Ma végleg beadta a kulcsot a 2. sütőgépünk (nem indul el a maradék egy lapátja, csak nyöszörög), úgy néz ki, hogy erős 4.5 év egy-egy gép üzemideje nálunk (kb. 350-400 kenyér). Nézegetem, kéne venni valamit. Van valahol esetleg valami akciós, nem tudjátok?
A saját gépemet ismerem csak közelről, ami egytengelyes, így néz ki egyébként:
Hogy a kéttengelyesben milyen méretű alkatrészek vannak, az így látatlanban nem tudom. Tapasztalatom szerint a legközelebbi SKF üzletet célszerű felkeresni, ahol szükség esetén megrendelik az alkatrészt, vagy egyéb csapágyüzletet. De előbb szét kell szedni a sütőformát, a pontos méretek megállapításához.
Alábbi katalógus 28. oldalán találhatók a szinterezett bronz siklócsapágyak:
Misland, véleményed kérném, mert ahogy olvasom, nagyon otthon vagy az üst javításokban. Van HM-1300 as 2 lapátos gépem,s az üstben lévő mindkét tengely lóg, és javításra szorul. Amit olvastam előző írásodban PSM081212 A51 persely csere megoldás lehet az én esetemben is ? A tengely átmérő nálam is 8mm. Ez alá, vagy fölé kell még egy szimering is ami belepasszol. Nem szedtem még szét, csak tájékozódni szeretnék, hogy megtudnám e javítani. Köszi előre is a válaszod.
Kenyérsütő-géppel kapcsolatos szokásokról, véleményekről, gluténérzékenységgel (is) összefüggő témában kérném a segítségeteket. Párom szakdolgozatának ez a témája, és rendkívül sokat segítenétek neki, ha 10-15 percet rászánva kitöltenétek az alábbi kis kérdőívet:
Ezek egymást erősítő folyamatok sajnos, a tengely kotyogása miatt a szimering átengedi a vizet, lisztet, amitől a persely és a tengely tovább kopik. Először még segíthet egy új szimering beépítése, ami rugalmassága folytán egy ideig még jól követi a tengely mozgásait, majd már ez sem elég, az új szimering is kitágul.
Mindennek tetejébe már a bronzpersely cseréje sem elegendő, mert berágódott a tengely, amiatt is lötyög. Erre javasoltak másik topokban egy jó ötletet: személyautókban a gázteleszkóp rúdja (ami a hátsó ajtót emeli), pont 8 mm átmérőjű (többnyire). Nekem is épp egy ilyen van, amit már cserélni kellett és szerencsére nem dobtam ki. De bontóban, illetve ócskapiacon is látni ilyeneket. Ebből egy esztergályos elvileg le tudja gyártani az új tengelyt.
A hőálló szimering szilikongumiból készül, a csapágyazás pedig szinterezett bronzpersely. Enyém egylapátos, a szimering ebben 18x8x8 mm-es (külsőátmérő x tengelyátmérő x magasság) és természetesen hőállót kell kérni az üzletben. Sütőformát pedig szét kell szedni és méretet venni a szimeringről.
Bár, én kifejlesztettem egy olyan eljárást is, hogy az egyik sütőformát jobb híján nem hőálló szimeringgel raktam össze, de nem is használom sütésre, csak dagasztásra. Másik sütőformát pedig meg sem javítottam, összeraktam tengely nélkül. Utóbbiban történik a sütés, értelemszerűen "lapát nélküli" kenyér készíthető ezáltal.
Bronzpersely az enyémben:
belső átmérő: 8 mm külső átmérő: 12 mm hossz:12 mm
Valószínűleg megadta magát a kétlapátos (BM800 klón, ha jól sejtem) üst egyik szimeringje, ki lehet húzni kézzel a tengelyt. Tudnátok típusszámot írni, hogy milyet kell kérni a csapágyboltban? Hálás köszönet!
Porcukorra azért gondoltam, mert - szerintem - az garantáltan feloldódik, míg kristálycukornál az egyik sütésnél valamiért nem, időnként szemcsés kristálycukorba futottam. De ha nem kell, akkor a kenyérhez nem teszek, csak eddig azt olvastam, kell az élesztőnek.
Mostmár kíváncsi lettem, miért dagadt meg a legelső tészta, hétvégén kipróbálom megint. Ha megint megnő, akkor okosabb nem leszek :), ha nem, akkor a géppel történt valami rejtély. De hát kever, kavar, fűt, süt, elvileg minden rendben vele.
Volt időszak, amikor 5-10 g cukrot tettem bele, vagy 1-2 kockacukrot, ha az volt kéznél. De mivel anélkül is működik az élesztő, a kenyér szempontjából sem volt előnyös az édes mellékíz, így inkább leszoktam róla.
