Miért alacsonyabbrendű ez a lét? Én nem gondolom így. Ha mindent tudsz akkor mi értelme van a továbbiaknak, nem leszel már kíváncsi semmire, unalom. Biztos van sok olyan dolog amit ott a lélek nem tud megtapasztalni pl. fizikai fájdalom szex stb... Miért szereti az ember a horrorfilmeket. Talán a földi élet részben egy horror, részben romantikus film, vagy vígjáték a lélek számára tét nélkül, kikapcsolódás. Miért ne?
Miért pont ez? Arra gondolok, hogy miért ne lehetne a földi élet egy jutalom, A végtelen anyagnélküli lét elég unalmas lehet - mit lehet csinálni "ott"? Lehet, h éppen azért nem emlékszünk semmire abból, hogy élvezhessük az életet. Azért nem akarunk meghalni, mert nem akarjuk, hogy véget érjen a nyaralás. Persze van akinek semmi sem elég jó, ezek a vallásosak pl. Nem az elméletem, de ennek is ugyan annyi az esélye.
eggen.. ez a megítélés dolog rájuk nem vonatkozik.. amin töprengek, az az, hogy vajon e földön nem szenvedés-e az, mire hivatottunk? s ha ez így van, akkor az emberi lélek, melyben én hiszek... szooval a lélek be lett börtönözve egy világba, azon belül egy testbe, mely erősen korlátozza.. nomármost. a megítéltetés után eldől, hogy vissza kell-e még jönnöd e földre, avagy elérted-é már azt a tudat és lelkiállapotot, mely elég ahhoz, h ne kelljen visszatérned.. (kicsit olyan ez, mint a buddhisták Nirvanája) s ha vissza kell jönnöd még tanulni, avagy éppen bűnhődni, akkor milyen testbe, milyen tudat birtokában tedd ezt meg.. öö.. értessz..?
miért kell megítélni? sztem ez olyasmi, mint egy próbatétel.. najoo.. annál összetettebb..
oké, mindnkitől bocsi, akit ez az elmélet sért, nincs kidolgozva rendesen, s nem hinném, h sokan egyetértenek vele, és egyetlen vallással sm egyezik.. legalábbis az általam ismertek közül.
hát.. ez egy remek kérdés. szerintem a lelkek megítéltetnek életükben elért étékeik által.. nem feltétlenül tudás, sokkal inkább lelki javak, erények által...
s azután ehhez mérten különböző helyekre kerülnek..
de ez csupán az én elméletem, ami nem igazán áll közel egyetlen valláséhoz sem, tehát talán hanyagolható a kifejtése.. ezen elmélet szerint viszont akkor az állati lelkekkel is így járnának el, ám felmerülhet a kérdés, hogy egy állat életében mennyit vétkezhetett? valóban... nos, számomra az mberlét emiatt az egyetlen dolog miatt áldás: mi annyiban állunk az állatok felett, hogy döntéseinkkel tudatosan befolyásolhatjuk, hogy jóknak vagy rosszaknak számítunk-e majdan.. hmm...
nemtudom... nehéz ezt így leírni..
de inkább kérdezz, konkrétumokra talán tudok válaszolni..
Valami kiváltja a testi tüneteket, akkor is gyorsabban ver a szíved, ha a szerelmeddel vagy és akkor is ha félsz, a helyzet alapján értelmezed, de akkor is a meglévő tünetek alapján. Szerintem.
Sőt, most jut eszembe, hogy a női fényképesnél nem is volt adrenalin, hanem egy kihangosítón hallgatta a szívverését, ami valójában nem is az övé volt, és a kísérletvezető időnként gyorsította a mű-szívverést. És ez alapján mondtak egyes nőket vonzóbbnak...
A fizikai reakció kell (asszem, bár talán illúzió is lehet), de az értelmezéstől függ, hogy milyen érzelmet alkotunk belőle.
Elmondok egy vizsgálatot (sok ilyen van): pasasnak beadnak egy kis adrenalint, és azt mondják neki, hogy csak placebó. Ezután bejön valaki a szobába, aki úgy néz ki, mint egy másik vizsgálati alany - valójában beépített személy -, és elkezd mérgelődni a kísérlet miatt. Olyan dolgokon, ami valóban dühítő a kísérletben. (Szándékosan csinálták így.) Az első embernél hatni kezd az adrenalin, érzi, hogy gyorsabban ver a szíve, ezt úgy értelmezi hogy ő is mérges lett, és elkezd ő is dühöngeni a kísérletvezetőkre. Egy másik vizsgálati személy, akinek valóban placebót adtak be, tehát nem gyorsul a szívverése, ugyanebben a helyzetben egyáltalán nem érzi magát mérgesnek. Egy harmadik, aki adrenalint kapott, de hozzá egy vidám pasas jött be, együtt nevet és ugrál az illetővel.
De van durvább is: ugyanez az adrenalinos helyzet, de női fényképeket kell nézegetni. Amelyik nőnél elkezd gyorsabban verni a szíve az adrenalin-injekció miatt, utána azt a nőt vonzóbbnak mondja, mint a többit. Szemétség, nem? Olyan átverhetőek vagyunk, hogy az már fáj.
Az érzelemnek két része van, egyrészt a fizikokémiai változások, másrészt a változások tudati (lelki?) értelmezése. A fizikokémiai mutatók alapján nem túl nagy a különbség a mintázatokban: szívritmus gyorsulás vagy lassulás, galvános bőrreakció csökken vagy nő, emésztőrendszer gyorsul vagy lassul. Ezeket nem észleljük közvetlenül, tehát nem ezek alapján történik az "érzés". Az érzelmek nem választhatók el a tudattól, az értelmezéstől.
Ami bennem érez az én magam vagyok, ezek fizikai, kémiai folyamatok. Nevezheted ezt léleknek, a lényegen nem változtat. Az érzelmek hatással vannak akár az egész testre, így ha az lenne a lélek akkor el is kaphatnánk, mérhetnénk mert kapcsolatba került az anyaggal, de ez eddig nem történt meg, csak hormonokat találunk.
az érzelmek is azok.. tán nem hiszed azokat sem? saját léted alapjait..? vagy nagyon sokat csalódtál s azért szólsz így, vagy még nem jutott időd érezni.. nem tudom.