Keresés

Részletes keresés

rumci Creative Commons License 2000.03.27 0 0 298
Kiegészíteném. Windows platformon minden böngésző helyesen kell, hogy megjelenítse. (Legfeljebb szükség van bizonyos beállításokra.) A magyar ékezetek kódolására még mindig ez a legszerencsésebb megoldás (windows-1250), ugyanis az iso-8859-2-ben a – „ ” és még mások nem jelennek jól meg, pedig ezek is a magyar helyesírás részei.

Üdv:
rumci

Előzmény: retix (296)
http Creative Commons License 2000.03.27 0 0 297
"c) nem szeretnék semilyen büntetgető szervezetnek a tagja lenni."
Ezt akceptálni kell! Bár ez a bünti, mintha egyszer már humoros formát öltött volna.
Egyébriánt retix engem még igen az elején figyelmeztetett, hogy ez a topic nem egy zártkörű klub. Én ezt nem elítélendően mondtam, csak sejtésként.
Most mi a helyzet?
Minél büntibb, annál zártkörűbb lesz, mert ki fog gumibot lóbálós nyelvművelőket olvasni rajtam kívül....
De a büntetés is lehet hatásos. Pl. kisebb osztagokban járni a várost, és a shoppok, marketek, vagy más idegen szavakkal ékeskedő boltok kirakatait betörni, meg kicsit szétverni a berendezést. Szerintem elég hatásos.
Előzmény: rumci (291)
retix Creative Commons License 2000.03.26 0 0 296
phls:
Használj Internet Explorert, mert azzal tökéletes a honlap. Már ami fent van belőle.
Tudod mit? Csináld te, én meg majd kritizálom. Egyelőre annyira publikus, hogy mi tudunk róla. Elfáradok, hogy értetlenségedet eloszlassam. Ez nem segítség, illetve mégis, Csakazértis ispiratúra. Hegynek fel kirándulás.
phls Creative Commons License 2000.03.26 0 0 295
A honlapról:
1. Koránt sincs fönn az összes névjavaslat.
2. A vérpisálás házi használatra jó, publikusan nem.
3. Az ô, ű betűket is rendesen kéne írni, nem angol betű + macskaköröm formában. Ez nem nyelvölés? (Kérdésem nem provokatív, **valóban** nem tudom, miért jó az egyik weblapon és miért nem a másikon. Pontosabban: nem tudom, technikai vagy lustasági akadálya van-e a dolognak.)
http Creative Commons License 2000.03.26 0 0 294
Én továbbra is figyelek. Csak nem szólok bele.
rumci Creative Commons License 2000.03.26 0 0 293
Kedves vurugya!

a) Nem hiszem, hogy kevesebb energiába telik megkorrigálni (alaposan!) egy weboldalt, majd eldönteni, melyik hiba az apróbb, melyik a jelentősebb, ezek után elfelejteni azokat, amelyek apróbbnak minősülnek s végül elküldeni az így előállított hibajegyzéket, mint megkorrigálni és elküldeni.
c) Hát, nem is tudom… Amúgy életemben egyszer küldtem egy nagyon alapos hibajegyzéket egy oldalnak, aztán engem hülyéztek le.

Üdv:
rumci

Előzmény: vurugya (292)
vurugya Creative Commons License 2000.03.26 0 0 292
Kedves rumci!
a) Jó lenne, ha nem is kellene rá annyi idő, mert nem késhegyre menő kivesézésről lenne szó (Az én verzióm szerint).
b) Ld. fent
c) Figyelmeztető e-mail <> büntetés

+d) Az egyletben -látható!- a tagok alakítják a célokat, és most az elején bárki javasolhat akármit, amihez neki is kedve lenne!

Azért jó egy hivatásos, még ha csak figyel is minket :)

vurugya

rumci Creative Commons License 2000.03.26 0 0 291
Annak, hogy nem szándékozom belépni három oka van: a) nem tudnék annyi időt és energiát szakítani rá, amennyí szükséges lenne a ténylegesen komolyan vehető bírálathoz; b) régóta megfigyelt tény, hogy nyelvművelési kérdésekben éppen a nyelvészek a legengedékenyebbek; c) nem szeretnék semmilyen büntetgető szervezetnek a tagja lenni. Ettől függetlenül érdeklődéssel és figyelemmel követem a tevékenységeteket.

