Nekem is van Sigma 28/1,8-am, Canonra. Én is használtam vettem 60-ért, annyit bőven megért. Egy csomó szituációban jött már jól, ahol semmi mással nem lehetett értékelhető képet csinálni (piszokul sötét helyeken). Cropos vázon elég sokat makróztam vele, de a FF gépen is elmegy.
Egy fontos viszont, hogy én ezt csak kiegészítőnek használom a 17-40/4L mellett. Nem csináltam tudományos teszteket velük, de azért a széleken messze nem olyan éles a 28-as mint a 17-40. Az AF-el kevés fényben irtó gyenge, élőkép+kézi fókuszálással el lehet vele boldogulni.
Szóval az a kérdés, hogy milyen vázon, mire akarod használni. Általános célra nem ajánlom, 110 ért valószínűleg vannak jobb lehetőségek, még Pentaxra is.
Igen, a 20-24-28, ha kijavítanák kisebb hibáikat a Sigmánál, világverő sor lenne 1,8-on. A 20-as felépítését nem ismerem, a 28-as vmi retrofókuszos izé "lebegő" lencsetagokkal, vagyis egyes lencsék nem konzekvensen egy irányban mozognak élességállítás során. Meglehetősen bonyolult mechanizmus, sok hibalehetőséget hordoz. Szeretem a 28-ast nem tudok értelmes árban alternatívát Nikon világban vele szemben. A 35/1,8 nekem kicsit hosszú, szeretem ezt a nagylátó-normál közötti 28 (ekv. 42, mivel DX-en használom. A 24/1,4-ért meg kellene ölnöm valakit, szóval ez az alapobim D300-on.
Nálam levő példánynál nem jellemző a hibás fókusz, viszont elég lassú illetve sokszor nem akar elindulni, azt hiszi, úgy jó, ahogy van, pedig nem. Ha elindul, pontosan beáll. Sokszor manual fókusszal használom. Élesnek éles úgy 2,2-2,5-tól, mint a parancsolat. Ha fizikailag fele ekkora lenne, tökéletesnek mondanám.
A Sigma 20 mm f1,8 erősen példány-függő. Próba nélkül nem ajánlatos megvenni. Akadnak közöttük aszimmetrikusan fókuszáló darabok, de olyan is, amelyik csak az egyik sarokban életlen! Ez a trehány összeszelés miatt van így. Maga konstrukció nagyon jó. Ha kifogsz egy jó példányt, sok örömed lehet benne.
Nekem volt egy - D700-as géphez. Az nagyon baba volt, de kellett a pénz a 24-70-esre és ezért eladtam.
csak azért, mert a Sigmának a 28/1.8 as obiját néztem, és sokan írják, h fókuszproblémák vannak, de tű éles. Páran mondták, h nem is éles képeket csinál. Páran meg, hogy nekik egyik sincs, és egy nagyon tuti obi és h szeretik.
Milyen tartományban? 18-55VR-rel tudok képet mutatni és az 50/1.8-at tudom mellétenni. Vagy D300-al 50/1.8 és D700-zal 70-200/2.8 75mm-en. De ott más is játszik. :)
Jankó, küldtem neked mailt, csak nem vagyok biztos benne, hogy jó helyre ment...Keverem már a címeidet. Jóska, a tiédet nem is tudom, esetleg valamikor dobhatnál egy emailt, hogy most éppen melyik van életben. :)
Hát, nekem annyira eget-rengetően nem jött be. Ha direkt SB-800-ra való lenne, amit egy mozdulattal lehet leszedni/fölrakni (de amikor fönt van akkor stabil), akkor nem lenne rossz. Így hogy univerzális imádkozni kell, hogy ne zúgjon le. Gyors munkánál egyszerűen felejtős, a portrénál meg csak nagy ritkán rakom föl, ha véletlenül vakuzok... Állóképnél egyébként igen tetszetős a hatása. Nem tudod becserélni valami direkt SB-800-ra való hasonló szörnyetegre? :)
Jóska, neked kell még monopod? Az enyém (futoz féle) továbbra is itt porosodik, ha aktuális a kérdés odaadhatom hosszabb távra.