Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A komposzthalom mellett pár éve megjelent egy fácska, valszeg magról kelt ki. Sokáig nem tudtam hogy kajszi vagy meggy, mert úgy nézett ki, mintha átmenet lenne a kettő közt. Tavaly termett először, a termése teljesen átlagos meggy. A levelei viszont a kajszihoz állnak közelebb. Keveredhet ez a két gyümölcsfajta?
Nem vagyok egy nagy szaki, de szerintem a kajszit, ha a fagytól és a moníliától megvéded, nagy baj nem lehet. Én tavaly ennyit permeteztem és volt termés (kicsit elverte a jég, de az más kérdés). Idén sem tervezek több permetezést (főleg, hogy most 90%-os fagykárom volt):
-1 lemosó tél végén,
-1 Chorus virágzásban,
-1 Mospilan virágzás után (esetleg hozzáraksz még Topast)
-1 lemosó ősz végén
Meg még annyi, hogy raktam a Chorus és a Mospilan mellé lombtrágyát (BB Gabona, majd Damisol Magnus).
40 kajszit telepítettem tavasszal, volt amin volt pár virág, de a többségén nem. 5 fán látszik ilyen mézgásodás. Permeteztem lemosóval még márciusban, azóta kaptak 1x score, kumulus, delan.
Gomba lesz. Vágd vissza az egészséges részig. Már nyomja az új hajtásokat. Egyet hagyj meg, és neveld újra. A permetezést pedig nem lehet megúszni sajnos.