Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Fogd a mostani tv-t, nyomd be Word-be, majd a módosítót szépen szurkáld bele. Gyakorlatilag ennyiről szól a módosító javaslat.
Talán a két legfontosabb változtatás, amit tartalmaz, hogy megszűnik a megszerzési engedély, közvetlenül a tartásival lehet lőfegyvert vásárolni, illetve, hogy bekerül a házilagos lőszertöltés. (Viszont a tv. nem fogja tartalmazni ennek a feltételeit)
Ja, és engedélykötelessé válik a muzeális fegyver gyártása - gondolom nem kell részleteznem, hogy ez mire vonatkozik...
De még1x - ez csak egy tv tervezet, és az mostanában még nagyjából semmit sem jelent (pl. ha van megfelelő lobbierővel bíró képviselő ismerősöd, még bármit beletolathatsz...)
Tudod hogy működik mostanában a törvényhozás - beadnak valamit, aztán a végszavazásig hozzávágnak párszáz módosítót, esetleg mellécsapnak még egy új tv tervezetet is, egyszerűbb egyszerre kettőről szavazni :(
Ráadásul a fv törvény elfogadása önmagában még csak egy dolog, mivel megint nem sikerült egy jogszabályba foglalni mindent, lehet majd várni a miniszteri rendeletre is - amire meg ugye senkinek sincs befolyása a miniszterelnö oppardon, a mininszteren kívül...
Nekem az a munkám (része), hogy egy hasonló szituban hogyan döntök. Ha tökölök, meghalhatok. Nem azzal foglalkozok majd, hogy a lövésem után (Ő!) túléli-e.
A rendőr a jogos védelem és végszügség esetein kívül csak az alábbi esetekben használhat lőfegyvert:
- Az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítása. - A közveszélyokozás, a terrorcselekmény vagy a légi jármű hatalomba kerítése bűncselekményének megakadályozása vagy megszakítása. - Bűncselekmény lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy az élet kioltására alkalmas más eszközzel való elkövetésének megakadályozása. - Az állam működése vagy a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos létesítmény ellen felfegyverkezve intézett támadás elhárítására. - Az emberi élet kioltását szándékosan elkövető elfogására, szökésének megakadályozására. - Az állam elleni ( Btk. X. fejezet), az emberiség elleni ( Btk. XI. fejezet) bűncselekményt elkövető személy elfogására, a szökés megakadályozására. - Azzal szemben, aki a nála levő fegyver vagy más veszélyes eszköz letételére irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget és magatartása a fegyver vagy más veszélyes eszköz ember elleni közvetlen felhasználására utal. - Az elfogott, bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vett vagy bírói döntés alapján fogva tartott menekülésének, erőszakos kiszabadításának megakadályozására vagy elfogására, kivéve ha a fogva tartott fiatalkorú. - A saját testi épsége, személyes szabadsága ellen intézett támadás elhárítására.
A lőfegyverhasználatot meg kell előznie:
- felhívásnak, hogy a felhívott a rendőri intézkedésnek engedelmeskedjék, - más kényszerítő eszköz alkalmazásá- nak, figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik, - figyelmeztető lövésnek.
A fenti megelőző intézkedések részben vagy teljesen mellőzhetők, ha az eset összes körülményei folytán a megelőző intézkedésekre már nincs idő és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti.
Azt hiszem ennek fényében kell vizsgálni az esetet.
"Az én érvelésem lényege továbbra is az, hogy 20m-re éles helyzetben senki sem képes olyan pontossággal lőni, ami biztosan elválasztja a halált, a harcképtelenségtől."
Ez most komoly? Te a jogos védelmi helyzetben (lőnek rád) azon fogsz filózni, hogy vajon tudsz-e nem halálos lövést leadni a másikra?
"De 6m-nél messzebbről sem a balta, sem a kés nem veszélyes rá."
Dobtak már meg baltával? :D
Ha valaki 1 méteren belül van egy baltával, akkor a pisztoly oda már minek?
"Rendőrnek lenni azt jelenti szolgálni mások érdekéért."
Az elvileg nem a rendőr, hane ma politikus. ;-)
"Nem azért rendőr valaki, hogy élet halál ura lehessen."
Ezt csak úgy tudod érvényesíteni, ha elveszed a rendőrtől a pisztolyát és megmondod neki, hogy soha senki ellen nem alkalmazhat erőszakot, csak bírságokat írhat és elfuthat ha gond van.
