Hétvégén főztem egy "IPA-nak indult" sört. Receptet saját magam készítettem el, de valami nagyon félre ment, bár még a végeredményt még nem tudom, csak azt hogy elég kicsi lesz az alkohol foka.
Recept a következő volt.:
Bekeverő víz.: 12,5L
Pale ale maláta.: 3,8kg
Pilseni maláta.: 1kg
Karamel munich.: 0,3kg
Zabpehely.: 0,3kg.
Másló víz.: 27L
A kiinduló balling fok viszont nagyon alacsony lett.: 1034. Van valakinek ötlete hogy miért lett ilyen alacsony?????? El lehet rontani esetleg a maláta roppantást? (Lehet hogy ez oltári hülye kérdés.:)) Nekem semmi ötletem nincs. :(((
Sajnos savanyú ízt érzek, de talán az érlelés segít annak eltűnésében. A savanyú íz lecsnegése után viszont nagyon kellemes stout-ra jellemző ízeket mutat az ital. A 78 fokos kicefrézést ennél a sörnél kihagytam, nem szándékosan, csak pont nem volt már kedvem azzal bajlódni, mert az első söreimnél sosem csináltam és talán még jobbak is voltak, mint a későbbiek, szóval, nem sok értelmét láttam a 78 fokig való melegítésnek, így az sem okozhatta azt a savanyúságot.
Biztos hogy savanyú? Nem kesernyés ízt érzel? Ha csinálsz enzim leállítást 78 fokon próbáld meg hogy elhagyod. Kevesebb keserű íz oldódik ki a malátahéjból.
Akkor nem értem, mi lehet a gond, mert eddig csak a színezőmalátás söreim lettek savanyúak, de azok kivétel nélkül. Mondjuk, ezek mind elég erős söröknek - doppelbock, sotut- készültek.
Nem gondoltam, hogy ha alul oltom a sört, akkor savanyú lesz, azt hittem, akkor inkább észtereket termel az élesztő, amik nem savanyúak, de lehet az oltásban van a hiba, legközelebb megfőzöm ugyanezt, színező nélkül és színezővel is, 2x ennyi élesztővel. Akkor talán kiderül, hol a hiba.
Startert nem készítettem, még sosem csináltam, de ezentúl fogok. Egyébként 12 °B -os volt a sör, mikor indult, a végét még nem mértem meg, azt rendszerint elfelejtem, de gyanítom, 2-3 hét alatt lezajlik a teljes erjedés ha mérem a végén ha nem. Viszont a 12 balling nem tűnik túl veszedelmes sűrűségnek. Vagy az már annak számít egy csomag élesztő esetén?
Minden esetre, elteszem ezt a stoutot és havonta felkóstolok egy üveggel, meglátom, alakul-e az íze valami jó irányba.
Valamikor pedig készítek egy balti portert, kíváncsi vagyok, abból mit lehet kihozni.
Átfejtéről megoszlanak a vélemények van aki fél a fertőzéstől,oxidációtól .Másik tábor tart attól hogy a komló ,fehérje maradványok esetleg idővel rossz ízt adnak,talán lassabban tisztul , ülepedik a lé.Ha rázogatod nem biztos hogy az erjedést látod a kotyogón, lehet hogy az oldott szénsav távozik.Élesztő mindig marad bőven. Egy kis irodalom Sörfőzés Otthon, Egyszerűen Könyv (1075)
Ez azért jó hír. Közben egy kiadós lötyögtetés után újra beindult a kotyogó lassan, de biztosan. Átfejtéshez nincs másik tartályom, de fontolóra veszem a beszerzését.
Nem ismerem a fontosságát. Miért lehet ajánlott az átfejtés? Nem áll fenn az a rizikó, hogy az élesztő nem kerül át átfejtéskor és nem folytatódik az erjedés? Ez lehet nem túl okos kérdés, de az átfejtős rész eddig kimaradt az életemből.
Savanyú ízt biztos hogy nem a festő maláta okozta .Ha fertőzés lenne akkor valószínűleg minden söröd savanyú lenne,bár a Chemipro vitatott fertőtlenítő.Élesztőnek startert készítettél? Ha nem, akkor sajnos alul lett oltva egy csomag esetén. Talán érdemes lenne 10 -15 l es adagokkal kísérletezni pl. balti porter azt lehet édesebbre is,viszont 8-10 hónapra az igazi.Sajnos más ötletem nincs.
Lehet próbálkozni a refraktométerrel, ahhoz csak pár csepp sör kell a méréshez. ($10 körül az Alin)
Nekem volt, amikor a lötyögtetés indította újra, még meg is billegettem a vödröt. Ez felkeverheti a leülepedett élesztőt, ami újra elkezd dolgozni. A zavarosság miatt meg ne aggódj, van ami egyszerűen ilyenre sikerül. Általában az üvegben, vagy amibe teszed később, még leülepszik. Ha nem, az sem baj az ízét nem befolyásolja. Én nem szoktam átfejteni palackozás előtt. A csapról palackozok közvetlenül. Az elején néha jön még trutyi, de hamar kitisztul. Ezt külön üvegbe teszem.
