Ha már a fordítás szóba került: én mostanában gyakran játszom franciául meg németül. Ez a "gyári" fordítás itt abszolút oké, viszont ami zavar, hogy a technológiákról az mp3 ismertető továbbra is angolul van. Próbáltam külföldi site-okon keresni francia meg német hangfájlokat, de nem találtam. Esetleg nincs valakinek erre valamilyen ötlete???
Régebben is megtettem, de akkor még elég hiányos volt és rengeteg HKEY hiba volt.
Most sokkal jobb a helyzet!!!
Nagy tisztelet és grat a fordítóknak és főleg annak aki a fordítós oldalt megcsinálta.
Nekem élvezhetőbb a játék magyar nyelven. Köszönet érte
de.....................
Azokból a részekből amik nincsene lefordítva, néha ez a helyettesítő szöveg "n m k"
nincs még kész.
Igy néhány fontos menü vagy infó csak n m k - val jelenik meg.
Ez gáz...
A fordító oldal lehetőséget biztosít az eredeti angol szöveg copyzására.
Egy gomb és ott az angol, amit a legtöbben megértünk, mégha nem is vagyunk pörfektek a nyelvből.
Kár érte, sok munka lenne a kikeresése és átkopizása igy utólag.
**
Néhány bénácska fordítás is előfordul:
Pl.
Swordsmen - Vasas (minimum Kardforgató kéne vagy esetleg Vitéz)
Rifling - Huzagolás (persze ez a szótári alakja, de értelemszerűen Puska vagy Fegyver jobb lenne tudomány megnevezésnek)
**
Aztán a szöveg vulgarizálásával sem értek egyet, ami sok helyen viccesnek hathat, de szerintem nem ez a játék eredeti "fillingje":
Sire, as our empire grows, we would be wise to spread our state religion,
Főnök! Ha már így megnőtt ez a kóceráj, nem ártana egy kicsit szétszórni az államvallásunk,
nemár....
Ismét csak tisztelet a fordítóknak, de a fordítás stilárisan igen gyatra.
Az rendben hogy kihagyjuk a névelőt az előre nem definiált szavak elől (a-az probléma), de ettől még a szöveg érthetőségét erősen javítaná ha máshol használnák.
Nem beszélve a tagmondatokat összekötéséről. Néha az az érzésem webforditás.hu-t használták.
egyik kedvenc népem a római, úgyhogy belevágtam. kábé lehetetlen megcsinálni az terjeszkedős UHV-t sztem. aztán megpróbáltam az egyiptomit meg a görögöt, és azok meg simán mentek elsőre. monarchon játszok.
ugye az a cél hogy a 143. körre szerezd meg a történelmi Nyugatrómai Bir. területét (asszem 3-3 város Itáliában, hispániában, és Galliában, 2-2 Észak-Afrikában és Germániában, és 1 Angliában). a másik két UHV közül az útösszekötös nevetséges - egyszerűen max 4es népességű városokat engedsz; a harmadikig meg még értelemszerűen nem jutottam el: 1400ig ne hódoljon be városod barbároknak - ez sem lehet túl nehéz, ott a Great Wall.
szóval ha vki ezt már megcsinálta, az irhatna róla pár sort! :p
Nemrég kaptam meg régi nagy kedvencem (számomra) legújabb verzióját, az "alap" Civ IV-et. Nem nagyon lesz még időm komolyabban elmélyedni benne, tegnap tudtam egy mini-játékot végignyomni leggyorsabb játékmenettel, rajtam kívül 1 civilizációval, mini térképpel.. :)
Arra lennék kiváncsi, hogy a "normal", meg "epic" meg "marathon" sebességekkel mennyi ideig tart 1-1 játék? (ehhez az is kell, hogy hány néppel, mekkora térképen játszottál)
A betölthető scenáriók közül mennyi ideig tart vajon egy-egy valósághű Föld-térkép lejátjása 12 civvel? Úgy láttam, van olyan pálya, ahol realisztikusan helyezi el a népeket, és van, ahol csak random kidobálja a térképre a kölünbüző civeket...
Tehát várom a veteránok eddeigi tapasztalatit játékidő téren... :)
Magyar UB: egyetemes csiraság, b@lf@szság szobra, hatása minden városban 3 Unhealth, 3 unhapiness, infláció +50% ; UB : magyar munkás, minden improvement után meghal , és csak 2városonként lehet 1, ráadásul az indiai fast workerrel ellentétben, 2x annyi időbe telik bármit megcsinálni, mint más nép munkásával. Ez így reálisabb.
"a középkori Magyar Királyságban egy nemzet van a magyar.... "
ez a nemzet nem az a nemzet, mást jelent, nem etnikai hovatartozást. márpedig mivel ma a modern nemzetfogalom alapján határozzuk meg a nemzeteket, ahol az etnikai hovatartozás a nemzethez tartozás alapja, ezért ebből nem következik semmi.
-hát ezt írtam én is vazee... tehát a szlavonod nem szlavon, hanem a magyar nemesi nemzet tagja...
"az anjouk idejében volt a legnagyobb a Magyar Királyság kiterjedése"
a koronához tartozó területek nem egyenlőek a magyar királysággal! a mkir területe nem nőtt meg Lajos hódításai miatt. tehát a balkáni területek nem a miénk voltak hanem Lajosé.
a koronához tartozó területek mindig egyenlőek a Magyar Királysággal... legalább is a magyar koronához tartozó területek... ne keverd össze a történelmi Magyarországgal az más... az hogy jogilag ezek a területek elkülönültek és nem szerveztek rajta vármegyéket az más okok miatt volt...
de természetesen nem kívánlak meggyőzni, én csak a véleményemet írtam le utoljára...
Az igazságnak több oldala van, nézzük meg azt, amelyik a legközelebb esik hozzánk... :-)
Magyarországon ötven éve nincs háború, ilyen - ha jól emlékszem - csak egyszer volt a történelmünkben.
Magyarország területén voltak hosszabb békés időszakok (1711 - 1809, 1849-1914), de közben a magyar király/királynő seregében harcoltak magyarok. Ja, Barcsot bombázták a 90-es évek elején...
Magyarországon ötven éve nincs háború, ilyen - ha jól emlékszem - csak egyszer volt a történelmünkben. A korábbi török/osztrák uralomhoz vagy orosz megszálláshoz képest ma sokkal önállóbbak vagyunk és talán még soha nem volt akkora befolyásunk Európára, mint ma.
Az átlagember nem éhezik, nem fenyegeti az életét semmilyen külső erő - ilyen értelemben akár igaz is lehet, hogy most van az aranykor. Ami mellesleg elég sokat elárul a korábbi időszakokról... :))))
Robin Hood legendája is Oroszlánszívű Richárd ideje után keletkezett, mégis legenda. Tudtommal a Mátyás mesék is a török időkben születtek, egy-két emberöltővel Mátyás ideje után, amikor az adókra már nem emlékeztek, csak arra, hogy nem volt török az ország közepén.
Mátyás reneszánsz udvara nem volt hatással az ország kultúrájára, ez tény: nincs utóélete, addig létezett, ameddig Mátyás élt, nem volt folytatása a halála után, nem épült bele a magyar kultúrába. képviselői meg olaszok meg szlavónok voltak.
Szerintem pont ezért jó aranykornak - vége, elveszett örökké, csak egy-egy emlék maradt hátra (Visegrádi palota, Mátyás-templom, stb.). Nem az a lényeg, hogy mekkora adók voltak akkor, hanem hogy legenda lett belőle, népmesék témája lett, stb.