Keresés

Részletes keresés

Csatika89 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 1047

Sziasztok. Tokajból vagy a hegyaljáról van valaki a fórumozók közt? Van szőlőm Tokajban és eszmecserére van lehetőség akár személyesen is. 

Halfkey Creative Commons License 2020.02.05 0 0 1046

Meglepne ha be lehetne vele sokallni, nekem ugyanúgy ülepedett mint az erjedéskori halott élesztők.

Előzmény: zsorsz (1045)
zsorsz Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1045

Köszi! Remélem nem sokalltam be,a 30g zacsit a 70l vörösborhoz bekevertem, 25-30g/hl ajánlja,

 

Nagyon várom az eredményt,a bakszagot leszámítva jól sikerült kis borocska lett,kár lenne érte.

Előzmény: Halfkey (1044)
Halfkey Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1044

Én kb három hete. Volt egy kis illathibával rendelkező bor, azt szerintem maradéktalanul kiszedte, és volt egy ami mellett nem lehetett megmaradni - az még mindig büdös, de máshogy, már legalább nem döglesz meg mellette.

 

Utóbbin egyelőre gondolkodom hogy réz-gálic, vagy borpárlat. Szerintem utóbbi lesz amint megvan a főző, de nyilván annak se prémium alapanyag :D 

Előzmény: zsorsz (1043)
zsorsz Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1043

Valaki használta már ezt?...https://www.vitiveto.hu/reduless_w_30_gr_4433

 

Kétszeri nyílt fejtéssel sem sikerült a záptojás szagot eltüntetni. 

IsKol Creative Commons License 2020.02.04 0 0 1042

Keveredés szerintem tökéletes volt, a törzs-oldat frissessége talán megkérdőjelezhető de az összkén csökkenésre nem találok magyarázatot.

Talán a Drifine hatása? Majd megkérdezzem a forgalmazót.

 

Előzmény: Maci_P (1041)
Maci_P Creative Commons License 2020.02.03 0 0 1041

A kénnél még csak-csak előfordul rétegződés, ezért javasolják a húzott mintát, de cukornál, alkoholnál ilyenről nem tudok - de persze létezhet. Aztán ugye bejön a képbe a hogyan csinálják a laborvizsgálatot, akoholnál a +-0,2 szerintem belefér, cukorot szerintem 0,5-1g pontossággal kéne tudjanak mérni.
De a kén mérésével valami nem kerek. 75ml 5%-os /hl esetén 35-40mg/l összkén kerül a borba, így ha már volt kénezve egyszer hasonlóan, akkor már akár 100-as összkén  körül kéne tartsál.

Előzmény: IsKol (1040)
IsKol Creative Commons License 2020.02.03 0 0 1040

Igen.

 

Decemberben az első fejtés után mértek 0,5 g/l maradék cukrot 13,30% alkohollal most pedig a derítés után 2 g/l a maradék cukor 13,03% alkohollal ami akár jó is lehet mert a derítőszer vízben lett hidratálva. Nincs sok hajlandóságom hígítási egyenlettel számolgatni ha ezek az értékek  hibahatáron belül vannak. Meg amúgy sem...

Száraznak mind a kettő érték száraz csak kíváncsi vagyok. ;-) majd megörexem 1x.

 

A derítés utáni szín és extrakt változás érdekelt de nem vettem észre  jelentős változásokat.

 

Ha valami egy icipicit "zavar" az a csöppnyi kékes beütése (Zweigelt), de mivel ez az első gyerekem akkor is legszebb.

 

Ja és még a H2SO3.

Decemberben 20/30 most pedig egy hete kéneztem (75 ml/hl) 10/22.

 

Bíztam benne, hogy összetudom hasonlítani az általam mérhető sav/szabad kénessav értékeket a laborral hogy tudjam a titrálások átcsapás pontjait ami erős színű vörösborban nem is olyan egyszerű még ha hígítom is.

Előzmény: Maci_P (1039)
Maci_P Creative Commons License 2020.02.03 0 0 1039

Milyen hibahatárra gondolsz? A labor mérési hibájára?

Előzmény: IsKol (1038)
IsKol Creative Commons License 2020.02.03 0 0 1038

Elvtársak!

Aki szokott laborvizsgálatot végeztetni a boron, mennyi lehet a hibahatár a maradék cukor esetén? 

szervezkedő Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1037

...de a kinézett gép forgalamzója, gyártója biztosan elmondja mire jó a terméke. Talán ez lenne a legjobb először!

Ott általában van referencia is.

