Keresés

Részletes keresés

kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2559
kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2558
Bocs a kisbetűért! Nemezoli!
Előzmény: kristof.balazs (2556)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2557

Hát igen a leóknak azért kell a 80-90% pára! Nálam dupla tető van rajtuk, az egyik döntve, hogy a víz ne csepegjen a tojásokra plusz az akvárium tetején egy tető.

Előzmény: Nemozoli (2554)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2556
Én Veszprém úgyhogy gondolom nemezoli közelebb van! Sok sikert!
Előzmény: klood (2551)
Gear79 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2555
Nagyon köszönöm a választ, igazán jó tippet adtál. És köszi minden előző tanácsért is, pár napon belül akcióba is lendülök. És szólok a csajnak hogy egyelőre elég lesz. :-)
Előzmény: Nemozoli (2554)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2554
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy az "akváriumot" (keltetőt) letakarom majdnem teljesen (5 centi rés marad) egy plexi-lappal, így nem párolog el olyan hamar a víz és a páratartalom is jó lesz.
Előzmény: Nemozoli (2553)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2553

A madagaszkári tojásokat könnyebb keltetni, mint a leóét, mert nem fontos neki annyira az atomstabil páratartalom (meszes héja miatt). Ettől föggetlenül kiszárítani nem egy jó ötlet :-)

Nálam egy régi akváriumban, műanyag dobozban úsznak a tojatok a víz felszínén, ami (kedvtől függően) 28-31 fok közé van beállítva egy merülő termosztátos vízfűtővel. A műanyag doboz átlátszó teteje ki van lyuggatva, így levegőt kapnak, de ha kikelnek, a kis gyíkok nem bírnak kimászni a vízbe és látom, ha van valami változás.

A tojásokat meg szoktam csíkozni egy alkoholos filccel, mert fehér a doboz és nem látni messzebbről, mikor kelt ki belőle valaki (a keltető az asztal alatt van, félig sötétben).

Kikelés után egy szintén régi, kis akváriumból terráriummá alakított neveldében nőnek a kis madagaszkáriak, szokásos felszereltséggel (UV-fénycső, spot-halogén, szellőző, fakéreg talaj, növény stb.)

Nekem is volt ilyen egyszerre 5 tojásos keltetés, de aztán észbekapott őnagysága és visszavett a sodró tempóból :-D

Előzmény: Gear79 (2552)
Gear79 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2552

Sziasztok,

Csatlakoznék a szaporulatra várók társaságához. Sőt. Madagaszkári nőstényünk harmadszor(!) is megtojt 1 hónap alatt. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, ki, hogyan kelteti a tojásokat, milyen infrastruktúrával kikelés előtt és után.

Jelenleg 5 tojás van kis dobozokban a terkóban, az egész jobban kezd hasonlítani egy keltetőhöz, mint terráriumhoz :)

Előre is köszönöm. Egy kicsit aggódom a nőstényért, túl gyakran tojik, de egyelőre eszik, nő, szép a színe, remélem, idővel megnyugszik, különben falat kell bontani a kicsik számára :)

klood Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2551

nekem szinte mindegy, ki probalja oket kikelteni, majd megbeszeljuk, ha tenyleg aktualis lesz.

tegnap este is osszejottek egy rovid randira:)

Egyebkent Pesten lakunk.

Előzmény: kristof.balazs (2545)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2550
Szerelj be UV-fénycsövet, ami a többi lámpa világítási idejének felében van csak bekapcsolva. Így szimulálhatod a reggeli és esti kisebb UV-mennyiséget, de a szórt UV-fény így is eljut a szükséges mértékben az állathoz.
Előzmény: Góómmmbba (2549)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2549

Akkor most szereljem fel uvéval a terráriumom vagy ne?

