Keresés

Részletes keresés

cseeka Creative Commons License 2010.08.26 0 0 23928

sziasztok!

találtam egy cikket a D-vitaminról: http://mti.hu/cikk/496420/

"Megállapították, hogy jelentősen több VDR-kötés van a DNS-molekula azon szakaszaiban, amelyek néhány gyakori autoimmun betegséggel hozhatók kapcsolatba, például a szklerózis multiplexszel, az 1-es típusú diabétesszel vagy a Crohn-betegséggel. Ugyancsak sűrűbb kötődési pontokra bukkantak a genom rákkal, például a leukémiával és a vastagbélrákkal összefüggésbe hozott területein."

kicsianeeta Creative Commons License 2010.08.25 0 0 23927
Igen, sztem is most nyár van, mindenki mással van elfoglalva.
Engem is leköt pl. az új meló, ha már a suli nem is sikerült :-) :-(

Előzmény: medroller (23926)
medroller Creative Commons License 2010.08.25 0 0 23926
Szerintem csak nyár van és emiatt... de majd, amikor a zord ősszel jönnek a problémák és megindulnak a gennyes folyásaink, egyből mindenki írja majd a CRPértékeit meg a süllyedését, mint a kisangyal :)

Amúgy remélem, mindenki jól van.

Akikkel levélben dumálok, azokról tudom, hogy jól vannak :)
Előzmény: Gyötör (23925)
Gyötör Creative Commons License 2010.08.25 0 0 23925
Szia Josh,
ugyan, dehogy!
Csak fél éve először beírtam, erre mindenki elhúzott...nézd meg a 19-e előtti pörgést!
IWIW-es üzikre nem válaszolsz?
Előzmény: Törölt nick (23924)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 23924
hmm, úgy látom, itt minden a régi... :-/
Gyötör Creative Commons License 2010.08.19 0 0 23923

[origo]
Nyomtatás

A nyugati módszer is igazolta egy ősi kínai orvosság hatását bélbetegségnél
2010. augusztus 19., csütörtök, 9:57

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használt gyógynövénykeverék csökkentheti a kemoterápia okozta bélpanaszokat is. A szer serkenti a bélsejtek osztódását és enyhíti a bél gyulladását, amit most laboratóriumi körülmények között is igazoltak, egyelőre egereknél.

A peóniából, bíborvirágú csukókából, édesgyökérből és a varjútövis bogyójából álló Hu-ang Csin Tong nevű ősi kínai orvosságot már több száz éve használják olyan gyomor- és bélbántalmak kezelésére, amilyen a hasmenés, az émelygés és a hányás. A tapasztalatokon (anekdotikus bizonyítékokon) alapuló állítást most a nyugati orvostudomány módszereivel is igazolni próbálták. Ezért a Yale Orvostudományi Egyetem és a PhytoCeutica cég kutatói Yung-Chi Cheng és Wing Lam vezetésével elkészítették a szer gondosan ellenőrzött laboratóriumi változatát (PHY906), és egereken kezdtek kísérletezni vele.

A laboratóriumi eredmények is azt mutatják, hogy a szer hatékony: gyógyítja az egerek mesterségesen előidézett bélkárosodásait, mégpedig úgy, hogy több biológiai folyamatra is jótékonyan hat, írják a szerzők a Science Translational Medicine szakfolyóiratban.

"A kemoterápia okozta mellékhatások kezelésének úgynevezett redukcionista megközelítése - egy-egy tünet csillapítása valamilyen gyógyszerrel - sok esetben nem elégséges. A hagyományos gyógynövények egyszerre több helyen is hatnak, több vegyülettel. Ezek biológiájának alapos tanulmányozása elvezethet a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez" - mondja Cheng.

A tanulmányban a kutatók rákos egereket kezeltek kemoterápiával, amely összezsugorította a tumorokat, de egyúttal jelentős mértékben károsította az állatok bélhámját. Néhány napos PHY906-tal való kezelés azonban helyreállította a bélhám normális szerkezetét. A növényi gyógyszer ráadásul gátolta a gyulladást okozó sejtek bélbe vándorlását, valamint csökkentette a fennálló gyulladást is.

A szert most próbálják ki ellenőrzött klinikai vizsgálatok folyamán vastag- és végbélrák miatt kemoterápiában részesült embereken. Ha beválik, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyógynövényes orvoslás újra helyet kapjon a nyugati orvostudományban, mondja Cheng.