Üdv:
rumci

Előzmény: vurugya (290)
vurugya Creative Commons License 2000.03.26 0 0 290
Kedves mindenki, de most főképp phls!
Persze, hogy idézőjelben értettem a hatalmat, nem politizálni akartam, bocs :)
Nálam ez a szó már annyira elkopott, hogy a logónk kitettetését is a hatalomhoz sorolom. És ezt békés úton lenne jó elérni - pl. valaki a profik és "hatalommal rendelkezők" közül felfigyel ránk, és megadja e bírálati jogot...

A Nyelvtanúk jó, csak a fejemben igen közel van a Jehova Tanúihoz...
Tekintve, hogy a helyesírás tényeit szeretnénk propagálni, és ez fő elvünk, lehetne TéNYELVű Egyesület, vagy TéNYELVű Klub is - bár a "klub" szó komolytalanabbnak tűnik az "egyesület" vagy az "egylet"-nél.

A higgadtságra még sokszor szükség lesz e topikon :)

rumci - miután kiderült, hogy profi - nem lép be? Neki köszönhetjük a nüánszot!

retixet én is hiánylom.
De Szab is mondhatna valamit, legalább a név és a célok terén jó lenne a jelenlegi tagok hangját hallani...

Én a hétvégén egy zsák kollégámmal konkurráltam, hogy melyikünk éri el előbb otthonról azt a pár munkahelyi modemet telefonon, s mindig én jöttem később. Majd szemfülesebb leszek, legközelebb 18:01-kor már benn leszek!

Jók voltak még:

Szemfüles Nyelvelők
Magyarra Fordítók Egylete
Magyarító Kezdeményezés
Nyelvi Lyukakat Foltozó Kör
Magyar Mentőöv
Nyelvi Felcser

uff.
vurugya

phls Creative Commons License 2000.03.26 0 0 289
Kedves rumci!

Köszönöm a címeket. A Magyar Nyelvôrt ismertem (nem azért mondom :-), a Simonyi nagyon hasznos tud lenni.

Retix, Vurugya, hol vagytok?

rumci Creative Commons License 2000.03.25 0 0 288
Ó! Az index igen érdekesen bánik a linkekkel, minden elé odatesz egy index.hu/forum-ot, így küldő linket nem lehet csinálni. A címek:
http://www.c3.hu/~nyelvor/ és http://www.btk.elte.hu/~maimagyar/simonyi/
Elnézést a hibáért, nem tudtam, hogy ezt csinálja a feltöltő.

Üdv:
rumci

Előzmény: phls (287)
phls Creative Commons License 2000.03.25 0 0 287
Kedves rumci!

A Simonyi Zsigmond Helyesírási Füzetek címe, a /forum/www.btk.elte.hu/~maimagyar/simonyi nem él.

phls Creative Commons License 2000.03.25 0 0 286
Kedves Vurugya!

Jó hatással vagy rám (meg az alvás :-), lehiggadtam. Attól a giccsadótól nagyon bepörögtem. Bár, amit írtál, az visszariaszt: "retix olyan egyletet akar, melynek van hatalma". Ha az utolsó szó csak nyelvbotlás volt (mondjuk "tekintélye" akart lenni...), akkor OK. Ha nem, akkor azonnal kilépek az egyletbôl.

Kedves retix vagy Vurugya! – Akit illet, legyen szíves, válaszoljon az elôbbi fölvetésre!

Vurugya, te a durva hibákat akarod kigyomlálni. OK, elismerem, ha úgy vesszük, a topikokban elmegy a "lazább" szöveg is, bár hosszú távon szerintem ez is megbosszulja magát. Mint egyszer már írtam, meg kell gondolnunk: pusztán a helyesírási, vagy a sokkal tágabb, szerteágazóbb fogalmat jelentô nyelvhelyességi kérdésekkel akarunk-e foglalkozni. Ezt nemcsak nekünk, hanem az érintetteknek is pontosan kell tudniuk. Továbbmenve, mint arra már szintén utaltam, a nevünknek is tükröznie kell ezt (a mostani névválaszték hemzseg a "helyesírás" meg a "nyelvhelyesség" szavaktól). Bármelyik "fokozatot" vállaljuk is – azt nekünk magunknak százszor jobban kell csinálnunk, mint a megbíráltaknak, különben hiteltelenek, támadhatóak leszünk. De errôl nem papolok tovább, régebben már többször is megtettem.