Indoklást kérek

Miért szereljem,miért ne szereljem

Találgatásból halál eset vagy sínylődés várható

A tudás az ami életben tarthatja a leendő gekkóimat

Rájöttem én kérdezek rosszul

Tehát ti hogyan tartjátok az állataitokat?

milyen fénycső,hány wattos,milyen hosszú,hol helyezkedik el,mennyi órán át világít,a nap melyik szakában mennyit,mekkora legyen az uv tartománya a fénycsőnek és mekkora legyen a látható tartománya ?

A válaszokat előre is kössz.

Előzmény: Nemozoli (2544)
alpha111 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2548

Általában heti 3-4 nagyobbacska tücsköt , 1-3 gyászb.lárvát fejenként. (Nálunk.)

Előzmény: DDory (2541)
alpha111 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2547
A könyveket átvállalom én! :-))))
Előzmény: Nemozoli (2546)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2546
"Szerintem sokan szeretnék majd kikeltetni és felnevelni az apróságokat.:-) Ugye Nemezoli!? :-))"

Bizony ám! :-)
Azon gondolkodtam, hogy be kellene szereznem 1-2 nőstényt a hím leo mellé, hogy tenyészteni lehessen (meg ne legyen szegény egyedül). Ehhez azonban kellene egy jóval nagyobb terkót építenem, ehhez pedig legfőképpen hely szükséges... amit nem tudom, honnan tudnék kiszorítani. Illetve tudom, csak akkor meg a könyvek nem tudom, hova kerülnek :-D
Előzmény: alpha111 (2540)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2545
Ha esetleg én közelebb vagyok akkor én is szívesen bevállalom szerintem elfognak férni az enyémek mellet!
Előzmény: klood (2542)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2544
Szia!

Nekem is hasonlóak a gondolataim a sivatagi leókkal kapcsolatban, mármint hogy nem kell nekik akkora hőmennyiség és UV, mint pl. az agámáknak. Én Sera Terra UV fénycsövet használok, de az sem ég egész nap, csak a sima halogénizzó.
Előzmény: ligi83 (2531)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2543

Oké én ezzel amit írtál tökéletesen eggyetértek ,hogy az uv a felére vagy még kevesebbre csökken amikor elbújik

Én csak azt állítom hogy az élőhelyükön nagyon is jelen van az uv sugárzás

Azt gondolom biztosítani kell neki uv fényt és természetesen búvóhelyet is hiszen az igazi élőhelyén is ez történik

Szeretném tudni ki mit gondol erről és természetesen a te véleményedre is kíváncsi vagyok

Jelzem nekem még nincs gekkóm de a "vitából"sok minden kiderül számomra

Annak érdekében teszem hogy helyesen tudjam tartani ezt a sokak által kedvelt kis nyikhajt :)

Előzmény: ligi83 (2538)
klood Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2542

szia, oke. ha ugy nez ki, varandos Linda, szolok es egyeztetunk.

koszi a lehetoseget!

Előzmény: Nemozoli (2537)
DDory Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2541
sziasztok!
nekem is van egy lány leopárdgekkóm.
január 28-án került hozzánk
és láthatóan jól érzi magát.... :)
azt szeretném kérdezni, hogy nektek kb mennyit eszik hetente?
egyébként ha tudtok vmi jó gekkós linkeket, akkor
küldjetek egy linkajánlást a www.gekko.lap.hu-ra!
szeretném, ha minél több hasznos oldalt tudnánk összegyűjteni.....
előre is köszi

alpha111 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2540

Örülök, hogy megtartottátok mind a hármat, összeszokott csapat az már. :-)

Tegyél be valami tojásrakásra megfelelő dobozkát, aztán, meglásd válogathatsz majd a tojást kérők között! Szerintem sokan szeretnék majd kikeltetni és felnevelni az apróságokat.:-) Ugye Nemezoli!? :-))

Nőstényünk meglepő dolgokat művel mostanság, belefekszik a csobogó vizébe, 1-2 órát áztatja magát esténként és tök kiváncsian kukucskál kifele, bennünket figyelve.

És nagyon aranyosan alszik:

Előzmény: klood (2529)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2539
Sziasztok!

Előre is bocs ezért a hozzászólásért, de muszáj!

