Keresés

Részletes keresés

Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20395

Biciklistából többfélét ismerünk. Léteznek absztinens, antialkoholista biciklisták, sőt olyanok is, akik kifejezetten utálják a sörhasú szivacsagyakat (vesd össze), nota bene a biciklisták között vannak intelligens emberek s vannak jókora taplók, és persze, egy percig se vitatom, a biciklisták közt is vannak tolakodó bunkók, akik élből bejelentik: „beugranék hozzád egy sörre”. Viszont a „beugrásnak”, a sörözésnek a biciklizéshez nincs köze. 

„Beugranék hozzád egy sörre”.

Mit lehet erre mondani? Ugorj a rajztábládba!

Sokféle biciklistát ismerünk. Ráadásul én – immár eltekintve a tolakodó bugrisságtól – meglehetősen unom (ergo utálom) azokat az embereket (legyenek akár biciklisták, akár nem), akik agyilag a Sörrel kezdik és a Sörrel is végzik. Te például dögletesen vagy unalmas (mint a szárított maláta), egyetlen érdekes hozzászólásod nincs, tízszer inkább Kiszel Tündével ülnék le egy húgylangyos sör mellé a bugyigyűjtemények természetrajzáról értekezni, hússzor inkább Babarczy Eszter mellé ülnék unatkozni bármiről, százszor inkább „hülyéskednék” Heller Ágnessel „férfivonatkozásban”, mint hogy egyszer veled dumáljak Gaburek, Lipták, Ezüst György vagy éppen Vágréti János festményeiről, vagy mondjuk arról, hogy mi a különbség Kis Nagy András és Mladonyiczky Béla Kenyérvivője között.

A többit pedig nézd meg magad, amikor Jaminában jársz, Nagyfa felé igyekezvén, le délnek!

Előzmény: vizus (20394)
vizus Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20394

Hanem Gy. Ú. is lebukott ám, mert nincs a világnak olyan biciklistája, akihez egy másik biciklista ne ugorhatna be bármikor egy sörre! Aki tehát ilyet ír, az NEM BICIKLISTA!

Előzmény: Gyurica úr (20392)
vizus Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20393

Nagy csábítás volt a sör, hogy megtanuljak bicajozni, meg elkezdjek Wikipédiázni, de időhiány miatt inkább bevallom, hogy rajztanár se vagyok! Bár Picassot ismerem, ő festette a Mona Lisát!

Előzmény: Gyurica úr (20388)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20392

Jó gumival nem balesetveszélyes. Már persze a külső gumi megfelelő mélységű bordázatára gondolok. Síkos úton sem gond. Még annyit tájékoztatásul: a csomagtartón kényelmesebb, a vázon kéjesebb. Többet nem árulok el, legyen meglepetés!

Előzmény: szilárdtestfizikus (20391)
szilárdtestfizikus Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20391

"az egyik fölülhet a vázra, a másik a csomagtartóra"

Az úgy roppant balesetveszélyes.

Előzmény: Gyurica úr (20390)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20390

Egyébként a kérdésekre válaszolhat Babarczy Eszter kultúrtörténész is, P. Szűcs Julianna művészettörténész is. Nincs megtiltva. Sőt, őket – amennyiben helyesen válaszolnak – elkísérem egy izgalmas biciklitúrára. Ha nem tudnak biciklizni, akkor szívesen viszem őket a magamén, az egyik fölülhet a vázra, a másik a csomagtartóra. (Majd kisorsoljuk, de lehet cserélni is.)

Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20389

jav.: ... arra sincs esélyed)!

Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20388

vizus válasz | 2011.01.11 06:15:19 © (20387)

De nem akarok beszólni, mert nem szeretek jófejkedéssel ártani.

Előzmény: pindiy (20381)

Csak nyugodtan „ártsál”! Akár „jófejkedéssel” is. Ha viszont nem akarsz „beszólni”, ámde – jól láthatóan – megmaradt az erős pimaszkodási viszketegséged, továbbá, ha még mindig rajztanár vagy, aki biciklizni is szokik (ti. ezt te közölted magadról a nagynyilvánosság előtt, nyilván nem véletlenül!!!), akkor értelemszerűen adódik a kérdés: szerinted Picasso mely festményének alakja hasonlít Palya Beára (vagy fordítva, ahogy tetszik)?

Akinek rajztanári szeme van, kapásból válaszol a kérdésre, még biciklizés közben is! Szerinted kinek a hatása alatt készült a festmény, illetve Picasso milyen technikákat alkalmazott még, hogy összeálljon a híres kompozíció? Mindez a képről ránézéssel megállapítható, sőt még biciklizés közben is.

vizus válasz | 2010.10.07 20:26:50 © (18534)

Te biciklizel? Na, ha egyszer áttekerek Csabán, beugranék hozzád egy sörre! Mezőtúr felől szoktam menni Jaminán át le délnek.

Előzmény: Gyurica úr (18532)

Ha ez igaz, akkor – mivel rajztanár is vagy – nyilván jártál a Munkácsy Mihály Múzeumban, jártál a KöröspArt Galériában, így nyilván tudod, kinek a híres festményét ihlethette a La Fermière „en pied” változata. Áruld el nekünk a művész nevét!

