Keresés

Részletes keresés

radom1 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 330
Az USZ típusú szubszonikus lőszernek a lövedéke kb. 1,5 x olyan hosszú, mint a szokásos 8 g-s PSZ lövedék, a csúcsában egy apró, kb. 1 cm-es hegyes acélmag, megette pedig ólommag van. A lőszer színjelzése a lövedékcsúcson: zöld-fekete.
Előzmény: Törölt nick (329)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.06 0 0 329
Mivel töltik a lőszer magját,hogy 13g körül legyen a tömege?
Előzmény: radom1 (313)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.06 0 0 328
gvass1

>A kopirajt meg smafu???<

Jogos!A szerzői jogvédelem kiment a fejemből.Senkit se akarok 2 éves börtönbüntetésbe rángatni.Senki se tegyen fel különböző orgánumokból szerzezz anyagot a fórumra.
Az e-mail az még belefér vagy az is sérti a szerzői jogvédelmet?
Előzmény: gvass1 (324)
gomaster2 Creative Commons License 2004.08.05 0 0 327

Sehr geehrter Herr Gvass!

Ja Danke serh!! Es möglich..

Gruss

Csaba

Előzmény: gvass1 (326)
gvass1 Creative Commons License 2004.08.05 0 0 326

"az ssg az tán Sharp Shooter Gun v. mi a szösz.."

De meg az is lehet, hogy ScharfSchutzen Gewehr nemetul, nemde?

(legalabbis a Steyr SSG-nel)

Előzmény: gomaster2 (325)
gomaster2 Creative Commons License 2004.08.05 0 0 325

Kedves Unquided! (most talán helyesen írom)

Hmm.....

Az ember mindig tanul, amit leirtam az eddigi (csekély) ismereteimen alapult.

De utána fogok nézni,kérdezni.

Hál istennek van két autentikus személy akik esetleg felhomályosítanak:

Varga Károly ill. Simonyi Ottó.

Mindkettőjüknek elég jó neve van a szakmában (világviszonylatban is).

Bevallom, felnézek rájuk.

A Zsarukat eddig gyűjtöttem, de nemrég sokat kidobtam belőlük, ha még megvan a cikk akkor értesítelek.

A flém nem indul újra mivel nincs neki miért :-)))

Üdvözlettel

Csaba

PS: az ssg az tán Sharp Shooter Gun v. mi a szösz..

Előzmény: unguided (316)
gvass1 Creative Commons License 2004.08.05 0 0 324

"Valaki legyen szíves feltenni a Kaliber 2002/augusztus (52. szám)-át az AMP-ről,vagy elkuldeni..
Címem azt hiszem megtalálható"

A kopirajt meg smafu???

Előzmény: Törölt nick (322)
unguided Creative Commons License 2004.08.05 0 0 323
Daf11
"jól értettem,jól fordítottam,
a csecsenek .22LR puskát használnak műanyag palackból készült
hangtompítóval Groznijban? "

Ja. Nalunk egy .45 pisztollyal probaltak ki a 2L-es Fantas palackot. Mukodik. :)) Mintha csak a a gyutacs lokte volna ki a lovedeket.

A cikkbol:
" SV-99 is probably the only true sniper rifle with the bore's diameter of 5.6 mm only. "