Ezen a néven kevesen tudják, ki vagyok meg amúgy sem biztos, hogy tudja bárki, na nem ezt akarom ragozni mindegy!

Eddig balazs35 néven voltam regisztrálva és írtam egy pár hozzászólást de már nem tudok azon a néven írni. Ennek az oka az, hogy találtam egy patkányos fórumot ahol olyan emberkék vannak, akik házi kedvencnek tartják a patkányt én, pedig bemerészeltem írni, hogy én nemcsak kedvencnek, hanem eleségnek tenyésztem aztán eléggé felfokozódott a hangulat és az lett a vége, hogy kitiltottak az indexről! No röviden ennyit!

Az egésznek az a lényege, hogy készítettem egy FÓRUMOT és szeretném, ha megnéznétek, és akinek tetszik, az látogatná és használná. Vannak már nyitott témák, amiket a honlapomról másoltam át de természetesen bárki nyithat új témát, ha nem talál helyet a hozzászólásának. Mindenre nyitott vagyok ami belefér a képbe, gyertek!

http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=balazs35

Sziasztok!  Kristóf Balázs

www.leopardgekko.gportal.hu

ligi83 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2538

"A fél sivatagi sivatagi állatok élőhelyén nagyon magas az uv sugárzás........attól mert ő éjszakai állat és nem rohangál közvetlenül a napon attól még a környezetében jelen van a sugárzás és a természet úgy alakította ki hogy a gekkó reagáljon erre......éjszaka vadászik....elbújik stb"

Utánanéztem, és már csak az árnyék a felére csökkenti az UV sugárzást. Ha sziklák alá bújik, akkor meg vszínűleg még kevesebb éri.

Az elbújásról csak annyit, hogy nálunk az egyiket abszolút nem érdekli, ha felkapcsoljuk az UV-t, továbbra is vígan sütkérezik.

De a döntést tényleg mindenkinek magának kell meghoznia, biztosan leírják majd a többiek is, mit gondolnak a témáról. :)

Előzmény: Góómmmbba (2535)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2537
Én szívesen kikeltetném, ha lesz tojat... :-) most is "kel" 2 madagaszkári-tojás...
Előzmény: klood (2529)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2536

Szerintem ahol elaludt nem neon lámpa volt hanem égő és a tíz cm még nekem is sok lenne :)

Általános fűtést a búra aggya<---:)aggya.....night glo(éjszakai égővel) ami nappal fog világítani a hőmérséklet emelése miatt+hősugárzó+talajfűtés ezek külön szabályozhatóak így ha sok lekapcs a kevés bekapcs :) próba fűtéseket csinálok és egy időzítő kapcsolóval belövöm a megfelelő hőmérsékletet :)

Homok (sárga) + 3-4cm szemnagyságú zúzott kő aztán a terkó elejére ajtó nehogy madárnak nézzenek a gekkók:))))))))

Majd ha felülről nyitom a terkót megmondom neki............ne nézzé má madárnak hehee :)

Előzmény: ligi83 (2534)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2535
  • "Elvégre mikor tiltanak minket az időjósok a napozástól a túl magas UV sugárzás miatt ....hát nem reggel, hanem dél körül , délután.

• Ezenkívül a srác  úgy gondolta, hogy szegény gekkó a rejtőzködő ejszakai életmódjával soha a büdös életben nem találkozna a szabadon  annyi UV sugárral. 

• Tuti tönkretenné a bőrét, amelyet nem ilyen igénybevételnek teremtett a természet. Gondoljunk csak bele milyen vékony a leógekkó bőre, látni a belső szerveit (egyébként a hasbőrén keresztül vizet vesz magához). 

