Igen, pecsenyének szánom nagy részüket, jól értetted. Egyrészt színben is jobban bejön a fehér, mármint szemre:), másrészt még ha nem tokosak, akkor is volt némi különbség pucolásnál a színesek és fehérek között, eddigi tapasztalataim szerint (ami nem sok, de a semminél több:)).
Szia!
Ha pecsenyének akarod akkor fiatalkorában gondolom levágjátok,akkor még nem is tokosak.Miért érdekes milyen színűek?Ne érts félre én sem az MSZMP-re szavaztam vagy mi a mostani nevük csak érdekel a teóriád :) Várom válaszod, addíg is KITARTÁS!!! :)
Szeretnék venni 15 fehér naposkacsát, magyar kacsa, esetleg más pecsenyének való érdekel, kizárólag fehérben, illetve 5 db naposlibát, szintén fehéret. Monori börzén ideális lenne az átvétel, esetleg Pest megyében máshol, május közepén.... Lehetőleg egy helyről, ha van/lesz eladó, kérlek jelezd, üdv: shaish
Hali,nem vagy tudatlan mert amit nem tudsz kérdezed! Senki nem tudós rögtön! A vizproba,mikor egy tálba kb 38-40fokos vizet töltesz,jó kézmeleget, belerakod a ki nem tört tojást és figyeled,ami lesüllyed az vagy befult v záp,ami mozdulatlan lebeg az is kampec. Amibe még van élet az mozgolódni kezd. Mindez ne tartson pár percnél tovább és ami ficánkol azt mars vissza a gépbe és lehet reménykedni.
hali. A liba kelési ideje 30nap. A 28ik napon már kopog,néha kitör és aztan a 30ikra kibujik. Már a többinek is kén kopogtatnia ha már van kikelt is. Lámpázd át,ha nincs, vizpróbát csinálj!
Üdv! Tudna valaki választ adni egy ostoba kérdésemre? Libát keltetek gépben. Vasárnap hajnalban kezdett repedezni 6 tojás. 4 már lámpa alatt , 2 meg nagyon úton. A kérdés , hogy a többi 2 nap eltéréssell sem mutat semmit. Ez így van rendjén? Libát még soha nem keltettem , ezért nem tudom , hogy mennyi a kelés idővalluma. Mennyi időn belül kell a többinek mutatkozni? A válaszokat előre is köszönöm!
Na azért a patakba fürdős réten legelős libák már nagyon a múlt.
Ha kivinnék őket a rejtett erőforrás biztos szemet vetne rájuk.
Mikor ide költöztünk hamar rájöttünk,hogy a kertbe a talaj nem valami jó művelésre,kb 8x8 m amit veteménynek művelünk ezt mindig jól megtrágyázom,ezt a kerten belül is elkerítettem.A kert 70x15 méter tele van gyümölcsfákkal.szőlővel,málna,ribizli a tyúkok szabadon 16 db van és tápnélkül 12-15 tojás van sztem ez jó.Rengeteg régi(nem mostanába írt)könyvet olvasgattam és a saját ill nagyszülők véleményeire alapozva tartok amit tartok.
Libák konkrétan fűnyíró szerepét vették át,volt birka is de az letarolt mindent,a libák eddigi tapasztalataim szerint ha elég füvet találnak nem nagyon nyúlnak máshoz de azért van kivétel.Gyümölcsösbe nagyon ajánlották a gyöngytyúkot sok rovart megeszik amit a tyúk nem.
Irigy vagyok! Tudod, ha én kiengedném a jószágokat, sok lenne a lapos és még több ellopott jószág. Szegény csapatom, csak akkor kapnak zöldet, ha valahol kaszálok. Éppen halottam egy újgazdag megjegyzését: "nézd a paraszt esőben kaszál!" (pedig közgazdás vagyok) Hát, igen, az állatnak adni kell enni, ha esik, ha fúj. Ára van, én jókat eszek, ő meg eszi a zacskós sz@rt!
Az,hogy engem mindig ócsárolnak már megszoktam más fórumokon is(állat tartós)a növényes fórumokon(szőlő-gyümölcsfák oltása)ott megértem magam bárkivel ott bőven tudok tanulni.De itt az állat tenyésztős-tartós fórumokon nagyon eltudok csodálkozni.De már inkább nem szólok semmit csak olvasgatok ha ráérek.Én csinálom ahogy gondolom és kész.Főleg a nyulas fórum tud az agyamra menni.
Akinek tudok segítek,főleg aki itt lakik a környéken és tudunk találkozni személyesen.Jobban szeretek személyesen beszélgetni,mint itt okoskodni.Nekem is volt meg van is jó pár féle-fajta jószág.
Szerintem ha az idősebb korosztályt behívnám egy kicsit olvasgatni a fórumokat,tuti jókat nevetnének.
Én úgy próbálom tartani őket ahogy anno a nagyszüleim.És nem csak ők csinálták így.Minden reggel kiengedték őket a falu szélén levő patakra egésznap ott voltak legelhettek kedvükre,este meg hazajöttek még menni se kellett értük,nem volt ott egy beteg se.Mikor megjöttek kaptak darát csalánnal összekeverve ennyi.Vedlés utánn kicsit tömték őket és kész.
Pedig igaza van Qma74n-nek, hiába ócsároljátok. Ha nem is kimondottan legeltetési lehetőség, de füvet adni kell neki, mivel a liba rost igényes állat! Azt meg nem hiszem, hogy sehol nem találsz füvet. Nekem se volt lehetőség legeltetni, akkor lekaszáltam a füvet és úgy ették meg.
Mikor elkezdtem libázni, én is túróval, tojással, meg ilyen hülyeségekkel etettem... Hát mondanom se kell, hogy sehova se nőttek, majd jött a májusi fagyos szentek és megdöglöttek. Pedig már 5 éve is gyártottak tápot.... 3-4 hetes korig ha nem kapja meg azt az indító tápanyagot (ami nem a tengeri és búza darában merül ki egy kis túrós tojással), lassan és rosszabbul fejlődik. Lehet dobálózni, hogy régen se volt táp, de régen keltető se volt, a kotló vezette a jószágot és mentek ahova akartak. Kevesebb vegyszer volt, jobb körülmények. A hiányosan vagy rosszul nevelt jószágból meg nem lesz jó tenyész állomány, csak egy sokára levágható kisebb termetű állat. Én se vagyok híve a tápos jószágnak, de ha 1 hónapig tápot kap utána nyugodtan kiengedhetem a fűtetlen szabadba, nem kell 2-3 hónapig is lámpázni, csak mert nem nő...
Örülök, hogy a 3 hete vett libáid, jól legelésznek. De nem ez volt a kérdés. A másik amit TE keltetsz ki tojóval, az mindig más sokkal több figyelmet fordít rá a gazda. Főleg, ha az első kislibád amit saját magad nevelgetsz. Nem vagyunk egyformák a piacon is úgy dobálják a napos libákat a kupecek mintha csak egy darab tárgy volna. Pedig ÉLŐLÉNY!
Köszi japipapi! Én meg főtt tojással etetem és még legelhet is:)
Engem is érdekel a téma, de sajnos még jött érdemleges, meg semmilyen válasz. Kotorászok a googliba, de eddig nem sok eredménnyel, talán az FB csoportból valaki tudja a válasz, a megkapom, értesítelek.