Pedig nem. Itt van meg egy:
The Ruger 10/22 is a fully suppressed 0.22 caliber semi auto sniper rifle...
(http://www.isayeret.com/weapons/sws/ruger/ruger.htm)
Előzmény: Törölt nick (321)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.04 0 0 322
Ha van közöttünk olyan,akinek forrása(i) vannak,akkor ha ideje engedi készítsen egy táblázatot ami feltünteti hány decibel a fegyver hangereje adott lőszerrel hangtompító nélkül és hangtompítóval;mozgási energia adott lőszerrel.Akkor minden érdeklödő végleg és világosan láthatná mekkora a maradvány zaj és egy konkrét lőszertípus milyen mozgási energiával hagyja el a hagtompító tokolatát.Talán a Kossuth Lajos Katonai Főiskola felderítő szakán van olyan jegyzet,ami ezt leírja és még többet,vagy valakinek van katonaismerőse,talán az is segít.Akkor csak be kell másolni az adatokat.Eddig sok érdekes dolog hangzott el,de úgy látszik ez a téma akkor zárható le,ha a száraz adatokkal szembesülünk.
De ,hogy én is megjegyezzek erről valamit,akkor tálán a Zsaru magazinban olvastam a
hangtompítóval felszerelt AMD-65-ről.Régen volt szó róla,de azt írták,a zár hagját jobban lehet hallani.Pedig az AMD csöve rövidebb és nagyobb gárnyomás mérhető a csőtorkolatnál (gondolom én).Akkor egy AMP gázátömlő furatát elzárva még csendesebb működés jelentkezik ( a zár nem mozog).De nem dutom az AMP felszerelhető-e hangtompítóval,mert az puskagránát kilövésére van előkészítve.Jobb lett volna egy
GP-30.A FA MAS is elvérzett a puskagránátjával és az alkatrészek hajlamosak voltak a korrózióra,de ez más tészta.Ma a FA MAS M203-assal virít.Hiába,meglátszik,ha a fegyvereket olyan emberek tervezik,akiknek még nem kellett az életükért reszketni.

AK- 47 Assault Rifle
Barrel Length, mm 415
AMD-65
Barrel Length, mm 317
AMR-69 Assault Rifle - Grenade Launcher (Hungary) / AMP
Barrel Length, mm ???

Valaki legyen szíves feltenni a Kaliber 2002/augusztus (52. szám)-át az AMP-ről,vagy elkuldeni..
Címem azt hiszem megtalálható.

És nem szabag megfeledkezni a hangtompítóba helyezett különböző hűtöközekekről:víz,alkohol.

Egy másik dolog is foglalkoztat.Az AK tűznem váltója valóban hangos?Meghallani az éjszaka csendjében?Felfedezi az ellenség és oda a meglepetés?
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.04 0 0 321
Ha már megint hangtompító,akkor jól értettem,jól fordítottam,
a csecsenek .22LR puskát használnak műanyag palackból készült
hangtompítóval Groznijban?
http://club.guns.ru/eng/sv99.html
unguided Creative Commons License 2004.08.04 0 0 320
belic
"Civilek nem lehettek versenyzok (sajnos)."

Konkrétan a beutaztatásukra gondoltam. Ugyanis, ha nem a hadsereg hozza be őket, akkor civil módra (ki-ki alapon) közlekedve engedélyt kaphatnak a fegyverükre, de hangtompítóra semmiképp.
A magyar fegyvertörvény szerint....
Ami nem is létezik...
De hatályos...
:((
Előzmény: belic (319)
belic Creative Commons License 2004.08.04 0 0 319
Hello!

"Volt szerencsém résztvenni mestrelövő versenyen is (Nagytétény, BM lőtér, segítőként) ahol a hazai és külföldi szakma "krémje" versenyzett. EGYETLEN FEGYVEREN SEM láttam hangtompítót."

Ez milyen verseny volt? Katonai/Rendőrségi vagy civilek is voltak rajta?

Civilek nem lehettek versenyzok (sajnos). Itt van nehany foto a versenyrol, es a melette tartott bemutatorol.

ui: mennyivel egyszerubb volt regebben az Index forum hasznalata, az ember nem felejtett el rakattintani a "Felvesz" gombra.

Bel
belic Creative Commons License 2004.08.04 0 0 318
Hello!

"Volt szerencsém résztvenni mestrelövő versenyen is (Nagytétény, BM lőtér, segítőként) ahol a hazai és külföldi szakma "krémje" versenyzett. EGYETLEN FEGYVEREN SEM láttam hangtompítót."

