Keresés

Részletes keresés

BaGira-79 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 3174

Érdemes átnézni a gépet. Lehet, hogy nincs nagy baja. "Pár" csavar tartja csak össze.

Előzmény: Veszpremi (3170)
Veszpremi Creative Commons License 2014.04.01 0 0 3173

De most találtam Moulinex típusokat 15 rugó körül, ez jónak tűnik.

Előzmény: Veszpremi (3172)
Veszpremi Creative Commons License 2014.04.01 0 0 3172

Kösz, lehet, hogy megvizslatom.

Előzmény: Garfield007 (3171)
Garfield007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 3171

Nem tudom mi az elvárás, de az Aldiban még láttam a két lapátosból...

Előzmény: Veszpremi (3170)
Veszpremi Creative Commons License 2014.04.01 0 0 3170

Ma végleg beadta a kulcsot a 2. sütőgépünk (nem indul el a maradék egy lapátja, csak nyöszörög), úgy néz ki, hogy erős 4.5 év egy-egy gép üzemideje nálunk (kb. 350-400 kenyér). Nézegetem, kéne venni valamit. Van valahol esetleg valami akciós, nem tudjátok?

CSVili Creative Commons License 2014.03.31 0 0 3169

Misland.Köszönöm válaszod, megpróbálom szétszedni, s ha kapok a boltba ilyen csapágyat, akkor belepróbálom. Hátha lesz ott szimering is.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.31 0 0 3168

Pontosabban így néz ki, az előző négyzetalapú, kisebb fajta, ez viszont téglalap és nagyobb méretű, de amúgy ugyanaz:

 

 

Előzmény: Törölt nick (3167)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.31 0 0 3167

A saját gépemet ismerem csak közelről, ami egytengelyes, így néz ki egyébként:

 

 

 

Hogy a kéttengelyesben milyen méretű alkatrészek vannak, az így látatlanban nem tudom. Tapasztalatom szerint a legközelebbi SKF üzletet célszerű felkeresni, ahol szükség esetén megrendelik az alkatrészt, vagy egyéb csapágyüzletet. De előbb szét kell szedni a sütőformát, a pontos méretek megállapításához.

 

Alábbi katalógus 28. oldalán találhatók a szinterezett bronz siklócsapágyak:

 

SKF Katalógus

Előzmény: CSVili (3166)
CSVili Creative Commons License 2014.03.31 0 0 3166

Misland, véleményed kérném, mert ahogy olvasom, nagyon otthon vagy az üst javításokban. Van HM-1300 as 2 lapátos gépem,s az üstben lévő mindkét tengely lóg, és javításra szorul. Amit olvastam előző írásodban PSM081212 A51 persely csere megoldás lehet az én esetemben is ? A tengely átmérő nálam is 8mm. Ez alá, vagy fölé kell még egy szimering is ami belepasszol. Nem szedtem még szét, csak tájékozódni szeretnék, hogy megtudnám e javítani. Köszi előre is a válaszod.

t.lantos Creative Commons License 2014.03.31 0 0 3165

Nem volt ez mar?

Mindegy, kitoltottem :)

 

Előzmény: -dudy- (3163)
BaGira-79 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 3164

Kitöltve! :-)

Előzmény: -dudy- (3163)
-dudy- Creative Commons License 2014.03.29 0 0 3163

Sziasztok!

Kenyérsütő-géppel kapcsolatos szokásokról, véleményekről, gluténérzékenységgel (is) összefüggő témában kérném a  segítségeteket. Párom szakdolgozatának ez a témája, és rendkívül sokat segítenétek neki, ha 10-15 percet rászánva kitöltenétek az alábbi kis kérdőívet:

http://appi.bme.hu/survey/index.php/survey/index/sid/184276/newtest/Y/lang/hu



Nagyon szépen köszönöm! :)

BaGira-79 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3162

Nekem simán csak az a gondom, hogy annyira pontatlan az egész, hogy feszülnek a szíjak, és ez eszi + a perselyeket. :-(

Előzmény: Törölt nick (3161)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.24 0 0 3161

Ezek egymást erősítő folyamatok sajnos, a tengely kotyogása miatt a szimering átengedi a vizet, lisztet, amitől a persely és a tengely tovább kopik. Először még segíthet egy új szimering beépítése, ami rugalmassága folytán egy ideig még jól követi a tengely mozgásait, majd már ez sem elég, az új szimering is kitágul.