Előzmény: szenyor Lopez (1036)
szenyor Lopez Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1036

Ja értem. Akkor sajnos nem tudok segíteni. De szerintem ha felhívsz pár ilyen céget, biztosan tudnak tippeket adni. 

Előzmény: arsenalfan007 (1034)
IsKol Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1035

Drifine-t használtam, mint derítőt és az 10 °C alatt fejti ki jótékony hatását.

2 gr/hl szükségeltetik 3-6 °C között míg 4 gr/hl 6-10°C tartományban. 

A 10 °C alatti hőmérséklet segít az ülepedésben.

Érlelt vörösborok tükrösítéséhez 1 gr/hl de itt már a hőmérséklet nem játszik szerepet mert a kevés lebegő anyagot megköti és ezt szűréssel távolítják el.

 

Hát a palackozás még csak az álom kategóriában van és akkor sem az értékesítés a cél, most inkább "kísérletezgetés" tapasztalat szerzés stádiuma van pl. extrakt tartalom, szín változás, íz stb. de a javaslatod is kipróbálom .

Tettem félre vagy 10 litert - amit nem kezeltem - csak összehasonlítás végett.

A Zweigeltből nem lesz nagy testű nehéz bor de ha csak megközelíti a burgenlandi minőséget már nem hiába éltem ;-))

De az is lehet, hogy rozéba megyünk át pár év múlva. Gyöngyöző bort is nagyon-nagyon kedvelem de az már egy másik technológia.

 

Lesz két 140 literes tartálynyi bor + egy kicsi és majd a szűrést is kipróbálnám...

Van lapszűrő is finom és steril szűrőlapokkal majd még ki kell találni melyik a betáp oldal, de gondolom az amelyiken a nyomásmérő van.

 

 

 

 

Előzmény: Maci_P (1032)
arsenalfan007 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1034

Szia!

 

Köszönöm a válaszod!

 

Igazából félreérthetően fogalmaztam: én szeretnék otthon beüzemelni egy ilyen gépsort. Már ki is néztem a dolgokat, csak szükségem lenne egy hozzáértő/gyakorló felhasználó véleményére, hogy egyáltalán alkalmas-e arra, amire én szeretném használni..

Előzmény: szenyor Lopez (1033)
szenyor Lopez Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1033

Vannak ilyen cégek. Baranyában pl. Bólyban is csinálják. A minimum mennyiség azthiszem 100kg, tehát bőven jó vagy a 700 litereddel. Van többfelé ilyen, szerintem a google is tud segíteni.

Előzmény: arsenalfan007 (1030)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1032

Nem írtad el, hogy a derítéshez lehűtötted 3°C-ra? Inkább a borkőkiválás elősegítéséhez hűtjük, derítést meg +10°C felett csináljuk, hogy hatékony legyen... Egyébként meg ha csinálsz egy meleg próbát a derített borral, kiderül, sikerült-e a hőre labils fehérjéket kiszedned belőle.

Előzmény: IsKol (1031)
IsKol Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1031

Az én köveim nem egy réteget képeznek hanem kristályokat és úgy terítik be falat, néhol kevesebb néhol több, ja és vörös-barna.

 

Lehet az is segített benne, hogy lehűtöttem a bort 3°C-ra a derítéshez.

 

Tegnap kérdezték, hogy melyik volt a legkellemetlenebb (szarabb) munka, tevékenység az első évemben de nem találtam olyat inkább minden izgalmas volt mert soha sem csináltam még előtte és bár sokat segített mindenki a fórumon is de azért mindig "félve" mentem ki a szőlőbe vagy le a pincébe egy-egy adott munka elvégzése után ;-)

Előzmény: szervezkedő (1029)
arsenalfan007 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1030

Sziasztok!

 

Tudom, hogy nem idevaló téma (de nem találtam ennek megfelelő topicot).

 

Nem foglalkozik valaki gyümölcslé (szőlő, alma...) előállítással (darálás, préselés, pasztőrizálás, bag in box töltés). Kis tételes mennyiségről lenne szó (max 700 l). Ha esetleg igen írna nekem? Lenne pár kérdésem...

 

Köszönöm!

 

G

szervezkedő Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1029

Figyeld folyamatosan. Észre vettem, egy idő után a tartály belsejéből fejtes közben potyogott le a borba a borkő, ahogy csökkent a folyadék szint. Lehet hogy egy egyszerű szűrőt be kellett volna rakni, hogy ezeket felfogja, de már mindegy. Nálam még alakul a technológia es a logisztika. :-))))

 

Nekem valamivel kisebb mint 2meter a tartály. Meleg vizet nem használtam, csak slaggal lecsapattam. Azokon a részeken, ahol bejelöltem, ott a hegesztés vonala mentén kapaszkodott az anyag. Oda Sanatonos vizet locsolgattam és egy erre a célra vásárolt partfissal szedtem le. De a 99,5% simán lejött csak a hideg víz hatására.

