Miert ne lehetne alkoholt inni? (Persze akar iszol kefirt, akar nem, a mersekletesseg sose art). Egyebken kis mertekben a kesz kefir is tartalmaz alkoholt.
Ami az allergiat illeti, egy ismerosom, akinek igen sulyos allergiaja van, a mehek altal gyujtott helyi viragporra eskuszik. Miota fogyasztja, allergias tunetei jocskan csokkentek.
Köszi a választ! Mit jelent az, hogy nagy mértékben enyhitette?Mert én pl asztmás is voltam, kiütéses lettem, bedugult és folyt az orrom. Most a macskától csak folyik az orrom, de ez súlyosbodni fog, ha tényleg allergia. Jó lenne, ha az asztmáig nem jutnék el. Találtam a teszvesz.hu-n most gombát, igaz hogy postázni kell, de remélem megéri. Tényleg egy évig kell kisebb megszakitásokkal inni, és a teljes egy év alatt nem lehet alkoholt inni?
Szia. Azt alá tudom támasztani, hogy a por- és pollenallergiát egyeseknél nagy mértékben enyhíti, például nálam. Az állatszőrel kapcsolatban nincs közvetlen tapasztalatom, de meg kell próbálni.
Sajnos most nincs felesleges gombám, a három hét múlva esedékes adagot is elígértem már...
Sziasztok! Még új vagyok a témában, mostanában kezdte el felkelteni a figyelmemet a kefirgomba.Az a helyzet, hogy allergiás vagyok, egyre több dologra(különböző állatszőrökre), és nagyon rosszul érzem magam, mivel imádom az állatokat, értük élek. Eddig a macskára nem voltam allergiás, és a hétvégén fogadtam be egyet, most pedig folyik az orrom.Nagyon félek, hogy meg kell válnom tőle. Állitólag ez a gomba megszünteti vagy enyhiti az allergiát. Van valakinek ilyen tapasztalata? Ha tényleg használ, akkor nagyon szivesen fogadnék el valakitől egy kisebb adagra valót, esetleg kristálygombát tudok adni cserébe, csak még azt is most kaptam, szaporitani kell.
En ugy ertettem, hogyha kristalygomba helyett hasznalod erjesztesre, akkor kb. 7-10 nap hasznalat utan mar nem fog novekedni, megha vissza is rakod tejbe. Az mas, ha tiszta vizben tarolod (ehezteted) a hutoszekrenyben. Akkor valoban ujra kezd novekedni, ha tejbe teszed. En tarolni is inkabb tejben szoktam. Igy, ha megfelelo mennyisegu tejben teszed a hutoszekrenybe, akar 3-4 hetet is kibir.
Én vízben szoktam tárolni, amikor épp nem akarok kefírt. Ameddig vízben van, addig nem növekszik, de ha újra tejbe teszem, akkor újra növekszik, és ugyanolyan kefírt csinál, mint azelőtt.
Kristaly gomba nem fog tejben mukodni! Ahhoz kaukazusi (vagy tibeti, ami gyakorlatilag azonos) kefir gomba kell.
Forditva mukodik a dolog, felesleg kefir gombat lehet kristaly gomba helyett hasznalni. A viz alapba tett kefir gomba abbahagy novekedni, es utana mar nem lehet tejbe visszatenni, mert nem csinal jo kefirt. Ezert fontos, hogy csak a feleslegesse valt kefir gombat hasznaljuk ilyen celra.
Elvileg igen, ez az, a gyakorlatban azonban nem nagyon hasonlít. Bár ma már bolti kaukázusi is többféle van (Mátratej, Danone, Alföldi stb.), ezek sem nagyon hajaznak egymásra. Egy időben a gombamennyiség–állásidő paramétereket variálgatva el szerettem volna érni, hogy Mátratej-szerű legyen a házi kefírem, de aztán megtaláltam azt a beállítást, amellyel a végtermék sokkal jobb ízű, mint a tejgyári. (Kb. teáscsészényi gomba másfél liter tejhez, 36 óra pihenés.) Bár többeknek ez túl savanyú, azoknak az egynapos változatot ajánlom.
Érdekes... Úgy látszik, ha az időtartamot növeljük, kevesebb is elég. Persze nálam ez nem működne, én két litert készítek mindig, két nap alatt, el is fogy, öt napot nem tudnék várni.
Még vmi, amit sehogy sem értek: Olvasom, hogy a kefír kialakulása alapvetően savas folyamat, hiszen élesztő gomba erjeszt, stb...
Tehát nekem alapvető problémám, hogy elsavasodik a szervezetem, de ez nem csak az én gondom, nyilván. Olvasom azt is, hogy regeneráló folyamatban leginkább fontos a kaukázusi, hiszen pótolja a bélflórát stb...
