Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Igazad lehet, de akkor megáll a tudományom, mert a határozómban a procerus nem szerepel. (Egyébként se túl esélyes határozóbélyeget találni egy képen.)
Szerintem ez más faj lehet, de nem tudom eldönteni, melyik. A bőrfutrinka előháta sima, a szárnyfedő sem ennyire mintázatos, és az egész bogár alakja mintha kicsit más lenne.
A Carabus procerus (óriásfutrinka) hasonló, mint ez, annak mintázatos az előháta is, de jó lenne tudni a méretét is.
Sziasztok! Nemrég találtuk őket a kerti tavunkban. Szerencsére voltak lelkes érdeklődők, úgy tűnik, herelégy lárvákkal volt dolgunk. Stimmelhet ez? https://youtu.be/0BeaUio3TTo
Végülis mindegy, a célom elsősorban az volt hogy megbizonyosodjak affelől hogy mi is ez, hogy ebből kiindulva ki tudjak dolgozni valamilyen megfelelő védekezési módszert. Abban viszont már 100%-ig biztos vagyok hogy a rovar a Simuliidae családba tartozik. Arról is, hogy ez a fajta valóban nem csíp, mert ahogy az előttem szólók mondták, már tele kéne legyek ökölnagyságú csípésekkel. Csak elég kellemetlen hogy mikor kint vagyok és pl. gépet irányítok, akkor belerepül egy ilyen az szemembe, amiből aztán baj lesz. De ha minden kötél szakad, tényleg a búvárszemüveg lesz a végén (bánomis én ha a kollégák kiröhögnek).
Permetszert fújkálva nyilván nem lehet, kilátástalan.
Meg kell szokni, munkahelyet kell változtatni, esetleg méhészkalapot kell használni. Ezek a lehetőségek.
Egyébként szerintem a szemberepülős és a cseszle nem ugyanaz, de nem tudom, mi ez. Én is találkoztam már velük, kellemetlen, de nem csíp. Ha cseszle lenne, már rég dagadtra csípett volna. A legyeket nem könnyű határozni, aki többet foglalkozott velük, talán tudna pontosat mondani. De ez csak a tudásvágy kielégítését szolgálná, a védekezés szempontjából mindegy.
Jó vicc! :) Csak az a baj hogy nekem ott van a munkahelyem a Dunapart közelében (szabadtéri munkás vagyok). Már legalább 3 éve küzdök ezekkel a vérszomjas férgekkel. Ezek miatt az átkozott dögök miatt utáltam meg a rovarokat és lett bennem paranoia bármilyen rovar iránt, ami repülve közeledik felém. Hadd ne mondjam, hányszor vakultam meg majdnem, amikor ezek a kis rohadékok szándékosan belerepültek a szemembe. NEM, nem fogok egy jól fizető, biztos állást otthagyni pár ilyen rohadék szárnyas dög miatt. Én csak azért írtam erre a fórumra, azért kértem az itteniek segítségét, hogy képes legyek hatékonan védekezni ezek ellen a káros rovarok ellen.
Van valamilyen mód a védekezésre? Egyenlőre még nem csíptek meg, de az is elég rossz hogy majd megvakulok amikor a szemembe repülnek, de olyan agresszív szinten ha szemüveget viselek, még amögé is be akarnak furakodni. Ha nem megy nekik, akkor jön az orr és a fül. Hihetetlenül utálom őket és szívem szerint magamnál tartanék mindig egy 10 liter rovarirtót hogy szétpermetezzem, amerre éppen járok. Mivel ez sajnos nem lehetséges, más módot kell találnom a védekezésre.
Agresszív, apró, fekete légyszerű rovar, ami az ember arcát (különösen a szemét támadja). De előszeretettel repül bele az ember fülébe, orrába, szájába. Valaki találkozott már ilyennel? Leginkább a púposszúnyogra hasonlít a megjelenése, de úgy hallottam, hogy azok az embert is megcsíphetik. Nálam idáig viszont egyszer sem fordult elő ilyen jellegű csípésnyom. Amikor a napon vagyok (és izzadok is), többnyire akkor támadnak. Eleinte egy-kettő, utána már seregekben. Mindig az arcomra akarnak rászállni (különösen a szememet célozzák). Ha fedett, esetleg árnyékos helyre megyek, akkor eltűnnek.
Megj.: a Dunapart közelében találkozom velük leggyakrabban, de most már otthon is beléjük futok, amikor a kertben vagyok.
Valaki találkozott már ezekkel a dögökkel? Az milyen védekezési módszert tanácsolna? (A szúnyogriasztó majdhogynem hatástalan ellene.)