Visszatérve a hatalomhoz: tk. nem vagyok ellene, de:
1. Csak idézôjelbe téve, vagyis azt jelentse, hogy valóban nem kap támogatást, akit megszólunk – és ne többet.
2. E "hatalom" közmegegyezésen, kivívott tekintélyen alapuljon, ne (ugyan kitôl?) szerzett privilégium legyen.

Így már tiszta?

Végül egy újabb névjavaslat: Nyelvtanúk (NyT). Ebben benne van a tanúsítás, és – saját magamnak ellentmondva – a "nyelv" szóból nem derül ki, hogy az elôbb említett két fokozat közül melyiket műveljük. Ez tehát lehetôvé teszi azt is, hogy késôbb többet vállaljunk, ha mindjárt az elején nem faljuk is fel az egész oroszlánt.

_Twister Creative Commons License 2000.03.25 0 0 285
nem.
szerintem a net teljesen uj kovetelmenyeket allit az irott kommunikacio ele, amit a regi dolgok kevesse tudnak kielegiteni.ilyen pl. a sebesseg...
mivel az irasos kommunkiacio nehany esetben interaktivva valt, ezert jonehany eszkozt kenytelen potolni az ember,mig masokra mar semmi szukseg.
ez persze nem vonatkozik pl. a honlapokra, ahol igenis alapkovetelmeny a tokeletes helyesiras.

rumci Creative Commons License 2000.03.25 0 0 284
Javaslatom (kérésem) lenne a névválasztás ügyében. Mint a Magyar Nyelvőr webmestere szeretnélek kérni titeket arra (megelőzendő a későbbi kellemtlenségeket), hogy az egyesület neve ne tartalmazza a nyelvőr szó, az ugyanis immáron 24 éve igen erősen kötődik a folyóirathoz. A folyóirat lapgazdája a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága, amely néhány évvel ezelőtt (ahogy phls is írta) nagyon határozottan kiállt mindenféle nyelvtörvény ellen. Szerintem egyik fél sem járna jól ezzel az árukapcsolással. Amúgy meg olvasgassátok a Nyelvőrt, mert érdemes! (Újlaki, tudom, olvassa.) Nemsokára hozzáférhető lesz a legújabb szám is.
Helyesírási gyakorlásul pedig ajánlhatom a Simonyi Zsigmond Helyesírási Füzetek eddig megjelent első számát.

Üdv:
rumci

vurugya Creative Commons License 2000.03.24 0 0 283
Végigolvastam az előzőt, de csak miután feladtam. Én is találtam benne hibákat. Vesszőhibát, elírást, zavaró szóismétlést, hiányzó betűket és mondat átfogalmazását jelző egyeztetési hibát is. (És egy helyen érthetetlen, mert nem fejtettem ki, hogy a lustatanár-logikát azért mondtam, mert retix biztosan nem gondolt ott ruhatárra...)
Bocs. Egy honlapon azért körültekintőbb az ember, s a topikon szerintem csak a "bűbályos" meg a "lessz" -hez hasonlókat kellene igazán szégyellnünk.

phls, javaslom, ide az index.hu/forum-ba a topikokra (nekem ez az írásmódja tetszik a legjobban, mennyire ragaszkodtam a file szóhoz is írásban, aztán a nyelvészek hamarosan rámondták a fájl szóra az áment...) is írjunk egy-egy finom üzenetet, de tényleg csak olyanra, ahol válságos a helyzet. Esetleg csak gyakran és durván vétőknek e-mail-ben.

A személyes találkozót remek ötletnek tartom, persze majd akkor, ha már vagyunk tízen.

A megbeszélendők elsikkadása ellen jó lenne kiemelni az igen fontos felvetéseket, melyekre vitát vagy egyetértést várunk, esetleg más módon azokat a szövegrészeket, amiket a honlapra kerülés fenyyegethet. Bár ez utóbbi téren tökéletesen megbízom retixben, aki néhány mondatomat bevette oda :)

Saját magamat vizsgálva megállapítottam, hogy több rövid felszólalást alaposabban elolvasok, mint kevesebb hosszút. Ezért - és ismét idő híján - később folytatom.

vurugya
u.i. mit segíthetek a honlap terén?

phls Creative Commons License 2000.03.24 0 0 282
Újabb agyszülemény a névre: Nyelvilág. Utal arra, hogy a nyelv ügyében legyen világosság a fejekben, másrészt az internetre, akarom mondani a világhálóra.