Szóval 10.0, bukta 8.0 bukta, gondoltam lejjebb adom 5.0-ra , de azt sem adott mert sokallta. És vita közben beláttam igaza volt. "

Nos ezekkel viszont nem értek eggyet:

1.mi emberek vagyunk a gekkó meg gekkó :)

2.A fél sivatagi sivatagi állatok élőhelyén nagyon magas az uv sugárzás........attól mert ő éjszakai állat és nem rohangál közvetlenül a napon attól még a környezetében jelen van a sugárzás és a természet úgy alakította ki hogy a gekkó reagáljon erre........éjszaka vadászik....elbújik stb

3.A ha fele olyan ügyes lennék mint a természet félistenként rohangálnék a világba.........a leogekkó a sivatagos,félsivatagos zord vidékre termett..........a melegbe,a fénybe,uv-be...............éjszakai állatként ezek elől bújik el

Ha ez nincs nem tud mire reagálni.Erre van is egy idézetem:"A természet semmit nem tesz haszontalanul" Arisztotelész

Én nem értek eggyet a boltossal mert szerintem ahhoz hogy egy állat jól érezhesse magát ahhoz az igazi élőhelyének a pontos mását vagy leglábbis minnél jobban hasonlító mását kell létre hozni ammenyire csak lehet

OFF:én szeretek vitatkozni mert szerintem két inteligens és értelemes ember mindenről tud vitatkozni anélkül hogy össze vesznének ..:)

Amúgy tissztellek azért hogy ennyi időn át nevelgeted a kis szeretteidet és szívesen fogadom a tanácsaid :)

8 éve foglakozom bonszáj fákkal ezen a téren semmi különbség............ha nem az élőhelyének megfelően tartanám őket sínylődnének vagy elpusztulnának<----:)ők is egyéniségek ........van egy kis fám ami utálja az erős napfényt és van egy ugyanolyan fajhoz tartozó kis fám ő pedig imádja :) egyazon faj de más a származási hely :)

Bocs mindenkitől az off dumáért :)

ON

ligi83 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2534

hali!

Értem én a kialakítást, hogy a gekkónak szuverén joga eldönteni, hogy hol alussza át a fél napot milyen körülmények között :) , de lehet hogy olyan csekély értelmű mint Micimackó :) és elszenderedik az UV-s részen (úgy mint a felhólyagzott bőrű társa) mivel nem érzi egyből a folyamatot.

Amúgy UV ügyben csak a leírtakat tudtam elmondani, de azt tanácsolom várd meg más öreg rókák észrevételeit is, úgy talán árnyalódik a kép, és lehet más mást tanácsol. A döntés a Tiéd!

Amúgy neked mi adja az általános fűtést? (a "levegő" fűtését, nem a talajfűtést?)

Mert a fénycsövek kevés hőt termelnek, a talajfűtő csak a talajt melegíti, a fluoreszkáló lámpabúrádban csak éjjel üzemel az égő. Valószínüsítem a kerámiaégőd, habár ez nem volt egyértelmű számomra.

De egy próbaüzemmel le tudod úgyis mérni, hogy milyenek a klimatikus viszonyok a terkódban.

A homok macerás kérdés:

Én sima állatkereskedésben kapható homokot használok, apró madár/kalitka homokkal vagy kaviccsal (OBIból, állatkereskedésből) meghintve, nagyobb sóderkavicsot is rakhatsz rá. (a homokot/kavicskákat időnként eszegetik az emésztés miatt). (elvileg ha túl sok homok felhalmozódik a beleiben az nem jó, de hát ő eszegeti ki a kavicstakaró alól...)

Elvileg az okosok kitalálták , hogy a sivatagi homok jobb mint a hazai, mert a hazai  az olyan agyagos, ha vizes lessz összeáll, amúgy meg nagyon porzik.

Ezért teljesen véletlenül :)megtalálható az Exo-terra kínálatában a sivatagi homok, szép narancssárga és aranyárban mérik ....

(amúgy ha láttál természetfilmet tudod, hogy a sivatagi homok is porzik mint állat.)

A lényeg ne bonyolítsd túl, a leók jó értelemben vett ígénytelen állatok.

