Szerintem megértéssel fogadja minden topictársam, ha nem is néz fel rád a sörböfögős szokásaid miatt. Kétségtelen, vannak ilyenek. De hát ők minden nap ilyenek. A munkás hétköznapokon is. A huszadai tűzijáték nem robbanóanyagokkal való játszadozás, hanem művészi produkció. A rakétákat nem csak úgy lövik a vakvilágba, s nem is csak rakéták vannak. Az egész látvány, zenei aláfestés ünnepi hangulatú, méltó ehhez az ünnepünktől. Nem véletlen, hogy a rendszerváltáskor a korábbi programból ez megmaradt, a dunai vízi- és légiparádé viszont elmaradt.
Most ott mi az összetartozás? Ha sok ember együtt énekel, táncol vagy rigmusokat skandál, az összetartozást ad. Templomban, koncerten, meccsen, bálban, tüntetésen egyaránt. De a moziban te összetartozol a többiekkel, csak azért, mert ugyanazt a filmet nézed? Nem, és nem is a többi emberért mész moziba, hanem a szélesvászon, a surround hang, esetleg kényelmesebb szék vagy a jobb popcorn miatt (meg azért, mert az első randikon még nem tudod felvinni a csajt lakásra ;-))) )
Vagy az a csoportos élmény, hogy szemetelsz? Mert itt nem mozdul egyszerre a tömeg, csak kisebb csoportokra szakadva prosztóskodik. És vajon ez volna egy ünnep, pláne "az" állami ünnep méltó megkoronázása? Akkor itt nagy bajok vannak...
A tüzijátékkal önmagában nincs baj, nem helyes valakit azért támadni mert szereti azt. Én is szeretem, de van az országban egy katasztrofális helyzet, ha idén ezért elmarad és a pénz odakerül, hát Istenem. Akin segít, az nagyon hálás lesz érte.
De tudok a demagógiával vádlóknak is adni tanácsot: föl kéne ajánlani a fideszes tanácsadó szerződések díjait....jóval nagyobb összeg lenne a tüzijátékétól...
.... porblémázol itten, kicsinyeskecc, majd az egész augusztust átkeresztelik, lesz majd Nagy Boldogkisasszony hava, vagy Kicsi Boldogtalan úrfi hónapja, vagy olyasmi...., lényeg, hogy az egészet végig lehessen inni, másképp hogyan fogy el a sok házipálinka, odalesz a dzsidipi, vagy mi..., na, én azé' majd elSörözök, az úgysem roncsa a nemzeti egységstatisztikát...
A tűzijáték nem maga az ünnep, hanem a méltó ünneplés megkoronázás szintű eleme, ami komoly egyéni hatásai mellett az élmény csoportos megélésén keresztül erősíti az összetartozást.
Talán nem véletlen, hogy ezt a látványelemet máshol is az ünneplés lényeges elemének teszik meg.
Javítom magam: három dolog miatt jön ide a turista. Emlékezz rá, hogy amikor a kilövés helyét levették a hegyről a Dunára, mennyire késégbe voltak esve a szállodások, hogy így nem látják a vendégek.
Én sem ragaszkodom a tűzijátékhoz, nem hagy közömbösen a pórul járt emberek sorsa, még azoké sem, akik részben maguknak keresték a bajt. De ugyanakkor azzl is tisztában vagyok, hogy a tűzijátékra fordított pénz hatalmas összeg nekem, de az állami költségvetés elhanyagolhatóan kis tétele.
.... aztat majd úgy köll csinálni, hogy törvényet csinálni, hogyaszongya nem lesz augusztus 20, hanem helyette reggel 19 és 1/4, aztán délben 19 és 1/2, este meg 19 és 2/3, utána meg má' úgyis 21 jön, az meg nyerő a kártyába' is, lehet rá Söröt inni...
Javaslom, hogy az összes lélegeztetőgép árát költsük az árvízre.
Szemforgató demagógia az állami lét évenkénti ünnepét szembeállítani az áradásokban szerencsétlenül jártak nyomorával.Tipikus kisstílű baller szemforgató nyomoroncság, a bajt feltupírozó, a szörnyűlködés öröméért élő látásmód, de látom a jobbikosok is vevők rá. Összenő, ami összetartozik.
Nyomor sajnos mindig volt és továbbra is lesz. Szerencsére nem katasztrófa történt emberéletekkel áldozva a sorsnak, anyagiak sérültek, semmisültek meg...azok meg pótolhatók.
(Nincs személyes érintettségem, már több mint tíz éve külföldön nyaralunk pont abban az időben, mert akkor érünk rá objektív okokból, de elismerem, hogy sokaknak az egy ünnep és élmény. Joguk van hozzá, ne vegyük el tőlük hamis indokokkal.)
Ez engem nem nagyon izgat,a lényeg, hogy ne legyen. Semmi! Mindent betiltani minden rendezvényt, ünnepet, és minden lóvét a rászorulóknak! Ne aprózzuk már el!
Hááát, egy ilyen puccos helyen 18-ból megúsznád nem ünnepnapon, de naná, hogy mindenki ráver az árakra az ünnepre való tekintettel. Ez azt hiszem egy rendezvényhajó - minden az övé (adózik persze).