Én kb három hete. Volt egy kis illathibával rendelkező bor, azt szerintem maradéktalanul kiszedte, és volt egy ami mellett nem lehetett megmaradni - az még mindig büdös, de máshogy, már legalább nem döglesz meg mellette.
Utóbbin egyelőre gondolkodom hogy réz-gálic, vagy borpárlat. Szerintem utóbbi lesz amint megvan a főző, de nyilván annak se prémium alapanyag :D
A kénnél még csak-csak előfordul rétegződés, ezért javasolják a húzott mintát, de cukornál, alkoholnál ilyenről nem tudok - de persze létezhet. Aztán ugye bejön a képbe a hogyan csinálják a laborvizsgálatot, akoholnál a +-0,2 szerintem belefér, cukorot szerintem 0,5-1g pontossággal kéne tudjanak mérni. De a kén mérésével valami nem kerek. 75ml 5%-os /hl esetén 35-40mg/l összkén kerül a borba, így ha már volt kénezve egyszer hasonlóan, akkor már akár 100-as összkén körül kéne tartsál.
Decemberben az első fejtés után mértek 0,5 g/l maradék cukrot 13,30% alkohollal most pedig a derítés után 2 g/l a maradék cukor 13,03% alkohollal ami akár jó is lehet mert a derítőszer vízben lett hidratálva. Nincs sok hajlandóságom hígítási egyenlettel számolgatni ha ezek az értékek hibahatáron belül vannak. Meg amúgy sem...
Száraznak mind a kettő érték száraz csak kíváncsi vagyok. ;-) majd megörexem 1x.
A derítés utáni szín és extrakt változás érdekelt de nem vettem észre jelentős változásokat.
Ha valami egy icipicit "zavar" az a csöppnyi kékes beütése (Zweigelt), de mivel ez az első gyerekem akkor is legszebb.
Ja és még a H2SO3.
Decemberben 20/30 most pedig egy hete kéneztem (75 ml/hl) 10/22.
Bíztam benne, hogy összetudom hasonlítani az általam mérhető sav/szabad kénessav értékeket a laborral hogy tudjam a titrálások átcsapás pontjait ami erős színű vörösborban nem is olyan egyszerű még ha hígítom is.
Drifine-t használtam, mint derítőt és az 10 °C alatt fejti ki jótékony hatását.
2 gr/hl szükségeltetik 3-6 °C között míg 4 gr/hl 6-10°C tartományban.
A 10 °C alatti hőmérséklet segít az ülepedésben.
Érlelt vörösborok tükrösítéséhez 1 gr/hl de itt már a hőmérséklet nem játszik szerepet mert a kevés lebegő anyagot megköti és ezt szűréssel távolítják el.
Hát a palackozás még csak az álom kategóriában van és akkor sem az értékesítés a cél, most inkább "kísérletezgetés" tapasztalat szerzés stádiuma van pl. extrakt tartalom, szín változás, íz stb. de a javaslatod is kipróbálom .
Tettem félre vagy 10 litert - amit nem kezeltem - csak összehasonlítás végett.
A Zweigeltből nem lesz nagy testű nehéz bor de ha csak megközelíti a burgenlandi minőséget már nem hiába éltem ;-))
De az is lehet, hogy rozéba megyünk át pár év múlva. Gyöngyöző bort is nagyon-nagyon kedvelem de az már egy másik technológia.
Lesz két 140 literes tartálynyi bor + egy kicsi és majd a szűrést is kipróbálnám...
Van lapszűrő is finom és steril szűrőlapokkal majd még ki kell találni melyik a betáp oldal, de gondolom az amelyiken a nyomásmérő van.
Igazából félreérthetően fogalmaztam: én szeretnék otthon beüzemelni egy ilyen gépsort. Már ki is néztem a dolgokat, csak szükségem lenne egy hozzáértő/gyakorló felhasználó véleményére, hogy egyáltalán alkalmas-e arra, amire én szeretném használni..
