Nem gondolom, hogy öregebb lennél, épp azt leveleztük le, hogy unokatestvéreim tanítványai voltak gimiben. Az idősebbik nálam öregebb pár évvel, én meg 70 vagyok...
A Spencer nálam is vacak volt, kemény, nem jó ízű. Nálam még a fürtök is kicsik voltak. Attól tartok, hogy többféle mag van forgalomban Spencer néven, mert ilyen különkségeket csak az magyaráz. Az enyém Moravoseeds mag volt.
Nálam a Strabena (F1) paradicsomból fogott magból nőtt tavaly a videón látotthoz hasonló fürt. Idén a fürt az egyik tövön hasonló, de az íze nem az igazi, a másik tő meg kész katasztrófa.
A mindenit Tintus! A Spencer nálad finom? Nálam sajnos a sor legvégén szerepel. Kemény is, nem is finom. Nagy csalódás mert csodaszép fürtökben gyönyörködtünk. Nagyom mást vártam tőle.
Én nagy tisztelője vagyok az öregnek, bár én vagyok az öregebb, remélem nem veszi komolyan, hogy öregnek neveztem, nálam megtiszteltetés valakit öregnek szólítani, mégha esetleg csak 40 éves is valaki.
Nos, citromokkal foglalkozom, mindenféle gyümölcsfát, szőlőt oltok. de valamiért a citrom oltások nem sikerültek.
Talán egy-két éve olvastam tőle, hogy sikeresen oltott citromot angolnyelves módszerrel, amelyet én is használtam már, csak nem citromon.
Három magoncot oltottam angolnyelves módszerrel, termő limequatról vett hajtással.
Emelem kalapom! Szuper kertész vagy, ezt mindig tudtam mióta közös fórumokra járunk. Azt viszont csak most vettem észre, hogy van több közös ismerős, többek közt az unokatestvéreim.
Szomorú lett az idei eredmény a kút kiszáradása miatt. A Judittól kapott fajta pl. feleakkorákat hoz, mint múlt évben, a húsuk is vékonyka. És idén a poloskák is nagyon rámentek. Azok ellen pedig nem tudok védekezni. A paradicsomról még leszedni se nagyon sikerül, túl sok a búvóhely. A kukoricáról jobban lehet gyéríteni őket. További probléma a csúcsrothadás megjelenése. Én ilyennel még nem találkoztam, amióta paradicsomot ültetek. Persze, a kút vize olyan kemény volt, hogy ha Chuck Norris belecsap, sziszegve húzza vissza a kezét...
A hagyományos fajtám újabb két versenyszámban múlta felül a többieket: azon egy darab csúcsrothadásos se volt eddig, és mintha a poloskák se szeretnék annyira. Ilyen sivatagi körülmények között pedig a repedőssége sem jelentkezik.
Az új próbálkozások azért nem teljesen reménytelenek: a Caitlin és a St. Pierre ízét is tarthatónak értékeltem. Utóbbit leginkább salátába tudom elképzelni.
Úgy látom az idén nem sok paradicsomot kell befőzni. Valahogy nem az igazi. Ma megint kihúztam kettőt, az egyik vírusgyanús csupa beteg, ragyás zöld terméssel, a másik nő mint a bolond, de még virág sincs rajta nemhogy paradicsom. Amúgy is jóval kevesebb tövet tettem mint tavaly, de tavaly ajándékoztam fűnek, fának + befőztem vagy két hónapig. Legalább fele annyi termést azért reméltem. Enni, salátának azért jut és hátra van még az augusztus.
A koktélok se lettek az igaziak. Vettem a lidl-ben f1 koktél keverék magot abból van 4 tő. Az egyik sárga, de összességében nem jobbak mint a kertszerte vadon kelő koktélok. Az eddig jól bevált Somoskői most keveset és savanykásat terem, talán nem jó a helye. 2 éve vettem valami finom koktélt boltban, megszedtem a magját bár tudtam, hogy hibrid. Tavaly jó volt. Idén vacak. 3 tő van, egy az üvegházban. Na az érdekes, 2 féle termést hoz. Az egyik olyan formára mint az eredeti, az íze átlagos. A másik kicsi, szögletes és szinte a tövön aszalódik, de leszedve 1-2 nap alatt fonnyad. Mind szép nagy fürtökben jön.
A kalcium nitrátot egy szezonban 6x ajánlják alkalmazni. Én 2 hetente szórom meg a paradicsomot vele az első kötéstől kezdve. Így lehet hogy 7-8 alkalommal is ki lesz juttatva az utolsó kötésig.
Nekem viszont,- a neten található szakember, fényképpel illusztrált véleménye szerint- calcium hiányos a paradicsom. Amint kezd színesedni, valamennyi termés vége beszárad. Vettem is Damisol Calcium nitrátot lombtrágyakénti használatra, de nem tudom milyen gyakran lehet vele permetezni. Beöntözéshez viszont annyiféle termék van, hogy nem tudok választani
Az ország északnyugati felén Győr és Szombathely között félúton, az egész birtokom kb.10 m² ott nevelgetem őket egy betonfal előtt. Déltől süti őket a nap este hétig utána meg adja a hőt a fal. Az off chili paprikák nálam már kezdenek terméseket hozni/Carolina Reaper, Habanero, Trinidad Moruga/. Ne add fel fel a paprikákat :)/ on
Lehet, hogy hasznát veszi?????- ebben az évben ültetés után csak egyszer leveleztem a paradicsomtöveket, ezt sem siettem el. Most nagyon szép egészséges lombozat takarja a terméseket, eddig szépek. Igaz megkapták indítónak a csirke- sz.marhatrágyapelleteket, kaptak káliumszulfátot is, meg alginitet a tövek. Lompermetet Ca-ból rendszeresen kapnak a locsolás mellett. Még nem tapasztaltam virágszáradást- lehet, hogy a mostani fürtöknél fog majd jelentkezni? ---Szóval, összegezve, azt tapasztalom, hogy nagyobb lombfelülettel szebbek, egészségesebbek a bokrok, a fürtök takarva több bogyót nevelnek.