Ha jártál a Munkácsy Múzeumban (Jaminán át), akkor azt is tudod, mi a közvetlen képzőművészeti összefüggés a múzeum állandó tárlata és a megroggyant tűzoltódaru között.

(Látszólag bonyolult kérdések, ám egy Jaminán át biciklizni szokó rajztanár számára olyanok valójában, mint a matematikusan logikus EG számára a kétszerkettő.)

Sőt, aki rajztanár és Jaminában biciklizik (útba ejtve a Gyulai út és az Alsó-Körös sor kereszteződését), továbbá olvassa ezt a topikot, s nem csak bele-beleszólogat (muszájból persze, merthogy ő egyáltalán nem akar itt „jófejkedni” ugyebár), akkor azt is tudja, hogy a fenti képzőművészeti jellegű kérdésre melyik (nemrég kelt!) hozzászólás adja meg a válaszkulcsot. Így azután az is kiderülhet, miként kapcsolódik mindehhez Babarczy Eszter kultúrtörténészi nimbusza.

vizus válasz | 2010.10.07 20:26:50 © (18534)

… ha egyszer áttekerek Csabán, beugranék hozzád egy sörre!

Előzmény: Gyurica úr (18532)

Ne sörre ugorgassál hozzám (egyébként is pulcinellaság ismeretlenül meghívatnod magad, hidd el nekem, a csabaiak kulturált emberek, fordítva csinálják: ők hívják meg azt, akivel ismerkedni szeretnének!), szóval ne sörözni igyekezzél velem (nincs rá esélyed), hanem válaszolni igyekezz a kérdésekre (borítékolom: arra sincs esélyed).

vizus válasz | 2011.01.11 06:15:19 © (20387)

Ha be akarnék szólni GY. Ú-nak, most azt írnám: Bizony humorista! Az ő neve Pulcinella.

Emlékeztetlek: te voltál szíves közölni az adatlapodon, hogy rajztanár vagy. Senki nem kényszerített rá. Nyilván azért tetted, hogy mások is tudomást szerezzenek becses mesterségedről: rajztanár vagy, értesz a képzőművészethez. Ha pedig így van (márpedig így van, ha leírtad, hisz’ ugyebár te nem vagy olyan, mint Babarczy Eszter, nem vagy „rejtekező-bujkáló” ember), nos, akkor ne a fogalmakkal, ne a szavakkal kínlódj, mert láthatóan sejtésed sincs pl. a „humorista”, a buffó”, a „komikus”, a „tréfacsináló” fogalmak közötti különbségekről, mondom, ha rajztanár vagy, ne a fogalmazást erőltesd, hanem a vizuális tájékozódást, illetve tájékoztatást!

Tudod, mit?! Roppant ellenszenves fazon lehetsz (a különféle szövegeidből ítélve), ám ha helyesen válaszolsz a fenti kérdésekre, meghívlak egy sörre a Zöldtakonyba. Dacára annak, hogy ma már nem ez a neve, és dacára annak, hogy nem Jaminában van, viszont egészen közel a múzeumhoz! Na de hát, tenéked magyarázzam?!

Előzmény: vizus (20387)
vizus Creative Commons License 2011.01.11 0 0 20387

Ha be akarnék szólni GY. Ú-nak, most azt írnám: Bizony humorista!

Az ő neve Pulcinella. Nyelves, cserfes, pimasz szolga. Azután enyhíteném: "Szolgák vagyunk mi is Robin! A nép szolgái!"

De nem akarok beszólni, mert nem szeretek jófejkedéssel ártani.

Pater Altenberg Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20386

Nem vagyok regisztrálva, és a macera miatt nem is leszek.

Előzmény: Törölt nick (20385)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20384

Mér...? Van még Klubrádió?

Előzmény: Pater Altenberg (20383)
Pater Altenberg Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20383

miről beszélt? mikor ismétlik?

Előzmény: Törölt nick (20382)
pindiy Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20381

Nem terrorista, humorista....ki kell röhögni...

Előzmény: Törölt nick (20378)
vizus Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20380

Nem válaszolsz neki!

Előzmény: Törölt nick (20378)
Geyza Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20379

Ez a szöveg csúcs Gyuricza úrtól, figyeljétek:

Igaz, ez is ismétlés, de mivel szorosan tartozik a tárgyhoz, újra rögzítem: Gördülő Kő nem azért rokonszenves számomra, mert jó véleménnyel van rólam (ugyanis nincs jó véleménnyel rólam), nem is azért, merthogy rossz véleménnyel van rólam (ugyanis nincs rossz véleménnyel rólam), hanem részint azért, mert Gördülő Kő értelmes nick (nem fecseg, nem dumál fölöslegesen), részint – s ez a döntő – a szövegei tárgyszerűek. Nem „pozitívak” (dicsérők stb.), nem „negatívak” (átkozódók, piszkoskodók stb.), hanem konkrétan a konkrét tárggyal foglalkoznak. Ha Gördülő Kőnek van érdemi mondandója, akkor szól, ha nincs, akkor nem szól.

Marha jó! :-)))))))))))))))

Előzmény: Gyurica úr (20375)
Doppelstangel Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20377

Mert az már lényegtelen körülmény.