 

Mindennek tetejébe már a bronzpersely cseréje sem elegendő, mert berágódott a tengely, amiatt is lötyög. Erre javasoltak másik topokban egy jó ötletet: személyautókban a gázteleszkóp rúdja (ami a hátsó ajtót emeli), pont 8 mm átmérőjű (többnyire). Nekem is épp egy ilyen van, amit már cserélni kellett és szerencsére nem dobtam ki. De bontóban, illetve ócskapiacon is látni ilyeneket. Ebből egy esztergályos elvileg le tudja gyártani az új tengelyt.

Előzmény: BaGira-79 (3160)
BaGira-79 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 3160

Nekem 2lapátosom van, a fémperselyek szoktak elkopni, de igen csúnyán. Most is lóg már a motorhoz közelebbi tengelye. :-(

Előzmény: Törölt nick (3158)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 3159

Ez akart lenni a másik link, egy kis hiba csúszott be:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115450801&t=9101037

Előzmény: Törölt nick (3158)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 3158

A hőálló szimering szilikongumiból készül, a csapágyazás pedig szinterezett bronzpersely. Enyém egylapátos, a szimering ebben 18x8x8 mm-es (külsőátmérő x tengelyátmérő x magasság) és természetesen hőállót kell kérni az üzletben. Sütőformát pedig szét kell szedni és méretet venni a szimeringről.

 

Bár, én kifejlesztettem egy olyan eljárást is, hogy az egyik sütőformát jobb híján nem hőálló szimeringgel raktam össze, de nem is használom sütésre, csak dagasztásra. Másik sütőformát pedig meg sem javítottam, összeraktam tengely nélkül. Utóbbiban történik a sütés, értelemszerűen "lapát nélküli" kenyér készíthető ezáltal.

 

Bronzpersely az enyémben:

 

belső átmérő: 8 mm
külső átmérő: 12 mm
hossz:12 mm

 

Rendelésről itt írtam korábban:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115450801&t=9101037

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115265978&t=9101037

 

De ha már kijön a tengely, ott más gond is van, szétrohadt Seeger-gyűrű például, esetleg kilazulhatott a bronzpersely is.

Előzmény: [Fishi] (3156)
BaGira-79 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 3157

8-) :-o

(Hőálló) műanyag perselyek szoktak benne lenni.

Nekem inkább a +hajtó kerekek fémperselyeivel van sűrűn gondom, ki kell rá találnom vmi technológiát (és az anyagot), hogy a "rendszeres" cserékre.

Előzmény: [Fishi] (3156)
[Fishi] Creative Commons License 2014.03.20 0 0 3156

Sziasztok!

 

Valószínűleg megadta magát a kétlapátos (BM800 klón, ha jól sejtem) üst egyik szimeringje, ki lehet húzni kézzel a tengelyt. Tudnátok típusszámot írni, hogy milyet kell kérni a csapágyboltban? Hálás köszönet!

Grildi Creative Commons License 2014.03.16 0 0 3155

Bocsánat, de pár napig távol voltam. Nagyon köszönöm :)!

Előzmény: .ETNA. (3126)
Tesla.voltam Creative Commons License 2014.03.14 0 0 3154

Porcukorra azért gondoltam, mert  - szerintem - az garantáltan feloldódik, míg kristálycukornál az egyik sütésnél valamiért nem, időnként szemcsés kristálycukorba futottam. De ha nem kell, akkor a kenyérhez nem teszek, csak eddig azt olvastam, kell az élesztőnek.

 

Mostmár kíváncsi lettem, miért dagadt meg a legelső tészta, hétvégén kipróbálom megint. Ha megint megnő, akkor okosabb nem leszek :), ha nem, akkor a géppel történt valami rejtély. De hát kever, kavar, fűt, süt, elvileg minden rendben vele.

Előzmény: Törölt nick (3152)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 3153

Volt időszak, amikor 5-10 g cukrot tettem bele, vagy 1-2 kockacukrot, ha az volt kéznél. De mivel anélkül is működik az élesztő, a kenyér szempontjából sem volt előnyös az édes mellékíz, így inkább leszoktam róla.

Előzmény: Tesla.voltam (3149)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 3152

Friss élesztőt nem sokszor használtam, gondolom idő kérdése is, míg a megfelelő mennyiséget kikísérletezi az ember, de az is lehet, hogy annál a tárolási idő függvényében is mintha változékonyabb lenne az aktivitás, így nehezebben tudtam eltalálni az optimumot.


Míg az instant élesztő stabilabb, kiszámíthatóbb, hónapokra előre beszerezhető, Lidl, Aldi, Tesco, ezek gazdaságosak is. Nem árt éppen elkeverni, de nem is fontos, vagy elég csak a liszt tetején "beletúrni".


Van egy olyan módszer is, hogy először beöntöm a lisztet és élesztőt, gépet elindítom, hogy összekeverje. Utána leállítom, kiveszem, ráöntöm a vizet, mehet a só is.