Ez milyen verseny volt? Katonai/Rendőrségi vagy civilek is voltak rajta?

Civilek nem lehettek versenyzok (sajnos). [link1] van nehany foto a versenyrol, es a melette tartott bemutatorol.

Bel
unguided Creative Commons License 2004.08.04 0 0 317
A kép lemaradt.

x

USMC DMR with Ops Inc. Suppressor.
unguided Creative Commons License 2004.08.04 0 0 316
gomaster2
"A pszb hangtompítot Uniqded (bocs ha rosszul írtam) társunk kissé "fikázta" mondván csak max 300 lövést bír ki, és csak csökkentett erejű lövedékkel javasolt használni."

Sebaj. Nem Te téveszted el elsőként. :))
OFF Valszeg az új design-ban alkalmazott betűtípusok miatt lehet. Én a saját font-jaimmal , színeimmel látom a fórumot. Ebben a kis G-nek alul ovális karikája van, a kis Q-nak meg csak egy szár (mint egy fordított kis T feje). Mindegy. :)
ON
A hangtompító -tudtommal- tényleg csak ennyit bír ki, és csökkentett lőportöltettel. Én még nem lőttem vele, de aki igen, az megerősítette.

"1. Klabacsek Gyula fegyvermester a Zsaru magazinban kitárgyalta a hangtompított Ak "klónt" és azon a véleményen volt hogy a feladatára alkalmas"

Nem szoktam megvenni, de ha meg tudod mondani, melyik szám, valszeg megpróbálom beszerezni. Érdekel.
A másik: Mi a feladata a cikk szerint?

"Mert a hangtompítónak csak az ELSŐ HANGOS LÖVÉSIG (míg nincs riadó) van értelme egy diverzáns vagy beszivárgó, túszmentő, stb akcióban.
Ezután már mindegy hogy az adott lövés hangos e vagy sem ha végez a céllal."

A halk fegyvereknek mindig van értelme, ha nem éppen a zajosság, annak pszihológiai hatása a cél. Bár legalább ilyen gyakran (ritkán) a csendes lövéseknek is lehet ilyen hatása (nem látni, nem hallani az elg-et).

"Az ellenség úgyis hangzavart fog kelteni a saját lövéseivel."

Pláne. A nagy zajban elvesznek a csendes lövések.

"A mesterlövészfegyverek hangtompítása úgyszintén nehéz feladat mivel a magas(szögpercnyi) pontosságú szórásnak a hangtompító nem kedvez."

Ha súrlódó típutú, akkor tényleg nem. A csőszájnál elhelyezett modern hangtompítók még javíthatnak is a szóráson, mivel a turbulens csőszáji lőporgázokat leválasztja a lövedékről.

Ez milyen verseny volt? Katonai/Rendőrségi vagy civilek is voltak rajta? A külföldi résztvevők magukkal hozták a fegyverüket, vagy diplomáciai csomagban érkezett, esetleg a katonaság/rendőrség ment ki a fegyverekért?

"Ha valaki kételkedik hangtompító kérdésben kérdezze meg pl. a HK-t hogy az SSG-hez tudnak e hangtompítót ajánlani. Sztem nem..."

Ez nem MSG vagy PSG akart lenni?
Mert ahhoz itt van egy kis info:
The MSG90A1 is now made for the U.S. Department of Defense. The only differences from it and the standard MSG90 are the threaded barrel and flash hider, (which will also accept a sound suppressor) and open sight capability....
(http://www.hkpro.com/msg90.htm)
Az eredeti program (Designated Marksman Rifle DMR) amire készült, követelményként határozza meg az operátor által rögzíthető hangtompítót:
(http://www.marinescoutsniper.com/sniper%20knowledge%20pages/weapons/dmr.html)
Érdemes még megtekinteni az izraelieknél rendszeresített félautomata mesterlövészfegyvereket. A legtöbbre rögzíthető hangtompító.
(http://www.isayeret.com/weapons/sws/sws.htm)

"Nincs értelme mivel ha rád lőnek, mire meghallod már halott vagy!"