"És a rendőrautóba rendszeresíteni kellene legalább egy 22-es puskát"
Tudod hány ember halt már meg .22lr lövéstől? Igen csak a lista elején vannak azok az esetek. Az csak mítosz, hogy a .22lr nagyon gyenge és csak célbalövésre jó.
"A kérdésem az, ha az éjszaka kellős közepén, egyenruhások betörik a házad ajtaját és láthatóan nem a szolgálati szabályzat szerint járnak el, akkor köteles-e az állampolgár bevárni egy esetleges jogtalan támadást, vagy védekezhet-e a majdani új fegyvertörvény szerinti sörétes fegyverével?"
Ezen már én is gondolkodtam. Honnan tudhatná valaki félálomban, hogy épp ki támad rá a saját otthonában? Mi van ha valaki leszed 3 kommandóst, mire rászólnak, hogy "várjál, rendőrök vagyunk!". Ez esetben mi a jogi tényállás? Elméletben mindenki áldozat és a civilnek van igaza, gyakorlatban viszont meghurcolnák és lecsuknák a civilt egy életre.
Mondjuk ha csak nem nézik el a házszámot, szerintem egy átlag, becsületes családhoz, akinek nincs miért a törvénytől tartania nemigen mennek be a kommandósok, rendőrök. Úgyhogy talán ez gyanakvásra adhat okot.
De álmodból felverve, úgy hogy 5-10 idegen kiabáló ember van a lakásodban nem biztos hogy eszedbe jut.
A kérdésem az, ha az éjszaka kellős közepén, egyenruhások betörik a házad ajtaját és láthatóan nem a szolgálati szabályzat szerint járnak el, akkor köteles-e az állampolgár bevárni egy esetleges jogtalan támadást, vagy védekezhet-e a majdani új fegyvertörvény szerinti sörétes fegyverével?
Azért nehéz állást foglalni, mert az álmából feriasztott családfő, vajon honnan tudhatná ez esetben, hogy álrendőrőkről, vagy valódiakról van szó?
Hiszen az egyik esetben kötelessége védeni a családját, de a másik esetben tilos ellenállnia, pláne tűzfegyverrel...
Az általa felhozott esetben, egy lakótelepi házban, zárt lakásajtó mögött ölt és lövöldözött gázpisztollyal egy férfi.
Erre az esetre nem reagáltam jogi szempontból, mert nem tudható, hogy férfi azután is használni próbálta-e a tűzfegyvernek látszó tárgyat, hogy az ajtó kinyilt. Továbbá az sem tudható, hogy a halálos lövést az ajtón keresztül szenvedte-e el a férfi ( remélem nem...)
Első és utolsó hozzászólásom a témában. Azért neked, mert még mindig nem érted, miről van szó. Nem arról, hogy megérdemelte-e a halált az a fickó, miután megölt már valakit. Szerintem igen, de nem ez a fontos. Az a lényeg, hogy ez a topik egy jogi téma lenne, és te még mindig nem fogod fel, hogy itt arról lenne szó, hogy a rendőr jogszerűen és szakszerűen használta-e a fegyverét. Szerintem nem, és nem az első ilyen eset, és a Rendőrség mindegyiket hasonló stílusban próbálta elkenni, többnyire sikerrel. További jó okoskodást, kellemes demagóg fröcsögést.
De gyébként egy kissebb szerszámijat 5-10 másodperc alatt újratölt és simán ledurrantja vele mind a két járőrt. Ne nagyon becsüld le a szerszámíjat. Elég sok ember halálát okozta évszázadok alatt.
Sajnálom, és nem is hittem volna hogy ilyen ember létezik aki a bűnöző, gyílkos mocskokat védi...
Hát látom nem lesz egyetértés közöttünk és nagyon jó hogy te nem vagy rendőr.
te úgy tudod, hogy rálőtt a rendőrökre a számszeríjjal? mert ha ez igaz, akkor még börtön is jár annak, aki lelőtte. Ugyanis a számszeríj nem ismétlő fegyver és miután kilőtte azt a nyilat, bőven lett volna idő azt 20 m-t lerohanni és elvenni tőle az üresen tökártalmatlan íjat.
Az a rendőr, aki azután lőtt, hogy ő kilőtte a nyilat, az még gyáva is.
Megölt egy embert, rálőtt a rendőrökre, nekem ennyi elég.
