Sikerült a CS6 photoshopommal megnyitni egy letöltött A7 RAW képet. A képpel meg voltam elégedve. A photoshoppal mint RAW kezelővel még barátkoznom kell. A Nikon RAW képekimet is nikon NX2 programmal konvertálom, és a photoshopban már csak finomabb korrekciókat, retusálást, méretezést végzek. A Sonynak nincs saját RAW feldolgozó programja?
Csak egy gondolat néked: Nem biztos, hogy az A7 után érdemes az A7R gépre váltani. Én használok egy 36 Mpixeles nikon gépet, és ez a pixelszám már inkább gond, mint áldás.
Írtam erről egy-két gondolatot a honlapomon: www.fenykepes.hu - fotósoknak menüpont. (A legelső cikk sajnos még most is befejezetlen, de azért olvasható)
Szóval én ma már inkább a 24 Mpixelt választanám, nem a 36-t.
A közel azonos Sony A900 után kiadott "butitott" A850 miatt két verziót kellett ugrani... Na ennél a DNG Converter ezerszer szimpatikusabb, igaz kétlépcsős.
Köszönöm, kb. erre számítottam. Köszönet az adobnnak és a gépgyártóknak szintén. Mi a f......nak variálják a rawot, mikor ugyanazzal a bayer ráccsal dolgoznak két évtizede? És ha ez csak egy filléres alprogramocska miért nem grátisz lehet odaadni annak, aki százezrekért megvette mondjuk a CS3-t? Csak költői kérdés volt, én is meg tudom magyarázni, csak nem írom le, mert szalonképtelen lenne.
Csak az utolsó dobozos PS6-tal működik az update! Legalábbis egyelőre működik a frissítés, több dobozos PS kiadás nincs, csak felhő alapú szolgáltatás pénzért.
Hát nem tudom, ha uj a PS-ed akkor oké. Akkor a Camera RAW fájlt kell letölteni és updatelni. De én már kétszer futottam bele hogy korábbi PS verziókhoz már nem csinálnak ilyen fájlt.
canonnal fotózom évek óta, de nem voltak képesek gyártani egy normális 50-es optikát, ezért a zeiss 55 miatt vettem egy A7 vázay is. Ma már gyakrabban használom a sony-t, a fejlôdésre reagálni kell. :)
Nem várok az informatikától nagy csodát. Csupán annyit, ha egy programot megvásárolok, az addig használhassam ameddig csak akarom.
Persze tudom hogy ez utópia. Az informatikai cégek ravasz trükkök sorozatával igyekeznek alólam kihúzni a programokat, és ezzel együtt használhatatlanná tenni akár milliós eszközöket is. De ma már én is dörzsölt vagyok, fékezem a beruházásokat, amennyire csak lehet. Rengeteg meg nem megtérülő fotós dolgot vettem már életemben amit nem kellett volna. Szóval mielőtt bármibe is beruházok nagyon megfontolom.
Én is erre gondoltam... Sajnos az informatikában nincsenek örök dolgok, amit üdvözítőnek és örökkévalónak gondoltunk, hónapok alatt tünt el. Az adott körülményekhez képest azzal kell dolgozni ami van. Lehet hinni a TIF-ben, de nem tudjuk mit hoz a jövő.
Nem akarom ismételgetni magam, mert ezt már régen más fórumon kibeszéltük. A DNG az Adobe formátuma. Amikor az adobe egyszer majd azt mondja hogy konyec, akkor vége. Akkor már mindegy,ennyi erővel maradhat a Sony RAWja is. A nikonosok már tudják milyen ráb@szás az, mikor megszűnik a nikon RAW -ba mentett munkájuk. Az új Nikon RAW kezelő program már nem kezeli a ,,régi" NEF-be mentett korrekciókat.(Korrekciók nélkül nyersként azért megnyitja.) Mert mint kiderült, a nikon beszállítója eladta a programot másnak... Darunak gólyának, nem akárki fiának.... Nekem még van egy megvásárolt Nikon NX2 programom. Nagy betűkkel díszeleg rajta, hogy NIKON. Nem az van ráírva, hogy lófaszbazbeg beszállító tulajdona. Én az eladott képeimet mindig tiffbe konvertálom. A Tiffet nagyon sok program kezeli. Sajnos az igaz, hogy a RAW jobban korrigálható, ezért fontos képeknél azt is tanácsos elmenteni. Mostanában tervezgetem egy Sony rendszerbeállítását is. Ha megteszem, akkor sajnos ezzel a káosz is tovább fog nőni. Egyenlőre csak tapogatózom. Mivel a fotózás számomra nem csak szórakozás, ezért nálam alapkövetelmény hogy a RAW kezelésnek több, egymástól független módja is legyen. Ehhez köszönök minden Sony-s tanácsot.
Az Adobe oldalán találsz egy DNG Converter programot, ingyenesen letölthető.
Az csinál a RAW-ból DNG-t. A PS-em nem kezeli az A7 RAW-ját.
Igazából a DNG-t pont azért találták ki hogy egységesítsék a nyers formátumot. Három gépváltás után mindig jött a PS váltás is, mert nem ismerte az uj gépet és nem is lehetett frissiteni.
Ugye ez a DNG konvertálást is a photoshopon belül gondoltad? (A DNG számomra nem elfogadott formátum).
Tulajdonképpen azt szeretném előre megtudni, ha netán szert tennék egy A7-re, akkor a Photoshop hattal feldolgozható-e a a Sony RAW-ja?
Ezenkívül nem szeretek egyetlen programra hagyatkozni, további kérdés hogy elfogadja-e például a RAW Therapie, vagy van-e a Sonynak valami saját RAW- feldolgozója, amellyel tiffbe (természetesen 16bit) lehet konvertálni.
Legegyszerűbb az lenne, ha valaki tudna küldeni nekem egy A7-es RAW-t, (képtartalom nem számít) és megnézném mit tudok vele kezdeni.