Kedves retix!

Nem értetted meg mondanivalóm lényegét. Semmi kötözködô szándék nem volt bennem, miért is lett volna? Most forr a dolog, mindannyian szeretnénk nyüzsizni benne. Az anyázást meg hol láttad, nálam ugyan nem. Nem ítélhetünk, ha mi magunk is rosszul csináljuk. (Különben is nagyon nehéz ítélkezni, mert korántsem minden fehér vagy fekete.) Fôleg nem tetszeleghetünk a döntôbíró szerepében. Hiteltelenek leszünk és ellehetetlenülünk.

Továbbá: régebben arról volt szó (rá is kérdeztem, csak nem kaptam választ), hogy honlapokat ÉS topikokat nézünk. Nem kellene elôször a saját portánk elôtt söpörnünk? Mi lesz, ha egy megbírált tulaj benéz hozzánk? Azt látja, hogy nyelvi babonát terjesztünk. Írod, hogy tárgyra nem jó az ôt, ôket. Fogd a nyelvművelô könyveket, és nézd át AZOKAT! A célokat (mindenféle kitűzés nélkül) nem kell hetente váltogatni, csak ki kell tűzni közelebbieket és távolabbiakat.

Még egyszer, hogy elejét vegyem mindenféle homálynak. Szerintem célunk legyen úgy dolgozni, hogy:
1. Az érintettek javító szándékúnak érezzék a minôsítésünket, fogadják is el, esetleg még tanuljanak is belôle.
2. A honlapok szponzoráló cége függessze fel a támogatást, ha a minôsítésünk indokolja ezt. LEGYÜNK TISZTÁBAN AZZAL, hogy ez nem fog menni máról holnapra. Hogy ennyire adjanak (a nyelv tisztaságára és) a véleményünkre, azt NEKÜNK KELL KIÉRDEMELNÜNK hosszú, kemény, igényes munkával (és még egy csomó ötlettel...).
3. Ennek pedig az egyik föltétele, hogy a saját házunk táján (topik+weboldalak) példás rendet tartunk.

Sajnálom, ez a véleményem, nem írhatok mást. Nem akarok kötözködni, nem is ismerlek. Viszont mindenkit szeretnék megismerni a személyes találkozón!

vurugya Creative Commons License 2000.03.24 0 0 281
Kedves itt sportolók és szurkolók,
az a szépen megfogalmazott hozzászólás odalett. Megpróbálom rekonstruálni. (Már heten lennénk? Ez remek! És csinosodott a honlap is, retix kitesz magáért, a szavazólista parádés.)

rumcinak igaza volt, amikor a nüánszot szóvá tette. Köszönném, ha retix a honlapon is átírná,
tán még nem ír be engem a nyelvölők listájára...

kakukkmadár, hibáztál, az "1xüsítettünk" -ben hosszú í-t írtál. Kilóg ám a lóláb!
Énse szeretnémám a csevejeket cikizni de másám a poénbu meg rövidségbü keletkező hiba mint a
tudatlanságbu műveletlenségbü jövő!

Legtöbbször pedig felismerhető, ha nemtudás a hiba oka. Pl. meg sem próbálom az imént szóbajött
nüánsz-hibámat poénként magyarázni, ha mindenki látja, hogy az nem az volt! Viszont legközelebb
már tudni fogom.

