Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Köszönöm! Jövőre megpróbálom majd, de még talán most pótlásnak is csinálok pár hajtó szemzést. Mekkorák most a hajtások? Egyébként nagyon érdekes, hogy a Nikita milyen jól ered, virginián és lotuson is. Tavaly is, idén is 95-100%ban ered, még a Gora Goverla ami hasonló százalékot tud, de pl a Roman kosh csak 70% eddig, a Costata pedig 50%.
Nem jegyeztem fel az oltási időt, de nem siettem el május 10-20 között. Fontos, hogy nagyon jól hajtson az alany, az éjszakai hőmérséklet se legyen tulságosan alacsony, mert viszonylag magas hőmérséklet szükséges a kallusz képződéshez. Sokat segít, ha oltást követően árnyékolva vannak az elkészült oltások.
Ültettem az alanyok mellé néhány 1-2 éves magonc kákit, de azok a téli fagytól nem károsodtak.
Lehetséges akkor, hogy a riolittufa magas káliumtartalma miatt nálam jobban bírják a fagyot. Bár a nemes d.szilvákon ez nem igazán látszik sajnos. :) A jiro -13tól elfagyott most is.... A szemzés időpontja titok? :P
Itt sem lehetett -13 C foknál hidegebb, mert a füge első termés is megmaradt, ennek ellenére mégsem voltak hibátlanok az alanyok. Magas törzsre oltás eredményes lehet, mert ha 2-3 évig nem lesz az alany számára végzetes hideg, akkor már jobb a hidegtűrése, mint a legtöbb kákinak.
Nálam még nem kaptak igazán nagy hideget(az elmúlt két télen -13 volt a minimum), ezért a hurkapálcikánál is vékonyabb lótuszok se fagytak el. Nálad milyen hideg volt, hogy a 3-4 évesek is károsodtak? Na ha nem reped, máris jobb, legalább látványra. :D Természetesen takarni fogom ezt is, de kisérleti céllal készült, úgyh azt se bánom, h ha elfagy. Mikor szemeztél?
Több mint 80% a datolyaszilva oltások sikerültek, kizárólag csak Chip-szemzéssel próbálkoztam.
Korábban szigetelőszalaggal rőgzítettem a szemet nem nagy sikerrel, de vettem a gazdaboltban nagyon olcsó oltószalagot. Az oltószalaggal kötözésnél az alanyra helyezett szemet is takartam legalább 1 rétegben 15-20 napig, evvel elértem a párásítást. Nekem kint a szabadban telelnek a lótusz alanyaim, de nincsen jó tapasztalatom vele, mert a sikertelen oltások miatt 3-4 éves alanyok az elmult télen is fagykárt szenvedtek kisebb nagyobb mértékben. Lótusszilva (Diospyros Lotus) alany idősebb korában lehet, hogy jól viseli a -20 C fok alatti hőmérsékletet, de fiatal korban nagyon fagyérzékeny. A magas törzsű fák téli védelméről gondoskodni kell, mert könnyen károsodnak a téli fagytól. Nem reped meg mint a datolyaszilva csak fekete lesz a fa kérge alatt.
Több is lett oltva különben kisérleti céllal, ugyanis szinte az összes d.szilvám törzsrepedésben hunyt el, a Jiro már 4. éve hasad szét, akárhogy takarom, de a vicc, hogy előbb kihajt koronából, még a -19.5 után is, nő-nő, aztán egyszer csak megnézem a kérgét és szétrepedt. Mondjuk lehet a lótusz se fogja jobban birni, de egy próbát megér. Ingyen van!! :))))))))
Kinek hogy állnak a d.szilva oltásai? Egyelőre nem merek nyilatkozni, május végén oltottam. :))) Azért biztató, hogy az elsőnek oltott Gora Goverlák már beindultak(10ből 7), a legnagyobb már ilyen:
Irhátnál róla kicsit többet, hogy kitaláljuk mi lehet a baj evvel a fával. Ki van ültetve? Hány éves fa, hány éve van kiültetve? Ha ki volt ültetve, kapott e téli védelmet? Esetleg megrepedt a fa törsze a tél végén?
Sziasztok. Tapasztalt valaki ilyet a fájánál? Ilyenek a levelek, fogalmam sincs mi lehet a gond, úgy tudom betegségekre nem fogékony ez a gyümölcsfa
Valamilyen tápanyag hiány lehet?
kérdésem szépen fejlődő idén ültetett konténeres 3 éves fácskám kb 30 kis termést ledobálta egy nap alatt 5 db még fenn van de szerintem az se maradmilehet az oka ? gyerek még a fa? vagy hiánya van valamiből?