 

Jövő hétre felmelegedést mutatnak akinek időszerű készülhet a "pacsálásra".

:-))) 

Előzmény: IsKol (1028)
IsKol Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1028

Köszi Mindenkinek!

Az egyik 700 literes PP tartályban, ami durván borköves (nem olyan szép mint Szervezkedő "köve"), történik most a derítés míg a másik nem olyan veszélyes vagyis biztos kipróbálom a forró vizet bár nem lesz nagyon hatékony mert csak vízmelegítőben tudok majd vizet melegíteni a téliesítés miatt és az a másfél liter forróvíz édeskevésnek tűnik a 150 cm-es paláston.

A nagy játékosokat meg "töményen" használva elrakom kannákba, későbbi használatra.

 

Előzmény: Maci_P (1027)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.26 0 0 1027

A helyes mosás a seprő takarítása után a lúg-víz-sav-víz, ami akár a mosószóda, vagy komolyabb NaOH, citromsav. A lúg miatt védőfelszerelés (gumikesztyű, pvckötény, arcvédő jelleggel).

Előzmény: IsKol (1022)
Husi06 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1026

Így van, (bár még kezdő bor készítő vagyok), meleg víztől hipphopp leugrott a borkő, csak ajánlani tudom én is.

Előzmény: Barret02 (1025)
Barret02 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1025

A rozsdamentes tartály nagyon sokat tágul melegítésre.Ezért forró vízzel érintkezve "lerugja" a borkövet.

Előzmény: Falusi1 (1024)
Falusi1 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1024

Nekem acéltartályom van,  ha nektek is, azt semmikép ne vakarjátok, mert ahol a legkisebb mértékben is megkarcolódik az acél felülete, ott tapad meg a legjobban a borkő.

Egyébként a meleg víz, a hőmérséklet különbség miatt (mármint a tartály falához képest) viszonylag könnyen leviszi a borkövet. Mindössze egyszer próbálkoztam trisóval, de fölöslegesnek tartom.

szervezkedő Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1023

Én csak jól kimostam vízzel, majd kicsepegett fejjel lefelé, egy éjszaka alatt. De ez nem biztos hogy jó is volt így, majd kijavít valaki gyakorlottabb, ha másképp kellett volna.

Előzmény: IsKol (1022)
IsKol Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1022

Túl vagyok az első derítésemen bár már seregben is derítettem fel;-)

 

A borkő eltávolításához használtam a nagynyomásút ami elég jól "takarított" mind addig amíg el nem tört a csatlakozó a markolat és a cső között...

Folytatás következik a jövő héten de már kérek lúgos segítséget is. Használtál valami "savas" közeget utána?

 

Na de mindegy, úgyis csak 1 hetet tölt a bor abban a tartályban.

Előzmény: szervezkedő (1021)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1021

A tartalyteto kialakítása szerintem  adja magát. Ha mellé tudod önteni az olajat akkor miért ne?!?!

 

Borkő:

A sikálás, vakarás szerintem nem jó mert osszekaristolodna belsejét. Magasnyomású mosóra is gondolhasz...

Nekem szépen levált a belsejéről, nem nagy kaland a.takarítása.

Sanaton szerintem szuper anyag, borkőoldáshoz toményebb oldator csinálj

Előzmény: IsKol (1020)
IsKol Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1020

Holnap derítés meg egy kicsit kénezés majd egy hét múlva fejtés.

A tömlős úszófedelet lecserélem a PP-tartályokon paraffinosra ami majd csak 1-2 héttel később lesz kész mint a fejtés.

Használhatom a meglévő fedelet tömlő nélkül paraffinnal amíg a másik meg nem érkezik?

 

Borkő eltávolítás:

Használtatok már savas vagy lúgos tisztítószereket (Sanaton, Detersol, Chempion) műanyag tartály borkő eltávolítására?

Vagy esetleg forró víz is megteszi?

Halfkey Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1019

Köszi!

 

Töröm a fejem de továbbra se értem hogy müködik ez :D Miért nem folyik csak vissza a cucc rögtön az  elsõ lap után?

Előzmény: szervezkedő (1018)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1018

 

 

Előzmény: Halfkey (1015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!