Ha pocsék helyesírással készít valaki honlapot, vagy beszél egy komoly topicon, rengeteg ember
látja a hibát, de általában nem szól, csak esetleg romlik az illetőről alkotott véleménye.
Mindezt elkerüli a helytelenül író, ha valamelyik olvasó szóvá teszi a súlyos hibát. E célra az
e-mail kellően diszkrét eszköz. Ha pedig egy webmester falára csak borsót hányunk, akkor ki vele a pellengérre, a nyelvölők listájára!
No, ez a gondolatfutam szépre sikerült, elmenne akár a honlapra is, a küldetésünkhöz.

phls, szerintem is kötözködésízű, amit retixnek írtál, még ha van is, amiben igazad lehet. A felsorolásba szedett dolgoknak mindig plusz stílusértéke van, itt a felsorolás azt sugallja: "jaj, de sok hibád volt, retix", és ez szerintem -tagtársad lévén- bántja őt.
És pl. az 5-ös ponthoz tett ellenvetésed tipikus lustatanár-logika, aki azt mondja, hogy "kisfiam, nem vagy te kenguru, hogy ugrálj" -és ezzel azt a sértő feltételezést sugározza a gyereknek, hogy a gyerek komolyan kengurunak hiszi magát. Szerintem retix helyesen használta, mintegy költői elemként a "kivált" szót. E szó jelentése tartalmaz olyan jelentésárnyalatot, hogy "szakszerűen helyettesít valaki valamit valamivel". (Eddig csak szintaktikai hibákról beszéltünk, jobb lenne annál maradni, a szemantika igen bonyolult dolog!)

Épp itt látom az egyes tagok véleményei közti különbségeket.
retix olyan egyletet akar, melynek van hatalma. Erről csak azért, mert nehezen valósul meg, ne mondjunk le, legfeljebb távlati célként tűzzük ki.
Az én célom a DURVA hibák elleni küzdés. Hogy egy példát mondjak amit retixnek szóvátettél, azok csak azok a bizonyos nüánszok :), amiket csak a legprofibbak kerülhetnek el, fogadok, hogy az én írásaimban is sok apróságra bukkanhatnál.
phls pedig ezek szerint a legapróbb hibákat is górcső alá venné, ami tényleg jogos abból a szempontból, hogy ha egy honlapról jó véleményt mondunk, akkor ne maradjon benne egy vesszőcske vagy egy szórendi hiba sem. Csakhogy erre idő sem lenne rengeteg lenne vele a meló, és én erre nem is vállalkozhatnék, mert ahhoz hivatásos nyelvésznek kéne lennem, nem hobbynyelvőrnek...

Én tehát úgy képzelem, hogy ha egy webmester megsimogatnánk a jelünkkel, akkor az garancia lenne, hogy nincsen benne csúf hiba. Apró hiba lehet, de még így is többet tettünk a nyelvhelyességért, mint pl. az összes magyar vicclap együttvéve :)

folyt: új dobozban
békességpárti vurugya

retix Creative Commons License 2000.03.24 0 0 280
Phls.
Igen elkeserítettél. Mint mondtam, nem az itteni nyelvtani hibák javítása a cél, meg egymás anyázása. És nem lehet a célkitűzéseket hetente, az elismertség bővítésével növelni.
még egyszer: OK,
ismereteim szerint az illetve és a valamint elé bizony kell a vessző,
"Eljöttem és láttam mindent." Itt kell vessző?
Azokat, és nem pedig őket. Nem személyek azok! (ők).

Nos. Kérlek, hogy a honlap hibáit javítgasd ki inkább, azt elfogadom, az hivatalos fórum.

Most, a te hozzászólásodban nem a jobbító, hanem a feltétlenül kötözködő szándékot érzem.

TE, kedves phls, valójában ezzel most inkább ártottál (nekem). Elmegyek megcsinálni a házifeladatomat, ha mindent megtanultam, majd jövök.

phls Creative Commons License 2000.03.24 0 0 279
Kedves retix!

Nagyon megnyugtatott, hogy a házilengô használatától eltekintesz. Komolyabban:

ad 3.: Nem gondolod, hogy ebbe az államnak és az adott alapítvány támogatóinak is van beleszólása? Vagy valóban úgy érzed, hogy Soros bá' vagy Robi bá' menten elzárja a csapot, mihelyt lát a kedvezményezettjének a honlapján egy MIHNYETUHNYA- vagy miféle logót? Én úgy gondolom, hogy a minôsítésünk és az ehhez kapcsolódó egyéb szakmai munkánk (tanácsadás stb.) elismerése lesz majd (kéretik figyelni a jövô idôre!) az alapja annak, hogy ez késôbb egyáltalán szóba kerülhessen. Sorry, addig úgy kell dolgoznunk, hogy látszatja egy szál se! Más szavakkal: nem hatalmi szóval kell föllépni (nem is lehet), hanem ki kell vívni a pártatlan és hozzáértô fórumnak járó tiszteletet.