...és el kell viselni a gondolatot, hogy minden év telepítési (vagy legalábbis ültetési, pótlási) év...
aki nem tűri az izgalmakat, annak nem való, (legalábbis nem a japán fajták vagy a spanyol Rojo.)
de nem csak izgalomról van szó, brutális kiadásokról, ami a folyamatos pótlást, elmaradt termést (=pénzt), felesleges munkát, stb. jelenti, tehát nem olyan adrenalin ez, mint a hegymászás...
akinek van egy kis megtakarított pénze, ami ha veszik, nagyon hiányozni fog, nem vágjon bele pár fánál többe.
tudok egy Fejér megyei, 2017-ben ültetett 100 fás (ennyit mondott a tulaj, személyesen)
kákisról, amit idén 100%-ban újratelepítettek 2018 miatt idén...
a kiskert az más. ott jól működhet akár a Rojo Brillante is, lehet védeni ("sátorral", melegítéssel), jobban gondozni, fal mellé ültetni.
kinn a prérin maximum kupacolni lehet a tövét, ami valamit jelent, de nem biztos, hogy elég.
a mélyre ültetés sem véd (teljesen), mert OK, hogy az oltás akár 30 cm-re lenn van biztonságban,
de mi van a nemes résszel? az a talajszinten ugyanúgy elfagy, az alsó 30 cm kritikus,
de feljebb is, ill. nem beszélve az ágakról, jó esetben nem lesz termés, rosszabb esetben a fél fa (egész korona) lefagy. az nem nagy vigasz, hogy 3 évente a nemes fog újrahajtani, nem a vad... :) :(
a virginiai alanyra oltás ígéretes lehet, de ugye az lassabban és kisebbre nő, ami a a gazdaságosságot befolyásolja, bár ha nem fagy ki emiatt non-stop, akkor okés lehet. és kompatibilisebb is mint a lotus.
a kertészeteknek nem érdekük hogy lassan nőjön meg... ezért ez nem fog mostanában elterjedni. olyan ez mint a gesztenyénél az alany: az eurázsiai hibrid is sativa, európai gesztenyére van oltva...
ez olyan, mintha a ferrari trabant alapot kapna. ha jön a kéregrák, hiába rezisztens a nemes rész (és sajnos teljesen még az se, mint kiderült...) ha az alany nem az. kimegy alóla az alany...
és mindez azért van, mert a hibrid alany drágább lenne 1 euróval...
Nem csak a nemes, az alany is nagyon fontos. Nem véletlenül olt mindenki a környező országokban virginiana alanyra és nem lótuszra. A lótusz sokkal hamarabb indul, igy egy általad is emlitett márciusi fagy kivégzi az összes fát, akármilyen téltűrő egyébként. Illetve a téltűréségét is növeli a nemesnek, nem mint a lótusz...csak hát ugye az jól megnyomatva nitrogénnel 1 év alatt oltható. :) A virgi minimum 2 év. Fő a profit!
( = nincs március 1-én -18 fok, úgy, hogy előtte +20 fok volt...),
amikor meg tud erősödni a fa, akkor már némileg védett lesz.
de tudok olyan 8 éves Tipo fáról, ami majdnem kipusztult a -18 fokban, és most is félig el van fagyva... szóval csak félig hajtott ki tavaly, és idén sem jött rendbe, a fele azért éldegél.
nekem a fáimhoz 1 év kellett volna, hogy ne legyen ilyen idióta idő, mint 2018.03.01., akkor nem 99%-a fagyott volna el, csak mondjuk 40% :) :(
a megoldás persze az lehet, hogy nem ültetünk Rojo brillantét Magyarország nagy részére, vagy legalábbis nem ki, a prérire, hanem hőszigetbe, fal mellé, + akár védjük is.
illetve hibrideket ültetünk, (orosz-ukrán, amerikai), vagy egyéb ötletek, volt már róla szó itt.
de azoknak a "működése" még az idő tesztelése alatt áll.
szóval ki kell fogni a ruletten azt az ültetési évet, ami után 7 bő esztendő jön...
Hát, nem tudom. Minden datolyaszilva az itthoni klímán "orosz rulett". Ha jön egy nagyon hideg tél, a nagy sokéves fák is meg szokták sínyleni. Szóval azért kezdetben én télen takarnám mindenképp (ha visszaolvasol, rengeteg megoldást találsz), és ha nagyobb lesz, se csodálkozz, ha egy -20 fokos tél kárt okoz benne.
Én így ültettem, hogy tudom, nem biztos, hogy nem kell újat ültetni belőle előbb-utóbb.
Magyarországon a Mátrában vettem nem Olaszországban.Megpróbálom télen takarni de a cimkéjén azt írja minusz 17 ig nem fagyérzékeny és az alany "smilevszkij smirna" oltó alany.A kertészetet felhívtam lengyelországból importálnak Gdanszkból.
Ezek szerint te sem Magyarországon szeretnéd a fát elültetni? (Nálunk nem szoktak "olasz alany"-ra oltani). Vagy csak kintről szerezted be? Nagyon nem mindegy a túlélés szempontjából! Olaszországban nyugodtan kibírhatta a telet egy kertészet végében takarás nélkül. A tavalyi telet nálunk is túlélhette esetleg, de azért nem ez a jellemző. Ha nagy a hideg (lásd tavaly előtt), még a takart, védett fák is elpusztulhatnak, nemhogy a takarás nélküliek.