Aztán esetleg a bajtásak a megfigyelt lőállást tűz alá veszik, és esetleg kinyírják az illetőt. Hangtompítós fegyverrel sokkal nagyobb a túlélési valószínűség.

"Aminek értelme van az éjszaka a lángrejtő alkalmazása, mert ugye a torkolattűz éjszaka elárulja a lövő pozícióját és a lövészre irányítja esetleg az ellenség választüzét ami nem éppen egészséges."

Ha csak a torkolatláng-rejtőre gondolsz, az azért van, hogy a lövészt magát ne vakítsa meg a saját torkolattüze sötétben. Ha arra a korlátozott hangtompítóra gondolsz, amit pl. a németek használnak zárt lőtereken a G-3-ashoz, az (szvsz) már messze jobb, mint a semmi. Csökkenti a torkolati fény- és hanghatásokat, ezáltal rejti a lövészt.

"Mesterlövő fegyverre max lángrejtőt vagy kompenzátort szerelnek ha éppen még nincs rajta gyárilag."

Lásd fentebb az izraeli oldalt. Ők harcban állnak már egy pár évtizede. Ha nem lenne szükségük hangtompítóra a mesterlövészfegyvereiken, akkor már régen elfelejtették volna. De nem... :))

(Hahh! Újraindul a flém...? :))))

Előzmény: gomaster2 (312)
Mud Rider Creative Commons License 2004.08.04 0 0 315
Az AK hangtompító max. 300 lövést a membrán cseréje nélkűl bír ki.
Csere és karbantartás után újból használható.
Viszont a subsonic lőszer logisztikai gondokat jelentett pl. afganisztánban, ahol nem igen kaptak ilyet az alakulatok.
Ennek ellenére, a lent kitárgyalt, a lövő helyzetét fel nem fedő tulajdonságai miatt kedvelték és normál lőszerrel is használták a hangtompítót.
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.03 0 0 314
http://www.tantal.guns.ru/parts5.html
http://www.tantal.kalashnikov.guns.ru/parts5.html
Jó képek vannak a PBSZ-1-ről egyben és megbontva.
radom1 Creative Commons License 2004.08.03 0 0 313

A PBSZ hangtompító nem egy rossz eszköz, ha arra a célra használják, amire alkalmas:

Pl. lesállásból végzett rajtaütéskor nem azért szerencsés a használata, hogy ne siketüljön meg az ellen, vagy hogy ne jöjjön rá, hogy lőnek rá, hanem, hogy a támadó lövészek helyzete rejtett maradjon az ellenség előtt (ne legyen hova összefogott fedezőtüzet lőniük). Ebben segít a torkolatdörej csillapításán kívül a hangtompító azon tulajdonsága is, hogy a torkolatlángot is megeszi, valamint a lecsökkentett torkolati nyomás miatt a port sem veri fel nagyon.

Szintén az ősrégi hozzászólásokhoz kapcsolódva, a tévhitekkel szemben, a PBSZ-hez használt csökkentett kezdősebességű lőszer lövedéktömege nem 8 g, hanem 13 g körül van, ezzel az nagyobb hatásos lőtávolságot és sokkal jobb átütőképességet biztosít, mint amit subsonic 9 mm Lugerrel el lehet érni. 

Léteznek olyan hangtompított fegyverek, melyek igen nagy pontosságra képesek, csak a felhasználásuk korlátozódik szűk területre. A subsonic mesterlövészkedés legnagyobb problémája nagyobb távolságokon a nagy lövedék röpidő, amely alatt a cél elmozdulhat a helyéből, vagy a pozíciójából.

gomaster2 Creative Commons License 2004.08.03 0 0 312

Üdv Mindenkinek!