Előzmény: pindiy (20376)
pindiy Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20376

Ejnye, a Babarczy féle nem áll fel kimaradt....slendrián dolgozat....

Előzmény: Gyurica úr (20375)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20375

Gondoljátok meg válasz | 2011.01.09 19:38:13 © (20371)

Nem lehet kétséges, hogy amilyenek az írásai, olyan a gondolkodásmódja.

Előzmény: Hintapa_Linta (20366)

És milyenek az írásai? Például ilyenek:

Gondoljátok meg válasz | 2009.04.15 21:59:05 © (15410)
Nem tudom megfigyelted e már, hogyha rápillantasz egy idegen nem te általad írt szövegmezőre, első blikkre meg tudod mondani, hogy érdemes e elolvasni, vagy sem. A tied kihívóan, mint egy virágzó cseresznyefa, felkelti az érdeklődést. Szerintem, nem csak a tartalom fontos, hanem a bekezdések, a szöveg tördelése, könnyen olvashatósága is lényeges.
Eredeti vagy! Senkivel nem vagy összetéveszthető, két mondat után, meg lehet mondani ki írta a cikket. TGM az egyetlen, akinek, nem kell aláírni. (jó, vannak, akiknek jellegzetes témái vannak). Művésze vagy a szónak. Szokatlan önvallomásaid alapján, az olvasó úgy érzi, mintha mindig is ismert volna.
Mit írsz? Hát egy kis publicisztikát, egy kis filozófiát, társadalomtudományt (?), de csak olyan mértékben, ami könnyen emészthető. Mindezt olyan egyszerű emberközeli stílusban, hogy a kevéssé művelt ember is egy pillanatra bölcsnek érzi magát. (v.ö. „egész népemet”)
József Attilához mindig is vonzódtam, de még ennyi szeretettel nem halottam senkit sem közeledni hozzá, mint ahogy ezt te teszed. Nagyon jók, és mindig ülnek a versidézetek a szöveghez, kiegészítik egymást.
Előzmény: Törölt nick (15387)

Világosan jeleztem: irtózom a hízelgéstől, irtózom a hülye hízelgőktől, méghozzá pontosan annyira, mint a hülye átkozódóktól, szitkozódóktól.

Míg az emberek általában céllal dicsérnek, a legtöbbször öncéllal: visszadicsérést várnak. Ez a hízelgés dialektikája: dicsérek a visszadicsérésért. Én viszont világossá tettem annakidején: Gondoljátok meg idézett szövegétől borsódzik a hátam. Amin azután ő mélyen elcsodálkozott, később teljesen kibukott rajta, nem részletezem a stációit, csak a végkifejletet, vagyishogy az üres, ostoba hízelkedés adott esetben szükségképpen transzformálódik gyilkos indulattá.

Kb. másfél év múltán:

Gondoljátok meg válasz | 2010.12.18 15:28:37 © (20024)

Asszem belépek egy vadásztársaságba! Bár nem hiszem, hogy van olyan állat, akit le is tudnék lőni.      

Előzmény: Gyurica úr (20023)

A zsenialitásomat jelzi, s ezt a Babarczy-sajnáló Fazikaséknak külön üzenem: a fönt idézett primitív indulatot én bizony kiolvastam már az idézett nick hízelkedő soraiból is. Merthogy potenciálisan benne van. Nos, ezért nem akartam „pozitívan kommunikálni” az idézett nick-kel, és a Fazikasék ezt igencsak nehezményezik (ők persze kulturáltan fogalmazva, levélben, telefonon, személyesen).

Igaz, ez is ismétlés, de mivel szorosan tartozik a tárgyhoz, újra rögzítem: Gördülő Kő nem azért rokonszenves számomra, mert jó véleménnyel van rólam (ugyanis nincs jó véleménnyel rólam), nem is azért, merthogy rossz véleménnyel van rólam (ugyanis nincs rossz véleménnyel rólam), hanem részint azért, mert Gördülő Kő értelmes nick (nem fecseg, nem dumál fölöslegesen), részint – s ez a döntő – a szövegei tárgyszerűek. Nem „pozitívak” (dicsérők stb.), nem „negatívak” (átkozódók, piszkoskodók stb.), hanem konkrétan a konkrét tárggyal foglalkoznak. Ha Gördülő Kőnek van érdemi mondandója, akkor szól, ha nincs, akkor nem szól.

Merthogy így is lehet fórumozni, intelligencia kérdése.

Nem elemzem végig pontról pontra Gondoljátok meg hozzászólását, az Isten összes karaktere nem volna elég rá, helyette megspendírozok egy ócska banalitást: aki általánosságokban hadovál, egyéb aljasságokra is képes (pl. belép valamely vadásztársaságba).

A diskurzusban (a valóságos életben) való részvétel feltételezi, hogy mindenki respektálja a másikat.

