Az enyém már a harmadik telét töltötte kinn.Sajnos még ha takarva is van,akkor is lehullanak a levelei.Két alkalommal hozott virágot,mind a kétszer csak kettőt.Amíg nagy cserépben volt,mindig tele volt virággal,igaz gyümölcsöt nem kötött egyszer sem.Már azon gondolkodtam,hogy újra cserépbe rakom,de,hát nálam is a helyhiány az ami visszatart ettől.
Ez kb. 1.5 méter magas "fa". tüskéi nincsenek. levelei érintésre nem csukódnak be, csak este, vagy melegbe. A virágja valóba mimóza szerű, bár én még csak lila virágú mimózát láttam. Hidegbe szoktam teleltetni (0-5 C) a citrusok közt, de tavaszig mindig (félig) meghal. Most virágzik először.Köszi a tippet!
Van egy, 4-5 éves mirtuszdióm.Néhányszor már virágzott de egyszer sem kötött.Tudom,hogy jobb a
kötés ha két növény van. Majd lehet bele oltok egy másik ágat. Mivel már eljátszotta az esélyt,hogy "komolyan" vegyem, a téli helyhiány miatt ,lehet hogy kiültetem.Déli fal mellé.Van már valakinek tapasztalata szabadba ültetett mirtuszdióval?
Én csak a hosszú hajtásokat metszettem vissza, bírni bírja, de nem fontos, ha szépen nő.
A szoba nem tökéletes neki, az lehet a baj, főleg 20-22 fok felett nem tud pihenni, a virágzás ezért is elmaradhat. Olyan 7-8 fokig mehet le a hőfok, optimális 10-15 fok között, és max olyan 18 fok, azon virágzott nekem, meleg szobában (panelban) tartva nekem sem. És minél közelebb legyen vmi nagy ablakhoz.
Télen hűvösben az öntözésre figyelni kell, csak kevés víz kell neki.
Szép sötétzöld. Erőteljesen növekszik, vissza is kellett metszenem. Mennyire lehet metszeni? Azt olvastam, hogy ültetvényekben is erőteljesen visszavágják időnként. Télen mi neki az optimális hőmérséklet? Szobában tartottam, mert a citrusokkal teleltetve egy másik tönkrement.
Én általános tápoldattal öntöztem anno, sztem nem tápoldat érzékeny.
A levelei szép sötétzöldek? Az erős napot nem szereti ugyan, de azért fényigényes, kap elég fényt, akár szűrt napfényt? Hagyod télen pihenni, hűvösebb teleltetés világos helyen?
Kávénak milyen tápoldat a megfelelő? Most citrus tápoldatot kap, és csak esővizes locsolást. Nem akar virágozni pedig több mint 10 éves, 1,5 méteres...
Peperomia ferreyrae növényem van már egy éve, szépen fejlődik, jól érzi magát, csak azt nem tudom, szokták kicsit fazonírozni, visszavágni?? és mikor? van virága?
KARAMBOLA - ültetett már valaki karambola gyümölcs magját? 2012 novemerében elvetettem magokat, a kikelt magokból 4 növényke éldegél. Szívesen elolvasnám mások gondozásával kapcsolatos tapasztalatait.
A Rhododendron földön és a perliten kívül érett trágyát ( földérett) szoktál-e adni? Esetleg ha műtrágyát azt milyent? Én néha Vitaflora levéldísznövény tápoldatot adok ,de lehet, hogy nem megfelelő?
Nem teához,de Novobalt tőzeget használok,ez 3,5-4 pH.Nem mindegyik tőzeg savanyú.Úgy tudom,a teának sok tápanyag kell,így trágyázáskor is vigyázni kell,hogy a talaj savassága ne változzon.Én kókuszrostot is keverek a földbe.
Valami tuti tea föld recept kellene nekem. Tudom, hogy savanyú, tőzeges földbe érzi jól magát, de mégsem az igazi. Alig növekszik, csak vegetál. Próbáltam már Hansági, Baltikumi tőzeggel is, de nem igazán akar működni a dolog. Van esetleg valaki, aki sikeresen tudja nevelni? Örömmel meghallgatnám a tanácsát. Köszi!
Jaj, de pofás, gratula! Sztem Te vagy a Cola ősapja itt hazánkban, nem sokaknak van, az enyém anno sokra nem jutott, de a laza föld biztos jót tett, mondtam hogy érdemes ilyen lazába ültetni:)