Megvárom míg a hab - ha van - eltűnik, belerakom, megforgatom és leolvasom. Nem szoktam a leolvasással várni, mivel én úgy gondolom, ha várunk, a fokolóra rakódó buborékok feltolják a mérőt.
Tegnap (9 nap után) is mértem egyet, 3,9-4 Plato volt, viszont amikor töltöttem a mérőhengert, a csapból, egy sűrűbb massza is kibuggyant, én összegyűlt élesztőnek mondanám. Furcsa, hogy csapmagasságban ilyenek vannak. A sörlé kinézete továbbra is több mint zavaros. :/
Nem tudom mennyire pecsételtem meg a söröm sorsát, de az egész vödröt - mint a bográcsot szokás - kicsit megforgattam.
Egyébként 4 nap semmi, lehet, hogy a kotyogó leáll, az főleg a zajos erjedést jelzi. Az utóerjedés még tarthat. A 1020 szokott lenni a bűvös határ, ha ott áll meg, lehet tartani elakadásról. Főleg ha 1074 volt az elején, lehet, hogy nem is lesz sokkal kevesebb már, mint 1018. De semmiképpen nincs még elkésve a dolog. 10 napig ne aggódj.
Lehet kérdezni is, de leírom nagyjából. Előrebocsájtom, hogy ha van lehetőség egy sima, fagyasztó nélküli hűtőszekrény elhelyezésére, az jobban megéri. Azt használtan olcsóbban be lehet szerezni. Kell hozzá egy stc 1000 vagy hasonló hőfokszabályzó szerkezet, és abba belefér 2db erjesztő vödör is akár. kis ügyességgel lehet fűteni is benne. Ez nekem hirtelen kellett, mind a három hűtőnk foglalt volt éppen. Nagy csodát nem is lehet tőle várni. Nyáron nagy melegben pl. kell a jégakkus rásegítés. Télen a lakás hőmérsékletét lehet vele elég jól kompenzálni. Most éppen a 12-15 fokoshelységben van a 20 fokos erjesztés.
Pale maláta: 7 kg, Cara crystal: 1 kg , Chateau Special B 300 EBC: 0,5 kg , Chateau café: 20 dkg , Carafa Special: 10 dkg
Komlók: East kent goldings 30g - (30 percig)
Fuggles 30 g (20 percig 20 g) és (2 percig 10 g)
Challenger 30 g - 90 percig
Cefrézés: 52°C - 15 perc , 66 °C - 60 perc , 74 °C - 15 perc
Máslás: 70 °C , (a színező malátát csak a máslásnál kevertem be 50°C-on ! ), így is savanyú lett.
Élesztő: Wyeast Irish Ale
Erjesztés: 20°C-on
Az első héten minden rendben volt, jól erjedt a sör, nem volt savanyú mellékíz, kellemesen kesernyés, aromás stoutnak ígérkezett, a második héten átfejtettem, kb. 2-3 nap múlva savanyú lett. Alapvetően kellemes az íze, a komlók aromája is finoman érződik, de a savanyú íz mellett, savanyú szag is mellékelve van sajnos. :/
Chemipro oxi-t használok a fertőtlenítéshez, mindig kényesen odafigyelek a tisztaságra, szóval, nem értem, mi lehet a hiba. De ez nem újdonság, minden sörömnél ez történt, amibe pörkölt malátát tettem. Eleinte a cefréhez kevertem a színezőt, akkor természetesen szintén savanyú lett, aztán később, valaki javaslatára, már csak a máslásnál kevertem be a csokimalátát, de akkor is savanyodott a sör. Soha, semelyik másik típusú sörömnél nem volt tapasztalható ilyen mellékíz, csak bak és stout söröknél, ebből gondolom, hogy a színezőmaláta okozza ezt.
Rendben, elteszem hosszú érlelésre, pincébe, amint megvan a CO2 a palackban és remélem, lesz belőle valami iható. A kérdés viszont az, hogy az ipari színezett bak, vagy stout sörök miért nem savanyúak? Nem hiszem, hogy pl. egy Dreher Bak-ot, vagy Guinness-t hónapokig érlelnének, főleg nem palackban.
Lehet korai volt az öröm, 3 nap után teljesen leállt az erjedés, és a 4. napi mintavételnél pedig így nézett ki.
18 (1.074)-ról indult, most 4.5 (1.018).
16-17 fokon gyönyörűen erjedt, az erjedési hő hatására felment 18-19 fokra, majd 3 nap után teljesen leállt. Most 21-22 fokon van, de nem moccan a kotyogó.
Milyen módon menthető a dolog szerintetek? A zavarosságával lehet még valamit kezdeni?