Előzmény: Góómmmbba (2533)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2533

Azt sem tudom hol kezdjem :)

Az uv lámpám bár dupla csövű :) csak 1  uv 8.0-ást vásároltam bele, a másik egy 18w-os sima fénycső

A terkó alapterülete 150x100 és az uv az egyik  sarokban van 60cm-es fénycső..........ezt azért így terveztem hogy az állat dönthessen hová szeretne menni----->

A talaj fűtés 50w-os 7m hosszú és a terráriumot elfelezve csiga alakba tekerem...........így kialakítva egy uv-val és sima fénycsővel megvilágított ,hősugárzóval ellátott ,talajfűtéssel kombinált melegebb, világosabb helyet, a terkó másik felén viszont árnyék van és hűvös. És egy itató tál ami persze némileg párásít

A középső lámpa(búrás) night glo égővel üzemel majd ha esetleg a hőmérséklet kevés lenne, evvel emelem a terkó általános hőmérsékletét.

Várom észrevételeidet a hibákkal kapcsolatban..........nekem fontos hogy jól érezze magát nálam a gekkó

A tatár nem sürget csak akkor rakok bele állatot ha minden készen áll a megfelelő módon

Amit írtál nem veszem kioktatásnak,inkább örülök hogy most derül ki mi a hiba így nem kell végignéznem a gekkóm haldoklását :)

A terkód gyönyörű és várom mielőbbi válaszod mit csináljak másképpen

Te milyen talajt használsz?

ligi83 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2532

kívülről : csak szpotbelűlről:szpotszpot +UVFáni+LeóCsörgiszpot+UVLeó+Fánivilágítás
ligi83 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2531

Főképp Góómmmbba figyelmébe!!

Sziasztok, új vagyok a fórumon de már kb. 1,5 éve tartunk leopárdgekkót és azóta figyelemmel kísérem a fórum minden apróbb rezdülését :) csak idáig lusta voltam regisztrálni, meg irogatni, azért voltam passzív.

Ami miatt mégis billentyűzetet és tegisztrációs lapot ragadtam az Góómmmbba készülő terkója.

Mivel nem sok utalás található a neten kb 2 hónapja komolyan hatalmába kerített az aggodalom, hogy nem megfelelően tartom kis kedvencemet, és nem kapják meg a számukra nélkülözhetetlen UV sugárzást. (csak szpotlámpát hazsnálok).

Gondoltam talán az UV hiánya miatt is  olyan kis álomszuszékok.

Elkezdtem kutatni külföldi és magyar oldalakon, de nem jutottam dűlőre. Míg meg nem találtam weyoun oldalát (http://weyoun.atw.hu/), aki meglehetősen profi hüllők tartásában.

Nála az alábbi szösszenetre figyeltem fel a terráriumi világítás címszó alatt:

"Néhány faj esetében - főként éjjeli életmódot folytatóknál- elegendó a szobába bejutó szórt fény, de legyen bármilyen állatunk, az UV fényt semmilyen körülmények között nem nélkülözhetjük. Ez kedvencünk testi épségébe, életébe kerülhet!

Gondoljunk csak arra,  hogy számunkra mennyire fontos a napfény, mind pszihikai , mind fizikai értelemben."

Mivel voltak aggodalmaim a leógekkók és az UV párosításánál írtam Neki e-mailt.

Az aggályaim az alábbiak voltak :

-éjszakai állat, elbújik a természetbe is így nem éri UV sugárzás

Válasz:

"Teljes mértékig igaz, hogy a természetben a leopárdgekkók elmenekülnek a számukra túlzottan meleg és káros napsugarak elől.

Egy átlagos nap a sivatagos területeken úgy zajlik, hogy az állatok kihasználják a reggeli nap hasznos sugarait (magasabb az UV B sugárzás is) hogy felmelegedjenek és beinduljon az emésztésük mivel az éjszakák eléggé hidegek. Amint a napsütés túlzottan erőssé válik az álatok hűvösebb helyre húzódnak és a leopárd gekkó ilyenkor nyugovóra tér, majd mikor a nap lebukott és a talaj eléggé lehűl, hogy alkalmas legyen a vadászatra munkához lát.

