Ne legyen igazad! Anno 18-ban mi is így jártunk, január-február elején a +10-en °C-s jóidőben indult meg a fügénk, és a február végi -ok lefagyasztották. Következő évben azonban megbokrosodott mind, és rengeteg termett. Tavaly már alig ettem 1-2 kilót, úgy éreztem a fülemen is füge nő.. Így is-úgy is jó ha pihenne kicsit. Úgy tűnik, most nem akkora a vész, bár még csak február közepe van, akár mi lehet, ha a hó végén megjön a szibériai fagy.
Lehet hogy ezt más írta. Én úgy tudom hogy -10körül az éretlen vesszők károsodnak, de már előbb is. -15 körül tövig fagynak a bokrok. A -20-at nem tudom, de azt gondolom hogy ha a gyökérnyak jó mélyen van, -20 foknál sem fagy ki. Én ezért szoktam a kis csemetéket legalább jó 10 centivel lentebb ültetni szabadban, mint ahogy konténerben voltak. Ennek most iszom a levét, mert a bokrokat melyek nem váltak be, most nem tudom kiásni. Más módszerrel kell megsemmisíteni őket. :)
Tartok tőle, hogy a hőérzet és az elfagyás között van összefüggés. A hőérzet a hőveszteséggel függ össze. A nagy hőveszteséget nagyon hidegnek érzed.
A hőveszteség egyik lényeges befolyásoló tényezője a hőmérséklet különbség. Ezt gondolom nem kell magyarázni. Erre szoktuk mondani fügénél, hogy a kritikus érték úgy -15 foknál van.
A másik a hő közvetítésének módja és itt lép be a szél szerepe. Olyan ez, mint amikor Te fújod a forró kakaót, hogy gyorsabban hűljön, azaz növeled a hőveszteséget.
Ugyanakkora hőveszteség, vagy nagyobb is lehet -10 fokban, mint csendes -15 fokban, ha közben viharos szél fúj.
Azt gondolom, ez a hőérzet dolog a fügénél nem így van. Remélem, nem tévedek! Szerencsére. Akkor itt nagy baj lenne, mert 100 körüli szélben huzamosabb időig is volt a hőérzet -15 alatt.
Itt nekem nem volt szerencsém, éjjel -14 fok, Nyíregyháza és inkább a belvároshoz közel. A mérést ellenőriztem, de egyezett a MET adataival.
Lehet, kezdhetem újra a dugványozást és kiültetést (pár darab azért még van a pincében), csak már vártam a termést is, mert a feleségem mondta, hogy akkor hiszi el az én fügefa-mániámat, ha már beérett termést is adok neki. Visszakerestem az időjárás-feljegyzéseimben, itt 2017. februárjában volt ilyen hideg, igaz akkor még nem volt szabadtéri fügefám.
Mar latom en is,hogy meg -15 sem lesz meg szerencsere.Pedig itt meg hotakaro is van.Nem is ertem,hogy a francba lehet 4-5-8 fokot tevedni.Nalunk most van -8 fok.Mikozben turkevere mutatott -20fokot a met.
Én sem számítok nagy fagyra ,de le is kopogom gyorsan... Mióta itt lakom Gátér mellett tanyán -15 alá még sosem ment a hőmérő itt a "birtokon",6 év alatt. Bízom ,imádkozok továbbra is :)
Mostani előrejelzés szerint nálunk nem lesz ilyen hideg szerencsére. Eddig még csak 5 éve az első telén fagyott le a fánk ceruza vastagságú csúcshajtása, azóta nem volt gond:)