„Mindenki a másikat”. Például Grün néni Mengele doktort. Vagy az erdei vad a vadásztársaságba ácsingózó hímimitátort. Na most, hogy egész világos legyen: én Gördülő Kőt konkrétan respektálom. Konkrétan azért, mert Gördülő Kő konkrétan nem respektálja a konkrét neonyilas propagandát folytató Babarczy Esztert. Sőt nemhogy nem respektálja, szóba sem áll vele. Nyilván teljes joggal. Babarczy ugyanis még arra sem hajlandó, hogy visszavonja a mocskát, illetve – előttem valami egészen rejtélyes okból – mintha az volna a világ legtermészetesebb dolga, hogy néki még respektus is jár azért, mert ragaszkodik a baromságaihoz. Érti ezt valaki?

Babarczyék szerint az a „valóságos élet”, amit ők annak tartanak, s aki „részt akar venni” a „valóságos életben” – állítják –, annak, a kvázi liberális doktrína „értelmében”, respektálnia kell őket.

Mint fentebb jeleztem: nekem ezek az emberek nem kellenek! Még akkor sem, ha történetesen hízelegnek. És pontosan azért, mert hízelegnek, mert olyanok, amilyenek. Nem akarok velük „diskurzust”. Még akkor sem akarnék, ha az efféle „diskurzus” valóban a „valós élettel” volna azonos.

Babarczyék követelik: „mindenki respektálja a másikat”! És ezt néha valamely „vadásztársaság” próbagyilkosaiként követelik. Ami már önmagában nonszensz, míg én (a magam részéről) még azt sem akarom, sőt megtiltom, hogy az ilyen emberek (a „vadászok”) respektáljanak engem! Brecht azt mondta: „égessenek el!”, röstellte, hogy őt az effélék nem akarják elpusztítani.

Még egyszer: nem is annyira az a döntő, hogy Babarczyék tévednek, hibáznak olykor (bár nálam már ezzel is vége, nem szeretem a nagyhangon esendő embert!), hanem hogy dacosan, körmeszakadtukig tartanak ki a (később nyilvánvalóvá vált) marhaságaik mellett. Ez ugyanis nem elvi állhatatosságra, hanem jellemgyöngeségre vall. És még respektust is várnának az ún. „kölcsönösség”, illetve egy üres, idióta doktrína jegyében. Na, ez az, ami már mindenen túl van.

Eredeti vagy! Senkivel nem vagy összetéveszthető... Művésze vagy a szónak.

„Eredeti vagy” – ez éppoly silány szöveg, mint az a „kritika”, amelyben Almási professzor nevezi a szerzőt (Babarczy Esztert) „originálisnak”. Szerintem az ilyen „kritikus” nem vehető komolyan!

„Hogy milyen filozófiát választ valaki magának, az attól függ, hogy milyen ember.” Fichtének ez a mondása minden emberre, ezáltal minden fórumozóra igaz, de egészen különleges mértékben igaz „Gyurica úr” név alatt garázdálkodó fórumtársra.

Tehát József Attila bölcselete (ti. ezt „választottam” fichteileg) garázda filozófia. Világos. Sokan vallják ezt. Ám, ami már egyáltalán nem evidens:

József Attilához mindig is vonzódtam, de ennyi szeretettel még nem halottam senkit sem közeledni hozzá, mint ahogy ezt te teszed.

Kérdezem: komolyan vehető az ilyen ember? „Mindig is vonzódott” a garázdasághoz, a garázda filozófiához.

(Egyébként én József Attiláról soha, sehol nem beszéltem szeretettel. Szeretet-teli szöveget tőlem nem tud idézni senki!)

Gyurica úr sértett ember! Nagyon sértett! Bármennyire is szeretné írásai nem jelennek meg a mérvadó felületeken. A Mozgó Világ, nem neki mozog, sőt neki már egyáltalán nem mozog semmi. P. Szűcs Julianna világosan megmondta: Gyurica úr írásai megjelentetésével jelentős számú olvasót, előfizetőt veszítene. A kultúra üzlet, … is!

Én erről nem tudok. Lehet, hogy igaz az állítás. Lehet, hogy a „mérvadó” P. Szűcs Babarczyéknak többet mondott a motívumairól, nem tudom, mert nekem (a szemembe) a „mérvadó” P. Szűcs erről nem mondott semmit. A múltkor leírtam, hogyan történt. Faragó Vilmostól tudom, hogy a „mérvadó” P. Szűcs „szélsőbalosnak” mérvadózta egyik kéziratomat, viszont „üzletről”, „előfizetők elvesztéséről”, ilyesmiről Faragó egyáltalán nem beszélt. Na most, P. Szűcs megtudta, hogy Faragó elárulta nekem, mit mondott ő a hátam mögött, ezért néhány nap múltán fölhívott telefonon, majd levelet is írt, kérte, beszéljük meg a dolgot. Azt válaszoltam: nem akarom vele megbeszélni a dolgot. Ez történt. (Meg lehet kérdezni P. Szűcs Juliannától, nem fog mást mondani, ő ugyanis tudja, hogy mit írt nekem levélben sk. a golyóstollával!)

Tehát nem sértettségből nem álltam szóba a „mérvadó” P. Szűcs Juliannával (én ugyanis a „szélsőbalos” minősítést nem sértőnek, hanem hülyeségnek tartom), hanem azért nem álltam szóba vele (sem), mert az olyan „mérvadó” emberekkel, akiket amúgy semmire sem tartok, egyszerűen nem állok szóba. Ifjúkoromban is nagyjából ilyen voltam, most meg aztán végképp; és ami nem pusztán elvi kérdés (az is persze), hanem az efféle intranzigencia jórészt morális, ízlésbeli motívumok alapján alakult ki nálam.