Vannak ilyen cégek. Baranyában pl. Bólyban is csinálják. A minimum mennyiség azthiszem 100kg, tehát bőven jó vagy a 700 litereddel. Van többfelé ilyen, szerintem a google is tud segíteni.
Nem írtad el, hogy a derítéshez lehűtötted 3°C-ra? Inkább a borkőkiválás elősegítéséhez hűtjük, derítést meg +10°C felett csináljuk, hogy hatékony legyen... Egyébként meg ha csinálsz egy meleg próbát a derített borral, kiderül, sikerült-e a hőre labils fehérjéket kiszedned belőle.
Az én köveim nem egy réteget képeznek hanem kristályokat és úgy terítik be falat, néhol kevesebb néhol több, ja és vörös-barna.
Lehet az is segített benne, hogy lehűtöttem a bort 3°C-ra a derítéshez.
Tegnap kérdezték, hogy melyik volt a legkellemetlenebb (szarabb) munka, tevékenység az első évemben de nem találtam olyat inkább minden izgalmas volt mert soha sem csináltam még előtte és bár sokat segített mindenki a fórumon is de azért mindig "félve" mentem ki a szőlőbe vagy le a pincébe egy-egy adott munka elvégzése után ;-)
Tudom, hogy nem idevaló téma (de nem találtam ennek megfelelő topicot).
Nem foglalkozik valaki gyümölcslé (szőlő, alma...) előállítással (darálás, préselés, pasztőrizálás, bag in box töltés). Kis tételes mennyiségről lenne szó (max 700 l). Ha esetleg igen írna nekem? Lenne pár kérdésem...
Figyeld folyamatosan. Észre vettem, egy idő után a tartály belsejéből fejtes közben potyogott le a borba a borkő, ahogy csökkent a folyadék szint. Lehet hogy egy egyszerű szűrőt be kellett volna rakni, hogy ezeket felfogja, de már mindegy. Nálam még alakul a technológia es a logisztika. :-))))
Nekem valamivel kisebb mint 2meter a tartály. Meleg vizet nem használtam, csak slaggal lecsapattam. Azokon a részeken, ahol bejelöltem, ott a hegesztés vonala mentén kapaszkodott az anyag. Oda Sanatonos vizet locsolgattam és egy erre a célra vásárolt partfissal szedtem le. De a 99,5% simán lejött csak a hideg víz hatására.
Jövő hétre felmelegedést mutatnak akinek időszerű készülhet a "pacsálásra".
Az egyik 700 literes PP tartályban, ami durván borköves (nem olyan szép mint Szervezkedő "köve"), történik most a derítés míg a másik nem olyan veszélyes vagyis biztos kipróbálom a forró vizet bár nem lesz nagyon hatékony mert csak vízmelegítőben tudok majd vizet melegíteni a téliesítés miatt és az a másfél liter forróvíz édeskevésnek tűnik a 150 cm-es paláston.
A nagy játékosokat meg "töményen" használva elrakom kannákba, későbbi használatra.
A helyes mosás a seprő takarítása után a lúg-víz-sav-víz, ami akár a mosószóda, vagy komolyabb NaOH, citromsav. A lúg miatt védőfelszerelés (gumikesztyű, pvckötény, arcvédő jelleggel).
Nekem acéltartályom van, ha nektek is, azt semmikép ne vakarjátok, mert ahol a legkisebb mértékben is megkarcolódik az acél felülete, ott tapad meg a legjobban a borkő.
Egyébként a meleg víz, a hőmérséklet különbség miatt (mármint a tartály falához képest) viszonylag könnyen leviszi a borkövet. Mindössze egyszer próbálkoztam trisóval, de fölöslegesnek tartom.
Én csak jól kimostam vízzel, majd kicsepegett fejjel lefelé, egy éjszaka alatt. De ez nem biztos hogy jó is volt így, majd kijavít valaki gyakorlottabb, ha másképp kellett volna.