépő elektronoknak nem az energiája lesz nagyobb, hanem a kilépő elektronok száma nő meg. (ez kísérleti tény, amelyet Lénárd Fülöp kísérletezett ki).

Ezt hogyan magyarázza a te elméleted?

Előzmény: szaszg+++ (2026)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2031

A Planck állandó fellépése NEM okozza az energia vagy a hatás kvantáltságát!

Előzmény: szaszg+++ (2030)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2030

A Planck féle súgárzási törvény csak arra a fényre (elektromágneses sugárzásra) alkalmazható, ami a Planck állandónak nevezett L.m.-ral van elö állítva, ez a törvény tehát NEM egyetemes értékü. Az atommagokból és az ezek keletkezésénél elöálló sugárzásra a Planck törvény NEM általánosítható!

Előzmény: szaszg+++ (2028)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2029

De mint mondtam, a Planck állandónak nevezett, h, egy Lagrange multiplikátor szerepét tölti be, NEM kvantálja a hatást SEM!

Előzmény: szaszg+++ (2028)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 1 2028

Azt megemlítésre érdemesnek tartom, hogy a statisztikus elméletekre alakúló termodinamika, csak a részecskék mozgása statisztikáját veszi figyelembe, de a mezö által representált energia tartalmat nagyban ignorálja.

Ez a Planck féle sugárzási törvénynél megváltozik: itt nagyvonaluan el van az atomokból álló anyag hanyagolva és csak a sugárzásra van hangsúly fektetve.

Előzmény: Törölt nick (2027)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2027

Szerintem az ütközés távolról nézve rugalmatlan, közelről nézve viszont rugalmas. Tehát a molekula az ütközés után rezegni fog a kötött állapotban.

Előzmény: szaszg+++ (2025)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2026

Mert a detektor diszkrét atomokból áll, a diszkrét atomok jelzik a fény jelenléte hatását, ezért kattan a detektor a folytonos elektromágneses besugárzás alatt!

Előzmény: Törölt nick (2022)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2025

Mert a kötési energia felszabadulása elektromágneses hullám kisugárzásával jár együtt, ami aztàn növeli a gáz hömérséketét, mert a gáz atomjai meggyorsulnak az elektromágneses mezö hatása alatt!

Előzmény: Törölt nick (2023)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.18 0 1 2024

"Ha nincs foton, a detektor miért kattanik?"

Igen, erről van szó.

De van más érdekesség is. Amikor nyalábosztó tükörrel két sugárra bontjuk a fényt, és mindkét irányba detektort helyezünk el, akkor miért nem kattanik egyszerre a két detektor? (Jánossy kísérlet). Ha foton lenne, akkor egyszerre kellene kattanni. 

Vagyis 1 detektor esetén úgy tűnik, hogy van foton, 2 detektor esetén már nincs foton. Tehát a fotonelmélet hibás.

Vagy van más, ésszerű megoldás?

Bizony van.  

Előzmény: Törölt nick (2022)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2023

Meg tudja magyarázni valaki, hogy a kötési energia felszabadulásakor miért növekszik a gáz hőmérséklete?

Közben van egy újabb megoldásom. Az ütközés rugalmatlanságából indulok ki, hogy ez csak asszimptotikus határeset.

Előzmény: Törölt nick (2020)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2022

Ha nincs foton, a detektor miért kattanik?

Ez a mérési probléma, vagyis a koppenhágai értelmezés problémája.

Schrödinger egyenlete szerint a hullámfüggvény szépen szétkenődik. Na de melyik irányban? A mozgás irányában?

Hát a mozgás nem relatív? Az egyik megfigyelő szerint az elektron kelet felé mozog, a másik megfigyelő szerint pedig felfelé. Merrefelé terül szét a hullámfüggvény? (Mert a síkhullám a terjedés irányára merőlegesen végtelen kiterjedésű.)