Idézek erről a fórumról egy hozzászólást:

Alpári Gnác válasz | 2005.03.07 03:47:08 (32)

Hát ember, én egyszerűen lepadlózok tőled!!!

Naggggyon jók a szövegeid!!

Előzmény: (26)

Sértő ez a megszólítás? Nem sértő. Sokak szerint épp ellenkezőleg. Márpedig én innentől ezzel az emberrel nem álltam szóba. A mai napig nem érti, miért. Azt hiszi, hülye vagyok. Pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy azért nem kedvelem a szimpla személyeskedőket, mert utálom a puszta személyeskedést. Ilyen egyszerű. Tehát számomra tökmindegy, hogy valaki a „szélsőbalos répámra” akaszkodik-e (hogy e szintagmával a két idézett nőnemű lény viszonyulását összevontan kezeljem), vagy pedig „lepadlózik tőlem”, miközben a konkrét tárgyról, szövegről érdemben nem mond semmit. Nem azért nem szeretem, ha velem foglalkoznak, mert „rosszakat” mondanak rólam, hanem azért, mert unom, ha mások foglakoznak velem, olyanok, akik rólam, mint tárgyról éppúgy nem tudnak semmit, mint pl. a politikáról mint tárgyról, az irodalomról mint tárgyról, az irodalmárról (Lator Lászlóról) mint tárgyról és így tovább, csak „véleményük” van mindenről. Nem mondom, hogy „megalapozatlan véleményük”, mert a vélemény eo ipso megalapozatlan. A tudás a megalapozott.

Gyurica úr sértett ember! Nagyon sértett!

Tévedés. Ahogyan nem boldogít, ha megdicsérnek, pont úgy nem sért a „negatív” ítélet. Sem a kritika, sem a gyalázkodás, sem a piszkoskodás. Nem sért, de (általában) nem tűröm.

Egyébként, azt hiszem, ez a két dolog (mármint a nem sértődékenység, illetve az engesztelhetetlenség) szervesen függ össze egymással. Megfigyeltem: éppen a sértődős emberek azok, akik szinte a végtelenségig képesek tűrni. Míg én, amióta az eszemet tudom, nem sértődtem meg semmiért (legalábbis nem emlékszem rá), miközben az is igaz, nagyon könnyen elegem lesz (lehet), szinte bármiből. Az esetek többségében végleg, vagy legalábbis nagyon hosszú ideig.

Azok az emberek, akik számítanak a szememben, már majdnem mind meghaltak, ők egyébként soha nem dicsértek, elmondták, mi jó, mi rossz abban, amit csinálok. Az ő véleményük érdekelt.

A diskurzusban (a valóságos életben) való részvétel feltételezi, hogy mindenki respektálja a másikat.

A „diskurzus” nem érdekel. És különösen nem általában. Konkrét szövegek érdekelnek. Konkrétan. Számomra a „vélekedés” „aranyfedezete” nem a szerző „hitelessége” stb., hanem maga a szöveg.

Ezért érdekelnek (itt) Gördülő Kő hozzászólásai (akár egyetértek azokkal, akár nem), ő ugyanis mindig mondatokat értékel, a szöveghez viszonyul, miközben mérsékelten fogalmaz. Az alábbi hozzászólása tökéletes ars poeticának tekinthető. (Azért nem mondom, hogy szerintem, mert bárki ellenőrizheti, itt el lehet olvasni az összes hozzászólást.)

Gördülő Kő válasz | 2010.12.19 09:07:31 © (20051)

"Gördülő Kő éppúgy nem kedvel engem (sőt olykor kifejezetten rühell)"

Ez így, ebben a formában nem igaz. Nincsenek személyesen veled kapcsolatos érzelmeim, hiszen nem ismerjük egymást személyesen. Ha megengedhetek magamnak ennyi privatizálást. És miért ne engedhetnék meg.

Vannak persze dolgok, amelyekben nem értek egyet az általad leírtakkal, viszont egyike vagyok "hűséges" olvasóidnak.

Előzmény: Gyurica úr (20035)

A szerző kiemeléseivel.

Erről beszélek! (Hozzátéve: az „engem” kifejezés az adott kontextusban szöveget jelent értelemszerűen; én is tudom, hogy nem ismerjük egymást személyesen.)

A valóságos életben, konkrét esetekben az egyik ember alá van rendelve a másik embernek. Hogyan alakul ki köztük egyenjogú partnereket feltételező párbeszéd? Hát nem igen alakul!

„Nemigen alakul”. És miért nem? Azért, mert én Babarczyékat, a magukat fölém „rendelő” P. Szűcs Juliannákat, Faragó Vilmosokat, Heller Ágneseket nem tartom egyenrangú partnereknek. Sem morálisan, sem intellektuálisan. Tehát nem azért, mert „fölém”, hanem épp ellenkezőleg: azért, mert erkölcsileg, szellemileg alám rendelte őket az élet. Hogy ez túlzás? Jó, akkor kérdezem: lehet-e például az ilyen embert respektálni?

babarczyeszter válasz | 2009.03.20 11:57:43 (13353)

… fogadd mély együttérzésemet, hogy neked már nem áll fel...