Én úgy erjesztek, hogy az első éjszaka hagyom azon a hőn, amin beélesztőztem, 18-22C fokon, ez általában ilyenkor a szoba hőmérséklete. Azután amikor elkezd kotyogni 2-3 fokkal hidegebbre állítom a hűtőt, mint amin erjeszteni akarom. A fő erjedés hőfejlődéssel jár. Ilyenkor pár fokot melegszik a cefre. Ez általában 3-4 nap. Utána már a kívánt hőfokon lehet tartani. Persze naponta többször rá kell nézni, hogy hogy áll a forrás.
Igen, alacsonyabb hőmérsékletről indítanám felfelé emelkedve.Azt olvastam hogy az első 24-48 órában magasabb hőmérsékleten nem megfelelő ízek keletkeznek.Belga sörökre jellemző ízek viszont inkább magasabb hőmérsékleten alakulnak ki.Ezt az élesztőt nem használtam.
Receptedet tedd fel akkor talán könnyebb lesz a hibát keresni .9kg malátával ez egy imperiál stout-nak indult ha jól gondolom ? 1.100, 10% alk. kb. Ha jó az íze és illata csak savanyú nem önteném ki (elraknám egy évre).Jó lenne a mostani pH ját megmérni és látni hogy változik e .Ideális esetben ha az emlékeim jók akkor most kb 4.5 pH lenne. Söröd 6-8 hónap alatt sokat változik,ezután kezd igazán fogyasztható lenni."színező maláták" nem okozzák a problémádat, bár csersav oldódik ki . Fertőzés estén viszont lassabban savanyodik, mint írtad.Milyen fertőtlenítőt használsz? Erjedés rendben ment,mennyi élesztőt használtál?
Újfent a segítségeteket kérném "színezett" sörrel kapcsolatban, mert eddig kb. 5-6 sört készítettem színezőmalátával és kivétel nélkül megsavanyodott mind. Nem értem, mitől van ez, de nyilván a színező okozza, mert bármilyen más sört készítek, azzal nincs ilyen gond. Legutóbb egy jó fekete sotut-ot akartam létrehozni, de a korábbiakból okulva, nem használtam túl sok pörkölt malátát, nehogy savanyú legyen, ennek ellenére, szerintem ez lett a legsavanyúbb sör, amit valaha ember megalkotott. Sour ale-nek elmenne biztos, de nem ez volt a célom, hanem egy kellemesen kesernyés, kávés ízvilágú, jó fekete stout, szép fehér habbal a tetején. Ez nem jött össze megint. :( Régebben bak söröknél jött elő ez a savanyú íz, de ez most tényleg mindent túlszárnyal. Az első héten még nem lehetett annyira érezni, de az átfejtés után borzasztó lett, lehet, még azt is megérem, hogy ki fogom önteni, pedig, ugye alapszabály, hogy sört nem öntünk ki, ha sírva is, de megisszuk. :D Viszont valójában nem vicces, hogy ilyen lett, mert sok munkám és anyag is van benne bőségesen, rengeteg maláta (9 kg), prémium élesztő (Wyeast Irish Ale) és egy rakás, drága komló, mindez 20 literhez.
Szóval, nagyon örülnék ha valaki elárulná, mi okozhatja ezt a rossz ízt, azaz, miként használjam a színező és ez esetben kávé malátákat, hogy a végén ne egy tényleg borra emlékeztető "árpaborom" legyen, mert a sorozatos kudarc tényleg kezdi elvenni a kedvem a sörkészítéstől.
Régebben belekevertem a cefrébe a csokimalátát, erre valaki azt tanácsolta, hogy csak a máslásnál keverjem be, jó ötlenek tűnt, de akkor is savanyú lett, most úgy csináltam, hogy a máslás végén kevertem csak a cefréhez és alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 45-50 fokos vízzel mostam bele a sörlébe, gondolván, hogy a melegebb, 70 fokos víz valamiféle reakciót indít be a csokimalátában de így még borzasztóbb lett és természetesen a színe sem lett épp fekete, sőt, nagyon messze van attól, inkább csak kicsit sötétebb barna, még egy enyhébb fénynél is keresztül lehet látni rajta.
Szóval, felvilágosítana valaki, hogy mit rontok el folyton, mit kell tennem, hogy ne savanyú sört készítsek ha épp egy édeskésebb bak, vagy egy keserűbb, ámde krémes stout a célom?
Elég lehet a 2 tasak élesztő, ha csinálsz nekik 2L startert. + érdemes lenne élesztő tápsóznod is. Ha véletlenül megáll, starterrel újra tudod indítani.
Nagyon jó ez az összeállítás. Megnéztem pár Leffe klón-receptet, és többnyire ezek voltak a konstans összetevők. Hétvégén megcsinálom a lehető legkevesebb eltéréssel. Komlót mindkettőt használni fogok, BE256-tal élesztőzök, viszont belga pilsner maláta sem olasznál, sem beerodalomnál, sem a sörbőzőboltnál nincs, így Weyermann pilsner lesz helyette.