Igen is lőhesse le az ilyen bunkókat!
Én hirtelen felindulásból sem ölök ember, lövök rendőrökre!
Mit szólnál hozzá, ha ez a pöcs miután megölte a barátnőjét kijön az utcára, a feleséged és a lányod arra sétál és lányodat nyakon lövi egy nyíllal? Mit mondanál neki miközben értetlenül néz rád a nagy szemeivel, miközben ömlik szegénykéből a vér, te pedig a reszkető karjaidban tartod, várva a mentők kiérkezését...
"Rendőrnek lenni azt jelenti szolgálni mások érdekéért. Nem azért rendőr valaki, hogy élet halál ura lehessen."
Ekkora baromságot már rég hallottam! Már elnézést a kifejezésért.
Szerinted egy rendőr azért lesz rendőr, hogy élet és halál ura lehessen?! Ezt nem mondod komolyan!
Elég sok rendőrt ismerek, sőt barátaim is vannak közöttük, de még csak véletlenül sem jutott eszébe ilyen egynek sem! ( Én nem vagyok az, mielőtt megvádolnál vele. Snassz pernyehuszár vagyok. )
Akkor elméleted szerint a bíró is azért lesz bíró, hogy minél több életfogytiglant szabhasson ki? Hogy a Fogság és a szabadság ura lehessen?
Mindenesetre, most, hogy már csak 20e Ft-ba kerül egy apasági DNS vizsgálat, egyre több lesz az olyan eset, amikor a férfi családírtásra adja a fejét.
Tekintve, hogy a törvény nem bünteti a nőket azért, ha más gyerekét neveltetik fel valakivel, abban a hitben, hogy ő az apa.
Mi az arányos büntetés egy ellopott életért?
A hirtelen felindulásban elkövetett emberölést a törvény arányosan könnyebb büntetéssel sújtja. Ezzel nem arányos büntetés a halál.
Rendőrnek lenni azt jelenti szolgálni mások érdekéért. Nem azért rendőr valaki, hogy élet halál ura lehessen.
Azt kérdezted, mi lett volna a megoldás? A fedezék, igen. És a rendőrautóba rendszeresíteni kellene legalább egy 22-es puskát, hogy az ilyen helyzetek kezelhetőek legyenek.
Ha rálőnek, akkor fogja magát és "Á több mint 20 méterre van, úgysem lőhetünk, gyere Béla menjün vissza az örsre!" felkiáltással bevonuljanak?
Vagy esetleg fedezékbe vonulva hívják ki a kommandósokat, akik mondjuk 10-15 perc alatt ha a helyszínre érnek, addig az elkövetőnk kinyír, vagy megsebesít 3-4 járókelőt, szomszédot stb.!
Lóf@szt!
Igenis én remélem, hogy egyszer elérjük azt mint amerikában.
Tudd, hogy ha fegyvert fogsz egy rendőrre beledögölhetsz!
Megérdemelte az a bunkó is, és még a szülei perlik a rndörséget! Tiszta kabaré!
Látom, hogy nem bántod a rendőröket, én bántom őket. Hogyan várod el valakitől, hogy éles helyzetben jól teljesítsen, ha még a lőtéren sem képes jól teljesíteni?
Nem tudom, hogy egy rendőrnek ma Magyarországon mennyi a kötelező lövésszáma élesben, de nem elég az biztos.
Én civil vagyok semmi közöm a rendőrséghez vagy a katonasághoz, de minden héten kijárok lőtétte, és minimum évi 3000-5000 lövést leadok. Mennyit lő egy rendőr vagy egy katona évente?
Szerintem ennek a töredékét sem, és itt kezdődnek a problemák.
Ha pedig (lásd Miskolc) egy rendőr végre teszi a dolgát, és úgy reagál ahogy reagálnia kell, akkor megy a vinnyogás, hogy fizessen csak a rendőrség.
Ne fizessen! Az a fickó azt kapta amit megérdemelt.
Fogjuk már fel, hogy a bűnözőket meg az őrülteket nem pátyolgatni kell.
Ugyanakkor a rendőrnek is tudnia kell, hogy mi a dolga ilyenkor, és nam azon agyalnia, hogy ha elő meri venni a fegyverét akkor őt hurcolják meg érte.
De ehhez olyan rendőr kell, aki tuja mi a dolga és el is tudja végezni.