A terráriumban ezek a dolgok teljesen másképp mennek, van hogy a gekkók egész álló nap ébren vannak és a rendes napi hőingadozás sincs meg számukra.

Röviden ezzel azt akartam szemléltetni hogy az állat anyagcseréje megváltozik a normálishoz képest. Ám igazából nem emiatt van szükség a leopárdgekkóknál az UV B sugárzásra hanem azért miért a többinek a növekedés nagyon sok energiájába kerül a szervezetnek a D vitamin szükségességét nem kell ecsetelnem. Amikor a nőstények ivarérésükkor tojásosak lesznek hatalmas mennyiségű Ca-ot veszít a szervezet ami akkor is bekövetkezik ha nincs hím a közelben. Ha az állat elfogyasztja terméketlen tojását, akkor sem képes visszanyerni annak teljes tápanyagtartalmát."

-a képeimen majd látni fogjátok, hogy teraszos kialakítású a terkóm és attól féltem túl közel lesz a fénycső az állatkáimhoz

"A káros sugárzásokról: Nekünk a lakásban szabadon csámborog egy kifejlett zöldleguán aki akkor állapodik meg az egyik neoncsövön amikor neki éppen jól esik.

Napi 10 órákat sütkérezik úgy hogy közvetlenül rajta fekszik magán a fénycsövön, semmilyen károsodás nem érte emiatt. Mi mindenképpen csak ajánlani tudjuk."

(a fórumba azért az elmúlt időszakban láttunk túlszolizott leógekkót, pedig gondolom ő nem mászott a fénycsőre)

Weyoun-ék javaslata az alábbi volt:

"Szóval mi egy 40 cm-es repti-glo 8.0-ás fénycsövet javasolnánk a terráriumba, vagy egy repti-glo 10.0-ás 13 W-os energiatakarékos égőt.

A neont egy falra szerelhető foglalatban (obi, praktiker) könnyedén a tetőre lehet csavarozni.

A 2.0-ának valóban nincs sok értelme (még az exo-terra katalógusban is csak nagyjából fény kibocsájtására+ növények serkentésére ajánlják, kombinálmni kell magasabb UV-s fénycsővel))J az 5.0 viszont kevés. Szintén zárójelben említeném meg hogy a sun-glo (sima szpot típusú )sem ér semmit, ha csak nem a napfény látható spektrumának imitálása a cél.

Egy biztos: ártani semmiképpen nem ártasz vele az állatoknak. "

Ezek után nyakamba vettem a várost, hogy 8.0-ás repti-glo fénycsövet vegyek.

A Dohány utcai Kis Teki  (régebben: Tuatara) állatkereskedésbe mentem (előtte még nem jártam itt).

Az eladótól egy 8.0-ás fénycsövet kértem, ám ő visszakérdezett, hogy milyen állatnak lesz a fénycső.

Leopárdgekkó - válaszoltam, és onnantól kezdve nem volt hajlandó a srác nekem 8.0-ás fénycsövet adni.

Elmeséltem a fenti e-mailben kapott válaszaimat, kezdve onnan, hogyaz állatok kihasználják

a reggeli nap sugarait a magasabb UV B sugárzással és így tovább.

Az eladó srác ezt badarságnak tartotta, és belegondolva valóban az.

• Elvégre mikor tiltanak minket az időjósok a napozástól a túl magas UV sugárzás miatt ....hát nem reggel, hanem dél körül , délután.

• Ezenkívül a srác  úgy gondolta, hogy szegény gekkó a rejtőzködő ejszakai életmódjával soha a büdös életben nem találkozna a szabadon  annyi UV sugárral. 

• Tuti tönkretenné a bőrét, amelyet nem ilyen igénybevételnek teremtett a természet. Gondoljunk csak bele milyen vékony a leógekkó bőre, látni a belső szerveit (egyébként a hasbőrén keresztül vizet vesz magához). 

Szóval 10.0, bukta 8.0 bukta, gondoltam lejjebb adom 5.0-ra , de azt sem adott mert sokallta. És vita közben beláttam igaza volt.