Előzmény: (13350)

babarczyeszter válasz | 2010.11.17 11:13:40 (18728)

Részemről azonban, függetlenül attól, hogy tudom, hogy ki vagy, nem fenyeget a veszély, hogy feltárok bármit abból, amit tudok. Netán bemásolom ide a nekem személyesen írt elektronikus leveleidet.

Előzmény: Gyurica úr (18726)

Úgy akarna „diskurzust” a jámbor, hogy előtte „megnyugtat” a nyilvánosság előtt: tud rólam valami nagyon csúnya dolgot, ám ő azt nem fogja „feltárni”, nem fogja ide „bemásolni”.

Kérdezem: mi az, ami tisztelhető az ilyen emberen? „Kölcsönösen”. Kinek kell az efféle, alattomos fazonokkal való „diskurzus”? Ki akar „egyenrangúvá” válni velük?

Az egyenrangúságot, a tiszteletet nem az általában vett, jól szavalható „liberális” doktrína, „tolerancia-elv”, „humanizmus-elv” stb., és különösen nem azok önös értelmezése, hanem a konkrét kérdésekre adott konkrét válaszok szavatolják.

1) Mi bizonyítja, hogy a helleri, vajdai „antimarxizmusról” írt elemzésem szélsőbalos szöveg? (P. Szűcs)

2) Mi bizonyítja, hogy a magyar demokrácia sajátosságát a neonyilas mozgalom garantálja? (Babarczy)

3) Mi bizonyítja, hogy Babarczy Eszter „leiskolázta” Susan Sontagot? (Almási)

4) Mi bizonyítja, hogy „a hazaszeretet minőség kérdése”? (Esterházy)

Négy egyszerű kérdés.

… marad az Index fórumán, Babarczy Esztert, Almási Miklóst, Heller Ágnest és más kitűnő embereket szekálni.

A kérdés nem szekálás.

Ha Grün néni megkérdezi a pártszolgálatostól, mi a bizonyíték arra, amit a pártszolgálatos úrnőnek üvölteni méltóztatik (pl. a HVG-ben), akkor ezzel Grün néni nem szekálja a nyilast, hanem viszont: kérdezi.

Lehet Grün néni kérdésre akár válaszolni is! Nem szégyen az! És persze lehet nem válaszolni.

Konkrétan: ha lesznek válaszok a kérdéseimre, lehet szó partnerségről, lehet szó párbeszédről. Nem azt mondom, hogy lesz. Lehet. Több mindentől függ. Én ti. soha nem gyűlöltem senkit (legalábbis nem emlékszem rá), ám nem is felejtek el semmit. Vagyis: amíg nincsenek válaszok, addig én a kérdezetteket abszolúte nem respektálom. Még annyira sem, mint kisnői nyúl a kókadt sárgarépát, sőt még annyira sem, mint őzbak a vadásznőt.

Miközben nem győzöm hangsúlyozni: teljességgel érthetetlen, milyen alapon reklamálja a tiszteletet, a partneri elismerést az, aki ugyanakkor (28 nappal korábban) lelövéssel fenyegeti a másikat?

A szeretetérzet érthető. A gyűlöletérzet is érthető. Sőt a pszichológusok szerint az is érthető, ha valaki egyszerre érez szeretetet (pontosabban: vonzalmat) és gyűlöletet a másik iránt. Na, de hogyan jön ide a tisztelet, a „respektus”? Milyen alapon gondolja valaki, hogy a tiszteletet, az elismerést teljesítmény nélkül, doktriner módon lehet kikövetelni?

Például: ha valaki hibázik, hülyeséget beszél a HVG-ben (ezért nyilván nem jár tisztelet), ám igyekszik jóvátenni a hibáját (ezért már remélhető valamennyi respekt), és ha sikerül is jóvátennie a baklövését, akkor már nagyobb esélye nyílik arra, hogy tiszteljék.

Ha viszont nincs korrekció (vs. indoklás, bizonyítás), akkor marad a szánalmas nyivákolás az „egyenrangúságról”, „respektusról”, s ami csak a hasonlóan sunyi baldóverekben kelthet valamifajta tiszteletet. Magyarán: Babarczyék maximum egymást lesznek képesek respektálni. Illetve – paradox módon – a hasonlóan bornírt ellenségeiket oda-vissza.

Pater Altenberg Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20374

Ismert, régi motoros. 3-4 nick önmagéval vitázik. Újszülötteknek mulattató.

Előzmény: mert mindig a hoki (20373)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2011.01.10 0 0 20373

Who the fuck is Gyuricza úr?

Babarczy Esztert, Almási Miklóst, Heller Ágnest és más kitűnő embereket

Ebből az oxymoronból ítélve Gyuricza úr mégiscsak jó ember lehet...