Panasonic gépeknél például a gyári utasítás szerint először a lisztet, utána a vizet, sót ajánlják betenni, az instant élesztőt pedig egy külön rekeszbe kell tenni, így későbbre időzített sütésnél sem ázik szét az élesztő, hanem csak a kellő időpontban adagolja. Ez az eljárás is leutánozható más géppel manuálisan, ha akarom, illetve csináltam is többször. Pár fordulat, míg a liszt felszívja a vizet, utána máris mehet bele az élesztő (később már nem keveredik olyan jól, az elején kell).


Elvileg mindegy lenne, hogy milyen formájú a cukor, úgyis elolvad, viszont az is igaz, hogy a porcukor adalékokat is szokott tartalmazni, ami a tapadást gátolja. Polifoszfát állományjavító, keményítő valószínűleg befolyásolhatja a végeredményt.

Előzmény: Tesla.voltam (3150)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 3151
Tesla.voltam Creative Commons License 2014.03.13 0 0 3150

Egy naív kérdés:

A legelső tésztám kelt meg legjobban. Az arány azóta is hasonló. 2 dolog különbözött:

 

Porélesztő volt benne, kézzel jól elkeverve a lisztben. Általában azt olvasom, hogy a friss élesztő jobban megkel. Akkor most mi az igazság? (Volt még porélesztős sütés, de nem keltek meg annyira - de a lisztel máskor már nem kevertem, csak a tetejére szórtam.)

 

A másik különbség, hogy ahhoz a tésztához porcukrot írtak, azt is használtam, azóta viszont mindig kristálycukrot.

 

Ez a 2 dolog közül valamelyik eredményezhet erősebb kelést?

Tesla.voltam Creative Commons License 2014.03.13 0 0 3149

Nagyjából hasonló arányú nálam is liszt és folyadék, mint nálad. Most utoljára az élesztő volt több. Cukrot tényleg nem teszel bele, vagy csak alig, azért nem írtad?

Előzmény: Törölt nick (3148)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 3148

Egy bolti lisztkeverék oldalára volt rányomtatva, hogy 1 kg / 600 ml víz, én is nagyjából ehhez szoktam tartani magam. De ez persze liszt függvénye is, mert korpás, tönkölyös keverék több vizet igényel, mint a tiszta fehérliszt.

 

300 g víz (vagy 280-300 között)

500 g liszt

10 g só

5-7 g instant élesztő (ha 10 grammos tasak, azt meg lehet felezni, két sütésre jó, 7 grammos tasak meg adja magát)

 

Grammban számolok, mert csak ráteszem a formát a digitális mérlegre, gyorsan belehányom. Ez persze csak alaprecept, nincsenek nagy igényeim.

Előzmény: Tesla.voltam (3132)
janijani Creative Commons License 2014.03.12 0 0 3147

Nekem keverés közben nemhogy farkincát húz időnként a lapát, hanem a lapát alatt a lapát hatósugarában csírízes a tál alja. Fölötte a tészta ahogy gyúrják a lapátok összeáll egy nagy gombócba, de ahogy leáll a keverés szinte majdnem egyenletesen szétfolyik. De szépen megkel és a felesleges víz sütéskor elpárolog.

Előzmény: Tesla.voltam (3146)
Tesla.voltam Creative Commons License 2014.03.12 0 0 3146

A Te receptedben 70 dkg liszthez írtál 4.5 dl folyadékot (amúgy nem felejtetted ki a tojást), a Ceres sütöde oldalán 80 dkg-hoz írnak ugyanennyit. Az én eredeti receptemben 2.8 dl folyadék van 50 dkg liszthez - osztottam, szoroztam, átlagoltam, így született a 4 dl. :)

Keverés közben "farkincát" húzott időnként a lapát, úgy rémlik, az sok folyadékra utal, de nem vagyok benne biztos. Azt tudom, hogy ha beesik a sütés végére a teteje, akkor sok az élesztő és/vagy folyadék - ilyen nem történt nálam, elvileg emelhető valamelyik/mindkettő adagja.

 

Lehet, legközelebb jöhet 2.5 dl sör + 2 dl víz, de ki kellene próbálnom a porélesztőt is, lehetőleg 1 zacskót, egyszerre meg egy dolgon kellene változtatni.

Előzmény: janijani (3145)
janijani Creative Commons License 2014.03.12 0 0 3145

Nekem a receptedben kevésnek tünik a 4dl víz/sör.

Az élesztőnek kell a nedvesség hogy tudjon dolgozni.

Előzmény: Tesla.voltam (3143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!