A kemoterápia során fontos, hogy minden táplálékkiegészítő szer, gyógynövény stb. használatát egyeztetni kell a kezelőorvossal, mert egyes szerek ronthatják is a kemoterápia hatékonyságát. A kiegészítőként szedett szerek nem helyettesítik a kemoterápiás gyógyszert.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/tudomany/20100819-osi-kinai-orvossag-enyhitheti-a-kemoterapia-mellekhatasait.html
Gyötör Creative Commons License 2010.08.19 0 0 23922

[origo]
Nyomtatás

A nyugati módszer is igazolta egy ősi kínai orvosság hatását bélbetegségnél
2010. augusztus 19., csütörtök, 9:57

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használt gyógynövénykeverék csökkentheti a kemoterápia okozta bélpanaszokat is. A szer serkenti a bélsejtek osztódását és enyhíti a bél gyulladását, amit most laboratóriumi körülmények között is igazoltak, egyelőre egereknél.

A peóniából, bíborvirágú csukókából, édesgyökérből és a varjútövis bogyójából álló Hu-ang Csin Tong nevű ősi kínai orvosságot már több száz éve használják olyan gyomor- és bélbántalmak kezelésére, amilyen a hasmenés, az émelygés és a hányás. A tapasztalatokon (anekdotikus bizonyítékokon) alapuló állítást most a nyugati orvostudomány módszereivel is igazolni próbálták. Ezért a Yale Orvostudományi Egyetem és a PhytoCeutica cég kutatói Yung-Chi Cheng és Wing Lam vezetésével elkészítették a szer gondosan ellenőrzött laboratóriumi változatát (PHY906), és egereken kezdtek kísérletezni vele.

A laboratóriumi eredmények is azt mutatják, hogy a szer hatékony: gyógyítja az egerek mesterségesen előidézett bélkárosodásait, mégpedig úgy, hogy több biológiai folyamatra is jótékonyan hat, írják a szerzők a Science Translational Medicine szakfolyóiratban.

"A kemoterápia okozta mellékhatások kezelésének úgynevezett redukcionista megközelítése - egy-egy tünet csillapítása valamilyen gyógyszerrel - sok esetben nem elégséges. A hagyományos gyógynövények egyszerre több helyen is hatnak, több vegyülettel. Ezek biológiájának alapos tanulmányozása elvezethet a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez" - mondja Cheng.

A tanulmányban a kutatók rákos egereket kezeltek kemoterápiával, amely összezsugorította a tumorokat, de egyúttal jelentős mértékben károsította az állatok bélhámját. Néhány napos PHY906-tal való kezelés azonban helyreállította a bélhám normális szerkezetét. A növényi gyógyszer ráadásul gátolta a gyulladást okozó sejtek bélbe vándorlását, valamint csökkentette a fennálló gyulladást is.

A szert most próbálják ki ellenőrzött klinikai vizsgálatok folyamán vastag- és végbélrák miatt kemoterápiában részesült embereken. Ha beválik, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyógynövényes orvoslás újra helyet kapjon a nyugati orvostudományban, mondja Cheng.

A kemoterápia során fontos, hogy minden táplálékkiegészítő szer, gyógynövény stb. használatát egyeztetni kell a kezelőorvossal, mert egyes szerek ronthatják is a kemoterápia hatékonyságát. A kiegészítőként szedett szerek nem helyettesítik a kemoterápiás gyógyszert.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/tudomany/20100819-osi-kinai-orvossag-enyhitheti-a-kemoterapia-mellekhatasait.html
Gyötör Creative Commons License 2010.08.19 0 0 23921
Sziasztok,
(Hű, de rág jártam itt) üdv mindenkinek régieknek, újaknak egyaránt!

Találtam egy cikket - bár nem direkt a crohn-ról, de bélhámsejt helyreállítás ill. a gyulladások enyhítésére szolgáló próbálkozásról szól. Ki tudja, mivé fejlődik a próbálkozás. És ugye aki a mi betegségünkben időt nyer....az bizony nagyon sokat nyerhet!
1pellus Creative Commons License 2010.08.10 0 0 23920

Szia! Köszi, utánanézek ennek is, és elmegyek bőrgyógyászhoz. Közben azért voltam az orvosomnál emiatt, ő ételallergiára gondolt, illetve valami összetevőre, így erre végeztek tesztet. Az eredményt majd pénteken tudom meg. Ez most egy alapteszt állítólag, van ennél egy "alaposabb is", az viszont nem támogatott, így saját zsebből kell fizetni. Hát ez van, majd meglátjuk... Most jobb, nem jön ki minden éjjel szerencsére.

Előzmény: painintheneck (23919)
painintheneck Creative Commons License 2010.08.08 0 0 23919
Hello!