Előzmény: Gondoljátok meg (20371)
Gondoljátok meg Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20371

„Hogy milyen filozófiát választ valaki magának, az attól függ, hogy milyen ember.” Fichtének ez a mondása minden emberre, ezáltal minden fórumozóra igaz, de egészen különleges mértékben igaz „Gyurica úr” név alatt garázdálkodó fórumtársra. Hogy milyen fórumfilozófia mellett döntünk az az említett fichtei felfogás szerint, az ember legbensőbb jellemétől függ. Nem lehet kétséges, hogy amilyenek az írásai, olyan a gondolkodásmódja.

Gyurica úr sértett ember! Nagyon sértett! Bármennyire is szeretné írásai nem jelennek meg a mérvadó felületeken. A Mozgó Világ, nem neki mozog, sőt neki már egyáltalán nem mozog semmi. P. Szűcs Julianna világosan megmondta: Gyurica úr írásai megjelentetésével jelentős számú olvasót, előfizetőt veszítene. A kultúra üzlet, … is! Erről nem szabad megfeledkezni.

Aki jogot formál például, élete értelmének tekintett írói munkáinak közzétételéhez, az ezzel igényt formál arra, hogy mások respektálják. Aki igényt formál mások egyetértésére, annak mások előtt igazolni kell ezt az igényt, és szembe kell néznie mások hasonló igényeivel. Ezzel bekapcsolódik egy kommunikációs közösségbe, egy diskurzusba, vagyis érvek értelmes, játékszabályokhoz kötött cseréjébe. Feltételezhető, hogy egy ilyen diskurzus eredménye nem különbözik lényegesen az ismert aranyszabálytól: amit magadnak nem kívánsz, azt másoknak se tedd. A diskurzusban (a valóságos életben) való részvétel feltételezi, hogy mindenki respektálja a másikat.

A valóságos életben, konkrét esetekben az egyik ember alá van rendelve a másik embernek. Hogyan alakul ki köztük egyenjogú partnereket feltételező párbeszéd? Hát nem igen alakul!

Mert ha a főszerkesztő azt mondja: „ezt nem.” Akkor nincs apelláta. Az nem fog menni. Ilyenkor az ember vagy megpróbál a főnők ízlése szerint dolgozni, vagy másik lapnál villogni, vagy marad az Index fórumán, Babarczy Esztert, Almási Miklóst, Heller Ágnest és más kitűnő embereket szekálni.

Hintapa_Linta Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20369

Ez régen volt, sok évvel ezelőtt és nincs is jelentősége, mivel itten én már senkit nem ismerek.

Előzmény: Hintapa_Linta (20368)
Hintapa_Linta Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20368

Nem vagyok én itten új egészen. Régebb tájt kölyöklyányként regnáltam egy kicsinytkét, de kicsaptak.

Előzmény: Gyurica úr (20367)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20367

Értem, amit mondasz, és egyet is értek veled. Nem emlékszem már a nick nevére, de a mostani kifogásaidat alapul véve, szinte biztos: te közölted itt korábban (valami módon, valaki révén), hogy Babarczy Eszter unalmas. Főként a szövegei unalmasak. Egyetértek! Igyekszem is a fórumozást a magam lehetőségei szerint érdekessé tenni. Legalább magamnak. De szívesen érdekessé teszem számodra is. Csak mondd meg konkrétan, melyik témán csüvekedjem, hol csüvekedjem, hogyan csüvekedjem!?

Elég fejlett az empátiakészségem, ám abból, hogy Babarczy szövegei unalmasak, pusztán e tény ismeretében, még én sem tudom kitalálni, hogy konkrétan kinek a szövegein csüvekedjem a kedvedért.

Legalább egy nevet mondj! Vagy egy hozzászólást.

Te ugye éppen most kezdted a fórumozást (legalábbis az Indexen, itt összesen három hozzászólásod van), nyilván nem ismered még a szokásokat. Segítek. Mégpedig úgy, hogy idézem mindhárom hozzászólásodat, időrendben:

Hintapa_Linta válasz | 2011.01.09 10:35:49 © (20358)

Segíthetnél nekünk, még mielőtt vég nélküli találgatásokba bonyolódnánk.

– Kiket értesz angyalok alatt?

– Mit hivatott jelképezni a tű hegye?

Előzmény: Rolpens Wentelteefje (20356)

Ez ugyebár nem nekem szól, az „Előzmény” is jelzi, de egyébként sem, én itt nem beszéltem sem angyalokról, sem tű hegyéről.

De, ha ezt reklamálod, szólj, szívesen elcsüvedek rajta a kedvedért! Csak – mondom – új vagy még itt, nem tudhatod, a fórumozás általában nem így működik. Persze, ha akarod, változtathatunk a szokásrenden, de akkor azt konkrétan kell akarnod!

Hintapa_Linta válasz | 2011.01.09 12:28:29 © (20360)

Neked meg mi a célod van ezzel a folytonos ismételgetéssel?

Nem tudom, de ez nálad már valami kényszeres túlcsordulásnak tűnik.  

Előzmény: Gyurica úr (20359)

Erre a hozzászólásodra már csüvedtem egyet. Ha kívánod, hogy pluszban is csüvedjek rá, szólj, csüvedek még hozzá valamit, semmi gond! Mert látom, új vagy még itt, nem tudhatod, ha egyszer (valamely értékes hozzászólásodban) az „ismétléseket” kárhoztatod, akkor elég furcsán veszi ki magát, hogy éppen te ismételgeted egy másik (rutinosabb nick) szövegét, legalábbis tartalmilag, ti. a „csimpaszkodás” és a „csüvekedés” lényegileg ugyanaz.