ad3.: Giccsadó?! Nézd át az utóbbi néhány évtized nyelvművelô irodalmát! Lapozd át a közelmúltban a nyelvtörvény esetleges megalkotásáról szóló parázs vitákat! Gondolj bele ennek társadalmi-politikai vonatkozásaiba! (Félreértés ne essék: mindezeket úgy írom, hogy szívem szerint én is ezt csinálnám, de NEM LEHET.) Milyen alapon sújtanál te adóval bárkit is? És mennyi a tarifa? A 278-as hozzászóló például mennyit perkál (és kinek)?:
– "mégegyszer": 2 szó
– uebben a sorban: a "mégegyszer" után gondolatjel kell, nem kötôjel
– ennek párjára is igaz ez persze a sor vége felé, sôt ott egy betűköz is hiányzik (AkH 239.)
– 1-es pont: a "valamint" elé nem kell vesszô
– 1-es pont: a weboldalak nem tudnak a nyelvhelyesség alkalmazásával készülni
– 2-es pont: "annak" helyett "azok" kell
– 2-es pont: az "és" elé vesszô
– 2-es pont: "azt": nyelvhelyességi vagy stiláris hiba; "ôket"
(De az egész 2-es pont jobb így: Cél, hogy minôsítsük a hivatalos honlapok nyelvhelyességét. – Mi van egyébként a topikokkal, nekik megkegyelmezünk?)
– 3-as pont: "moneLy)" LEGYENEK "kötelesek fizetni"
– 5-ös pont: az idegen szavakat nem raktuk ruhatárba vagy zaciba, tehát kiváltani sem tudjuk ÔKET (és nem azokat)
– "honlap-oldalak": egy szó

Ez utóbbi egyúttal azt is jelenti, hogy nem különböztetjük meg a honlapot a weboldal (hálóoldal) fogalomtól?
Gyönge névjavaslat: NETTírás vagy Nettírás.

Kedves (volt, leendô, pártoló, pártütô és mindenféle) tagok!

Javaslom, hogy a hálón próbáljuk legalább a célokat kijelölni, s utána mindenki írja meg a házi feladatát, vagyis az ötleteit egybegyűjtve készüljön egy személyes találkozóra. Ui. így nagyon elbeszélünk egymás mellett.

vurugya Creative Commons License 2000.03.24 0 0 278
Írtam egy bazi hosszú hozzászólást, rengeteg válasszal és javaslattal, de elszállt:( Természetesen segítek, legelőször ma éjjel!
Bocs, de most már megint rohannom kell!

Jó pihenőt(=könnyű hölgyet?) mindenkinek!
vurugya

retix Creative Commons License 2000.03.24 0 0 277
Ad FAQ/GYIK. Van, ahol ezt úgy adtam meg, hogy dugd meg a hüllőt :-) Megjegyzem, itt is van olyan, hogy Mi ez? (FAQ), a legutolsó üzenet fölötti ügyviteli linksorban.

Szeretném mégegyszer - kordában tartva a brainstorming-szerű agyviharzást -összefoglalni a célokat:
1. Elsődleges cél, hogy a hivatalos(nak minősíthető) weboldalak a magyar helyesírás és nyelvhelyesség, valamint a megfelelő stílus alkalmazásával készüljenek, mert "Nyelvében él a nemzet", és nem szabad engedni, hogy a figyelmetlenség vagy pongyolaság miatt esetenként egy-egy rossz kifejezés rögzüljön bennünk és gyermekeinkben.
2. Cél, hogy a hivatalos honlapokat olvasva, annak nyelvhelyességéről meggyőződjünk és minősítsük azt.
3. A minősítés célja, hogy a rossz értékelést kapott oldalak ne részesüljenek állami vagy alapítványi támogatásban, hanem akár giccsadót vagy ly-pénzt (nevezzük így a helyesírási hibákért fizetendő büntetést, az angol megfelelője: moneLy) kötelesek fizetni.
4. El kell érni, hogy a hivatalos oldalakon szerepeljen az általunk szabályozható minősítési jel (logó).
5. Cél, hogy lehetőség szerint kiváltsuk az idegen szavakat, és más, alkalmas magyar megfelelőt használjunk és terjesszünk el helyette.