Nem tudom, hogy a Crohnnal függ-e össze a bőrallergia, az biztos, hogy nálam is kialakult hasonló. A bőrgyógyászom allergiatesztet készített, ami során kiderült, hogy érzékeny vagyok a legtöbb szépségápolási termék egyik fő stabilizátorára (ez az ami az illatos-színes samponok, tusfürdők, borotválkozáshoz szükséges cikkek, naptejek, st. egyik összetevője), a neve: Quaternium 15. Ha a neten utánakeresel, kiderül, hogy az egyik fő allergénről van szó, változatos neveken tüntetik fel az illatszereken,
ismeretes még dowicil néven és kerülendő minden ami methyl-lel kezdődik.

Alternatív stabilizátor a propylene glycol, a Baba termékek közül a nem illatosítottakat ezzel készítik.

Szerintem készíttess allergia tesztet, abból kiderül mire vagy érzékeny. Ha megvan az eredmény, annyi a dolgod, hogy a drogériában kiválogatod azokat a termékeket amelyek nem tartalmazzák azt az adalékanyagot amire érzékeny vagy.

Minden jót!
Előzmény: 1pellus (23904)
kicsianeeta Creative Commons License 2010.08.04 0 0 23918
Szia Caparso!

Köszönöm szépen nagyon aranyos vagy. Tudom, hogy mindig csak pozitívan kell látni mindent, mert csak így lehet túlélni:-)

Az új meló is nehézkes, 1%-al maradtam le a megfelelt jelzésről :-( De hátha felvesznek, holnap kiderül.
Előzmény: caparso (23917)
caparso Creative Commons License 2010.08.02 0 0 23917
Szia kicsianeeta!

Én még új vagyok itt, nem ismerjük egymást, de azért drukkolok neked!
Fel a fejjel, most már jó dolgok történnek majd, az egyik követi a másikat..:))

Jó éjszakát.
Előzmény: kicsianeeta (23915)
caparso Creative Commons License 2010.08.02 0 0 23916
Szia sans souci!

Köszi, a megnyugtató választ. :)
Előzmény: sans souci (23914)
kicsianeeta Creative Commons License 2010.08.02 0 0 23915
Helló Mindenkinek!

Rég jártam erre, de úgy látom nem sok minden változott. Remélem mindenki jól/jobban és nyaralgat! :-D
Én is strandoltam Immurannal, bár igaz, időnként hajlamos vagyok megfeledkezni a szedésről, és nekem sem lett eddig belőle problémám.
Kicsit szomorkás vagyok, mert nem vettek fel a fősulira, iszonyat magas volt a pontszám, úgyhogy mégsem leszek dietetikus :-((((Próbálok munkát váltani (nem önszántamból..) találtam valamit, tanfolyamon is voltam, de nem sikerült a záróvizsga, pénteken voltam pótvizsgázni, most várom hogy sikerült-e....
Szóval nincs valami pozitív szériám, az egyetlen jó talán az, hogy nekifogtunk a Humirának, hátha ettől már örökké jó lesz egy darabig... :-P :-P
De úgy vagyok vele, most már pozitívnak kell jönnie, nem bánkódom.

További szép estét Mindenkinek
sans souci Creative Commons License 2010.08.01 0 0 23914
Tuti, hogy nem fognak megint, nyugi!
Előzmény: caparso (23912)
sans souci Creative Commons License 2010.08.01 0 0 23913
tuti, hogy nem
Előzmény: caparso (23912)
caparso Creative Commons License 2010.07.31 0 0 23912
Hello! Júniusba tükröztek, kaptam gyógyszert, és augusztusba kell visszamenni kontrollra.
sans souci Creative Commons License 2010.07.31 0 0 23911
Nem tükröznek gyakran. Nem írod mikor voltál utoljára kontrollon, de nem szoktak csak úgy nekiesni az embernek. Empatikus orvos hagy egy kis ráhangolódási időt is, azaz elkezdi mondogatni már fél évvel korábban, hogy azért lassan időszerű lenne...;)
Előzmény: caparso (23910)
caparso Creative Commons License 2010.07.31 0 0 23910
Sziasztok! Én még új vagyok itt a fórumon, és a betegséget is nemrég derítették ki nálam. A tapasztaltabb emberektől, vagy aki tudja, attól kérdezném hogy ha augusztusba kell visszamennem kontrollra, akkor ott mi történik? Nem lesz már tükrözés, ugye?
1pellus Creative Commons License 2010.07.30 0 0 23909

Szia!

Nekem sem tudtak mit mondani sajna. :-( Hát reménykedek, hogy magától elmúlik.

