Most láttam csak a kérdésedet a kempinggel kapcsolatban. Hátha valakinek még azért hasznos lesz. Két vizesblokk van. Egy az Astra házak mögött. Itt vannak zuhanyzók is, amik nem zsetonosak. A hátsó részben csak zsetonos zuhany van. A férfiban két nagy, a lányok elmondása szerint a nőiben három nagy bojler van. A zsetonért 3 percig jön a víz, amit meg lehet állítani és úja lehet indítani egy gombbal. A recepción feltettem a kérdést, hogy a zsetonért cserébe jár-e biztosan melegvíz. A válasz ennyi volt: '100 %-ra nem állítanám'
Mindenesetre a környék még mindig fantasztikus, a recepcióval szemben lévő étterem/büfé párosban a kaja és a sör (1 Euro) még mindig remek :)
A boltban a néni szemrebbenés nélkül vette tudomásul, hogy 150 kiflit rendeltünk három napon át. Még ládát is adott, amiben el tudtuk vinni :)
Gyors helyzetjelentés a szlovparból:Sok fenyő kidőlt a Hernád áttörésben mostanában,egész máshogy néz ki a völgy.Főleg a Podlesoki végén van sok kidőlés.Jó időt fogtunk ki a 4 napban és nagyon sokan voltak így augusztus végén pedig nem szoktak ennyien.
Kösz a választ na akkor ez nagy változás a kempingben.A végében a bal sarokban levő wc is új most akkor?Klastoriskon úgyse eszek többet és senkinek nem is ajánlom nálam elásták magukat.
A Velky Sokolban járt valaki mostanában?Mi a helyzet a kidőlt fákkal?A podlesoki kempingben a házakban van zuhanyzó melegízzel?Holnap megyünk oda,mondjuk én sátrazni fogok)))Valaki írhatna addig))
A Bykarkaról lefelé jövet van egy hosszú, jobbra ívelő kanyar a turistaúton. Előtte egy ereszkedő rész, ennek a tetejéről láttuk meg a macit, az úton ballagott felfelé. Szerintem mi láttuk meg elsőnek és nem ő minket, csendben visszahátráltunk, majd futás felfelé kb. 100 m-t. Itt egy sziklaterasz tövében álltunk meg, hogy valami búvóhelyet találjunk esetleg. Közben figyeltem az utat, de a medve nem jött fel az ereszkedőn. Kb. félórát vártunk, utána mertünk elindulni lefelé, mivel a Klastorisko felé nem akartunk visszafordulni. Lefelé menet figyeltem amennyire csak tudtam, néztem a nyomait, de fogalmam sincs, hová tűnhetett el. A nyomait kb. 20-30 m-en keresztül láttam, az elülső tappancsa jó férfitenyér méretü volt, kb 3 cm-es karmokkal. A nyoma a kemény út talaján jól kivehető volt. Megjegyzem hogy én magam is 100 kg felett vagyok, de a bakancsom nyomai nem voltak ennyire tisztán kivehetők, láthatók. Tehát végülis fogalmam sincs, hogy hol jöhetett fel az útra és onnan hová mehetett, de egy biztos, szerintem hála Istennek nem keltettük fel a figyelmét.
Ezután erősen figyelve, hangosan beszélgetve, a túrabotokkal csörömpölve mentünk le a Klauzy-ig. Nem tudom mi történt volna, ha a kanyarban ballag velünk szemben.
Ez meleg helyzet lehetett...! Mi tavaly szeptemberben jártunk a Parában, és a Velky Sokol bejáratánál, a fehér köves út mentén, tőlünk kb. 20 m-re az erdőből hallottunk két medveüvöltést (elég fenyegető volt és nagyon közelinek tűnt), és biztos, hogy nem másféle állat volt. Bennünk is igen mély nyomokat hagyott, bár szerencsére csak lelkileg. :-) Szóval nem is feltétlenül kell a belső részekbe menni ahhoz, hogy az ember ilyen kalandokat éljen át.
Úgy látom a fórum kissé laza. Cingi hozzászólásához szeretném hozzáfűzni - egyéb elfoglaltságaim miatt kicsit megkésve - hogy a Sokolia dolina valóban ki van javítva, július 29-én jártam ott. Vissza úton a Bykarka után a sárga jelzésen mentünk le a Klauzy- hoz, kettesben, amikor az út 2/3 rész után a túrista úton egy kb 300 kg-os medve ballagott velünk szemben a túrista úton, kb 30-40 m-re tőlünk. A meglepetéstől és az ijedtségtől csak csendben menekülni tudtunk. Fénykép nem készült, de bennem igen erős nyomot hagyott. A medve szerencsére nem vett észre, vagy nem foglalkozott velünk, mert nem sok esélyünk lett volna, ha támadni akar.
Úgyhogy a Parába is csak kellő elővigyázatossággal a belső szurdokok irányában.
Átrendeződött a Klauzy gátja. A szurdokokban sok a kidőlt fa és van olyan doronglétra amit még nem sikerült kijavítani, de a legtöbb helyen rendben vannak.