Bár már majd 1 éve elhült a téma de csak most volt szerencsém olvasni igy most is szólok hozzá:

A pszb hangtompítot Uniqded (bocs ha rosszul írtam) társunk kissé "fikázta" mondván csak max 300 lövést bír ki, és csak csökkentett erejű lövedékkel javasolt használni.

1. Klabacsek Gyula fegyvermester a Zsaru magazinban kitárgyalta a hangtompított Ak "klónt" és azon a véleményen volt hogy a feladatára alkalmas.

SZVSZ:

Nem igazán tudok elképzelni olyan szitut amikor többszáz lövést kellene leadni hangtompított fegyverből.

Miért?

Mert a hangtompítónak csak az ELSŐ HANGOS LÖVÉSIG (míg nincs riadó) van értelme egy diverzáns vagy beszivárgó, túszmentő, stb akcióban.

Ezután már mindegy hogy az adott lövés hangos e vagy sem ha végez a céllal.

Az ellenség úgyis hangzavart fog kelteni a saját lövéseivel.

A mesterlövészfegyverek hangtompítása úgyszintén nehéz feladat mivel a magas(szögpercnyi) pontosságú szórásnak a hangtompító nem kedvez. A fegyvercsövek legkényesebb része a huzagolás vége ahol a lövedék elhagyja a csövet, itt bármiféle rendellenesség (hangtompító) megváltoztatja a lövedék ballisztikáját, forgását és a bukdácsolás pontatlanságot okoz. Ez egy mesterlövő számára nem elfogadható.

(pl a fegyver csövét sem támasztják meg mert a távozó lövedék mindig "duzzasztja" a csövet ott ahol éppen van, ha a cső másik oldalán éppen támaszkodik valamin akkor az "belerúg" eltéríti, ezért szerelik a bipodot is az előágyra ill itt támaszják a homokzsákra is)

Volt szerencsém résztvenni mestrelövő versenyen is (Nagytétény, BM lőtér, segítőként) ahol a hazai és külföldi szakma "krémje" versenyzett. EGYETLEN FEGYVEREN SEM láttam hangtompítót.

Ha valaki kételkedik hangtompító kérdésben kérdezze meg pl. a HK-t hogy az SSG-hez tudnak e hangtompítót ajánlani. Sztem nem...

Nincs értelme mivel ha rád lőnek, mire meghallod már halott vagy!

Ha pedig lopakodni kell (őrelnémítás stb) akkor nem többszáz méterről teszik, vagy ha igen akkor mindegy a lövészaj is.

Aminek értelme van az éjszaka a lángrejtő alkalmazása, mert ugye a torkolattűz éjszaka elárulja a lövő pozícióját és a lövészre irányítja esetleg az ellenség választüzét ami nem éppen egészséges.

Ez a FLASH-valami amit ti a külföldi oldalakon láttatok.

Mesterlövő fegyverre max lángrejtőt vagy kompenzátort szerelnek ha éppen még nincs rajta gyárilag.

Aki nem hiszi annak javaslom minden évben márciusban Nürnbergben az IWA-t ott lehet hitetlenkedni.

Üdv

Csaba

Előzmény: unguided (78)
unguided Creative Commons License 2004.08.03 0 0 311
hunserv
"Tudod, .45 lassabban repked, mint a 9mm, ezért a hátrarúgás is lassabb."