Nyilvánvaló, hogy akinek túlszaporodott gomba betegsége van, pl. candidiázis, annak piszkoul nem jó semmilyen erjedt, élesztős cucc..
Akkor tehát gombicsekek kidobódnak? Nekem valszeg joghurt kellene, ami nem erjed..
Nincs véletlenül egy dietetikus az olvtársak között? vkinek vmi infója ez ügyben?
Ha több akkor hamarabb, ha kevesebb, akkor lassabban lesz kész a kefír. Legalább is én így tapasztaltam. Amikor nagyon sok gombám volt, akkor vigyázni kellett mert, ha sokáig maradt benne, túlérett és rosz ízü lett.
Szia! Kérdéseid java részére nem tudok válaszolni, csak az adagolásira. Nálam az vát be, hogy kb 1 evőkanálnyit asok 1 bögrényi szobahőmérsékletű tejhez, és ezt 24 órán keresztül érlelem, sötétben, letakarva, majd leszűröm, lehűtöm, a gombát hideg vízzel leöblítem, kezdem elölről. Ha több a gombus a kelleténél, ideiglenesen lezárt edényben, hideg vízben, hűtőben tartható, több hétig is tej nélkül. Így életben marad, de nem fejlődik. Állítólag kevés vízzel mélyhűteni is lehet, de ezt én még nem próbáltam. Ja, és nálam legjobban a felforralt és lehűtött valódi tehéntej vált be.
NA végre, talán megtaláltam a megfelelő portált:) rengeteg kérdésem van/lenne..
Kérlek segítsetek, előre is köszönöm!
Hozzánk is eljutott a gomba őrület, feleségemmel teljesen rázzizzentünk, de most, így hetek után esik le számomra, hogy szegény gombicsekeket nem úgy tartjuk ahogy kellene..Szülőktől kaptuk őket, ők "tibeti gombának hívják"
1, amit nem igazán értek, hiszen állagra ez a kaukázusi..Most akkor a 2 ugyanaz lenne??
Szóval gombáink fehér, telepes, karfiolszerű gumócskák..Rendes tehéntejet kapnak, amitől veszett módon fejlődnek, kb. fél befőttes üvegnyi(!) van -tehát ezúton is,
2, ha vkinek kellene..Vigye, mert nem tudom őket hova tenni, persze ingyen adom..
(Bp.XXI ker)
Eddig sikeresen folyamatosan fényben(!) tartottuk őket, ahonnan kaptuk ott is fényben nevelkednek a konyhai kredencen..
Na most valszeg emiatt, és mert rengeteg a gomba- a tej épp csak elfedi őket, az egész leszűrt anyag nagyon sűrű, szinte gumi-szerűen nyúlik, és eléggé savanyú.
Ez biztos nagyon kínos ránk nézve, de mivel nem tudtuk hogy kell kinéznie, nem is gyanakodtunk..Szóval normál adagolás diónyi gomba+ liter langyos tej, és full sötét, ugye?
Jó tudni...:/
Még kérdés, tud arról vki, hogy candida betegség alatt lehet -e fogyasztani a kefírt? sehol sem találok erről infót...
Hirtelen ennyi, és nagyon szépen köszönök minden segítséget, infót
bőséges szaporulat miatt szívesen felajánlok egy jó liternyi tejhez való kaukázusikefír-gombát. Átvehető esténként Pesterzsébeten, nappal Zuglóban (Róna utca környéke) vagy a Fradi-pálya magaságában.
Engem is nagyon érdekelne az itthoni, mega-bio kefír elkészítése, ezért mind tanácsért, mind (ha lehet kaukázusi) kefírgombáért, nagyon nagyon hálás lennék mindenkinek! Pesti vagyok, bárhová elmennék érte. Előre is köszönöm!!
Olvasgattam a fórumot és még egyéb oldalakat is kefír témában. Nagyon szeretem a kaukázusi kefírt, bár eddig ritkán ittam. Most viszont, hogy otthon is készíthető, kedvet kaptam hozzá!
Akinek van fölösleges kefír gombája kaukázusi kefírhez, és szivesen adna is, kérem szépen jelentkezzen. Esetleg direktben is jöhet email : janos.antal@gmail.com
Budapesti vagyok, így Pesten bárhová szivesen el is megyek érte. Aki pedig esetleg vidékről küldene, ha megadja a számlaszámát, előre utalom az árát és a posta költséget!
Szia! Nagyon megorultem a hozzaszolasodnak, mert mar eleg reg probalok beszerezni kefir gombat, Nagyvaradon. A parom gyomra elegge tonkre van menve, s ezert lenne ra szukseg. Itt most afelol erdeklodom, hogy all-e meg, hogy Nagyvaradon is at lehet venni Toled kefir gombat? udv.: Eva