A HZS azt írja a honlapján, hogy helyrehozták a Sólyom-völgyben megrongálódott műszaki berendezéseket, így az ismét járható.
Minden szurdokban megnövekedett vízszinttel kell számolni.
A Hernád-áttöré középső részén, a Kolostor-szurdok és a Szűkület hídja közötti szakaszon nem túl jó a láncok, létrák műszaki állapota, ezért azt kérik a turistáktól, hogy biztonsági okokból ne látogassák ezt a szakaszt.
Hát az időjárás az előrejelzés alapján nem túl szupi, de majd megoldjuk. Egy kis eső nem gáz. A HZS honlapján főként a lezárt túra utak után nézelődtem, ott keveredtem el, mert nem tudok szlovákul. Tavaly valahol ott találtam meg ( egy fórumozó bejegyzése alapján az aktuális lezárásokat. Igazából ez az ami ezek után érdekelne.
Mi vasárnap voltunk pariban, több víz volt, mint mikor pár hónapja ott jártam. Szinte végig kellett a vízálló cucc alul és felül is. Lefelé úton pl. végig esett! :S A sár annyira nem volt nagy, nagyrészt köves/kavicsos úton közlekedtünk.
A "Hžadaj v Počasí" helyére, olyan helységet írsz be, amilyet akarsz. A "Predpoveď na dnes" (mai előrejelzés) résznél az óránkénti bontást is láthatod. Mellette a "Aktuálne počasie" (aktuális időjárásnál) a "ďažie" felirat a több infót adja, mint uv,mm,napkelte-nyugta,stb...
Az iránt érdeklődnék, hogy van-e valakinek friss infója arra vonatkozóan, hogy az elmúlt napok esőzései miatt mi a helyzet a Paradicsomban. Próbáltam a HZS.sk honlapon nézelődni, de ott nem igazán találtam semmit. Holnap indulnék, de az időjárás....... Remélni tudom, hogy nem lesz túl nagy sár.
Fotózás szempontjából melyik a "témadúsabb": a Maly vagy a Velky Kysel? a sárga Kysel úgy látom mindenképp útbaejthető hisz a kék és zöld csomópontja előtt van.
Elvben tud menni bárhol. Viszont számít a méret. Az én kisebbik lányom 8 évesen parázott először, és néha - talán leginkább a Hernádon - kissé magasan voltak neki a láncok.
Szerintem a legkönnyebben járható és szépségben sem rossz, a Sucha Belá! Számomra a következő a Hernád áttörés nyugati szakasza a Vörökolostor szakadékkal. Ezt a Kysel kanyonok követik, a sárga jelzésen be lehet menni a kiégett kanyon legnagyobb vízeséséig, majd vissza a két Kysel(maly, velky) találkozásáig. Itt választhattok melyiket járjátok meg. Talán a legnehezebb a Sokolia Dolina, de ennek megjárása is "kötelező érvényű"! A két utolsó kanyon megjárását inkább azért tartom nehezebbnek, mert azok mélyebben vannak az erdőben és ugye odáig is el kell jutni valahogy és majd vissza is! A Sokolia dolinában azt is figyelembe kell venni, hogy a fátyol vízesésben található létrafokok száma eléri a 360-at! :-D
Ismerősöm hozná a 9 éves kislányát, aki szokott túrázni és "nem szédül", bár nem láncos tálcás helyen eddíg. Ti melyik szakaszt "ajánlanátok" inkább a következők közül:
A kék és a zöld Kysel járható, de csak egy irányból. A sárga sajnos nem teljesen, mert - meglehetősen régen - egy erdőtűz, majd egy huzamosabb eső elintézte. (Örökre.) Emiatt a sárgán csak egy kicsit lehet bemenni, utána vissza kell jönni. Viszont ezen a kis részen is jóval több tereptárgy van, mint a két másik Kysel-en együtt.
Nagyjából egy év után, újra sikerült eljutnom a parába. Most kolegákkal mentem, akik először voltak, de úgy tünik nem utoljára! Podlesokból, Sucha Belá(zöld), (sárga, piroson) majdnem Klastorisko, (kéken) Kyselig,Kysel(sárga), Maly Kysel(kék), Podlesok(sárga, piros) Elég jó időnk volt, kicsit borongós volt az idő, kevés napsütéssel, - bár ez csak nézőpont kérdése (már jártuk úgy meg a Sucha Belát, hogy végig szakadt az eső ,... annyi vizet ritkán lát az ember, a létrákon a fejünket, meg a hátunkat verte a vízesés, több helyen a doronglétra hidakat elfedte a víz, stb...). A hazafelé út a Magna Via-n vezetett. Örülök neki, hogy a 3-, 4 éve lezárt úton ismét mehettem, attól féltem, hogy soha többé nem nyitják meg! Elég jó hosszban, kb fele, egyharmada távon, jó minőségű, új aszfaltot kapott. Szép napot mindenkinek!