Tudom. :) Ennek ellenére nagyobb (erősebb) hátrarúgásra számítottam. Lehet, ha választani kéne (lehetne) önvédelemre egy compact típust, akkor inkább egy .45-öst választanék, mint 9x19-est.
Előzmény: hunserv (310)
hunserv Creative Commons License 2004.08.03 0 0 310
Tudod, .45 lassabban repked, mint a 9mm, ezért a hátrarúgás is lassabb.
Előzmény: unguided (307)
petike23 Creative Commons License 2004.08.02 0 0 309
Aha, gyártotak az MCM-et rövid csővel, menettel..
Előzmény: savaz (308)
savaz Creative Commons License 2004.08.02 0 0 308
Nem tudom mennyire számít itt hiteles forrásnak Viktor Szuvorov Akvárium c. könyve, de abban azt írja, hogy a specnazosoknak volt valamilyen .22-es hangtompítós pisztolyuk (meg a rugóval kilőhető késpenge:-). Mi lehetett ez? Valamilyen MCM változat?
unguided Creative Commons License 2004.08.02 0 0 307
gvass1
"A .45 ACP inkabb pszichologiailag jobb, a felhasznalo ugy erzi, hogy a nagy gombocok hatasosabbak."

Ezenkívül (ami még meglepett) a kellemesebb hátralökése (.45-ös HK akármi) a 9mm-esekhez képest (CZ75, FÉG P9xyz, GLOCK 17, stb.). Nem volt olyan kemény.
Előzmény: gvass1 (304)
unguided Creative Commons License 2004.08.02 0 0 306
gvass1
"Hat, itt ugye USER ERROR-rol beszelunk. Cserelje ki a felhasznalot, es nyomjon meg egy gombot.:-))
Ez pusztan gyakorlas es kepessegek kerdese"

:))
Igyekszem...
Előzmény: gvass1 (303)
hunserv Creative Commons License 2004.08.02 0 0 305
.45 ACP FMJ és 9mm Luger FMJ közül azert a .45 ugy tudom jobb, meg nem megy at mindenen... bar nem probaltam. Viszont a remington 9-es Golden Saber-e nem hinnem, hogy alulmaradna egy expanziv .45-össel szemben. Szerintem egyetlen elonye a .45 ACP-nek, hogy nem kell lelassítani "halk üzemhez" :)
Előzmény: gvass1 (304)
gvass1 Creative Commons License 2004.08.02 0 0 304

" .45-ös ACP kaliberü pisztollyal az meg elterült.Na ez stopphatás"

Ne szopd be az ostoba jenki dumat a .45 ACP istencsaszarsagarol.

Azonos konstrukcioju lovedeket nezve a gyakorlatban nem igazan kimutathato a kulonbseg a 9 mm Luger es a .45 ACP kozt ember elleni hatekonysagban.

A .45 ACP inkabb pszichologiailag jobb, a felhasznalo ugy erzi, hogy a nagy gombocok hatasosabbak.

Előzmény: Törölt nick (288)
gvass1 Creative Commons License 2004.08.02 0 0 303

"""Mivel a forgópisztollyal nem nagyon lehet duplázni, "
Nana,
probaltad mar?:-))"

Ja. Tobbfelevel is. Nagy az alsutoero es a forgo dob oldalra rangatja. "

Hat, itt ugye USER ERROR-rol beszelunk. Cserelje ki a  felhasznalot, es nyomjon meg egy gombot.:-))

Ez pusztan gyakorlas es kepessegek kerdese.

Ma mar raadasul szolgalati pisztolyoknal is egyre elterjedtebbe kezd valni, hogy minden loves egyforma billentyuuttal kovetkezzen be, ami ugye a DAO (jellegu) megoldasokhoz vezet. Ez raadasul siekresen kizarja a stresszbol eredo veletlen elsutest is.

IMHO a gyakorlatban egy HK P2000 DAO es egy USP DA/SA raduplazasa kozt erdemi kulonbseg nincs. Ahol van az az IPSC-palya:-))

Előzmény: unguided (296)
gencsydani Creative Commons License 2004.08.01 0 0 302
Attól még lehetni lehet!:)
Előzmény: unguided (301)
unguided Creative Commons License 2004.08.01 0 0 301
gencsydani
"Persze a megfelelő kvalitású felhasználó szükségeltetik hozzá!:P
Ugyanazt az eredményt öntöltővel sokkal könnyebb elérni (azzal nekem is megy)."

Hat ez az. :))
Előzmény: gencsydani (298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!