Ezt a célsort még folytathatjuk.
Kérem, hogy az egyesület nevének megválasztásakor ezek lebegjenek szemünk előtt (tehát cél, hogy mi tanúsítványt is kiállítunk!).

Az egyes honlap-oldalak elkészítésében segítséget kérek, a téma teljes átolvasása kellene, és bizonyos szempontok szerinti adatösszesítés. HáEsz, vurugya, ugye segítetek?

retix Creative Commons License 2000.03.24 0 0 276
Újlaki: Üdvözöllek! Az igazság az, hogy arra gondoltam, vállalnád-e magadra az akármilyen nevű egyesületünk mondjuk elnöki tisztét. Nem mintha tisztelnélek (:-)), de hát te legalább tudod a mozgószabályt.
Honlap (szeretem ezt a szót): Minden észrevételt szívesen veszek, és ennek megfelelően módosítom az oldalak tartalmát. Ezt láthatjátok is. Majd kérek azonban HTML-tanácsokat is.
Egy régi történek a hómpédzsről. Egyik ismerősöm mindig csak per "hómpöcs" (=HP) nevezte a honlapokat (HL). Ezt én oda magyarítottam, hogy home = házi, pöcs = kb. finoman szólva lengő, tehát a HonLap= Házilengő (HL). De hivatalos formára nem alkalmaznám. Na, akkor megyek, lengetem még kicsit a házimat.
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.24 0 0 275
GYIK: ha csak nem paródia... biztos, hogy paródia, miként a „bookmark this page " is
Kérdezz-felelek! lehet akár (kis-)káté is :)
Előzmény: Újlaki (274)
Újlaki Creative Commons License 2000.03.24 0 0 274
Szevasztok!

pancho barátom ajánlására megnéztem az Egyesület honlapját, és bár csak a 4. látogató vagyok, a felhívásra lelkesen jelentkezem tagnak.

Első hozzájárulásomként mindjárt megkritizálom a Mennytea! honlapját. A FAQ/GYIK menüponttal van - milyen rövid, és mégis! - sok-sok problémám.

FAQ: közismert, de angolul van. Muszáj?

/: a törtvonal nem része a magyar központozási jeleknek, tudtommal két esetben használható: 1) szótárban a jelentésváltoaztok elválasztására 2) prózai szövegben idézett versrészlet sorvégeinek a jelölésére.

GYIK: ha csak nem paródia, akkor ez egy, űmár bocsánat, baromság. Ez egy lejterjakab, tükörfordítás. Magyarul nincs iylen kifejezés, hogy Gyakran Ismételt Kérdések, különösen így, csupa nagy kezdőbetűvel. Van viszont egy ismert és elterjedt, hangulatos szókonstrukció, ami, ha nem is pontosan ennek a megfelelője, de eddigi kutatásom alapján talán ez áll legközelebb hozzá: Kérdezz-felelek! De lehet Tudnivalók vagy Kérdések és válaszok, vagy bármi, csak magyarul legyen.

perhaps Creative Commons License 2000.03.24 0 0 273
Kakukkmadár!

Arra azért figyelj, hogy nehogy így maradj. A végén még hasonló stílusban sikerül például az életrajzod is, amit egy igazán fontos célod elérése érdekében írsz. Csak, sajnos, időközben elfelejtetted, mit hogyan is kell írni. Egyébként nagyon laza vagy.

Perhaps

Előzmény: kakukkmadár (271)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.24 0 0 272
2. ponthoz egy névjavaslat: HeNye (Helyesírás -- Nyelvhelyesség). Épp' ellentéte a strébernek, de nem baj :)

A többivel meg egyetértek. Még a kérdésekkel is :)

kakukkmadár!
nem a csevejdéket kívánjuk megszólni, hanem a „hivatalos", céges lapokat, amelyekről ordít egy-két hiba. E-csetelj, ahogyan neked jól esik... szvsz

Előzmény: phls (270)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.03.24 0 0 271
hi,
nemtom, h Mlekeztek-e még az első e-mail, forum vagy csett hozzászólásotokra? Az tuti perfekt vót. Aztán 1xüsítettük a dolgokat, minek annyit írni? Napi 50 emil és 20 hozzászólás esetén már nem mind1. Azonkívül ez 1 saját nyelv, amit más talán már + sem ért. Szal szerintem nagyon rulla. :-))

byte: kakukk

ui: aki nem értett mindent, annak javaslom vmi chathely felkeresését. Na lyó napot! :-))

phls Creative Commons License 2000.03.24 0 0 270
Kedves mindenki!