Végül a harmadik hozzászólásod ezen a fórumon:

Hintapa_Linta válasz | 2011.01.09 16:13:53 © (20366)

Csüvenkedel itten ezen a témán, agyalsz magadban, meg minékünk. Nem tudom mi értelme van a kapaszkodásodnak, de valamiért nagyon ragaszkodol az ittléthez. Vajh minek ez az esztelenkedés?

Előzmény: Gyurica úr (20363)

Erre éppen most válaszolok.

Válaszoljak rá kétszer? Új vagy még itt, nem tudhatod, ugyanazt a hozzászólást nem szokás, sőt nem is szabad megismételni (tiltja a szabályzat, technikai rombolásnak is minősülhet). Vagyis – legyél bármily rokonszenves számomra, főként miután mélyen egyetértünk abban, hogy Babarczy Eszter szövegei unalmasak – technikai rombolást nem végzek még a te kedvedért sem! Nimbuszrombolást igen, hülyemítosz-rombolást is, fétisrombolást is, agyaglábú Gólem-rombolást is, de technikai rombolást, azt nem!

Inkább jelölj meg egy számodra is érdekfeszítő témát, aztán fórumozzunk – ami csüven kifér!

Így jó lesz?!

Hintapa_Linta Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20366

Csüvenkedel itten ezen a témán, agyalsz magadban, meg minékünk. Nem tudom mi értelme van a kapaszkodásodnak, de valamiért nagyon ragaszkodol az ittléthez. Vajh minek ez az esztelenkedés?

Előzmény: Gyurica úr (20363)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20365

jav.: úgy nyilván több...

Előzmény: Gyurica úr (20364)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20364

„a témára és BE-re csimaszkodó”

Tán’ csak nem rád kéne csimpaszkodnom?! Mert, ha nem rád, akkor kire csimpaszkodjak a „Babarczy Esztert köztársasági elnöknek” c. topikban? Schmitt Pálra? Jó. Megteszem. Majd a „Schmitt Pált köztársasági elnöknek” c. fórumrovatban. Ha lesz ilyen. És ha majd az lesz az érdekesebb.

Addig is mutass példát! Te itt azon csimpaszkodsz, hogy én csimpaszkodom Babarczy Eszter könyvére. Javaslom, csimpaszkodj le erről a „témáról”, és akkor majd meglátjuk! Ha tanulok tőled eleganciát, önmérsékletet, eltávolodást, lecsimpaszkodást, „kikerülést”, úgy több nyilván esélyem lesz arra, hogy magam is ki tudjam kerülni Babarczy Esztert a Babarczy Eszterről szóló topikban.

Előzmény: Törölt nick (20362)
Gyurica úr Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20363

„Neked meg mi a célod van ezzel a folytonos ismételgetéssel?”

Ez tipikusan világnézeti kérdés. Álláspontom szerint az új dolgok a régiekből szervesen következnek (ezt persze csak közöltem, nem fogom veled részleteiben megvitatni!), a lényeg: hogy mindig írok újat. Kizárólag akkor ismétlek valamit, ha az új szöveg ismétlés nélkül nem (vagy nehezebben) volna érthető. Vagyis ami a másik lényeg: nem neked írok! Te túl okos vagy hozzám. Azoknak írok, akik szívesen olvassák a szövegeimet, s akik könnyebben eligazodnak a furcsább következtetéseken, ha olvashatják az utalásokat, hivatkozásokat is.

Ha unod az ismétléseket, ne olvasd a „Gyurica úr” nick írásait (egyszerűen ugord át!), hanem viszont olvasd babarczyeszter, almásimiklós, esterházypéter hozzászólásait, ezek a „nickek” nem ismételnek semmit! Mondhatni, egyáltalán nem.

Előzmény: Hintapa_Linta (20360)
vizus Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20361

Sokkal nagyobb lebukástól is rettegek. Mi lesz, ha egyszer valaki rájön, hogy azért járok ide, mert Gy. Ú.-ban picit egykori önmagamra ismerek, és még nyilván vannak maradványok, pszichotikus zárványok gátolják meg, térítik félre egyébként teljesen harmonikus gondolat-áramaimat, zavarják lelki háztartásom okológiáját. Nem árt szem előtt tartani egy ilyen állatorvosi beteg lovat, ha már rátaláltam.

Megengedem természetesen, hogy az általam szemlélt Gy. Ú. részben saját fikcióm, de ez semmit nem von le a szupervízió hasznából. És igyen van. Ha ugyanilyen lelki sparringért ( persze nem ütök vissza, mert inkább az ütésállósággal vannak problémáim.

Előzmény: twist (20355)
Hintapa_Linta Creative Commons License 2011.01.09 0 0 20360

Neked meg mi a célod van ezzel a folytonos ismételgetéssel?

Nem tudom, de ez nálad már valami kényszeres túlcsordulásnak tűnik.  

Előzmény: Gyurica úr (20359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!