Kisebb méretű (mini) orchideákat keresek. Főképpen ezeket:
-Haraella odorata
-Psygmorchis pusilla
-Ceratostylis retiscuama
és még ehhez hasonlók érdekelnének. Ha valakinek van eladó akkor légyszíves erre az e-mail címre írjatok: ilyes.zoli1996@gmail.com Előre is köszönöm! :)
A segítségeteket szeretném kérni. Három phalaenopsis orchideámon furcsa sárga foltokat vettem észre, meg tudnátok mondani, hogy szerintetek ez mi lehet? Készítettem fényképeket is a növényről, egyelőre csak egy-két folt van a leveleken.
Barkácsáruházban láttam kifejezetten orchideára való tetűirtót. Én drágállottam, ezért felszívódó rovarölővel ( Actara) permeteztem. Jelenleg tünetmentes, de figyelek.
Kicsit reményvesztetten írok - elég kihalt ez a tájék...
A gyalog, egyszerű orchideám satnya. Tavaly kiadtam elutazás miatt árendába, és megfertőződött egy fehér szőrös ki tetűvel. A pinceászkára hajaz, de pelyhes az örvös háta - elég nagy a csápja az egész jószághoz képest. 2 mm-es az egész, és ha szétnyomom, hússzínű a maradványa. A talajából jönnek elő.
Most viszont nem merem kicserélni a kéreg-állományt, mert gőzerővel nőnek a bimbók. Pedig az új levelek egyre kisebbek, satnyábbak, nem tőből nőnek, mint rendesen, hanem kezd szárat növeszteni. A korábbi levelek is sérültek, forradásosak - egy hónapig nem én kezeltem, azóta.
1. Ha talajcsere szükséges, kockáztathatom most? Szeretném kivárni a virágait!
2. Vagy elég a talajfertőtlenítés? Mivel?
3. Kombinálnom kéne a kettőt? Esetleg most bedobnék egy fertőtlenítős áztatást(hetente 1x süllyesztem tápsós vízbe fél-1 órát), s ha nem használ, jöhet (virágzás után) az 1. pont?
Augusztusban megint itt kell hagynom - nem merem olyanra bízni, akinek van virágja, mert azt is megfertőzi...
A száraz elhalt részeket le kell vágni róla.Ültesd át,hogy a gyökerei belekerüljenek az ültető közegbe.Állítsd bele vízbe,hogy lepje el és hagy egy órát ott legalább folyasd ki a vizet belőle és utána egy nagy nylon zacskóba tedd bele .Fújd fel a zacskót fújd fel és kösd össze.Tedd egy napos ablakba és így tarts kb két hétig.Talán így van kevés esélye,de egy próbát megér.Ha sikerült megmenteni tedd nagyobb kaspóba a cserepet és vigyázz ne száradjon ki.Remélem sikerül. :)
Sziasztok! Némelyik orchideámnak (nem a lepke orchideák, hanem azok amelyeknek kukorica szerű levelük van) mindig gyűrődnek az új leveleik. Meg tudná mondani valaki, hogy mitől van? És hogyan lehet elkerülni?
sziasztok. Új vagyok itt, és tudom, nem nagy szám, de most jöttem rá, hogy mindjárt anyák napja. És ez az orchideám tavaly Anyák napja óta folyamatosan, ugyanazon a virágszáron virágzik. (ugyanaz a növény van a 2 képen, csak a fény més...)
először is köszönöm a segítséget, azonban még lenne egy kérdésem, A pókbangó már lassan elvirágzóban, és látom van a Budai hegységben is. A kérdésem az lenne, valaki tud konkrétabb helyet, hol lehetne rálelni?
A helyiség hűvösebb, szárazabb . A cserépben a heti 1 locsolással is folyton nedves a közeg. Eddig, noha a növények virágoztak, azt láttam hogy a "földben " lévő gyökerek fokozatosan elpusztulnak, és csak a műa cserépen kívül nőtt gyökerek az egészségesek.
Sima fenyőkéreg is elég neki. de ha szeretnél keverni akkor egy kevéske tőzeget, bár nem kellene. CSak kéregben jó környezetben biztos siker. Csak a környezet nagyon befolyásolja az ültető közeget. Szóval hol tartod? Ha párás meleg akkor csak kéreg. Ha hűvösebb szárazabb hely akkor egy kis nedvességtartónak tőzeg, amely a vizet is pufferolja savanyább felé.
mát lassan egy részük el is virúl 3 héttel előbb van minden.
én a hegyeket ajánlom a budait. vagy a síkságot de ha csak fotózni szeretnél akkor a soroksári botanikus kertet, bár a bíboros kosbor hegy és erdőlakó ezt a budai hegyekben.
Gondolom lassan elkezdenek virágozni a hazánkban előforduló orchidea fajok... A kérdésem annyi lenne, hogy Bp környékén hová lenne érdemes kimenni fényképezni őket...?
Annyira nincs összegabalyodva, újság felett rázd ki a cserépből a közeget, a kilógó gyökerek egy részét vissza tudod majd húzni a lyukon, amelyik nem megy meg vágd le, tátszik néhányon egy- egy törés, befeketedve, ezeken a pontokon nyess. Átültetés után ne locsolj, csak kevés spricc! Szóval a gyökerekkel mindegy mit csinálsz, fontosabb, hogy utána ne kapjon túl sok vizet.
Légyszíves segítsetek! Át kell ültetnem a lepkeorchídeáimat, de a cserépből alul kinőttek a gyökerek. Ezeket a lukakon sérülés nélkül nem lehet visszahúzni, legkézenfekvőbb a levágásuk lenne. Pontosan mit csináljak, hogy túléljék a növények?