Friss élesztőt nem sokszor használtam, gondolom idő kérdése is, míg a megfelelő mennyiséget kikísérletezi az ember, de az is lehet, hogy annál a tárolási idő függvényében is mintha változékonyabb lenne az aktivitás, így nehezebben tudtam eltalálni az optimumot.
Míg az instant élesztő stabilabb, kiszámíthatóbb, hónapokra előre beszerezhető, Lidl, Aldi, Tesco, ezek gazdaságosak is. Nem árt éppen elkeverni, de nem is fontos, vagy elég csak a liszt tetején "beletúrni".
Van egy olyan módszer is, hogy először beöntöm a lisztet és élesztőt, gépet elindítom, hogy összekeverje. Utána leállítom, kiveszem, ráöntöm a vizet, mehet a só is.
Panasonic gépeknél például a gyári utasítás szerint először a lisztet, utána a vizet, sót ajánlják betenni, az instant élesztőt pedig egy külön rekeszbe kell tenni, így későbbre időzített sütésnél sem ázik szét az élesztő, hanem csak a kellő időpontban adagolja. Ez az eljárás is leutánozható más géppel manuálisan, ha akarom, illetve csináltam is többször. Pár fordulat, míg a liszt felszívja a vizet, utána máris mehet bele az élesztő (később már nem keveredik olyan jól, az elején kell).
Elvileg mindegy lenne, hogy milyen formájú a cukor, úgyis elolvad, viszont az is igaz, hogy a porcukor adalékokat is szokott tartalmazni, ami a tapadást gátolja. Polifoszfát állományjavító, keményítő valószínűleg befolyásolhatja a végeredményt.
A legelső tésztám kelt meg legjobban. Az arány azóta is hasonló. 2 dolog különbözött:
Porélesztő volt benne, kézzel jól elkeverve a lisztben. Általában azt olvasom, hogy a friss élesztő jobban megkel. Akkor most mi az igazság? (Volt még porélesztős sütés, de nem keltek meg annyira - de a lisztel máskor már nem kevertem, csak a tetejére szórtam.)
A másik különbség, hogy ahhoz a tésztához porcukrot írtak, azt is használtam, azóta viszont mindig kristálycukrot.
Ez a 2 dolog közül valamelyik eredményezhet erősebb kelést?
Nagyjából hasonló arányú nálam is liszt és folyadék, mint nálad. Most utoljára az élesztő volt több. Cukrot tényleg nem teszel bele, vagy csak alig, azért nem írtad?
Egy bolti lisztkeverék oldalára volt rányomtatva, hogy 1 kg / 600 ml víz, én is nagyjából ehhez szoktam tartani magam. De ez persze liszt függvénye is, mert korpás, tönkölyös keverék több vizet igényel, mint a tiszta fehérliszt.
300 g víz (vagy 280-300 között)
500 g liszt
10 g só
5-7 g instant élesztő (ha 10 grammos tasak, azt meg lehet felezni, két sütésre jó, 7 grammos tasak meg adja magát)
Grammban számolok, mert csak ráteszem a formát a digitális mérlegre, gyorsan belehányom. Ez persze csak alaprecept, nincsenek nagy igényeim.
Nekem keverés közben nemhogy farkincát húz időnként a lapát, hanem a lapát alatt a lapát hatósugarában csírízes a tál alja. Fölötte a tészta ahogy gyúrják a lapátok összeáll egy nagy gombócba, de ahogy leáll a keverés szinte majdnem egyenletesen szétfolyik. De szépen megkel és a felesleges víz sütéskor elpárolog.
A Te receptedben 70 dkg liszthez írtál 4.5 dl folyadékot (amúgy nem felejtetted ki a tojást), a Ceres sütöde oldalán 80 dkg-hoz írnak ugyanennyit. Az én eredeti receptemben 2.8 dl folyadék van 50 dkg liszthez - osztottam, szoroztam, átlagoltam, így született a 4 dl. :)
Keverés közben "farkincát" húzott időnként a lapát, úgy rémlik, az sok folyadékra utal, de nem vagyok benne biztos. Azt tudom, hogy ha beesik a sütés végére a teteje, akkor sok az élesztő és/vagy folyadék - ilyen nem történt nálam, elvileg emelhető valamelyik/mindkettő adagja.
Lehet, legközelebb jöhet 2.5 dl sör + 2 dl víz, de ki kellene próbálnom a porélesztőt is, lehetőleg 1 zacskót, egyszerre meg egy dolgon kellene változtatni.