Előzmény: Arevera (23907)
medroller Creative Commons License 2010.07.30 0 0 23908
Egy biztos: a Salofalk nem bűnös.
Előzmény: 1pellus (23906)
Arevera Creative Commons License 2010.07.29 0 0 23907
Nekem ismerős amit leírtál. A fiamnak volt szinte kísértetiesen ugyanez. Éjszaka kezdődött, a törzsén jött ki, azután napközben teljesen elmúlt. Kb 5 napig tartott, aztán nyomtalanul elmúlt. Orvos nem tudott mit mondani rá. Pentasa Immuran és Medrol szedése mellett történt. Tudtommal a B3 vitaminnak a hozzászokási reakciója lehet bőrpír, de Te B6-ot szedsz, talán ennek lehetne utána kérdezni. Üdv: V
Előzmény: 1pellus (23906)
1pellus Creative Commons License 2010.07.29 0 0 23906

Szia!

Hát fogalmam sincs mitől van. :-( De az éjjel sem aludtam. Salofalk, Magne B6, Meteospazmyl, amit folyamatosan szedek. Asszem bőrgyógyászhoz megyek, mielőtt begolyózok a viszketéstől....

Előzmény: medroller (23905)
medroller Creative Commons License 2010.07.28 0 0 23905
Ez durva, ilyet még nem is hallottam :(
Azért az fura, hogy ÉJJEL.... és nem folyamatosan. Mit szedsz, vagyis inkább miket?
Nem lehet, hogy ez a crohntól független? Nekem valamiért a bőröm egész jól visel mindent, de itt többen is voltak, akik problémáztak ezen, pl Klionevő Aladár is beszámolt, de nem csak éjjeli, hanem egész nap jelentkező bőrparáról. Most nyáron kevesebben írnak ide, de szerintem kaphatsz rá azért választ, ha nem is gyorsan. Szerintem ez szezonális probléma lehet és nem hiszem, hogy összefügg a crohnnal.
Előzmény: 1pellus (23904)
1pellus Creative Commons License 2010.07.27 0 0 23904
Sziasztok! Ismét segítséget szeretnék kérni, illetve a tapasztalataitokra lennék kíváncsi. Rajtam most már kb 5-6 hete minden éjjel csalánkiütések jönnek ki. Először csak a viszketést érzem, aztán jönnek a nagy szúnyogcsípéshez hasonlítható valamik, körülötte piros udvar. A viszketés elviselhetetlen.... Aztán ahogy jöttek, pár óra múlva eltűnnek. Épp csak aludni képtelenség. :-( Most már szedek esténként allergiás gyógyszert emiatt, de tegnap és tegnapelőtt már ez sem segített. Lehet ez a crohnnak valami velejárója? Először azt gondoltam, hogy ettem valamit és attól, aztán hogy mosószer vagy szappan, stb. Már minden kiiktattam, amiről feltételeztem, hogy okozhatja, de még mindig vannak rajtam ezek a vacakok. :-( Az orvosom nyaral épp, most nem tudok hozzá fordulni. Tapasztaltatok ti ilyet esetleg?
zoliman4 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 23903
Sziasztok!
Néha szoktam olvasgatni a fórumot, anno fél éve még írtam is pár kérdést, de most szeretnék egy értelmeseb hozzászólást írni a "lelki-nem lelki eredetű a crohn betegség" témához.
Régebben olvastam valahol egy cikket, hogy a crohn attól alkul ki, hogy valami felbolygatja a bélflórát. Szerintem ebben van igazság, lehet ez egy betegség (pl. influenza), vagy gyógyszer (pl. antibiotikum-->tipikusan rossz hatással van a bélflórára). Persze ehez kell egy bizonyos genetikai hajlam is a betegségre, mert elég sok ember volt már influenzás és szedett rá antibiotikumokat, ennek ellenére mégse lett crohnos... Tehát szerintem maga a betegség nem lelki eredetű, hanem genetikai és külső tényezők befolyásolják a kialakulását.
Viszont a fellángolások azzok lehetnek lelki eredetűek. Pl. egy rossz lelki állapotú ember nem mozog sokat, keveset eszik meg stb.. ezek pedig elegendőek lehetnek ahoz, hogy a betegség fellángoljon.
medroller Creative Commons License 2010.07.26 0 0 23902
Én már semmit nem értek...
Előzmény: mozo01 (23901)
mozo01 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 23901
Megnéztem, ő töröltette, már nem érzi publikusnak. Kár. :(
Előzmény: MaMy. (23899)
mozo01 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 23900
Pedig szép hosszú hozzászólás volt. Remélem még egyszer beírja ide, számomra nagyon tanulságos volt.
Előzmény: MaMy. (23899)
MaMy. Creative Commons License 2010.07.26 0 0 23899
mármint 23895-ös
Előzmény: MaMy. (23898)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!