Már írtam, de kb 15 éve mikroszaporítással egy arab országnak itt M.o-n szaporítottak x ezer banán palántát, Aztán az arabok, meg nem vették át és itt kinyomták az egészet a virágboltokba mint törpe banán. Nagy cserépben, kertbe kiültetve a fagyokig 3-m re is megnő. Sok kertésznek, ahol legalább egy évig megfelelő körülményeket lehet biztosítani termőre fordulhat a banánja. Mi -akik legalábbis télen -nem tudunk elég fényt párát, meleget biztosítani 3 év altt érhetjük el a termőre fordulást. A termés ízletes, ehető. A télállóé nem.
Musa nana (magyarul Törpe banán). Többféle latin névvel is illetik.
Nem zebrina (sajnos), A "törpe" amikor jó helyen van ilyen barna foltos leveleket hoz.
Üssétek be a keresőbe a zebrinát és nézzétek meg az sokkal sötétebb színű. Sokkal drágább is és nem is nagyon lehet kapni. A törpét viszont minden kertészet árulja és nagyon hálás növény. Néha terem is.
Ha az,akkor ezek a 15-20 fokok semmiképp sem károsítják,esetleg csak közvetlenül.Max lassabban hozza az új levelet.
A barna pöttyök inkább valami gombás betegség jelei.Akkor alakulnak ki,ha a növény nem szellőzik eleget,és a nap se tudja elpusztítani a gombákat.A gombának meg kedvez a nyirkos,esős,szélmentes,sötét,napsütés nélküli hely/időjárás.
Érdemes lenne valamilyen gombaölőszert bevetni,pl.Champion 50WP-t,vagy mást.
A banánok kint voltak a kertben - mivel tartósan 20 fok alatt van többet az hőmérséklet, így most behoztam őket. Amit megfigyeltem, hogy a törzsén és az új leveleken apró barna pöttyök jelentek meg. Ez a hidegtől lehet vagy valami más okozhatja? Tudok csinálni képet ha kell.
Nem, auchanban vettem, így az első teendőm az átültetés volt- jó kis marha-csirke trágya (olyan 1/4- 1/5 rész), virágföld, perlit kevés homok kombiba raktam, félárnyékos helyre. Láthatóan jól érzi magát, még ebben a rettenet időben is hozza a következő levelét. Ha majd lesz ismét napsütés, fokozatosan kicsit kijjebb viszem.
Viszont ezek az első banánjaim, a teleltetésről semmi saját tapasztalatom nincs (titeket olvaslak egy ideje, így ezúton is köszi a sok hasznos infót), ezért nem vagyok benne biztos, hogy ki kéne raknom vagy sem, bírni fogja e a telet vagy sem...Lehet azt kéne, hogy az egyiket kiültetem, a másikat beviszem?
Vigyázz a napégésre. A kertészetben -ahol vetted-valószínűleg üvegházban, üveg alatt volt.
Csak óvatosan emelgetve a napi napfény adagot tedd ki a kertbe a banánjaidat cseréppel együtt. Mivel nagyon vízigényes, ezért annak adagolására is oda kell figyelni, mert
hamar lekókadnak a levelei. Bizonyára a kertészeti cserépben vannak amit a gyökerük már többszörösen kinőtt. Azért télálló, hogy már a következő telet is részben takarva kibírja.
Ezek után én kiültetném őket egy szélvédett, világos, meleg helyre.
Én még nem ültetném ki,mert begyökeresedik ugyan,de még túl kevés vastag gyökere lesz,és vékony törzse ahhoz,hogy biztonsággal teleltethető legyen.Ekkora példányok amúgyis elvannak a lakásban bármilyen világos helyen tavaszig.Akkor májusban szépen kiülteted őket egy jóadag szervestrágya bekeverésével és őszre már akár 3m-es gyönyörű példányaid lehetnek,azokat meg már úgyse fogod tudni bevinni.:)
Inkább ültesd át őket nagyobb cserépbe,és hagyd kint félárnyékba,így kellően fejlődni fognak még.
Eszméletlen a banánosod!A kerted nemkülönben.:)Ez igy együtt szerintem úttörő.Ekkora banáncserjék szerintem sehol sincsenek az országban szabadföldön.Érdemes lenne méginkább trópusi hangulat felé elvinni a látványt a mediterrán helyett.Nekem pl.az a hosszútávú tervem,hogy egy szabadföldi trópust megvalósítsak idővel.A hangulat kialakításában persze sok más kiegészítő dolgot is be kell szerezni a növényzeten kívül,de pl.olyan növények is szóbajöhetnek,amelyek nem köthetők a trópusi éghajlathoz ugyan,ám nagy levelük miatt belekombinálhatóak a hangulatba.Ilyen pl.az örökzöld magnólia,vagy a babérmegy némely fajtái,de pl.hársfában is láttam olyat,ami akkora leveleket hozott,hogy adta ezt a trópusi hangulatot,stb.
Két hete vásároltam 2 db musa basjoot (olyan 60-70cm-ek). Azt szeretném kérdezni, hogy kiültethetem-e őket a szabadba, van-e még ideje kellőképpen begyökeresedni, hogy túlélje a telet.
Hát igen,ez is igaz!Mindenfelé kezd telezsúfolódni a kert miattam,ésmég ígyis annyi mindent meg szeretnék telepíteni benne,hogy jujj.Valszeg a gyepfelület kiterjedése fogja bánni.:))
Lehet hogy őszre akkora lesz,hogyha akarom se fogom tudni bevinni.Ha így lesz,mindenképpen nagy figyelmet fogok szentelni a takarásának,és csupán a sarjcsemetéket szedem majd fel.Az Eukaliptuszokkal lesz a gond,mert azokat semmiképp sem akarom még kint teleltetni.Az elmúlt telet egy öreg,fűtetlen házban töltötték.Érte őket -5 fok tartósan,azt röhögve bírták.