Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Tudom, hogy se porbeles, se full manuál program nincs a gépeden.
Ez volt az egyik (sokadik, kevésbé fontos) szempont, ami miatt más gép mellett döntöttem.
De semmi vész, biztosan be tudod állítani, csak egy másik programot kell választanod, és annak korrigálni a feszültségét.
Koncentrálj a huzalsebességre, mert igazából azt állítod az Amperrel/anyagvastagsággal.
Példa Bmrenault kolléga táblázatából:
3 mm anyagod, meg 0,8 mm porbeles huzalod van.
A táblázat szerint ez 17,5 Volt / 5,1 m/perc lenne.
Keresel valamit, ahol hasonló a huzalsebesség: ez kevert gáz / 0,8 mm huzal / 1,2 mm anyag. Beállítod erre, aztán rátekersz +0,5 Voltot, mert elvileg ehhez 17-et fog állítani.
Persze ezek a beállítások csak kiindulási alapok, nagy eséllyel finomítanod kell.
A porbelesnél akkor van pariban a feszültség / előtolás, ha egyenletes sziszegő hangja van a hegesztésnek. Ha szaggat vagy hullámzik, akkor finomítanod kell.
Ha a hang jó, de nem olvad be eléggé, akkor feljebb tekered az Ampert / anyagvastagságot, és megint kikísérletezed hozzá a jó hang feszültségkorrekciót. Ha átégeti, akkor nyilván lefelé mész a beállításokkal.
A képernyőre kiírt A és anyagvastagság nem lesz mérvadó. Hegesztés közben valószínűleg már a valós Ampert írja majd, de ki nézi olyankor.
Nézd meg, ha nem láttad, különös tekintettel a túl alacsony/magas huzalsebességre:
Mert ugye a tömör vezetékhez nagyobb áram kell, mivel több benne a leolvasztandó fém. De ha csak beállítom a huzalátmérőt 0,8-ra és nincs porbeleshez program, akkor nagyon sok lesz az áram.
A gépkönyvben nem láttam ilyen menüpontot sajnos, de a leírás említi, hogy porbeleshez is jó a gép. Fejből meg nem tudom a menüjét. Majd megnézem, ha gépközelben leszek.
Ha így van, akkor esetleg átállítom 0,6-osra a programot, hátha azzal jó lesz.
Egyik cimborám nyaggat, hogy csináljak neki személybejáró kaput a kerítésbe a vityillójánál. Mert csak nagykapujuk van. Ilyen kinti munkákra csak jó lesz a porbeles.
Valószínűleg a 0,8-as görgő is gond nélkül kitolja a 0,9-es huzalt. Mármint a porbeleshez való recés görgő. Inkább vegyél normális minőségű huzalt, pl. iWELD.
Ha eltudtad adni a poros huzaljaid,az jó hir,e szerint tömörre váltottál.......helyes......
Én Lidl -ből nem vennék hegesztőgépet. Kb 3 éve vettem egy akkus Parkside kis sarok köszörűt,ez akkus. Működik,keveset használom,igy vélhetően sok évig birja...... Hogy az akkuk meddig,jó kérdés.
"a kérdés hogyan tudom két vas csövet összehegeszteni bizonyos szögbe hogy ne huzzon a hegesztés ?"
Sok-sok gyakorlattal. :)
A hegesztés ugyanis mindig húz. Mindig.
Ezt a húzást lehet csökkenteni azzal, hogy felváltva hegesztgeted az oldalakat, vagy kijátszani: beszámítod a fellépő húzást*. De kiküszöbölni lehetetlen.
*pl. ha a két - mondjuk laposvasat - fordított V-alakban teszed le az asztalra és felülről hegeszted telibe, akkor előállhat az az eset, hogy az elkészült varrat pont vízszintesre húzza a lemezeidet. Nna, EHHEZ kell a sok gyakorlat!
A többiek már mondták a tutit, de egyvalamit azért én is mondok pluszban:
A deformáció csökkentéséhez a hőbevitel csökkentése (megfelelő áramerősség kiválasztása, illetve egymenetes, hosszú varratok helyett szakaszos) is hozzájárul. Kezdő hegesztők hibája, hogy a megfelelő beégés érdekében feltolják az áramerősséget és az isten faszát is összeolvasztják. Oszt' utána csodálkoznak, hogy hülyére deformálódott a kihűlt cucc.
Szóval ha nem valamiféle teherviselő varratot csinálsz, hanem csak egy zártszelvény kapukeretet, akkor nem köll izzania a komplett szelvényvégnek, no!
3 ponton meghegeszted, 360 fok a cső, 120 fokonként teszel egy egy pontot, de tartson rendesen, aztán körbevarrod, Igy kell, Vascső? Azt nem lesz egyszerű.
A várható húzási irány ellentétes oldalát hegeszd először. Várd meg,hogy magától kihüljön.Ha már ettől a varrattól is összéb deformálódott,van lehetőség nyitni rajta. Ezt követően folytasd a varratot jobról,és balról,de még most sem körbe. Ha teljesen kihült,még mindig tudsz a szögön nyitni. Ezt követően hegeszd a maradék felületet.
Mindezt mig fogyóssal,mma necces,mert nogyob a hőbevitel......