2.0-ás energiatakarékos égőt vettem amelyből sajnos a 26 wattosat vettem meg, pedig van 13 W-os is, csak éppen a boltba nem volt én meg nem akartam még várni.

(A 2.0-t egyébként az exo-terra katalógusban is többek között éjszakai életmóduaknak ajánlják.) (Hogyne ajánlanák el kell adni, ha már gyártják, igaz, hogy az éjszakaiaknak piszok sok ez a fényerőség).

A srácnak szintén vannak leóhordái és ő csak igen ritkán hazsnál hozzájuk max kb fél órát hetenete, azt mondta nem kell eltúlozni.

A tapasztalataim:

• az én gekkóim kifejezetten nem kedvelték a változást. Addig kifejezetten nem bújtak el, hanem a fenti teraszokon henyéltek nappközben, most ha feloltom az UV-t a földszintre slattyognak és elbújnak a házaikba (a 3 ból csak 1 nem törődik a dologgal. ).

• nem lettek aktívabbak

• nem lett jobb az étvágyuk

• nem lett több kedvük a párzáshoz

• szerintem nem csípik a dolgot

ami miatt mégis benthagyom és használom:

• a sima szpotlámpával szinte sötétségben henyéltek a gekkók mivel a lámpa szintje fölött voltak, ezzel az új lámpával (az elhelyezése miatt) viszont kivállóan láthatóak az állatok

• én naponta csak négy órát égetem az UV-t, mert hátha mégis ér valamicskét, mert már megvan, mert a növények szeretik (habár nélküle is lehet, hogy így nőnének), hogy én is lássam őket , ne csak ők engem.

• zárójelben megjegyzem, hogy az UV helyére egy 11W-os sima energiatakarékos fénycsőt betekertem és azokkal is pompásan láttam az állatokat és valszeg kevésbé zavarta az állatokat, mert az legelább nem HIDEG FÉNY volt! Ezt az UV-sat kb 2 évig akarom használni napi 4 órával, de utána tuti, hogy egy sima energiatakarékos 7W-osat fogok berakni, amit egészen biztosan jobban kedvelnek majd mint ezt a vakítóan erős hideg fényt.

Természetesen a megfelelő hitelesnek számító infóhoz is jóval a vásárlás után jutottam itt a fórumon ajánlotta valaki a gekkota.com-ot (Nemzetközi Gekkó Szövetséget), ahol a care sheets-ben a leógekkó "adatlapja" is található. (http://www.gekkota.com/html/eublepharis_macularius.html)

ebben leírják:

• They don't require high heat like bearded dragons.                           (azaz nem kell nekik túlságosan magas hőmérséklet mint pl. a szakállas agámának)

• They are nocturnal and don't require the use of expensive UV light bulbs. (azaz éjszakai állatok és nem igénylik a drága UV lámpákat)

Szóval Góómmmbba!

a képeiden látott 8.0-ás UV csövet nagyon soknak ítélem, pláne a 2 darabot! Igaz, hogy a leopárdgekkó sivatagi, de éjszakai életmódú!!!! Ilyen UV mennyiség szerintem más sivatagi állatokat ér pl: szakállas agáma.

Azzal a porcelánégővel is vigyázz, mert habár nekem nincs vele tapasztalatom, de mintha azt olvastam volna, hogy kis területen (sugárban ) csinál nagyon nagy meleget, tehát lehet hogy a terkó más része nem kap elég hőt.(mint mondtam nincs ilyenem , úhgyhogy lehet, hogy tévedek).

A fűtőszálat pedig egy bizonyos területre kell koncentrálni, hogy a hülllő megkereshesse a számára éppen megfelelő hőmérsékletű helyet, nem az egész talaj alatt végigfuttatni. (nekem egyébként nincs fűtőszálam)

Szerintem az így létrehozott terkód inkább egy szakállas agáma tartásához ideális, habár az egy tücsöktemető :))

vagy pedig végezz hőméréseket a kerámialámpáddal a terkóba és ha megfelelő a leóknak a hőfok akkor tarthatsz benne leópárdgekkókat, de szerintem mellőzd az UV-t (vagy legalább a 8.0-át).