Előzmény: szuperfizikus (2021)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2021

Gyula, azért kérdeztem, hogy mi van a te elméletedben a foton helyett, mert valaminek lennie kell, hogy a fényjelenségeket meg tudd magyarázni.

Például, a fotoelektromos hatás hogyan működik szerinted, ha nincs foton.

Tudsz erre értelmes magyarázatot adni?

Előzmény: szuperfizikus (2012)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2020

És a megoldásom valószínűleg rossz, mert az atomos gáz egyesülését nem tudom vele megmagyarázni.

http://asztivaniskola.lapunk.hu/tarhely/asztivaniskola/dokumentumok/kemia5.pdf

A kialakult hidrogénmolekula energiája kisebb, mint amekkora a két hidrogénatom energiája. A kémiai kötés kialakulásával az atomok kisebb energiájú, stabilisabb állapotba jutnak.

Előzmény: Törölt nick (2019)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2019

Egyébként közben rájöttem a megoldásra. Kíváncsi vagyok, hogy még ki jön rá.

Előzmény: Törölt nick (2018)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2018

Természetesen felszabadul a kötési energia. Na de hogyan?

A gáz hőmérsékletén a molekulák átlagos mozgási energiáját értjük.

Mitől kezdenek el gyorsabban rohangálni az összecuppant molekulák, ha az ütközés rugalmatlan és megállnak a tömegközéppontban? (Márpedig azt tudjuk, hogy ilyenkor a gáz felmelegszik, ez több évezredes kísérleti tapasztalat.)

Bonyolíthatju az ügyet durranógázzal. H2+Cl2

Ebben az esetben az egyesülő atomok tömege eltérő, tehát a rugalmatlan ütközéskor nem fognak megállni. Viszont a klasszikus fizika szerint a tömegközéppont sebessége nem változik. Csak előtte a tömegközéppont egy képzeletbeli valami, utána meg ott van a HCl molekula. Az összeütközött atomok beleülnek a tömegközéppontba.

A klasszikus fizika szerint ebből sehogy nem lesz hőmérséklet növekedés. Márpedig a kísérleti tapasztalat nem ezt mutatja.

Előzmény: szuperfizikus (2017)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2017

Amikor összecuppannak nem szabadul fel energia?

Csak kérdezem, nem tudom biztosan.

Előzmény: Törölt nick (2016)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2016

Kezdjük valami egyszerűvel. Hidrogén atomok egyesülnek molekulává.

Két hidrogén atom közeledik egymáshoz. Összecuppannak, rugalmatlan ütközés. Aztán megállnak a tömegközéppontban. De hogyan lesz ebből a gáznak hőmérséklete? Vagyis a molekulák mitől fognak gyorsabban szaladgálni a tartályban?

Előzmény: szuperfizikus (2015)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.17 0 1 2015

Ez engem is érdekelne.

Éppen tegnap rendeltem egy fűnyírót.  ;)

Előzmény: Törölt nick (2014)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2014

És hogyan lehet ezt a kisugárzott energiát munkára fogni, például fűnyírót hajtani vele?

Napelemekkel befogjuk?

Előzmény: szaszg+++ (2009)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2013

Az már elég régi fizika könyv, amiben a neutron elemi részecskeként szerepel.

A kvarkos fickó nevét pedig így lehet megjegyezni: geld=mani ;)

Előzmény: szaszg+++ (2011)
szuperfizikus Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2012

"Sehogy, fotonok NEM léteznek!"

Gyula, a kérdésem az volt, hogy ha fotonok nem léteznek (amiben egyetértünk) akkor a te elméletedben mi van a foton helyett. 

Egy értelmesebb választ is összehozhatnál.

Előzmény: szaszg+++ (2008)
szaszg+++ Creative Commons License 2021.09.17 0 0 2011

És a neutronokat is mint elemi részecskéket kezeli!

Előzmény: szaszg+++ (2010)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!