Nem akarok károgni, de:

1. Vigyázzunk, a nyelvhelyesség sokkal bôvebb, sôt, mondhatnám, más fogalom, mint a puszta helyesírás! Elemi példa: egy hálóhelyen találunk egy irnák szót. Ez helyesírási hiba. Ha írnák alakban szerepel, akkor vagy jó, vagy nyelvhelyességi hiba (ha E1-ben használják). Uez a suksükölésre is igaz. (Ezek persze a lehetô legegyszerűbb példák – ld. az óriási nyelvvédô irodalmat.) El kell döntenünk, mire tudunk és mire akarunk vállalkozni: egy-két hibásan írt szóra felhívni a figyelmet, vagy pedig afféle hálós nyelvművelést (inkább: hálónyelv-művelést) végezni. Ég és föld! Viszont azt javaslom, hogy amíg ez nem dôl el, ne rögzítsük a nevünkben az egyik oldalt, mert hamar visszaüthet.

2. Még mindig a névrôl. Az MNYTE tipikus egyennév, semmi bukéja. Annyiban egyetértek Ghanimával, hogy valami jó nevet kellene választani; az viszont nem törvényszerű, hogy ennek betűszónak kell lennie, mint az angoloknál. Az MNYTE számomra nem tűnik ki a MTESZ, MNYIE stb. közül. Nekem a Strébernet jutott az eszembe, de nem igazán jó. Ötletek kéretnek!

3. Díjakat is ki lehetne osztani. Jót is (!), rosszat is. Javaslatok: Nyelvelô-díj és Nyelvölô-díj; Nyelvigyor; Magyarossz. Ha a nagyon durva (hibákat tartalmazó) honlap tulajától lepattanunk, akkor ott Nyelvészhelyzet-et lehetne hirdetni vmilyen módon. Ötletek kéretnek!

4. Az egyenszövegben nem tetszik: "ezúton közlöm". Túl durva, kategorikus és hivatalos. Emberibben is lehetne:
"Az xxxx nevében írunk Önnek [, mert hálós nyelvvédelemmel foglalkozunk]. Itt és itt hibákat találtunk. Javaslatunk az orvoslásukra:"
Ha nem magától értetôdô a hiba, akkor vmi rövid magyarázat is elkelne: "az 'egér gomb' mint jelöletlen birtokos szerkezet egybeírandó: egérgomb (ld. a Szabályzat xxx pontját)".
A végére oda lehetne biggyeszteni egy udvarias záróformulát: "Szívesen segítünk bármilyen nyelvi kérdésben az xxx elektronikus levélcímen." Ez független attól, hogy jól tudjuk: a sok anyázástól kilyukad a postaláda.

5. Igen, vurugya, kellene a nagyon hibás hálószemekrôl egy-egy kis mutatvány vagy link a saját webhelyünk "szégyenlapján"; ez nyugodtan viselhetné ezt a nevet, hadd vakaróddzon, aki fölkerül rá!

6. A saját nyelvhasználatunkat is kordában kellene tartanunk egy kicsit. Ezen belül meggondolandó, hogy a magyarításokhoz hogyan viszonyuljunk. Ha meg magyarul beszélünk, mennyire egységesen tegyük ezt? Mindig kell döntenünk? Példák:
– Megkülönböztessük-e a home page-et a web site-tól? Most persze szándékosan írtam így.
– A home page már honlap, de mi legyen a web site? Hálószem, hálóhely, webhely?
– Mi legyen a topic? Topik? Téma? Témakör?
– Mi legyen az e-mail? Emil, drótposta, villámposta, elevél?
– Mi legyen a mail box? Postaláda?
Stb.

Üdv: phls

Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.24 0 0 269
Lehet, hogy csak én vagyok erősen negatív beállítottságú, de nem hiszem, hogy a nyelvi hibáktól mentes lapokat kellene összeszednünk (hiszen azok a „normálisak"), hanem a hibásakat állítsuk pellengérre...
Előzmény: vurugya (268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!