A fentről nyíló terkóajtó miatt pedig benyúlásodat  fentről támadó ragadozó madár támadásaként élhetik meg gekkóid, és rettentően ijedőssé vállhatnak. (hidd el ez saját tapasztalat, nagyon beparáznak).

Az írásommal senkit nem akartam kioktatni, csak azt az általam begyűjtött infókat és tapasztalatokat  tettem közzé. Nem akarok senkivel vitatkozni, mert egyéb érveim nincsenek, és a hüllőtartás területén is sok tévhit / praktika kering, sokszor nem lehet különbséget tenni mi a helyes ,mi a fölösleges illetve ahány ház annyi szokás.

Weyoun szakértelmét sem kétlem más állatokhoz, bizonyára profi, de szerintem a leopárdgekkónál alaposan mellélőtt...

A fórumban az a leégett leopárdgekkós kép azért elgondolkoztató...

Remélem terjedelmes hozzászólásommal mindenkit kárpótoltam a 1,5 év hosszúra nyúlt passzív forumozásom miatt. Rengeteg hasznos infót, ötletet merítettem a fórumból és szívderítő pillanatokat okoztak a gekkós képek. Ezentúl talán picit aktívabb maradok, de azért ilyen regényeket nem készülök írni :))

A gekkóink:

A gekkókat barátnőmmel közösen tartjuk ( a fórumot  is mindketten sasoljuk, így nem kizárt, hogy később a felhasználónevemet használva ketten szólunk hozzá a témához).

3 db van :

egy hím: Leo , 1,5 éve van nállunk, ő a legnagyobb

2 db nőstény : (choko-albínó anyától származó testvérpár) Csörgi és Fáni. A lányok kb 1 éve vannak nálunk. A lányokat egy fél évig a fiúzól elzárva tartottuk, mert nem akartunk korai vemhességet. Ám egy fél éve már egymáséi a fiúval :).

Tojásrakás még nem történt, udvarlás volt ,párzás (tudtunkkal) még nem.

Idén "télen" még csak a fiút teleltettük, mert a kisasszonyokat még nem találtuk hozzá elég fejlettnek , idősnek.

A terkó házilag készített, hátterezett (hungarocell+ homok+ műgyanta ). Sajna foltos maradt, mert nem elsőre sikerült a kivitelezés.

A fűtésről és a fényről egy 40W-os szpot gondoskodik, időnként kiegészülve a már említett 26W-os UV energiatakarékossal...

A terkó előlről teljesen nyitható.

Inni természetesen az itatóból isznak, néhanapján lepermetezem őket.

Vitmainnak felváltva a Beaphar-t és a Kis Tekiben kapható ő általuk összeállított vitamint használjuk (mely a Promotor 43 és még mit tudom én mi, valami mész keveréke).

A gekkók szelídek, de mindegyik máshogy éli meg a macerát, különböző személyiséggel rendelkeznek. Egymással szemben is elnézőek nincs vita, ha valamelyik átkel a másik fején földbetaposva a szenvedő felet, és eleségen sem kaptak még hajba, nincs egymás szájából való kiráncigálás.

Inni természetesen az itatóból isznak, néhanapján lepermetezem őket.

Nagyjából ennyi.

Szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre. Ha valamiben tévednék javítsatok ki.

Megpróbálok néhány képet is felrakni..

klood Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2530

franko lesz a terkod, tetszik!

en szeretnek elore meg hatra uveget feltenni, de nincs tapasztalatom uveg-fa ragasztas teren. musziklat csinaltunk mar itthon, azzal valsz nem lesz gond.

illetve meg kerdes: a szellozot oldalt es felul hogy erosited a fahoz? kivul vagy belul erdemes inkabb? esetleg isis?:)

Előzmény: Góómmmbba (2526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!